SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Fabrikaları Satanlar Küspeye Muhtaç Oldu"

0
Güncellendi - 2020-03-29 00:15:03
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın pancar üreticilerine yaptığı ödeme müjdesini eleştirerek “Daha düne kadar şeker fabrikalarını peşkeş çekip satan, kotaları artırmayan, pancar ekimini kısıtlayan hatta neredeyse yasaklayan zihniyet şimdi çiftçiye müjde veriyor” dedi.

Özelleştirme idaresi tarafından özelleştirme kararı ardından 'Şeker Vatandır Vatan Satılmaz' diyerek TÜRKŞEKER' e ait 25 fabrikayı tek tek gezen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 40 bin şeker çiftçisine müjdesini eleştirerek “Müjde dedikleri Şeker pancarı üreticilerine erken ödeme yapılmasıymış. Pancar çiftçisine avans ve küspe istihkak bedellerinin ödemesi 3 Nisan'da yapılacakmış. Herhalde milletin aklıyla alay ediyorlar. Daha düne kadar şeker fabrikalarını peşkeş çekip satan, kotaları artırmayan, pancar ekimini kısıtlayan hatta neredeyse yasaklayan zihniyet şimdi çiftçiye müjde veriyor. Bu müjde vermek değil düpedüz pişkinliktir. AKP eğer bir müjde verecekse, biran önce şeker fabrikalarını tekrar kamulaştırmalı, pancar üretimindeki kotayı da kaldırmalıdır.” dedi.

"PANCAR SADECE ŞEKER DEĞİLMİŞ, TÜM TÜRKİYE GÖRDÜ."

Ağbaba, “Şeker fabrikaları satılırken hep bir ağızdan “Şeker Vatandır Vatan Satılmaz” dedik. Şekerin yapımında kullanılan pancarın stratejik bir ürün olduğunu, başından sonuna birçok sektörde hammadde olarak kullanıldığını belirttik. Pancarın sadece şeker anlamına gelmediği günümüzde çok daha fazla anlaşıldı. Nitekim çok geçmeden bu virüs salgını pancarın ne kadar stratejik bir ürün olduğunu herkese gösterdi. Şeker fabrikalarını alanlar, maliyeti artırıyor gerekçesi ile melas’tan alkol üretiminden vazgeçti. Böylece kolonya üretiminin temel girdisi alkol sıkıntısı baş gösterdi. Kolonya üreticileri, dezenfektan ve medikal kimyasallar üreten üreticiler alkol hammaddesi bulamadıklarından yakındılar. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, siparişlere yetişemeyen kolonya ve dezenfektan üreticilerinin etil alkol sıkıntısı üzerine acilen bir karar almak zorunda kaldı. Dezenfektan ve kolonya üretiminde kullanılan etanol ihtiyacını karşılamak için benzine yüzde 3 etanol karıştırma zorunluluğunu 3 aylığına askıya aldı. Pancarın nasıl stratejik bir ürün olduğunu şimdi çok daha net görülüyor. Pancar üretimine kota koyan, şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular. Şu an dezenfektan ve medikal sektöründe üretim yapan tüm firmalar etil alkol ihtiyacını karşılamak için şeker fabrikalarına başvurdular. Fabrikalardan çıkan melastanın hepsini alıyorlar. Amasya Şeker Fabrikası şu an hızlı bir şekilde bu etilalkol üretimine başladı. Ellerindeki 7 milyon kilo melastan 2.5 milyon litre etilalkol üretecekler ve bu firmalara verecekler”dedi.

“Siyasi iktidarın şeker ekimini kısıtlaması ve getirdiği şeker kotasının ne kadar yanlış olduğunu bugün herkes anladı” diyen Veli Ağbaba, “ Türkiye'de 1998 yılında 22.2 milyon ton şeker pancarı üretiliyordu, 61 milyon ülke nüfusu vardı. 2019 yılına geldiğimizde pancar üretimi yıllık 18.1 milyon ton, ülke nüfusu ise 83 milyon. Hala 1998 üretim rakamlarına ulaşamadık. Cumhuriyetin en yoksul yıllarında ‘şeker fabrikaları kurulsun’ diye teşvikler verilmişken, Atatürk tarafından bizzat şeker fabrikaları açılmışken, o fabrikalar kıymetli arazileri için tek tek satıldı. Daha o yıllarda halk sağlığı için Hıfzısıhha Enstitüsü gibi bir kurum açılmışken; bugün bunların hepsi birer birer kapatılıyor. Siyasi iktidar tarafından bilinçli ve kasıtlı olarak; tarımda kendi kendine yetebilen üretebilen, sağlıkta ve bilimsel araştırmalarda öncü ve diğer ülkelere yardım edebilen bir ülke iken geldiğimiz nokta içler acısı. ” dedi ve iktidarı ağır ifadelerle suçladı.

