SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nazım Hikmet Firarının Malatyalı İsmiydi

0
Güncellendi - 2019-11-09 23:05:23
Nazım Hikmet Firarının Malatyalı İsmiydi
A- A+ PAYLAŞ

İsmet İnönü başbakanlığında kurulan CHP-AP hükümetinde Devlet Bakanı, Akşam Gazetesi'nin eski sahibi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti onursal üyesi ve aslen Malatyalı olan Malik Yolaç hayatını kaybetti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Malik Yolaç için yayınladığı mesajda “Cemiyetimizin onursal üyesi, Akşam Gazetesi’nin önceki sahiplerinden Malik Yolaç’ı kaybettik. Gazetecilik mesleğine uzun yıllar emek veren Malik Yolaç’ın ailesine ve basın topluluğumuza baş sağlığı diliyoruz” denildi.

Malik Yolaç’ın cenazesi 10 Kasım 2019 Pazar günü Kızıltoprak Zühtüpaşa Camisi’nde kılınacak öğle namazın ardından Kartal Merkez Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

MALİK YOLAÇ KİMDİR?

1922 yılında Malatya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimine önce St. Joseph Lisesi'nde başladı sonra Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Yüksek Ticaret Okulu’na girdi. Fakat ticarete atıldığı için eğitimini tamamlamadan dördüncü sınıftan ayrıldı. 1957'de Akşam Gazetesi'ni satın aldı. Önce baskı tesislerini yenileyip değiştirdi, sonra akşamları çıkan gazeteyi sabah gazetesi haline getirdi. 1971 yılında Gazeteyi devretti. 1961 seçimlerinde Adalet Parti'nin listesinden bağımsız İstanbul milletvekili oldu. Spor ve Gençlik Bakanı olarak görev yaptı. Basına İstanbul’da çıkarılan günlük gazetelerin çeşitli kentlerde yayınlanması yeniliğini getirdi. Fransızca ve İngilizce biliyordu.

NÂZIM HİKMET'İ YURT DIŞINA GÖTÜREN TEKNENİN SAHİBİ

Malik Yolaç, Nâzım Hikmet’i yurt dışına kaçıran teknenin sahibi olmasıyla da tanınıyordu.

Nâzım Hikmet, Adnan Menderes iktidarı döneminde hapisten çıktıktan sonra öldürüleceği kuşkusuyla yurtdışına gitmek istiyordu. Nâzım’ın dışarıya kaçırılmasında büyük yardımları dokunan kişinin kim olduğu uzun yıllar boyunca gizli kalmıştı.

1980’li yıllara gelindiğinde ünlü şairi kaçıran kişi konuşmaya karar vermişti.

Bu kişi Refik Erduran’dı.

Erduran, Nâzım Hikmet’i Malik Yolaç’ın teknesiyle nasıl yurt dışına kaçırdığını, Soner Yalçın öncülüğünde Odatv ekibinin hazırladığı ve CNN Türk'te yayımlanan Oradaydım belgeselinde anlatmıştı.

medyaradar.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Ahmet (4 yıl önce)
    Nazım Hikmet tartışmasız bu ülkenin yetiştirdiği en büyük şairdir. Hiç hak etmediği halde yıllarca hapishane de yatmıştır. Evet ülkeden ayrılmasaydı sonu Sabahattin Ali gibi ya ölüm olacaktı ya da ömrünün sonuna kadar hapislerde çürütülecekti. Başka seçeneği yoktu. Bu ülke hangi değerinin kıymetini bilmişki Nazımın da kıymetini bilsin. Dünyada halen Türk şiiri denince akla gelen tek isimdir. Türkçeyi en iyi kullanan ve bütün Dünyaya tanıtan kişidir. Yeri doldurulamaz büyük bir edebiyatçıdır. Selam olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mırro (4 yıl önce)
    Zebaliler yoldaşı ateş dostu olsun arkasında bir Fatiha okuyanı olmasın zaten inanmıyordurda gidecek yeri belli zavallı tepesinin üstüne dikili yatsın bunun haber olacak ne değeri var vatandaşlıktan çıkarılmış haini kaçırmış editör senin gideceğin yerde farklı değil
    0
    0
    Yanıtla
  • ali hoca (4 yıl önce)Mırro isimli kullanıcı yorumuna
    Allah rahmet etsin,mekanı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • battalgazi44 (4 yıl önce)
    övünülecek bir şey değil maalesef. nazım hikmet adam olsaydı beni stalin yarattı deyip rusya'ya kaçmazdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nazım Hikmet 'i tüm dünya tanıyor.Sen kimsin?
    0
    0
    Yanıtla
  • battalgazi44 (4 yıl önce)ali hoca isimli kullanıcı yorumuna
    Türkiye'ye hakaret edip ve iftira attığı için nobel ödülü alan orhan pamukyan'ı da tüm dünya tanıyor. ne önemi var? sen kimsin?
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    Allah rahmet Etsin ailesine bas,sagligi diliyorum
    0
    0
    Yanıtla