SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Plazma Tedavisi Yapılan Hastanın Testi Negatife Döndü

0
Güncellendi - 2020-04-18 04:26:47
Plazma Tedavisi Yapılan Hastanın Testi Negatife Döndü
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, immün plazma yöntemiyle tedaviye başladıkları hastanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) test sonucunun negatife döndüğünü bildirildi.

Prof. Dr. Ahmet Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez bünyelerindeki Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yeni tip koronavirüse yakalanıp iyileşmiş ve sonrasında testleri negatif gelen bir hastadan plazma toplayarak başka bir hastanın tedavisinde yararlandıklarını hatırlattı.

Plazmanın yaklaşık 10 gün önce yoğun bakımdaki 56 yaşındaki entübe hastanın tedavisinde kullandıklarını belirten Kızılay, şunları söyledi:

"72 saat sonra hastamızda kısmı iyileşme, hem akciğer kapasitesinde hem de kan tablosunda görmüştük. Bugün itibarıyla yoğun bakımda entübe olan bu hastamızı artık makineden ayırdık. Hastamızın durumu daha da iyiye gitti, makineden ayrıldı. Yine yoğun bakımda takip ediyoruz. Ayrıca 13 Nisan'da yaptığımız Kovid-19 testi negatife döndü. Hastamızdaki seyir, çok ağır bir tabloydu, en ağır hasta grubumuzdandı. Tüm ilaçları antiviral, hidroksiklorokin dahil en üst doz ve sürede bu hastamız kullanmıştı. Yoğun bakımdaki oksijen desteği gerekse iyi bakım tümüyle yapılmıştı, bunların hepsinin faydası oldu. Bunlara rağmen hastamızın ağır tablosu devam ediyordu. Plazma tedavisinin olumlu katkısını gördük. Bugün itibarıyla hastamız makineden ayrıldı, artık tüpten kurtuldu. Şu an yoğun bakımda tablo iyiye doğru seyir göstermekte"

- "Plazma vericisine ihtiyacımız var"

Kızılay, hastanın kısa sürede yoğun bakımdan, servise alınacağını ümit ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ülkemizde ilk hasta olması, ağır hasta olması hasebiyle kombine tedavisinin içerisine plazma tedavisini de bir katkısı olacağını belirtmek istiyorum. Türkiye'nin en büyük aferez merkezine sahibiz ve Kovid-19'dan iyileşen hastaları bekliyoruz. İyileşen hastalardan hazırlayacağımız plazmalarla tüm ihtiyaç olan, doktorlarımızın plazma vermeyi uygun bulduğu hastalara buradan Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Kızılay'ın aracılığıyla plazmaları göndermek istiyoruz. Bunun için plazmaya, plazma vericisine ihtiyacımız var. Kendileri iyileştiler, kanlarındaki antikor, Kovid-19'a karşı bağışıklık mekanizmasını başka hastalara şifa için mutlaka plazma vericisi olsunlar. Buradan hazırlanan plazmalar ise 2-3 hastaya şifa olacak. Onun için iyileşen hastaları plazma vericisi olmaya davet ediyorum."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Ziya (3 yıl önce)
    İnsan sağlığı ve hayatı için gündüzünü gecesine katan, çalışan evinden,çocuklarından ödün veren hatta bu uğurda hayatını bile kaybeden Tüm bilim insanlarına ve onların yardımcılarına sonsuz teşekkür ve saygılarımı sunuyorum...Allahın yardımı ve inayeti üzerlerine olsun.Mualesef bu insanlarımızın değerini işte böyle zor dönemlerde ancak anlıyabiliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muharrem (3 yıl önce)
    Ercüment ovalı da coruna virüs ilacı geliştirmiş testlere hazırmış inşallah bu covid belasından insanlık kurtulur hepinizin emeklerine sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (3 yıl önce)
    Çok güzel işler yapan bilim adamlarımıza müteşekkürüz.Tv lerde boy gösteren mualesef Prof.Dr payeli bazı hekimlerin,bırakın bu plazma tedavisini falan filan şeklinde yorum yapanlarına rastladım..Şimdi hastanın bu tedavi sonrası durumunun negatife dönüşü için bakalım ne diyecekler?
    0
    0
    Yanıtla
  • Gırana gidiyi (3 yıl önce)
    Sağdaki süleyman hoca mı
    0
    0
    Yanıtla
  • Tansiyon (3 yıl önce)
    Emeği geçenlerin ellerine sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • gerçek üniversite (3 yıl önce)
    Allahınıza gurban gerçek bilim adamları sizin ayağınıza taş değmesin rektör beyin şahsında tüm inönü tıp ailesini kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla