SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MTÜ'de Akademik Yıl Açılışı Yapıldı

0
Güncellendi - 2019-10-09 00:09:26
MTÜ'de Akademik Yıl Açılışı Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2019-2020 Akademik Yılı açılışı, düzenlenen geniş katılımlı bir törenle gerçekleştirilirdi.

Törende, akademik yıl açılış dersini, "21. Yüzyılda Akademisyenlik ve Akademisyenden Beklentiler" başlıklı konuşmasıyla Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan verdi.

Zeliha Koçak Tufan, Türkiye'de yükseköğretim sisteminin 7.8 milyon öğrencisi olan, 206 üniversitesi bulunan büyük bir ekosistem olduğunu da belirterek, eğitim sistem ve araçlarının hızla değiştiğini, Google Play'de, bilgisayar ve cep telefonunda kullanılan aplikasyonu sayısının 3 milyonu aştığını, bu aplikasyonlardan 30 bininin eğitim uygulamaları olduğunu söyledi. Bu durumun klasik eğitim kalıplarını aşan yeni öğrenme ve üretim modelleri geliştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Tufan, yeni YÖK olarak, akademisyenin sahaya inmesini önemsediklerini vurgulayarak, 100 farklı alanda 2 bin doktora bursu verdiklerini kaydetti.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ise, üniversitenin, Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 25. vefat yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği müjde ile kuruluş sürecine girdiğini, 18 Mayıs 2018 tarihinde TBMM'de çıkan kanunla kurulduğunu hatırlatarak, "2018 yılı Eylül ayında rektör olarak atanmamın üzerinden bir yıl geçti. Bu bir yıl içinde birçok sorun ve sıkıntıyı çözüme kavuşturduk. Üniversitemizin Yeşilyurt'taki kampüsünün inşası için dedi.

Akademik açılışa yoğun katılım

Malatya Turgut Özal Üniversitesi akademik yıl açılış törenine Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu, Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, Malatya İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Tarım Müdürü Tahir Macit, Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı Başkanı Hasan Meşeli,  Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkanı Fevzi Çiçek, STK temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende daha sonra Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin tanıtım filmi izletildi.

Üniversitenin tanıtımının ardından, Türk ve Moldovalı sanatçılardan oluşan "Quartet" adlı grubun sunduğu klasik müzik dinletisi büyük beğeni topladı.

Törende ilk olarak Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri adına Ziraat Fakültesi öğrencisi Ziraat Fakültesi öğrencisi Ahmet Mustafa Altuntaş'a söz verildi. Malatya ve Türkiye'nin değişen dünya koşullarında hak ettiği yeri alması için bilimsel üretime büyük önem verilmesi gerektiğini belirten Ahmet Mustafa Altuntaş, Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin yürüteceği nitelikli eğitim ve bilimsel projelerle uluslararası alanda kendini kanıtlayacağına inandığını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, "Bir yılda çok önemli sorun ve sıkıntıların çözümünü gerçekleştirdik"

Konuşmasına, Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin kuruluşunu sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, üniversitenin gelişmesi ve sorunlarının çözümünde destek sağlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu'na teşekkür ederek başlayan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, rektörlük görevine atandığı bir yıl öncesinden bugüne, çok önemli sorun ve sıkıntıların çözümünü gerçekleştirdiklerini söyledi.

İkinci kampüs müjdesi: Yeşilyurt kampüsümüzün inşasına başladık

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin ikinci yaşına girdiği yeni dönemde, çok önemli bir adım atarak Yeşilyurt Kampüsü'nün inşasına başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut şöyle konuştu:  “Bir müjdeyi hem sizlerle, hem de Malatya kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Yeşilyurt Beylerderesi Yerleşkemizde fakülte binası yapım çalışmaları başlamıştır. Malatya’mıza hayırlı olsun. Kuruluş çalışmalarımız artık ikinci yerleşkemizde de başlamıştır. Çok önemli sorun ve sıkıntıların çözümünü gerçekleştirdik. Bir yıllık süreç, üniversitemizin tüm personeli açısından çok yoğun geçti.  Bu yıl daha da yoğun geçecek. Yoğunuz ama asla yorgun değiliz. Yoğun olacağız, ama asla yorgun düşmeyeceğiz. Kuruluş ve kurumsal çalışmalarımızı sürdürürken, eğitim ve akademik çalışmalarımızı ihmal etmedik.  Şuanda Ziraat Fakültemizin çok sayıda laboratuvarında onlarca akademik proje ve çalışma yürütülüyor. Hocalarımız çok önemli projelere imzalar atıyorlar. Çok önemli projeleri hayata geçirmek için hazırlıklar yapıyorlar.  Memleketimiz Malatya ile Türkiye ve dünya ile paylaşacağımız çok güzel akademik projeler, bilimsel çalışmaları sırasıyla kamuoyu ile paylaşacağız. Özelikle, kurumsal ve kuruluş çalışmalarımızı sürdürürken ve halen devam ettirirken laboratuvarlarında bilimsel ve akademik çalışmalarını ara vermeden sürdüren tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum".

Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan, "Bize bu imkanı veren Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a teşekkür ediyoruz"

Törende Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da bir konuşma yaptı. Gürkan, "Malatyalı rahmetli 2. Cumhurbaşkanımız İnönü’nün adına bir üniversitemiz var, diğer Cumhurbaşkanımız 8. Cumhurbaşkanımız Rahmetli Turgut Özal’ın adına da 2. üniversitemizi Malatya’mızda açıldı. Bu da Malatya’ya karşı bir sorumluluğun yerine getirilmesi açısından önemli bir hadisedir. Bize bu imkanı veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da saygılarımızı şükranlarımızı Malatya adına ifade etmek istiyorum, kendilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Malatya Valisi Aydın Baruş, "Özgür düşünceli ve ülkesine inanan bir gençlik yetiştirmemiz son dereceden önemlidir"

Malatya Valisi Aydın Baruş ise konuşmasında, üniversitelerin ve özgür düşünce ortamlarının ekonomik kalkınma üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Vali Aydın Baruş şöyle konuştu: "Ülkelerin kalkınmasının iki ana yönü vardır. Birincisi ekonomik kalkınma ikincisi ise sosyal kalkınma. İkisinden birisini tek başına başardığınız veya üzerine bu kalkınmayı gerçekleştirmek için çalıştığınız zaman diğer yönü eksik bıraktığınız taktirde bu başarını anlamı olmadığını göreceksiniz.  Ülkemiz bugün hem ekonomik kalkınma bakımından dünya ülkeleri arasından önemli bir yarış veriyor, hem de diğer taraftan bu ekonomik kalkınmasının temel kalkınmasın oluşturacak sosyal kalkınma yönünde de önemli girişimlerde bulunuyoruz. Sosyal kalkınmanın ana unsuru ise insandır. İnsanınızın nitelikli, kaliteli yetiştirdiğiniz taktirde geleceğe güvenle bakabilir, bu ekonomik yarışta dünyanın en büyük ekonomileri arasına girme şansına sahip ola bilirsiniz. Sosyal kalkınmanın insan yönünü ifade eden kalkınma inanç ve güvenle alakalıdır, Özgür düşünceli ve ülkesine inanan insanlar, gençlik yetiştirmemiz son dereceden önemlidir. Bağımsızlık her ülke için önemlidir ama bağımsızlığı sadece ekonomi, Siyasi alanda değil, buna anlam sağlayacak zihinsel anlamda da sağlamanız gerekir".

"Ekonomik ve sosyal kalkınmanın ana faktörü insandır"

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin yerel, bölgesel ve ulusal kalkınmaya yönelik başarılı projeler, nitelikli akademik eğitim ve 21. yüzyılın gerekleri ile donatılmış insan kaynakları yetiştirmek yolunda çaba harcayacağına inandığını kaydeden Vali Aydın Baruş, kalkınma ile yerel değerlerin bütünleşmesinin önemine de değindi. Vali Baruş, konuşmasında şu hususlada değindi: "Kendi değerlerine yabancı, kendi değerlerinden güç almayan ve kendi değerli kalkınmanın ana unsuru kabul etmeyen milletler başka milletlerin esareti altında veya onların zihinsel kontrolü altında yaşamaya mahkûmdur. Kalkınma için doğal kaynaklar yeterli değildir. Bugün dünya da birçok ülkesine baktığımız da zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu görebilirsiniz, ancak bu doğal kaynaklar insan kaynağının yetersiz olması sebebiyle sadece savaş, şiddet unsuru olarak o toplumların hayatına dönüyor. Onun için insanımızı hoşgörü sahibi, birbirine ve insanlığa saygı duyan nesiller olarak yetiştirdiğimizde bu kalkınmadaki öncelikli rolünü önemseyerek bunları nitelikli ve ülkesi için güven duyan nesiller olarak yetiştirmeniz mümkündür. Bu anlamda, gerek ekonomik kalkınma, gerek sosyal kalkınmada ana faktör olarak insani görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda üniversitelerimiz eğitim ocakları olması yanında gençlerimizi geleceğe hazırlayan ülkesinin gelecekteki kalkınmasını çok önemli kişiler rol oynaması sağlayacak kurumlar olması bakımından son derece önemli, gelecek bilgi ve teknoloji toplumu ve uluslararası rekabet alanında eğitimde ve nitelikli insan gücünü zorunlu kılan bir vizyondur" dedi.

