SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mürver' ve 'Aronya' Malatya'ya Uyum Sağladı

A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’de 4 ilde yürütülen anavatanı Kuzey Amerika olan “Aronya" ile anavatanı Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya olan "Mürver" yetiştiriciliği ile ilgili projenin Malatya ayağında önemli sonuçlar elde edildi. Bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle sağlık sektöründe de kullanılan "Aronya" ve "Mürver" meyvelerinin Malatya’da hasadı yapıldı.

Türkiye’de Malatya ile birlikte Tokat, Yalova ve Edirne'deki tarımsal araştırma enstitülerince çalışmalar yapılan "aronya" ve "mürver" meyveleri yetiştiriciliği projesi Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından yürütüldü.

Üzümsü meyveler grubundan olan ve sağlığı açısından bağışıklığı güçlendirici özelliğiyle bilinen "aronya" ve "mürver" meyvelerinin Malatya yöresi ile uyum sağladığı belirlendi.

Projenin yürütüldüğü Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, “Önümüzdeki sene proje sonlanmış olacak. Şuan için iyi gidiyor. Mürver’in ve Aronya’nın bazı eksileri olmasına rağmen şuan için bölgede uyumlu olarak önerebileceğimiz meyve türleri arasında geçiyor.” dedi.

Erdoğan; “Projemiz aronya- mürver Adaptasyonu Projesi. Bu proje Türkiye’de 4 lokasyon da deneniyor, Malatya, Yalova, Tokat ve Tekirdağ. Projemizi bakanlığımızın TAGEM Genel Müdürlüğü projemizin finansmanlığını yapıyor. Bizde Malatya lokasyonu olarak burada parselimizi 2017 yılında kurduk, bu sene ürün aldıktan sonra seneye İnşallah sonuçlandırmış olacağız.” diye konuştu.

-“Bölgeye tavsiye edebileceğimiz bir meyve türü diyebiliriz.”

Erdoğan, şunları söyledi:

“Mürver Avrupa kökenli, anavatanı orası. 2 yıldan beri ürün alıyoruz. Mürver hakikaten bu bölgeye çok uyum sağlayan bir bitki oldu, onu gözlemledik. Bu sene baya bir ürün toplamayı bekliyoruz. Mürverin Aronyadan farkı, Mürverin içerisinde taze meyvede siyanür bulunduğunu biliyoruz, bunun da ısıl işlemi görmeden tüketilmesi sağlık açısından sıkıntılı, O nedene özellikle sanayide işlendikten sonra, zaten şu anda piyasada Kara Mürver kapsülleri, tabletleri bulunuyor. O anlamda özellikle ilaç sanayinin, sağlık sanayinin kullanacağı bir ürün. Biz parselimizde yaptığımız çalışmalarda Mürver’in gayet iyi uyum sağladığı bölgeye çok iyi adapta olduğunu gördük. Meyve verim açısından da çok iyi değerlere sahip bir meyve. Dolayısıyla bölgeye tavsiye edebileceğimiz bir meyve türü diyebiliriz.”

-“İlk bahar geç donlarına, eksi 40’lara kadar dayanabildiğini biliyoruz”

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Erdoğan, “Aronya, anavatanı Kuzey Amerika olan bir bitki. Soğuklara oldukça dayanıklı. Kış soğuklarına, ilk bahar geç donlarına, eksi 40’lara kadar dayanabildiğini biliyoruz. Özellikle kireçli topraklara gördüğümüz kadar çok uyumlu değil. Kireci düşük yerlerde çok rahat bir şekilde yetiştirilebilecek bir bitki. Çalı formunda, hızlı gelişen, erken meyve veren, meyveleri salkım şeklinde siyah. Aronya meyvesinin özellikle antioksidan içeriğinin yüksek olduğunu biliyoruz. Vitamin ve mineraller yönünden çok zengin bir meyve türü. Hem yaş, hem kuru olarak tüketime uygun bir meyve türü. Birim alana çok sayıda bitki dikme şansımız var, sık dikebiliyoruz. Çalı formunda olduğu içinde yıllık budamalarla meyveye erken yatırabiliyoruz. Daha sonraki yıllarda da verim budaması yapmak şeklinde dekardan alacağımız verim miktarını arttırma şansımız var. Gayet güzel, uyumlu bir meyve. Sağlık çalışanlarını yaptığı çalışmalara baktığımız da özellikle kemoterapi hastalarının kemoterapiden sonra kullanımında direnci arttırdığını gözlemlemişler. Yaptığımız çalışma bölgeye adaptasyon çalışmasıydı. Önümüzdeki sene proje sonlanmış olacak. Şuan için iyi gidiyor. Mürver’in ve Aronya’nın bazı eksileri olmasına rağmen şu an için bölgede uyumlu olarak önerebileceğimiz meyve türleri arasında geçiyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

malatyahaber.com- Görüş Gazetesi

Aronya

Mürver

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • aziz emiroğlu (2 yıl önce)
    Kaysımız zaten yeterli desteği görmüyor hem ülke genelinde hem de dünya genelinde gerekli tanıtımlarından yoksun ve desteksiz malatyamızın milletvekilleri uyuyorlar yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Sevmek lazım (2 yıl önce)
    Bravo çok güzel bir çalışma,inşallah bunları üretmek isteyenlere yardımınız olur,ellerinize sağlık......
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Önemli olan çiftçilerimize gerekli destekleri (tohum, üretim ve pazar) vererek yetiştirmelerini ve yaygınlaştırlımasını sağlamak.
    0
    0
    Yanıtla
  • FBAY (2 yıl önce)
    Yalova da görmüştüm.ilginc bir tadı var.uzun süre saklanabilir. birçok faydası bulunan bir meyve türü. malatya da yetiştirilmesi ve yaygınlaştirilmasi gayet faydalı olur.çalışma anlamında emekleri olan herkesi tebrik ederim...
    0
    0
    Yanıtla