SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sağlık Çalışanlarından Döner Sermaye Eylemi

0
Güncellendi - 2020-03-15 15:26:50
Sağlık Çalışanlarından Döner Sermaye Eylemi
A- A+ PAYLAŞ

Sağlık-Sen Malatya Şubesi tarafından gerçekleştirilen eylemde, hastanelerde uygulanan döner sermaye uygulaması eleştirilerek, “Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur” denildi.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde düzenlenen eylemde konuşan Sağlık-Sen Malatya Şubesi Başkanı Mehmet Bingöl, sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık sisteminin önemli bir unsuru haline gelen performansa dayalı ek ödeme sisteminin artık fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar üzerinde mutsuzluk kaynağı haline geldiğini söyledi.

Bingöl, “Nasıl ilaçların ve gıdaların son kullanma tarihi varsa sistemlerin de son kullanma tarihi vardır ve Döner Sermaye Sisteminin artık son kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur” dedi.

Sabit ek ödemelerin gün geçtikçe döner sermaye havuzunun daha büyük kısmını kaplamaya başladığını ifade eden Bingöl, “Bundan 5 yıl önce sabit ek ödemeler döner sermaye havuzunun yüzde 25'ini oluşturmaktayken bugün yüzde 80'ini oluşturmaktadır. Çünkü sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta, dağıtılabilir döner sermaye ise SUT fiyatları artmadığından 14 yıldır artmamaktadır. Bu doğrultuda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü performans ödemesi almamakta, sağlık hizmetleri sınıfı çok az almakta veya almamakta, hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar. Personel ile çalışan servislerde iş yükü daha da artmaktadır. Tasarruf çalışanların üzerinden yapılmamalıdır. Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK Payı vergilerinin kaldırılması sağlanmalıdır. 14 Yıldır artmayan SUT fiyatlarının artırılması gerekmektedir. Hastanelerin borçları sağlık çalışanlarına yansıtılmamalıdır. Hekim dışı çalışan personellerin ek ödeme katsayılarının artırılması ve vergi yükünün azaltılması gerekmektedir. Sabit ek ödemeler maaş ödemesine yansıtılmalıdır. Sabit ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının önemli motivasyon kaynaklarından biri olan döner sermaye sistemi artık ne yazık ki sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Acil önlem alınmaz ise 1 yıl içerisinde hekimler dahil tüm sağlık çalışanları sadece sabit ek ödemeye mahkum kalacak ve sistem tamamen çökecektir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının tamamına yansıyacak acilen köklü bir değişiklik yapmalı, bu arada da ilimizdeki sağlık kurumları mümkün olduğunca döner sermayeyi en üst oranlardan dağıtılmalıdır”diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Ülkücü akademisyen (4 yıl önce)
    Malalesef sağlık personeli son yıllarda ciddi mağduriyet yaşamaya başladı. Hastanelerin çoğu döner sermaye ödeyememektedir. AKP nin iyi başlayan sağlıkta dönüşüm programı kaynak yetersizliği nedeniyle ülke ekonomisine ve sağlık çalışanlarına yük olmaya başladı. Malum sendika hükümetin arka bahçesidir. Yandaşlarını yönetim kadrolarına yerleştirme dışında memura bir faydası bulunmamaktsdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bende Sağlıkçıyım (5 yıl önce)
    Sayın Başkan Mehmet Bingöl Döner Sermaye komisyonunda dağıtılacak paraya imzayı atanlardan biri sizsiniz Üyelerinizin istifa edeceğini duyunca çıkıp hak arıyorum diye eylem yapan yine sizsiniz. Başkana yakın olan veya sendika yönetiminde görev alanlara onların yakınlarına rahat yer ayarlamaya çalışmayı bırakıp Hak arıyorum diye göz boyamaya zaman ayırmanız büyük LÜTÜF. Eyleminizden hemen sonra dönerlerimiz yattı teşekkürler. Gerçi bu türübüne oynama işini yapmazsanız gidip düzgün işleyen işleri bozarsınız.Aman gözünüzü seveyim 3600 ek gösterge ye el atmayın onuda YIPRANMA PAYI gibi Döner sermaye gibi MALAMAT edersiniz. Siz gidin yer değişikliği talepleriyle idarecileri sıkıştırın yaparsa iyi idareci dersiniz yapmazsa kötü idareciler atanıyor kimse bize bir şey sormuyor diye basın açıklaması yaparsınız. Döner sermaye yönetmeliğinin MİYADI doldu diyorsunuz ya sayın başkan kusura bakmayın ama Sizinde MİYADINIZ doldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • MERVE (5 yıl önce)
    ÖZEL HASTANEDE HEMŞİREYİM 2.000 TL İLE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE ÇALIŞMAYI KABUL EDİYORUM 30 YILLIK TA SÖZLEŞME YAPILSIN ASGARİ ÜCRETE GELEN ZAM VERİLSİN YETER DÖNER SERMAYE İSTEMİYORUM
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    Sıkıntı diğer illere göre neden döner sermayenin az olduğu ve yönetim boşluğu kimse başhekim olmak istemiyor anlaşılan. Sendika başkanı açıklamasında bu konuya cesaret edip değinmemiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (5 yıl önce)
    ssğlık çalışanlarının en doğal hakkıdır eylem yapmak.Ayrıca bu durumu diğerlerinin eleştirmesi hiç kabul edilebilir bir durum değil.Bazıları iş bulamıyor diye diğerleri haklarını savunmasınmı.Bir de bu çıktı efendim daha istiyorsunuz der gibi.Yani ak partiye yada hükümete zarar verecek diye kimse hakkını aramasınmı.Diğer yandan sendikada işini doğru yapmalı makamlara değil genel çıkarlar gözetilmeli.Arkadaşlar hak aramakla devletler yıkılmaz korkmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • KIL BAYRO (5 yıl önce)
    Umarım hepinize soruşturma açılır da işinizden olursunuz.5000 lira para alıyorsunuz daha neyin döneri bu? İnsallah tamamen kalkar bu ayrımcılık, siz önce kendinize çeki duzen verin hastaya birçoğunuz nasıl davranıyorsunuz görüyoruz.Ondan sonra da hep bir mağduriyet dili.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (5 yıl önce)
    Buldunuz Döneri afiyet olsun, Çorba bulamayanlar var kardeşim Şükür yok mu sizde.
    0
    0
    Yanıtla
  • baran (5 yıl önce)
    Sayın Baskan İŞE gelmeyip ayın 15 inde maas alan personele ne diyeceğiz. isterimki eködeme maasa yansımasın.sağlık sen üyesiysen iyi yerdesin başka sendikada isen var haline
    0
    0
    Yanıtla
  • Asena (5 yıl önce)
    15 temmuzda şehit verdik bir gün grev yapmadık yazık yazık Allah'tan korkun beşbin TL maaş alıyorsunuz beğenmeyen gitsin iki bin TL'ye milyonlarca insan iş bekliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Atma boş sallama hangi 5binden bahsediyorsun ..
