SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Para Kimlere, Nasıl Dağıtıldı?"

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kayısı üreticilerinin ürünlerinin neredeyse tamamının yok olmasına sebep olan ancak yetkililer tarafından 8 aydır görmezden gelinen ‘Monilya Çilesi’ni meclis gündemine taşıdı.

3 GÜNDE TÜM MALATYA’NIN HASARI TESBİT EDİLDİ!!!

Ağbaba, “Malatya İlinde İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından monilyadan kaynaklı hasar tespit işleminin 3 gün gibi ‘uygulamada imkansız’ sürede yapılmasının araştırılması, Monilyadan kaynaklı zarar gören gerçek üretici sayısının ortaya çıkarılması, Malatya’ya gönderilen 10 milyon liranın ne kadar süre bekletilip üreticiye dağıtılmadığının, paranın ne kadarının dağıtıldığının, kimlere  ne kadar dağıtıldığının, dağıtımda AKP’lilere yakınlık kriterinin olup olmadığının tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

AĞAÇLARDA TEK BİR MEYVE KALMADI, ZARAR YÜZDE 1-2 AÇIKLANDI

Malatyalı kayısı üreticileri her yıl farklı bir tabii afet nedeniyle ürünlerini kaybettiğini belirten Ağbaba, “Üreticiler ürünlerini hastalıklardan korumak için çeşitli tarım ilaçları kullanmaktadır. Bu ilaçlardan biri de monilya hastalığından korunmak için atılmaktadır. Malatyalı üreticiler kayısı ağaçlarını ilaçlamalarına rağmen  Mart ayındaki yağan yoğun yağmurdan dolayı çiçekler kurumuş, Monilyadan dolayı ağaçlarda tek bir meyve kalmamıştır. Özellikle Akçadağ, Yeşilyurt, Yazıhan, Battalgazi ve Kale ilçemiz kayısı üreticilerinden gelen yoğun şikayetler üzerine; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları tarafından hastalıkla ilgili tespit çalışması yapılmıştır . Ancak Malatya İl  Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü tarafından -çok kısa süre içerisinde yapıldığı için eleştirilere sebep olan- hasar tespit çalışmaları sonucunda Çiçek Monilyası hastalığına yakalanan bahçelerin oranının yüzde 1-2 civarında’ olduğu açıklanmıştır.” Dedi.

PARA KİMLERE, NASIL VE NE KADAR DAĞITILDI?

Malatyalı üreticiler tarafından ağaçlarında ürün kalmadığı zararın yüzde 100 olduğu belirtilmesine rağmen yetkililer tarafından zararın yüzde 1-2 civarında olduğunun açıklanması tartışmaları beraberinde getirdiğini kaydeden CHP Milletvekili Ağbaba, “Bir başka tartışma konusu da Monilyadan zarar gören üreticilere gönderilen 10 milyon liranın aylarca üreticilere dağıtılmayıp hesapta bekletilmesidir.Binlerce üreticinin zarar gördüğü ortadayken, hem para dağıtımının geciktirilmesi hem de çok sınırlı sayıda kişiye dağıtılması dikkat çekmektedir.Malatya’da gelen paranın AKP’li siyasiler ve yerel yöneticilerin akrabalarına dağıtıldığı, diğer üreticilere ise hiç para verilmediği konuşulurken, gelen paranın kimlere nasıl ve ne kadar dağıtıldığı ise tüm ısrarlara rağmen kamuoyuna açıklanmamıştır.”ifadelerine yer verdi.

Ağbaba, Malatyalı üreticilerin çilesi haline gelen, yerel yöneticiler tarafından ısrarla kapatılmak istenen Monilya sorununun mecliste kurulacak araştırma komisyonu tarafından ele alınarak incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız