SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Eralp Yalvaç

Sessiz İşgal.. Malatya ve Türkiye

Sessiz İşgal.. Malatya ve Türkiye
A- A+ PAYLAŞ

..Malatya'daki yabancı uyruklu sayısı 'resmi' rakamlarla 32 bini Suriyeli toplam 37 bine yaklaşmış durumda. Ancak bu sayı, 'gayrıresmi' olarak 42 bini Suriyeli, 

Av.Eralp YALVAÇ

Malatyahaber’i takip eden okurlar bilir ki; bu mecrada yazıların yayınlanmasının şartlarından ilki konunun ‘’Malatya’’ içerikli olmasıdır. Bu sebeple yazılması, tarihe not düşülmesi gereken birçok konu buraya taşınmıyor.

Sığınmacılara yönelik düşünceler ve yorumlar da bu konuda önemli bir örnektir. Ulusal ölçekte bir soruna dönüşme eğilimi içindeki sığınmacılar sorunu, artık şehirlerin ekonomisini, sosyolojisini, kültürel yapısını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Bu yönüyle, sığınmacılar sorunu ulusal bir sorun olmakla birlikte aynı zamanda yereli de yakından ilgilendiren bir sorundur.

Nitekim, geçtiğimiz günlerde Malatya’da, bindikleri otobüsün devrilmesiyle meydana gelen trafik kazasında Afgan sığınmacıların yaralı halde kaçması haberinden sonra sığınmacı konusunda kontrolün her şehirde artık kaybedildiğini daha iyi anladım.

MALATYA'DA YAKLAŞIK 50 BİN YABANCI UYRUKLU!.
Zaten, Malatya adına, 'düzensiz göç' denilen, ancak son derece düzenli ve planlı şekilde akın akın, 'kevgire dönmüş- döndürülmüş' sınırlarımızdan elini kolunu sallayarak girenler için de önemli bir güzergah olmuş durumda.

Hatta, barındırdığı yabancı uyruklu sayısına bakılırsa, önemli merkezlerden biri halinde. Elimdeki en son rakamlara göre, Malatya'da 'resmi' olarak 'geçici koruma' kapsamında olan 32 bin civarında Suriyeli sığınmacı yaşıyor.

Bunların dışında, Malatya'da yine, "uluslararası koruma kapsamı'nda barındırılan yabancı uyruklu sayısı; 2 bin 100'ü Afgan uyruklu olmak üzere 2 bin 300 civarında. Malatya'da ikamet izni ile kalan diğer yabancıların sayısı da 1500 dolayında.

Bu verilere göre, resmi olarak Malatya'daki yabancı uyruklu sayısı 'resmen' 37 bine yaklaşmış durumda. Ancak, 'resmen' 32 bin olan Suriyeli sığınmacı sayısının gerçekte 42 bin dolayında olduğu ifade ediliyor ki, kentte gözlenen Suriyeli yoğunluğu da bunu teyit eder durumda. Yani Malatya'nın 'gayriresmi' yabancı nüfusu yaklaşık 50 bin kişi..

Demografik, ekonomik, sosyolojik ve gelecekte siyasi yapıyı da çok ciddi şekilde olumsuz yönde etkileyecek bir duruma işaret ediyor bu sayı.

Ayrıca, bu durumu, Türkiye'de T.C. vatandaşlarının doğum oranının yüzde 1,2, Suriyelilerde ise yüzde 5,3 olduğu gerçeği ile birlikte okursanız, ülkeyi yönetenlerin henüz ciddiye almadıkları sorunun gelecekte başımıza neler getirebileceği yolunda tahminlerde bulunabilirsiniz.

İlk başlarda insanı olarak makul görünen hatta olması gereken ve layığı ile yerine getirdiğimiz misafirperverliğimiz, artık çok uzadı ve bize zarar veriyor.

Çok uzun zamandır beni ve ülke için aidiyet duygusu besleyen insanları rahatsız eden, sığınmacı krizinin artık zıvanadan çıktığını, bu konunun Ulusal bir kriz olmak ile birlikte her şehri, her bölgeyi ayrı ayrı tehdit ettiğini ve nasıl bir girdap içinde olduğumuzu, bu meselenin verdiği mevcut zararı ve gelecekteki zararı somut örnekler ile birlikte özellikle menfaat odaklarınca bilinçli şekilde çarpıtılan hususları kendi penceremden malatyahaber.com okuyucularının dikkatine sunmak isterim:

Sığınmacılar konusunda çok fazla dezenformasyon olduğundan anlatımı mümkün olduğunca maddeler halinde yapacağım.

Suriyeli sığınmacılarla başlayan Türkiye'ye göç akını; Pakistan, Afganistan, Irak vb. ülkelerden sığınmacıların yoğun katılımıyla devam ediyor. Göç eden insanların mağduriyeti gerçeğini görmekle beraber, bu göçün bilinçli şekilde hazırlanan bir plan çerçevesinde ilerlediğini düşündürecek pek çok veri, artık çıplak gözle görülüyor. Bunları madde madde anlatacağız.

Ama her şeyden önce bu yazıda, sığınmacıları değil, ülkemizi yönetenlerin sığınmacı politikasını eleştirdiğimi belirteyim.

DİĞER ÜLKELERİN SIĞINMACILARLA İLGİLİ TUTUMU
Avrupa ülkeleri, sığınmacılar konusunda, Türkiye'yi tampon bölge olarak görüyor. Öyle ki her konuda AB ülkelerince eleştirilen Türkiye, konu sığınmacılar olduğunda iltifatlara mazhar oluyor. Her fırsatta Türkiye'nin bu yükü yüklenerek ne büyük iş yaptığı! anlatılıyor. Son olarak Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in sığınmacılara ev sahipliği yapmamızla ilgili övgüsü ve ardından Türkiye’nin AB'ye üye olamayacağını belirtmesinden sonra Türk karşıtı politikalarıyla bilinen Avusturya Şansölyesi Kurz’ın ‘’ Afganların kalacağı en iyi yer Türkiye. Güvenlikle komşularında kalsınlar. Onlar için Türkiye, Almanya, Avusturya veya İsveç’ten daha iyi“ açıklaması, Türkiye'yi yönetenlerin sığınmacılar konusunda büyük yanlışlar yaptığının göstergesi olduğu söylenebilir. Avrupa ülkeleri sığınmacı konusunda sorumluluk almazken açıklamalarıyla da bizimle adeta dalga geçmektedir.

Bunun dışında gelen sığınmacılarla dil ve kültür birliği açısından daha çok bağı bulunan zengin Arap ülkelerinin sığınmacı kabul etmemesi ve ellerini taşın altına koymaması başka bir dikkat çekici noktadır.

Ayrıca Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıların, başka birçok ülke sınırından geçip binlerce kilmometre uzaktan ülkemize girmesi, hatta İran'ın bu duruma kolaylık sağlaması oldukça dikkat çekici ve düşündürücüdür.

ARTAN VE ÖNLENEMEYEN KRİMİNAL OLAYLAR
Her ne kadar gelen sığınmacıların suç oranları, yerli halkın suça karışma oranından daha fazla değil dense de bu durum ne yazık ki doğru değil. İstanbul'da yaşayan bir avukat olarak emniyette ve adliyelerde yabancıların karıştığı suçların hayli fazla olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Hatta bazı günler ağır ceza mahkemelerinde tarafları yabancı uyruklu olan duruşmaların, o günkü tüm duruşmaların yarısına denk geldiğini çokça şahit oldum.

Katıldığım birçok soruşturmada, sığınmacıların fidye için adam kaçırma, işkence ve cinayet suçları gibi ağır suçlara karışmanın yanı sıra hırsızlık suçlarına karıştığını çok kez gözlemledim. Taciz ve tecavüz vakaları da yine sıkça duyulmaya başlanan suçlar arasında yer alıyor. Ayrıca farklı milletlerden ve bölgelerden gelen sığınmacıların kendi aralarında mezhepsel çatışmalar da var. Sığınmacıların suça karışma sebepleri, kayıtsız girdikleri için geldikleri ülkedeki kriminal geçmişlerinin bilinmemesi, kimlik kaydı/parmak izi kaydı olmadığı için yerli suç örgütlerince de çokça kullanılmaları ve maddi sebepler.. Bu yönüyle, sığınmacılar suçun hem faili hem mağduru aslında...

Bu açıdan, sığınmacıların Malatya'da da ciddi bir sıkıntı oluşturduklarına dair duyumlarım var.

ÇALIŞMA VE EKONOMİ HAYATINDA YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR
Ülkemizde işsiz insan sayısı her geçen gün artarken, sığınmacıların sigortasız ve daha düşük ücretlerle istihdam edilmesi yani kısaca ekmeğin bölünmesi çok büyük bir huzursuzluk yaratıyor. Bu konuda sığınmacılar da emeklerinin sömürülmesi nedeniyle mağdur olurken, aynı işi nerdeyse yarı ücretle yapmasına rağmen, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan ötürü gerilim artıyor. Ayrıca kendi iş yerini açan sığınmacıların vergi vermeden kazanç elde etmesi, Türk esnaf ile haksız rekabete girmesi gerilimi arttıran bir diğer nokta.

Ayrıca sığınmacılara harcandığı söylenen paraların çok küçük bir kısmının AB’den gelmesi, sığınmacı sayısı arttıkça ülke ekonomisinin kötüye gitmesi ve artık ülkenin sığınmacı yükünü kaldıramaması, sığınmacılardan sonra kişi başına düşen milli gelirin azalması açıkça gözlenmektedir.

SOSYAL HAYATTA YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR
Özellikle İstanbul'un birçok nezih ve tarihi semti, sahilleri kalabalık gruplar halinde gezen sığınmacılar tarafından işgal edilmiş durumda. Bu sığınmacıların geldikleri baskıcı ortamdan çıkıp, bizim gibi özgür bir yaşamı olan topluma alışamadıkları gün gibi ortada. Malatya'da da benzer durumlar gözleniyor. Kentteki tüm parklar, yakın mesirelerde çoğunluk sığınmacılarda. Kernek,  Sümerpark, Hürriyet (İsmet Paşa) Parkı, Orduzu Pınarbaşı vs. yerlerle ilgili, yerli vatandaşların bu konudaki şikayetlerini sıkça, haber yorumlarında okuyorum.

Birçok insanımız bu durumdan gerçekten rahatsız olduğunu ve toplumun her kesiminden insanın sığınmacılar hakkında tepkili olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Ayrıca bazı bölgelerde yerel halktan evli erkeklerin sığınmacı kadınlar ile dini nikah kıymaları aile yapısını bozan olumsuzluklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu olumsuzlukların aksini iddia edenlerin halktan kopuk, hayali bir dünyada yaşadıklarını rahatça söyleyebilirim.

SAĞLIK ALANINDA YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR
Ülkemize bu kadar fazla sayıda sığınmacının girmesi ile bu kişilerin sağlık verilerinin olmamasının sağlık alanında da sıkıntılar yaratmakta olduğunu görüyoruz. Öncelikle hastahanelerde oluşan yoğunluk en basit sorun olmak ile beraber Sağlık Bakanlığı'nın COVİD-19 için aşı çağrısı yapması ile ancak nüfusu 8 milyonu bulan ve her gün artan sığınmacıların aşı durumlarının bilinmemesi büyük bir tezat oluşturuyor. Yine 'Çok büyük uğraşlarla ve zaman içerisinde ülkemizde oluşturulan ve birçok hastalığı bitiren, etkisini azaltan (su çiçeği, hepatit, kızamık, verem gibi) aşı haritası, koruyuculuğunu ne kadar sürdürebilecek, unuttuğumuz bulaşıcı hastalıklarla ileri bir tarihte tekrar karşılaşacak mıyız?' sorularının cevaplarını düşünmek gerekiyor.