Açılış dersini YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan verdi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenindeki bu konuşmalardan sonra, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan'ın  akademik açılış dersine geçildi.

"Malatya Turgut Özal Üniversitesi çok iyi bir çıkış yaptı"

Dersinin başlangıcında, “Malatya Turgut Özal Üniversitemizi tebrik ederek konuşmama başlamak istiyorum" diyen Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, "Hakikaten, Aysun hocamızın liderliğinde Malatya Turgut Özal Üniversitemiz çok iyi bir çıkış yaptı. Çok yeni bir üniversite olmasına rağmen, farklı platformlarda adını duyurmayı başardı. Enerjisi ile sevgili Aysun Hocamız hemen her platformda üniversitemizin ismini duyurmayı başardı. İnanıyorumki ileride çok güzel bir marka değeri de oluşturacaktır” dedi.

"21. Yüzyılda Akademisyenlik ve Akademisyenden Beklentiler" başlıklı açılış dersinde, Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Türkiye'de, yükseköğretim sisteminin 7.8 milyon öğrencisi olan, 206 üniversitesi bulunan büyük bir ekosistem olduğunu da belirterek, “Bu sistemin potansiyelinden yararlanmamız lazım. Malatya'daki üniversitenin İstanbul'daki üniversiteden farklılıkları, avantajları ve dezavantajları var. Artık e-öğrenme, akıllı evler hayatımıza girmiş durumda. Dolayısıyla hayat boyu öğrenme her zamankinden daha önemli. Bakın e-öğrenme kaynakları olarak, öğrencilerimiz artık bizim kaynaklarımız dışında bloklardan yararlanıyor. Web sitelerine bakıldığında ciddi tartışmaların yapıldığı, konuların özetlerinin bulunduğu, soru ve cevapların verildiği sistemler artık var. Mobil aplikasyonlar artık tüm dünyada kullanılıyor. Google Play'de 3 milyona yakın aplikasyon var, bunları bizim de üretmemiz gerekiyor. Bu aplikasyonlardan 30 bini eğitimle ilgili" diye konuştu.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan;  21. yüzyıl becerileri içerisinde yaratıcılık, liderlik, girişimcilik, sosyal ve kültürel farkındalık, finansal okur yazarlık gibi süreçlerin öne çıktığına dikkat çekerek, "Bunlar tek başına sürece doğal yeteneğe bırakılan şeyler değil. Hepsinin de profesyonel uygulama alanları ve karşılıkları var. Bu yöntemler her geçen gün artarak devam ediyor. Bunları kazandırmadığımız sürece 21. yüzyılda akademisyenlerimiz ve üniversitelerimiz geride kalmış oluyor" dedi.

Akademik çalışmalarda sahaya inmek çok önemli

Akademik çalışmalarda asıl ihtiaç duyulan bilginin sahada olduğunu belirten Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, yeni YÖK olarak, akademisyenin sahaya inmesini önemsediklerini vurgulayarak, 100 farklı alanda 2 bin doktora bursu verdiklerini kaydetti. Akademisyenlerin araştırma projeleri içinde yer almalarının hem kişisel gelişimleri hem de üniversitelerin gündelik hayat pratikleri için üreteceği çözümler açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, "YÖK Projeleri de artarak devam ediyor. Ama biz özellikle bunların sahada devam etmesine özel bir önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

32 akademisyene cübbeleri giydirildi

Törenin sonunda, Malatya Turgut Özal Üniversitesinde görevli 5 profesör, 4 doçent ve 23 doktor öğretim üyesine akademik cübbelerinin giydirildi.

Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan ve YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu'na, Malatya Turgut Özal Üniversitesi öğrencileri tarafından üretilen çeşitli hediyeler sundu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • onur (4 yıl önce)
    turgut özalın adı bir teknik üniversiteyle onurlandırılmalıydı. meslek yükseklerle oluşturulan bir üniversite icatıdır bu yeni üniversite tamamıyla yaptım oldu zihniyeti memleket için ölü bir proje... fırat üniversitesi başarılarıyla göz doldururken bizde memleketi gurulandıracak bir akademik yapı oluşturulamamıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Sayın hocamıza hayırlı olsun.malatya olarak hocamıza inanıyor ve güveniyoruz.bilime önem veren bir hocamız laboratuar lardan gelme .ekmeği emekçiye verecen bir ekmekte üstte verecen demiş atalarımız. Tek korkumuz üfürükçü takımının oraya el atması.ama hocamız müsaade etmeyecek bunlara.
    0
    0
    Yanıtla