SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şehrin Yarısını Rahatsız Eden Kokunun Kaynağı Orasıymış

0
Güncellendi - 2019-08-31 04:54:00
Şehrin Yarısını Rahatsız Eden Kokunun Kaynağı Orasıymış
A- A+ PAYLAŞ

Temmuz ve Ağustos aylarında, Malatya’nın hem yerleşim hem de sanayi merkezi konumundaki batı bölgesini, etkisi altına alan ve vatandaşların yoğun şikâyetine rağmen uzun süre devam eden pis kokunun kaynağının, bir fabrikaya ait sıvı atıkların doğrudan Tohma Çayı’na ve toprağa verilmesi olduğu tespit edildi.

Özellikle sıcaklıkların yüksek düzeyde seyrettiği günlerde bölgede yaşayan ve çalışan vatandaşlara hayatı adeta zehir eden pis kokular, yoğun şekilde şikâyet konusu olmuş, Malatya ana kent ve ilçe belediyelerinin şikâyetlere duyarsız kalması nedeniyle, vatandaşlar bu defa CİMER üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ihbarda bulunarak, pis kokuların kaynağının bulunmasını ve ortadan kaldırılmasını istemişti.

Şikâyetlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaşmasının ardından Çevre Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ ekipleri tarafından başlatılan araştırma ve incelemeler sonucunda, kötü kokuların, Yeşilyurt'ta bulunan bir fabrikanın atıklarını ve ürünün yıkanmasından sonra oluşan atık sularını doğrudan Tohma Çayı’na ve toprağa akıtmasından kaynaklandığı saptandı.

Fabrikaya para cezası ve idari yaptırım uygulandı

Adı geçen kurumların söz konusu tespitinden sonra, atıklarını ve atık sularını arıtmaya tabi tutmadan doğrudan Tohma Çayı’na ve toprağa veren fabrikaya para cezası kesildi ve bazı idari yaptırımlar uygulandı.

Belediyeler ve OSB Yönetimlerinin duyarsızlığı mı?

Malatya’nın en yoğun yerleşim bölgeleri haline gelen Tecde, Fahri Kayahan, Bostanbaşı ve Çilesiz’in yanı sıra 1. Ve 2. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki binlerce insanın gündelik yaşam kalitesini son derece olumsuz yönde etkileyen kötü kokuların etkisinin günlerce devam etmesi ve kaynağının bir fabrika olması, Malatya yerel yönetimlerinin ve Organize Sanayi Bölgesi yönetimlerinin görevlerini yerine getirmemesi ve savsaklaması olarak değerlendiriliyor.

