SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sayıştay Teftişleri Türkiye'yi İyiye Götürmüyormuş!

0
Güncellendi - 2021-02-20 06:41:25
Sayıştay Teftişleri Türkiye'yi İyiye Götürmüyormuş!
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, TBMM adına kamu idarelerinin hesaplarını denetleyen Sayıştay Başkanlığı'nın belediyelerde yaptığı teftişin Türkiye'yi iyiye götürdüğünü söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulu Yerel Yönetimler Programı tarafından, 17 Şubat Çarşamba günü çevrimçi düzenlenen "Yerel Yönetim Akademisi" söyleşisinin konuğu Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe'ydi.

Battalgazi MYO Yönetim ve Organizasyon Bölümü Başkan Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan tarafından yönetilen ve Rektör Aysun Bay Karabulut'un da yer aldığı söyleşi kapsamında, yerel yönetimler tarihi ve Türkiye'nin yerel yönetimler serüvenini anlatan Prof. Dr. Şükrü Karatepe, daha sonra programa katılan öğretim görevlisi ve öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Prof. Dr. Şükrü Karatepe, söyleşinin soru - cevap bölümünde, Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı Öğretim Görevlisi Niyazi Doğan'ın, "Sayıştay, belediyelerde her yıl çok sayıda usulsüzlük tespit ediyor. Ancak bu usulsüzlüklerin sorumlularına hesap sorulduğu bugüne kadar görülmedi. Türkiye'de ve bu bağlamda belediyelerde cezasızlık kültürü egemen olmuş durumda. Peki, yanlış yapan yöneticilerden hesap sorulmayacaksa, bir yaptırım uygulanmayacaksa, bu teftişler neden yapılıyor?" şeklindeki sorusuna, "Teftişlerin Türkiye'yi iyiye götürdüğünü söylemenin mümkün olmadığı" karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, söz konusu soruya karşılık, şu cevabı verdi:

"Maliyeciler titiz. Çok titiz maliyeciler. Sayıştaycılar da biliyorsunuz maliyeci; yani mali denetim yapıyorlar. Ben müfettişlik yaptım. Bu teftiş işi çok su götürür iş. Teftiş işinin Türkiye'yi çok da iyiye götürdüğünü söylemek mümkün değil. Teftiş Türkiye'de faydalı çalışmıyor. Teftiş, biraz müfettişin keyfine bağlı olarak zaman zaman da eziyet ediyor vatandaşa. Teftiş yapıldığı için işlerin düzeninde gittiğini söylemek zor sevgili hocam. Öyle değil; teftiş yapıldığı için işlerin düzenli gittiğini söyleyemeyiz.

Teftiş olmasın demiyorum. Başka bir şey söyleyeceğim. Şöyle: Gelen teftişçi arkadaşlar belediyelerde, daha çok mevzuatın şekil yönünden uygulanmasını denetlerler. Şekil. Muhasebede şekil çok önemli. Yani iki kuruşluk bir açık bulur muhasebeci; ne yapar? 10 gün uğraşır, o iki kuruşu bulmak zorunda. O iki kuruş yerine cebine 2 bin lira koysa o açığı kapatamaz yani. O da bir yerde yapılan hatadandır. Müfettiş onu bilir, tak o iki kuruşu bulur. Memur terlemeye başlar; ya da ordaki müdür terlemeye başlar, titremeye başlar çocuk. Çok zor bir şey bu.

"(...) Belediyeleri teftiş şeklinde gidip tedirgin ettiğin zaman olmuyor..."

Ben teftişin böyle olmaması gerektiğini, özellikle orta ve küçük belediyelerde zaten bilgi yetersiz iken, imkanlar yetersiz iken, bir de onların üzerine teftiş şeklinde gidip tedirgin ettiğin zaman olmuyor.

Yani bütçeye bağlı para istismar edilmez, edilemez. Maliyenin denetlediği hiç bir para istismar edilemez. Esas istismar başka yerdedir. Kayıtlı para istismar edilemez. Yani bir belediyenin makbuzla tahsil ettiği ve bütçesine giren bir paranın istismar etme şansı yoktur. Belediyelerde yolsuzluk, uğursuzluk arayacaksak, başka yerdedir o. Resmi bütçede olmaz; olmamıştır.