Bülten- malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Necati (4 yıl önce)
    Ali ve Doğan, Veli Agbabanin şeker fabrikaları için söylediği hangi kelime yanlış. Ali ve Doğan 2020 yılında yaşıyoruz, siz ikiniz halen ıdeolojik olarak bakıyorsunuz. Biraz okuyun araştırın ama bölücülük yapmayin
    0
    0
    Yanıtla
  • Chp iyiye de kötütüye de hep muhalefet. Bu ülkenin yararına ne varsa hep takoz oldular. Bunun içindir ki ne derseler desinler dürüst bulmadığım için söylemlerini dikkate almamak gerek. Ben olaya ideolojik bakmıyorum. Marjinal chp temcilcileri ideolojinin odağındadırlar. Ağzıyla kuş tutsalar, haykırışları nafile...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Takım tutar gibi parti tutanlar. Yanlışa yanlış demeyenleer. Haksızlığa haksızlık demeyenler. Adaletsizliğe adaletsiz demeyenler. Haksızlık karşısında susanlar. Yapılan şaibeli, sözleşmesi kamoyuna açıklanmayan , adrese teslim, binlerce ihaleler karşısında susanlar. Sizleri önce vicdanınıza, sonra allaha havale ediyorum. Varın hesabını siz verin. Çünkü yapılan bütün bu haksızlıklarda sizinde payınız var.
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail (4 yıl önce)
    Amerikada izlandada ve daha dünyanin her yerinde öğrencileri getiren Devletimizden Allah razı olsun güçlü devlet güçlü ülke hizmet sınırsiz yaşlisindan gencine sahip çikan her zaman her yerde hizmete hazir olan devletimiz var olsun Allah ülkemizi devletimizi milletimizi Aziz Vatanımızı hertürlü hainlerden korusun
    0
    0
    Yanıtla
  • Talip (4 yıl önce)
    Ali ve Doğan adlı arkadaşlar, sizin Veli Ağbaba’nın söylediklerine karşı söyleyecek bir kelime lafınız yok mu.?Bu kadar mi acizsiniz? Bu memleketin Sümerbank diye bir kurumu vardı.Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmuştu.Savaştan çıkan milletin giyeceğini üretiyordu.Ayrıca battaniye, bot ve şimdi değeri anlaşılan maske üretiyordu.Şimdi Sümerbank’ların yerinde neler var?Sümerbankların özelleştirilmesini savunanlar “devlet bez mi üretirmiş” diyorlardı.Bunu söyleyenlere soruyordum “peki devlet konut mu ya yaparmış.Devletin başka işi yok mu?” Dediğimizde sesleri çakmıyordu.Bu devletin SEKA diye kağıt fabrikaları vardı.Ne oldu bu fabrikalar?Google a bir girin de bakın.Bu kağıt fabrikalarının nasıl eşe dosta peşkeş çekildiğini okuyun.Devasa tesislerin 1,1 milyon dolara kimlere verildiğini ve bu satışları iptal eden mahkeme kararlarının uygulanmayacağına dair kanun çıkarıldığını göreceksiniz.İdeolojik düşünmüyorsanız, yüreğinizde azıcık da olsa vatan sevgisi varsa üzüleceksiniz.Şimdi de kağıt ithal ediyoruz. Kağıt fiyatlarının (tuvalet kağıdından, peçetesinden, kitap, defterine kadar) arttığını neden sorgulamıyorsunuz? Bu memleketin, Şeker Fabrikaları, Şeker Kurumu vardı.Neyse ki bu fabrikanın bir kısmı hala duruyor.Sata sata bitirmediler.Bir musibet bir nasihatten iyidir derler. Cobit 19 vakasından dolayı sanırım şimdi yeni yeni Şeker fabrikalarının kıymeti anlaşılır.Cocukluğumda şeker fabrikasında üretilen molasın köylere dağıtıldığını gördüm.Melas hayvanlara yediriliyordu.Melası yiyen hayvanın gözü parlardı.1982 yalında bir mühendis adayı olarak Malatya Şeker Fabrikası’nda staj yaptım.Devasa bir tesisti.Yılda 8-9 ay çalışıyordu.Fabrika ihtiyacı olan enerjiyi kendisi üretiyordu.İhtiyacı olan yedek parçanın büyük kısmını bünyesindeki makina atelyesinden karşılıyordu.Devlete bir yükü yoktu.Şeker fabrikası bünyesindeki Alkol fabrikasında da staj yaptım.Yılda 7-8 milyon litre saf alkol üretilirdi.Üretilen bu alkol; tıpta, sağlıkta, ilaçta, kolonya üretiminde, benzin ve motorinde katkı maddesi olmak üzere bir çok alanda kullanılırdı.Şimdi de alkol bulamıyoruz.İthal ediyoruz.Devlet, koloniye üretiminde kullanılsın diye benzin ve motorindeki katkı maddesi olan alkolün kullanılmasını 3 ay erteledi.Alkol diyince nedense bazı arkadaşların aklına içki geliyor. Daha yazacak çok şey var. Mantıkılı düşünmek gerekiyor.Ülkeyi, halkı, toplumu düşünmek gerekiyor.Sırf birileri söyledi diye hemen karşı çıkmamak gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Siz halen bu fabrikaların kurukduğu yıllar ile avunun durun. Bu fabrikalar yıllarca millatin sırtında kamburdu. Gelen yedi giden yedi hep zarar hep zarar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (4 yıl önce)