Malatya Büyükşehir bünyesinde Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı Çevre Yönetimi ve Denetim Şube Müdürlüğü, Yeşilyurt Belediyesi’nin çevre korumaya ilişkin genel görevleri, Malatya 1. Ve 2. OSB Yönetimlerinin sanayi kuruluşlarının atıklarının arıtmaya tabi tutulmasını sağlamak gibi temel görev ve sorumluluklar olmasına karşın vatandaşların kötü kokuyla ilgili Malatya'da belediyeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yaptıkları şikayetlerden sonuç alınamamasından sonra, bu kokuların kaynağının ancak CİMER üzerinden bakanlığa yapılan şikâyetler sonucu tespit edilebilmesi, Malatya’da çevreyi korumakla görevli kurumların sorumluluklarını yerine getirmediğini gösteriyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Vatandaş (4 yıl önce)
    ben tecde de oturuyum akşamları ağır bir koku oluyordu belediyeyi aradım kimse ilgilenmedi sadece oyaladılar o başka birimi ötekisi maskiye sürekli telefon yönlendirdiler inşallah halletmişlerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (4 yıl önce)
    Çözüm ne?Cezayı ödeyip,zehirli suyu yine akıtcaklar.Malatya da 30 yı önce içilecek kadar temiz akan su yataklarında şimdi zehir akıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan gümüş (4 yıl önce)
    Ben dilekte oturuyorum bizim buralar fabrikalarin atık suları geliyor bu su ile insanlar mecburen ağaçlarını suluyor biz bu suya elimizi vurmaktan tiksiniyoruz ama yinede bi su ile yetişen meyveyi yemek ve yedirmek zorunda kalıyoruz sahnaha baraj yaptilar bize faydasısı yok zengin piknik yapsin diye eglensin diye bu zihniyetin allah belasıni versin diyorum başkada bir sey demiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (4 yıl önce)
    Sn, B.Ş. Belediye başkanımız ağırlama/konaklama masraflarını açıkladıktan sonra koku daha da arttı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Müslüm (4 yıl önce)
    Bende 2.O.S.B ye yakın oturuyorum 10 senedir aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Cumhur başkanı dâhil tüm yetkililerle defalarca söyledik ama hiç bi netice alamadik bu yazın sıcağında ağır kimyasal kokusundan dolayı ne balkonda oturabiliyoruz nede camları açabiliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumhurbaskani babanin oglu degil mi? Soyledik diyorsun. Az saygili konus illetik denir. Sanki bakkal ciragina soyluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ya sen ne kadar boş konuşuyorsun Allah seni islah Etsin başka birşey demiyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (4 yıl önce)
    Bu olay Yeşilyurt Belediyesi çevre koruma denetim ekibi tarafından yaklaşık 1 ay araştırmalar sonucunda bulundu maski ve cevre şehircilik onlar sayesinde bilgilendiler bunla ilgili resimler ve videoları mevcut olup Yeşilyurt belediye zabıta Müdürlüğü ve cevre denetim ekiplerince ortaya çıkmıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu kadar büyük bir sorunla ilgili olarak resmi makamlardan resmi bir açıklama yapılmadığına göre muhakkak ucunda nüfuslu galantor birileri vardır.Aksi olsaydı yeri gögü inletirlerdi yetkililerimisz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Öyle bi anlattınki aksiyon filmi mübarek. Sanki amerikayı yeniden keşfetmişler. dünya alem kokudan haberdar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    çok yorulmaya gerek yok. Ahbab çavuş ilişkisinin yanısıra etkili yetkili kişilerin görevlerini hakkıyla yapmaması. nedenmi ben büyük şehir belediye başkanı veya vali olucam. ayın bazı günlerinde sondaj usulu gecenin belirsiz saatinde çıkıp tebaamı dolaşıcam. bak o zaman gözden, burundan ve kulaķtan birşey kacarmı. yazık. demekki biz buna layıkmışız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Fabrikaya ne kadar ceza yazıldı acaba onuda bilmek isterdik.
    0
    0
    Yanıtla
  • 99,99 TL dir herhalde. Çünkü aslında 100,00 liradır ama iki basamaklı olduğu için belli olmuyor. Hayaller fabrikanın canına okumak ama gerçekler 99,99 TL
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (4 yıl önce)
    malatyadaki devlet kurumları neden bu işe el atmıyor acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Hey yavrum be Malatya'yı etkileyen bu büyük kokunun sebebi tek bir fabrika mıymış?Kim bilir etrafta ne pislikler var da karışan yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • mahmut ünsüz (4 yıl önce)
    eskiden şahnahan'da mesire yeri vardı. şimdi gittiğinizde bu fabrika atıklarından dolayı tamamının harabe olduğunu görebilirsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (4 yıl önce)
    Fabrikanın adı nedir herkes onunda bilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • AZİZ (4 yıl önce)
    Devletin ceza kestiği yaptırım uyguladığı bir fabrika deyip hangi fabrika olduğunu haberde yazmayarak tüm fabrika sahiplerini üreticileri zan altında bırakıyorsunuz. Siz Malatya da en çok okunan haber sitesi olarak sorumluluklarınızı yerine getirmiyorsunuz. Para cezası bile kesilmiş ama haberin 3 yerinde bir fabrika diyorsunuz kim bu fabrika Koku nedir anladık ama sizin korkunuzu anlayamadık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    O para cezası ve idari ceza caydırıcı olsa zaten cesaret edemezler. Insanın yaşadığı doğal çevre bu kadar ucuz olmamalı. Çünkü bu değerleri karşılayacak bir para miktarı yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • konan (4 yıl önce)
    Çok şükür, ALLAH razı olsun iyi yapmışsınız. İsmini'de açıklasaydınız bari fabrikanın. Umarım kimyasal atıklar bizler'de kalıcı bir hasar bırakmamıştır, ileride patlak vermez. böyle bir eziyeti insanlara yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur, ALLAH ' havale ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gel de kokla (4 yıl önce)
    Yalancılar daha sabah kokladik. İdari yaptırım uygulayacaginiza kokuyu haledin. Fabrikatör zaten voliyi vuruyor ona para cezası ne fark eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin Ç (4 yıl önce)
    Bunun gibi insan sağlığını ve çevreyi tehlikeye atan şirketlerin isim verilerek de teşhir edilmesi gerekir ki hem utansınlar, hem itibar kaybına uğrasınlar. O atıklardan dolayı hasta olan yada olacak olan insanlar, ölen hayvanların hakkı var üzerlerinde.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    düzen bozuk. sorumluluk sahiplerinin bir şey anladığı yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Faik (4 yıl önce)
    Şahnahan reglatör deki koku yada çözüm bulunamadı.o konu hakkındada haber yapılarak bu konunun medya tarafından öne çıkarılması gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyanin yerlisi (4 yıl önce)
    Kemal sunal filmi aklıma geldi şimdi bekçiler kralı filmindede benzer bi durum yaşanmıştı. Demekki memlekette yıllardan beri süregelen bi sorun var
    0
    0
    Yanıtla
  • Melek (4 yıl önce)
    Aynı koku Battalgazi’nin de her tarafında da var arayınca Osman Güder talimat vermiş galiba hiç umursamıyorlar bile eskiden Battalgazi Belediyesi anında çözüm arayışına girerdi ahhhh
    0
    0
    Yanıtla
  • çevreci (4 yıl önce)
    fabrikanın adı yokmu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya can (4 yıl önce)
    Herkese merhabalar ben Tevfik temelli de oturuyorum.akşamları yol üstündeki boğar kapaklarında çok kötü lağım kokusu oluşuyor.balkanlara çıkamıyoruz.sözde belediye şikayet birimine bildirdikleri amma hani nerdeee şikayetin gereği yapılmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • VAHİT VAR (4 yıl önce)
    SİYASİLERİN VASIFSIZ KİŞİLERİ BELEDİYEYE DOLDURMASINDAN OLMASIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş44 (4 yıl önce)
    Osb yönetimini cezalandırmak için malatya valisini göreve davet ediyoruz, binlerce vatandaşa yaz boyu bu eziyeti yapanların yöneticileri "konudan haberim yok" diyerek kenara çıkmamalı, yoksa bundan sonraki süreçte her fabrikayı vatandaş kontrol etmek zorunda kalır.
    0
    0
    Yanıtla