"Teftişçilerin kağıtları, belgeleri incelemeleri hiç bir yere götürmez"

Peki istismar nerede olur? Bu kayıtların dışındadır. Ben Kamu Yönetimi hocasıyım, 45 yıldan bu yana Kamu Yönetimi okutuyorum. İstismar bütün yerlerde, kayıtların dışındadır. Halbuki teftişçi kayıtlara bakar, dosyaya bakar. İstismar dosyanın dışındadır; başka yerdedir. Esas bu ahlaki bir konu, başka yönleri var bunun. Teftişçilerin bu nedenle kağıtları, makbuzları, belegeleri bir uçtan icelelemeleri hiç bir yere götürmez, bununla da müfettişlerin bugüne kadar birşey buldukları vaki değildir; bulmamışlardır; bulamazlar zaten.

Sayıştay teftiş etmesin demiyorum; tabi teftiş etmese başka şeyler olur Allah korusun. Teftiş etsin ama... Teftişin çok da şeyi yok... Teftiş gerekli; öyle diyelim. Teftiş gerekli, yani teftiş başka türlü fayda sağlamıyor ama gerekli. Teftiş olduğunu bilsin insanlar".

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Aysun Bay Karabulut ise konuşmasında, "Üniversitelerin şehir ile bütünleşmesinde yerel yönetimlerin çok önemli bir rolü bulunuyor. Bilimin üretime ve istihdama dönüşmesi gerektiğine inanan bir üniversiteyiz" dedi. Karabulut, "Artık yaşam boyu süren öğrenim söz konusudur. Gençlerimizi sadece mesleğin ilk aşaması için hazırlamamız artık yeterli değildir.  Gerçekleştirdiğimiz sosyal faaliyetler ile bilinçli ve sosyal bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Şükrü Karatepe'nin konuk olduğu çevrimiçi programa, Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı öğrencileri, Rektör Aysun Bay Karabulut, Battalgazi MYO Müdürü Doç. Dr. Tuncay Kan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Battalgazi MYO Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanı Cumali Aydoğan, Battalgazi MYO Yerel Yönetimler Programı Öğretim Görevlileri Asim Taş, Taha Yasin Ateş ve Niyazi Doğan katıldı.

