SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Denetimler Gevşedi, Salgın Arttı

0
Güncellendi - 2021-09-25 18:30:31
Denetimler Gevşedi, Salgın Arttı
A- A+ PAYLAŞ

Covid-19 vaka sayısında zirvedeki iller içerisinde yer alan Malatya’da maske takmadan kentin işlek caddelerinde gezinen vatandaşların bahaneleri şaşırttı. Kimi vatandaşlar unuttuklarını ifade ederken, kimileri de oldukları aşıya güvendiklerini söylediler. Maske ve mesafeyle ilgili insanların toplu halde bulunduğu yerlere yönelik denetimlerin gevşemesinin de, Malatya'da salgının artmasına yol açtığı değerlendiriliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11-17 Eylül arasında illere göre haftalık vaka sayısını gösteren güncel haritayı paylaştı. Haritaya göre en çok vaka görülen iller Trabzon, Malatya ve Rize olarak sıralandı.

Son bir haftada vaka sayısı en çok artan iller arasında yer alan Malatya’da korona vakalarındaki artışın önüne geçilemiyor. Haftalık vaka sayısında 100 bin kişide 485 ile 2.sırada yer alan Malatya’da kent merkezinde gezinen vatandaşların maske takmayarak uyarıları hiçe saydıkları görüldü. Maske takmadan insan yoğunluğun yüksek olduğu caddelerde gezinen vatandaşların bahaneleri de şaşırttı.

“Ben 3 tane aşı oldum, kendime güveniyorum”

3 doz aşını olduğunu ve Covid-19’a karşı aşıya güvendiğini belirten Mesut İlkay, “Maskeye alıştık artık. Vatandaşların çoğu maske takmıyor. Ben 3 tane aşı oldum, kendime güveniyorum. Bir vatandaş olarak takmam gerekiyor. Her vatandaşında takması lazım. Aşı olmamızda gerekiyor, ben 3 aşımı da oldum” dedi.

“Evden çıkarken unuttum”

Maske takmadan kentin işlek caddesinde maskesiz gezinmesini unutkanlığa bağlayan Fahri Can, “Evden çıkarken unuttum. Normalde takıyorum ama evden aniden çıktım, unuttum” ifadelerini kullandı.

“Hava sıcak ondan maskemi takmadım”

Maske takmadan Covid-19’a aldırış etmeyen üniversite öğrencisi, “Hava sıcak ondan maskemi takmadım, yaz boyu sıcaklarda Malatya’da değildim. Üniversite açıldı, yeni geldim. Üniversitede zaten takıyoruz, biraz dışarıda takmayalım” diye konuştu.

Denetimler de gevşedi

Bu arada, maske ve mesafe konusundaki genel denetimlerin gevşemesinin de vaka artışının önemli sebeplerinden biri olduğu değerlendiriliyor.

Ana caddelerde, çok sayıda vatandaşın maske takmadıkları ya da uygun şekilde takmadıkları gözlenirken, toplu taşıma araçları ile umuma açık işyerlerinde de maske ve mesafe kurallarına uymayanların arttığı görülüyor.

malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 yıl önce)
    Sağlık müdürlüğü çalışanları telefonlarla masa başında salgını halletmeyi düşünüyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • tabi doktorların profesörlerin sokağa inip maske takmayanları uyarması lazım. ikna etmesi lazım ben pandemiye inanmıyım diyen zavallıları
    0
    0
    Yanıtla
  • HAK İle batılı Ayıran (2 yıl önce)
    Biraz istatistiksel bakın.Neden oran yüzde değilde yüz binde diye gösteriliyor. 100.000 de 485 kişi diyerek insanları korkutuyorlar. Yoksa oran 100 de 0,485 yani 100 kişiden 1 i bile değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • ozpoturge (2 yıl önce)
    Ne oldu %60 çift doz da salgın bitiyordu DSÖ bile aşılar pandemiyi bitirmeyecek dedi aşıyı ölümsüzlük iksiri sanmayın hastalığın yayılmasını hastalığı önlemiyor tek yol "yakalanmamak " mesafe temizlik kalabalık alanlarda maske bilime iman edilmez bilim sorgulanır
    0
    0
    Yanıtla
  • mikroçipli vatandaş (2 yıl önce)ozpoturge isimli kullanıcı yorumuna
    çünkü şu andaki vayranta sinovac aşısının koruyuculuğu çok az.ilk alfa virüsüne etkisi vardı,devletimizde insanlar ölmesin diye gerekli çabayı göstererek tedarik etti.ama şu anda etkili olan biontec aşısı ve bakanlık bunuda zaten tedarik etti,gerekeni yaptı..Aşılar hastalığı tamamen bitirmesede ölüm oranını çok çok düşürüyor.Ama insanlar biontec aşısında 'mikroçippp var' gibi enterasan düşüncelere sahip olduğu için yaptırmıyor.Bu gibi düşüncelere sahip inanlar yüzünden yoğun bakımlarda insanlar can veriyor ama tabi insanlar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğu için insanlar ölmeye devam edecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • bir insana hemen etiket vurmak ne kadar kolay bir araştırmacılık bilim adamlığı harika aşı olup koronadan vefat eden yokmuş gibi konuşuyorsunuz sağlıklı bir insanın bu hastalıktan vefat riski binde bir zaten çocuklarda yüz binde bir lütfen araştırmadan bahsederken tv yi referans göstermeyin bilim tv yada iki üç ilaç şirketinden ibaret değildir söylediğim rakamları araştırabilirsiniz yanlış isem özür dileyip yorumu kaldıracağım sağlıklı insanlara YAN ETKİ riski aldırmak ne kadar doğru erken yaş kalp krizlerinden bahseden bir tv gördünüz mü insanlar paylaşıyor bunları aşı olmadı coronadan öldü haberleri dolu aşı olan corona hariç herşeyden ölebiliyor böyle bir durumdayız tek taraflı bakmadık diye devlet düşmanı değiliz hükümetin ihmali olabilir diyoruz şahsi düşüncem bu tabi ki Allah korusun kimseye bişey olmasını istemem.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alper (2 yıl önce)
    Sayın editör milletin kendi oto kontrolü yok ve denetlenmeye ihtiyaç duyuyor ise otlakta otlayan davardan ne farkı var ki?
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Ben bir markette calsyrm eskiden 100kisiden 10-15i maskesiz geliyodu gunde smdi 100kisiden yarisinin cogu maskesiz.. Kendilerince maske yasagini kaldirmslar
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Bir insan kendi canini dusunmuyorsa milletin canini dusunmez toplum olarak mutlaka basimizda coban olmasini istiyoruz Ortada salgin hastalik var surekli maske takmamiz gerekir
    0
    0
    Yanıtla
  • Carbon (2 yıl önce)
    Millet dikkat etse eyvallah da fakat okulda sınıfta 40 kişi ile bir oda da akşama kadar birlikteyiz neyi engelleyecegiz..
    0
    0
    Yanıtla
  • Onur yavuz (2 yıl önce)
    Virüs açık havada değil kapalı ortamda bulaşıyor. Açık havada insanlara maske sormak, bu işin ilmini anlamamış olmak demektir. Buna gerek yok. Açık havada insanları rahat bırakın. Hiç duydunuz mu kaldırımda yürüdüm diye hasta oldum diyen birini? Ama kapalı ortamların tamamında maximum dikkat ve bol havalandırma gerekli. Kapalı ortamlarda virüs bulaşısı çok hızlı. Hasta kişinin o anda orda olmasına bile gerek yok. Yarım saat bulunduğu bir ortama o çıktıktan sonra siz girerseniz ne yazık ki enfekte olursunuz. Ayrıca bir sınıfta 40 kişi eğitim görülen okullar salgının sayısının bu kadar artmasında önemli bir faktör. Okullar bulaşı için ideal bir ortam. Kapansın diye söylemiyorum ama gerçekler böyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (2 yıl önce)
    Sebep olan hiç kimseye hakkımı helal etmiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Çöşnüklü (2 yıl önce)
    Aşının koruyuculuğu yokmu? Neden milyonlarca aşı yapıldı. Bu aşıları yaptırmamızın tek sebebi normalleşme sürecine geçmek içindi.Tabiki kontrol ler yapılsın aşı olmamış kişilerin maskesiz gezmelerine müdahale edilsin.Benim aşı olmamın tek sebebi rahat nefes alıp vereyim diye.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya aşı olma oranı en düşük illerden biri yüzde yüz mü aşı olmuş kent
    0
    0
    Yanıtla
  • %100 aşı olsa bitecek mi aşı bağışıklık kazandırmıyor mutasyonları da önlemiyor hastalığı da
    0
    0
    Yanıtla
  • Hastaneler böyle konuşanlarla dolu
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrah bulut (2 yıl önce)
    Malatya da denetim yok ki kapalı mekanlarda maske takan yok malatya nın en büyük ucuzluk pazarına gittim 1 tane çalışanda maske yoktu denetim i il hıffı sıhha napıyorr
    0
    0
    Yanıtla
  • huyta (2 yıl önce)
    ve halen denetim yapılmıyor
    0
    0
    Yanıtla