    0
    0
    Yanıtla
  • KADER (5 yıl önce)
    Hastalar koridorda bekliyor bunlar grev yapıyor başhekim uyuyormu soruşturma baslatsin tabiki bunlar akp li MHP'li degil
    0
    0
    Yanıtla
  • Orduzulu (5 yıl önce)KADER isimli kullanıcı yorumuna
    Sendika üyesi iseniz grev hakkı mevcut önce öğrenin sonra konuşun... Ağzı olan konuşuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Sağlıkçı (5 yıl önce)
    Şu an 300 üzerinde istifa var hastanede inşallah herkes istifa edecek bütün sendikalardan bir işe yaradığınız yok.Sağlıksen yıllardır bize ne verdiki şimdi istifa olunca eylem yapıyorlar Hakkım haram olsun.Arkadaşlarım başka hastanelerde 1200-1500 döner alırken bize 300 tl ye layık gördüler.Sebep olanları Allaha havale ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • arğalı (5 yıl önce)
    Artık yeter Mehmet Bingöl bırakmalı Mete Memur u başkan olarak görmek istiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • arğalı (5 yıl önce)
    Üyeniz çoğaldı herkesin taleplerini karşılayamayınca eylememi başladınız.herkes bir taleple geliyor demi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Samimiyet (5 yıl önce)
    Bizler, devletin bekası için kapı kapı dolaşırken, iktidarın yanındayım deyip, birkaç üyenin istifa edebileceği endişesine kapılarak şu ortamda bu tür eylemleri yapan sendikanın’ iktidara yakın olma anlayışı bu mu!!! Reisin takdirine sunuyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (5 yıl önce)
    hiç kusura bakmayın yarısı bunların akp oy vermiştir yinede verecektir saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • maho (5 yıl önce)
    millet iş bulamıyor, siz döner sermayem az diye eylem yapıyorsunuz. bunların hepsini işten atacaksın. o zaman eylem yaparsınız. 150 bin hemşire işsiz geziyor kardeşim.
    0
    0
    Yanıtla
  • KADİR (5 yıl önce)
    Zaten az para alıyorsunuz yaa birde eylem yapın. önce aldığınız parayı hak etmeye çalışın herzaman yok sağlık çalışanları mağdur yok hasta tarafından tartaklanıyor. birde kendinize bakın bakalım hastaya nasıl davranıyorsunuz. kendine yapılmasını istemediğinizi başkasına yapmayın. surat bir karış. 10 da 1 oranında işini hakkıyla yapan memur arkadaşları bunun dışında tutuyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)
    Maaşınız var zaten, yapılması gereken en acil şey döner sermaye denen saçmalığı n tamamen kaldırılıp tek maaş sistemine gidilmesi.Hayır ne özelliğiniz var diğer memurlardan ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Of ya bu ne kıskançlık
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)İsimsiz isimli kullanıcı yorumuna
    Kıskançlık mı ? akşama kadar idrarla uğraşanların neyini kiskanacam ben.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sağlıkçı (5 yıl önce)
    Şimdiye kadar ne yaptınız ki ancak şov yapıyorsunuz Sağlıksenin sağlıkçıya kazandırdığı hiçbir şey yok
    0
    0
    Yanıtla
  • CAFER (5 yıl önce)
    Yine durum her zamanki gibi sendika istifa tepkileriyle karşılaşınca çıkıp açıklama yapıyor maksat personelin hakkını korumak falan değil maksat menfeat üye sayısını düşürmemek, bırakın bu boş işlerle uğraşmayı bir tane kazanım gösterin emin olun siz bu işlere karışmasanız işler daha güzel yürüyecek
    0
    0
    Yanıtla
  • Merve (5 yıl önce)
    özel hastanelerde asgari ücretle iş bulamazken sizler 5.000 tl maaş alıyorsunuz sonrada kalkmış döner sermayeden şikayet ediyorsunuz, döner sermaye kaldırılmalı bence; bizler de insanız bize hastane kar ediyor diye hiç bir ek ödeme döner verilmiyor DÖNER SERMAYENİN KALDIRILMASI İÇİN İNŞALLAH REİS BU MESAJIMI GÖRÜR de Adalet yerini bulur
    0
    0
    Yanıtla
  • cihangir (5 yıl önce)
    uykudan uyanmışsınız buda güzel 14 yıl yat yat uyu daha sonra da dostlar bizi pazarda görsün
    0
    0
    Yanıtla
  • cihangir (5 yıl önce)
    uykudan uyanmışsınız buda güzel
    0
    0
    Yanıtla
  • Su (5 yıl önce)
    Diğer bakanlıklardaki kadar maaşımız belki onların yan ödemesi harcırahı görev eğitim hakları daha fazla sağlıkta çalışan her türlü risk taciz le karşı karşıya ,çalışma saatleri sıkı ve fazla neden ikinci üçüncü sınıf maraba muamelesi görsün döner sermaye dağıtılırken.
    0
    0
    Yanıtla