SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"O Yıl Kral Mezarı Bulduk"

0
Güncellendi - 2021-08-29 14:55:26
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip Arslantepe Höyüğü'nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınması, bölgede yaklaşık 60 yıldır kazı yapan İtalyan arkeologları mutlu etti.

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, AA muhabirine, höyükte dünyanın ilk sarayının bulunduğunu ve burada ilk devlet sisteminin kalıntılarına rastladıklarını anımsattı.

Restelli, Arslantepe'nin bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girdiğini hatırlatarak, "Biz çok memnunuz. Bizim ekip 60 yıldır burada çalıştı ve bizim için en önemli hediye diyebilirim. Biz akademisyeniz, bilim için çalışıyoruz. Bizim gibi bilim insanları burayı ve önemini biliyorduk, şimdi UNESCO ile Arslantepe'nin önemini dünya anladı ve bundan çok memnunuz. Bu çok önemli bizim için ve bu gelişme bize onur veriyor." diye konuştu.

Restelli, Arslantepe Höyüğü'nün hayatı için önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Arslantepe kazılarına öğrenciyken başladım İlk olarak staj yapmak için 1996 yılında buraya geldim. O yıl, kral mezarı bulduk, çok şanslıydım. Ondan sonra her yıl geldim, burada her yıl o kadar güzel şeyler ve tarih anlatan şeyler çıkıyordu ki o heyecanımı anlatamam. Bazen işimiz bize çok zor geliyor ancak buraya gelince, iki ay çalışınca bize enerji veriyor çünkü o kadar güzel bir yer, o kadar bilgi veren bir yer ki bazen ben bile inanamıyorum."

Evli olduğunu, 16 ve 13 yaşlarında 2 çocuğunun olduğunu aktaran Restelli, "Çocuklarım da buraya benimle çok geldiler. Her yıl burada benimle kalıyorlar, yaşıyorlar, burayı seviyorlar. Ama bu durum, sadece iş değil. Yaşım 50'ye geliyor. Buraya 26 yılımı verdim. Kolay değil, yıllar geçiyor. Burada geçirdiğim zaman için ben hep çok memnunum." ifadelerini kullandı.

Restelli, bu yılki kazılara 10 gün önce başladıklarını ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.

- "Benim hayatım, işim, araştırmam, her şeyim buradan geliyor"

Höyükte 30 yıl kazı başkanlığı yaparak emekli olan Prof. Dr. Marcella Frangipane ise 28 yaşında başladığı Arslantepe kazılarında 45 sene çalıştığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Burası benim için çok önemli. Benim hayatım, işim, araştırmam, her şeyim buradan geliyor. Arkeoloji çok uzun bir iş, kısa zaman olmaz, Arslantepe her sene daha güzel, daha önemli sonuçlar verdi. Arslantepe, Anadolu için, Mezopotamya ve dünya için önemli. 2013'te biz bir saray bulduk. O saray çok önemli. Bu sarayda devlet sistemi de başladı. Yine biz burada 5 bin parça mühür baskısı bulduk. Bunları rekonstrüksiyon yaptık. Bu mühür baskılarından burada bürokrasinin başladığını gördük. Yazı yok o dönem ama mührü imza gibi kontrol için kullanmışlar. Buranın önemini anlatmak için 2013'te UNESCO'ya başvurmak için hareket geçtik. 8 yıllık çalışmayla iyi sonuç elde edildi. Ben çok memnunum. Umarım gelecek, Arslantepe için daha iyi olacak."

AA

Eski kazı başkanı Prof.Dr. Marcella Frangipane

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Gero (2 yıl önce)
    TRT Çocuk kanalında çocuklar arasında oldukça popüler olan Rafadan Tayfa adlı çizgi film dizi ekibi Göbekli Tepe için bir film çekmişlerdi. Film sayesinde Göbekli Tepe'nin bilinirliği epey arttı. TRT ile görüşülüp Arslantepe için de Rafadan Tayfa ekibine bir film cektirilirse Malatya kültür turizmine büyük katkı sağlanmış olur. Hatta filme Nemrut dağı da eklenebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Arslantepe (2 yıl önce)
    Orda çıkarılan büyük heykeli Ankara’ya götürmüşler kimsenin haberi yok girişe konulan gerçeği değilmiş Malatya’nın tarihini alıp götürülmesine neden engel olunmamış bürokratlarımız STK lar ne iş yapıyorlar bilmiyoruz demek güçlü güçsüzü eziyor devri devam ediyor yetkililer hemen gerekeni yapmalı tarih yerini bulmalı Ankara dan getirilmeli!!!!!!!!
    0
    0
    Yanıtla