    Hekes haklı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Mahmut kardeşim yüreğine sağlık. Yazdıklarının altına imzamı atarım. Ali ve Doğan size gelince; Rabbim akıl fikir versin. Başka bir şey demiyeceğim. Zira boşuna söylemiş olurum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Misafir (4 yıl önce)
    Adam doğru söyleyince bazılarının işine gelmiyor. Sırf chpli olduğu için doğruyu da söylese, malesef ön yargılı bir zihniyet var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feryat (4 yıl önce)
    Ağbaba sonuna kadar haklı.
    0
    0
    Yanıtla
  • NK (4 yıl önce)
    Türkiye Amerika ile sorun yaşar Amerikancı kesilirsiniz. PKK hendek savaşı başlatır, hendektekiler arkadaşınız olur. YPG ile mücadele girişir bu devlet, YPG yi terör örgütü olarak görmediğinizi söylersiniz. Esed ile mücadeleye hatta savaşa girişince Türkiye, Esed'in ve Rusya'nın sesi olursunuz. Allah aşkına şaşırtın bizi de, bir defa olsun sadece bir defa, bu milletin bu devletin yanında olun. Zorlu süreçten geçtiğimiz bu günlerde bari, sorumluluk alan, sorumlu davranan, ucuz siyasetten uzak duran bir çizgi tutturun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (4 yıl önce)
    Ali ve Doğan diye yazan şahıslar. Ne oldu biri doğruyu söylüyor diye ağırınıza mı gitti? Söylediği yalan mı adamın? İdeoloji, aidiyetiniz, yetiştirilme tarzınız (adını vermeyeceğim ama bir inanç grubuna nefret sanki) gözünüzü kör etmiş. Sizin gibi başkaları da var. Sadece sizden olmayan biri tarafından söylendiği için ne denirse karşı çıkıyorsunuz. Nereye düştüğünüzün farkında bile değilsiniz. Daha geçen gün bu sitede Malatya Şeker Fabrikası'nın melasından alkol üreten alkol fabrikasının yıllar önce, kafaları alkolden sadece içki üretildiği düşüncesiyle kodlanmışların da etkisiyle, kapatıldığını yazdılar. Yılda 5 milyon litre alkol üretilebilen bir fabrikayı. Bugün koronavirüs vakası karşısında dezenfeksiyonda çok önemli olan kolonyayı üretmek için alkol bulunmuyor, ithal ediliyor. Yani alkol stratejik bir ürün, ama elimizdeki fabrikaları kapatarak ona buna muhtaç kalmışız. Bundan bile bihabersiniz. Siz sadece kalabalık oluşturan, kendilerine isim ve vatandaşlık numarası verilmiş birer canlısınız o kadar. Gözünüz kör, beyniniz kapalı. Doğruyu kim söylerse söylesin, doğruysa niye karşı çıkarsınız. Bu kadar mı gözünüzü kör ettiler. Adam yalan mı söylüyor? Fabrikalar, limanlar, köprüler, yollar, rafineriler v.b. bu ülkenin tüm kaynaklarını yok edercesine satıldı, satılıyor. Hazineden para çıkmadığını iddia ederek, sanki bedavaya maledilmiş gibi reklamı yapılan, müteahhitlerine mal edilmiş köprülere yollara hazineden yani senin benim cebimden, buralardan geçmemiş araçların parası ödeniyor. Çünkü devlet- millet aleyhine böyle bir anlaşma yapılmış. 3 yılda bunlara ödeneceklerle bu köprüler yollar yapılırdı diye hesaplar var. Sağlığa, eğitime, güvenliğe, kalkınmaya harcanacak para bunlara gidiyor. Bizim cebimizden bu paralar birilerine 20-25 yıl ödenecek. Bugün koronavirüs vakası var, insanların yanı sıra ekonomiyi nasıl vuracağının hesabı bile yapılamıyor. Türkiye durmuş, dünya durmuş. Hazinede bu yıkımı karşılayacak para var mı? Yok. ABD'den, IMF'den para alma çabasındalar. Bunlara kafa yorsanıza. Millet için, ülke için biraz kafa yorsanıza. Ama nerede sizde, bunları anlayacak kafa?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hey maşallah evde kalınca zaman bol yaz yaz, başka zaman geçmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    İdeolojik siyasetten bıktık usandık siyaset hizmet odaklı olmalıdır bir kesim var veli Ağbaba veya CHP ne dese muhalif yine bir kesim var AK parti ne yapsa ona muhalif nedeni hizmet odaklı siyasetin yerini hepimizin ortak değerleri olan vatan bayrak Atatürk inançlar üzerinden siyasetin yapılır olması halbuki bizim bir çok konuda siyasilere dayalı olmayan milli politikalarimiz olsa o zaman hizmete bakarız yani yıllardan beri bu durumdayız bundan sonra da değişeceğini zannetmiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğan (4 yıl önce)
    Dostlar pazarda görsün...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    İsine bak
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (4 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Yok yaw, bu hükümet seni bile satsa hak edersiniz.Akıl fukarası yazik.
    0
    0
    Yanıtla