FONLANAN GAZETECİLERİN VE AKADEMİSYENLERİN ÜST PERDEDEN SIĞINMACILAR KONUSUNDA ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞMASI
AB fonlarının; tarım, teknoloji, sanat vb. alanlarda gelişme ve kalkınma için kullanıldığında tüm insanlığa faydalı olmak ile beraber, ülkenin iç siyasi meselelerine müdahale edecek şekilde basın ve fikir kuruluşları için kullanıldığında kesinlikle ülke menfaatine hizmet etmeyeceği aşikardır. Nitekim en kaba tabirle parayı veren düdüğü çalar ve bu fonlar aracılığı ile aklını ve kalemini kiraya verenlerin ülke yararına çalışacaklarını düşünmek yanlış olur. Bu kuruluşlar sadece fikirlerini açıklasa hoşgörü ile karşılanacakken, sığınmacılar konusunda haklı endişeler taşıyan insanlara fonlanan kalemleriyle ‘’Faşist,ırkçı vb.’’ haddini aşan ithamlarda bulunmaları menfaatlerine dokunulduğuna işaret ediyor.

Bu bağlamda İLETİŞİM DAİRE BAŞKANLIĞI fonlanan medya kuruluşları ile ilgili açıklama yaptı ve rahatsızlığını da bildirdi; ancak bana göre dışardan fonlanan medya kuruluşları ile ilgili yaptığı açıklama ile sığınmacıların, yabancı ülkeler tarafından Türkiye'nin demografik yapısını değiştirmek amacıyla başlatılan bir çalışmanın parçası olduğu ve fonladığı kuruluşlarla da bunu içerden desteklediğinin kabulü olarak algılanabilir.

HUDUT NAMUSTUR DİYEN DEVLETİMİZİN HUDUTLARININ YOL GEÇEN HANINA DÖNMESİ
Belki de bizi en çok endişelendiren, dehşete düşüren sebep sığınmacı akını karşısında sınırlarımızın adeta kevgire dönmesidir. Milyonlarca kayıtsız sığınmacının bir anda sınırdan geçmesi çok büyük bir tehlikeyi barındırıyor olmanın yanı sıra, dışardan bakıldığından yönetim anlamında bir zafiyetin göstergesi olduğu da aşikardır. Sınırdan giren sığınmacıların kayıtsız şartsız alınması bu kişilerle beraber IŞID, PKK vb. örgüt elemanlarının ülkeye sızıp sızmadığının bilinmemesi maalesef güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Birçok Avrupa ülkesini ziyaret etme imkanı bulmak ile beraber bu ülkelerin turist ve eğitim amaçlı kabullerinde dahi ülkelerinin asayişi korumak maksadıyla birçok evrak talep etmesi, bizim ise her gelene kapıyı açık tutmamız, vatandaş olarak beni endişelendiriyor. (Gerçi son dönemlerde bazı belediyelerimiz sağolsun bu evrak kalabalığı işini de çözdüler !)

SIĞINMACILARI, BİZİM GURBETÇİ VATANDAŞLARIMIZLA VEYA OSMANLI İÇİNDE ZORUNLU GÖÇ ETTİRİLMİŞ VATANDAŞLARIMIZLA BİR TUTANLAR
Bu karşılaştırmayı yapan insanların aklı buna yettiği için mi bu şekilde konuşuyorlar, yoksa kötü niyetli olduklarından mı böyle konuşuyorlar kestiremiyorum. Nitekim piyasada kötü niyetli de, aklı ermeyip bilmişlik taslayanı da çok.