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • AYDIN (3 yıl önce)
    Sizin işinize gelmez tabi.El atmadığınız bir orası kalmıştı.
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (3 yıl önce)
    yine turgut özal üniversitesi yine külliyeden bir misafir yine bir nasihat konferansı serisi :)))
    0
    0
    Yanıtla
  • Haci (3 yıl önce)
    Adam hakli beyler. Hic kusura bakmayin! Emin olun bunlar memleketin daha iyi günleri! Tek adam olursa ve liyakat olamzsa sonuclarina katlanirsiniz! Kendi düsen aglamaz. Beni tek üzen kurunun yaninda yasin da yanmasi!
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Eee böyle zihniyette olmasa o kurumda olmazdı.ne demek bu denetimler türkiye yi iyiye götürmez.o zaman denetim olmasın herkes kafasına göre takılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salim (3 yıl önce)
    Bunu da efendi üniversite de söylüyor. Bravo valla. Balık baştan kokar demişler ya. Millet artık boş laflara gelmiyor. Mutfakta yangın , market de yangın, cepler zaten bomboş vatandaş da. Seçim yakın ama...
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (3 yıl önce)
    Gülsem mi ağlasam mı?Hesap denetiminin iyi bir şey olmadığını savunan dünyadaki ilk ve tek kişi herhalde bu zattır.
    0
    0
    Yanıtla
  • yuxel (3 yıl önce)
    şükrü efendi babanın parasını getir harca sayıştay denetimi olmasın,bizim paramızı harcıyorsan olmalı hatta yanlış harcıyorsan
    0
    0
    Yanıtla
  • Dursun (3 yıl önce)
    AKEPE iktidarında Teftiş kuruluşlarının Adı kaldı kendileri yok edildi. TOKİ ihaleleri denetim dışındadır. SAYIŞTAY Hiç bir yaptırımı olmayan bir kuruluş olmuştur. En üzücü olanı da Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, beyin teftişle ilgili duyduğu rahatsızlıktır. Çünkü yapılan işlerin yasal olmadığını kendide biliyor Ülke ne günlere kaldı İktidara hesap sormak için gelenler şimdi hesap vermekten kaçıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • alp (3 yıl önce)
    yolsuzluk denetleyen Sayıştay Teftişleri Türkiye’yi İyiye Götürmüyormuş! asıl sizin kafanız iyi yere götürmüyor ülkeyi Yazıklar olsun sana
    0
    0
    Yanıtla
  • Erollll (3 yıl önce)
    Teftişe ne gerek var herkes cirit atsın öylemi hiç birşey belli olmasın sizde istediğinizi getirin götürün bırakın bu algıları her nere gelişmişse bilki bu teftişleri yüzündedir Milleti neden bu kadar küçümserler çok acı bir durum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Çalışkan (3 yıl önce)
    Insanlar yontma taş devrinde bile kendilerince teftiş, denetim yaparlarmış. Bu beyefendi "kim ne yaparsa yapsın yanına kâr kalsın " demek istemiş. Sözün bittiği yerdeyiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Neremizile güleceğimizi şaşırdık yuh yani
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (3 yıl önce)
    Gelin biz bu işi bu dünyada halledelim. Devlette çalışanlar için her beş yılda mal varlığı beyanı alınıyor. Bunlar sorgulansın ve aklananlar açıklansın. BEYLER bu hesap diğer tarafa kalırsa iş kötü. Hele hele bilipte söylemeyenler için daha da kötü. Hoca kusura bakmasın doğruyu söylüyor ama icraatın başında. Yazıklar olsun. ZÜMER 33-35 okuyalım. Bu hesabı diğer tarafa bırakmayalım. Bugün CUMA..........
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Akla mantığa bakın. Adam Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe belediyelerin denetlenmesi Türkiye yi iyiye götürmüyormuş. Öyle söyleyeceğine, yapılan denetimlerde ortaya çıkan usulsüzlüklerin direkt cumhuriyet savcılarınca işleme alınması lazım demeliydin. Böyle adamlara büyük görevler veriliyor işte. Liyakatın olmadığı yerde her şey olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    Bu adam okumuş profesör değilmi 20 yılda ülkenin nereye VEYA nerelere geldiği ortada... AMA kimse soru sormasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Bek (3 yıl önce)
    Sıfır denetim
    0
    0
    Yanıtla
  • Danismend (3 yıl önce)Bek isimli kullanıcı yorumuna
    "Minareyi çalan kılıfını hazırlar " sözü kağıt üstünde yapılan şekli incelemenin açıklaması oluyor.gibi.Rahmetli Özal döneminde İşadamı Selim Edes in Bir bankanın gün.mud olan prenslerden Engin Civan a mahkemede söylediği "rüşvetin(yolsuzluğun ,hırsızlığın,kamu malını peşkeş çekmenin...)belgesimi olur"sozude Sn.Karatepenin başka yerde arayın sözünün açıklaması gibi.İhale ,satın alma doğrudan temin hep "sur içinde kendi aralarında dolaşıp duruyor"
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Hem Niyazi bey'in sorusu, hem Şükrü hocanın cevabı yenilir yutulur değil.Temel problem sayıştay denetçiliği ve sair kamu denetçilerinin zıvanadan çıkması gibi görülse de topyekün hukuktan ve hukuki denetimlerin uçmasından kaynaklı yeni bir uçuş var abì? Haydii uçalım, mazot verin de uçalım abi. Uçmayan nameryt olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Sezgin (3 yıl önce)
    Yolsuzluk açığa cikarilirmi ! Yada yolsuzluk mübah mi ! Biz bu söylemde ne anlamalıyız ?
    0
    0
    Yanıtla