SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MKE'yi 'AŞ' Yapan Teklifi TBMM'den Geçirdiler

0
Güncellendi - 2021-07-01 02:37:24
MKE'yi 'AŞ' Yapan Teklifi TBMM'den Geçirdiler
A- A+ PAYLAŞ

2 AKP'Lİ MALATYA MİLLETVEKİLİ TEKLİFE İMZA KOYMUŞTU.. Son yıllarda yenilikçi tasarım ve üretim politikaları ile savunma sanayii üretimindeki portföyünü genişleten ve dünya ölçeğinde bir marka değeri oluşturan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun özelleştirilmesine ve özel şirketlere satılmasına zemin hazırladığı taşdığı ileri sürülen ve MKE'nin şirketleşmesini öngören AKP Meclis Grubu'nun Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerin ardından oylandı ve teklif, AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edilerek kanunlaştı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, söz konusu Kanun Teklifi'ne yönelik sert eleştirilerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın bu muhalefetine destek veren AKP'ye yakın sendikaların da destek vermesi sonrasında, MKE için özelleştirme hükümlerine tabi olmamasına karar verildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük silah, mühimmat imalatçı ve tedarikçisi, Makine Kimya Endüstrisi'nin orta vadede özelleştirilmesi sonucunu doğuracağı iddiasıyla, Cumhuriyet Halk Partisi'nin yanı sıra AKP Hükümeti'ne yakın sendikalar tarafından da sert bir dille eleştirilen MKE'nin şirketleştirilmesini öngören Kanun Teklifi, geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulmuştu.

Aralarında AKP Malatya Milletvekilleri Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı'nın da olduğu 104 AKP milletvekilinin imza koyduğu Kanun Teklifi, hızla TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüşüldükten sonra önceki gün TBMM Genel Kurulu'na geldi ve yapılan görüşmelerin ardından kabul edilerek kanunlaştı.

Kanuna göre, Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi, başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ) kurulacak. MKE AŞ'nin yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumlulukları düzenlenecek. Şirketin ilgili olduğu bakanlık, Milli Savunma Bakanlığı olacak.

MKE AŞ, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak hazırlanacak esas sözleşmesinin imzalanmasının ardından yapılacak tescil ve ilan ile faaliyete geçecek.

Şirketin sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olacak ancak mülkiyet hakkı ile kar payı hakkına halel gelmemek ve pay sahipliğinden kaynaklanan bütün mali haklar Hazine ve Maliye Bakanlığında kalmak kaydıyla Hazine'nin şirketteki pay sahipliğine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri, Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılacak.

Veli Ağbaba'nın sert muhalefeti ile "Özelleştirme kapsamından" çıkarıldı

MKE'nin yönetim yapısının ticarileştirilmesini sağlayacak şirketleşme teklifi üzerinde TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde sert tartışmalar yaşanmıştı.

CHP Malatya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın Kanun Teklifi'nin gündeme geldiği andan itibaren yürüttüğü sert muhalefete, AKP'ye yakın sendikaların da destek vermesiyle, MKE'nin özelleştirme kapsamından çıkarılması kabul edilmek zorunda kalınmıştı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en stratejik üretim tesislerinden Tank Palet Fabrikası'nın Katarlılara satıldığını, Türk Telekom'un Lübnanlı  Hariri Ailesi'ne peşkeş çekildiğini, şimdi ise MKE'nin özelleştirilmek istendiğini söyleyen Veli Ağbaba, “MKE’nin özelleştirilmesi, Türkiye’nin en stratejik kurumu olan Türk Telekom’un özelleştirilmesi örneğinde olduğu gibi bu ülkeye ihanet olur. Çok büyük bir yanlış yapıyorsunuz, bunu yapmayın” demişti.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, malatyahaber.com’a yaptığı özel açıklamada da, MKE’nin sonu özelleştirme ile bitecek şirketleşmesinin Türkiye’nin ulusal çıkarları için değil, belirli bazı çevreler için yapılmak istendiğini belirterek, “Bu teklifte 104 milletvekilinin imzası var ama, bu teklifi milletvekilleri hazırlamadı. Bu tür teklifler ya Saray’dan geliyor ya da özelleştirmeyi isteyen lobilerden geliyor” diye konuşmuştu.

"Tank Palet’i bile sattınız, MKE’yi mi satmayacaksınız…”

Veli Ağbaba, "şirketleşme sonrası özelleştirme", iddialarının asılsız olduğunu ileri süren Komisyon'daki AKP Milletvekillerine verdiği cevapta da, “MKE satılır mı, satılmaz mı? Bal gibi satılır değerli arkadaşlar. Tank Palet’i bile sattınız, MKE’yi mi satmayacaksınız…” ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın sert muhalefeti ve bu muhalefete AKP'ye yakın sendikaların da destek vermesiyle, önce TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, sonra TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmeler sonucunda, "MKE A.Ş. hakkında Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanmayacağı hükmü getirildi.

malatyahaber.com- Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Tekin (2 yıl önce)
    MKE ‘yi satıp Malatyaya hızlı tren yapacaklar. Goministlik yapmayın hepimiz din kardeşiyiz.
    0
    0
    Yanıtla