Muhacirler; Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar’dan mecburi göç yaşayıp Anadolu’ya gelenlerin genel adıdır. Evlad-ı Fatihandır. Başımızın tacıdır.

Gurbetçiler; Almanya’nın talebi ile başlayıp birçok AB ülkesine aileleriyle birlikte çalışmaya gitmiş, giderken devletimiz tarafından yabancı toplulukta nasıl davranılacağının izahati dahi yapılarak uğurlanmış, dişini tırnağına takarak çalışmış yer edinmiş birçoğu kendinden sonra gelen alt nesline iyi eğitim aldırmış, kalbi ve aklı daima anavatanda olmuş, vatana yararlı insanlarımızdır.

Bir de yeni moda olarak; 'Bizim Z kuşağının hepsi Avrupa'ya gitmek istiyor, herkes kendi batısında daha iyi bir hayat arayışında biz neden sığınmacıların gelmesine tepki gösteriyoruz?' şeklinde tepki gösterenler var. Öncelikle gitmek isteyen gençler burada iş bulamayan veya liyakatsizliklere tepki gösteren, şansını yurt dışında denemek isteyen, birçoğu iyi eğitimli, dil bilen çocuklar. Bu durum bizim ülkemiz için başlı başına bir kayıp. Ancak bu çocukların gitmek istemesiyle Avrupa 'buyur gel', demiyor zaten, ihtiyacı olan gençleri kayıtlı bir şekilde çalışma izni veriyor. Yani ne zaman 6,7 milyon genç yürüye yürüye hiçbir denetimden geçmeksizin Avrupa ülkelerine girerse o zaman bu tepki bir nebze haklı olabilir. Çünkü biz burada sığınmacıların isteklerini değil, ülkemizin hatalı politikasını eleştiriyoruz.

SIĞINMACILAR KARDEŞİMİZ, ÜMMETİMİZ YAKLAŞIMLARININ HALKTA KARŞILIĞININ OLMAMASI
Sığınmacıları hayır-hasanet işleri için almadığımız ortada. Nitekim AB her fırsatta, 'yapılan anlaşmaya göre' diye lafa başlayıp maddi ödemeler yapıldığını belirtiyor.

Bu ifadeleri kullanmayı sevmesem de halkı ayrıştırıp, kutuplaştıranların en çok kullandığı ifadelerle; elit kesim, kenar mahalle, varoşlar, Beyaz Türkler, sade vatandaş vs diye tanımlanacak her kesimden insanların sığınmacılara karşı bakışı nerdeyse aynı. Görev yaptığımız ve iç içe olduğumuz her insan topluluğundan benzer hoşnutsuzlukları ve endişeleri dinliyorum.

Sığınmacılar ile ilgili güzellemelerin halktan kopuk kimselerce yapıldığının altını tekrar çizmek istiyorum. İnsanımız mazlum dostu olsa da sığınmacıların geldiği ilk yıllar herşeyini paylaşsa da artık bu durumun ülkemize karşı yürütülen bir plan dahilinde kurgulandığını ve milyonlarca kayıtsız sığınmacının, normal olmadığı düşüncesindeler.

TARİHDEN DERS ALMIYORUZ ANCAK TARİH TEKERRÜR EDECEK
Şu anki durum Osmanlının 1.Dünya Savaşına katılması ve savaşın Osmanlı topraklarını hedef almasına benzer olarak görüyorum. Suriye'ye girdik ancak bölgeden kaçan milyonlarca sığınmacı ülkemize geldi ve bu sığınmacılardan boşalan yerlerde YPG/PKK terör örgütlerine bırakıldı, alan açıldı. Ve bu örgütlerin nihai hedefi maalesef Türkiye!

1. Dünya Savaşı'ndaki en büyük zaaflarımızdan biri emperyalist devletlerin kışkırtmasıyla içerden gelen ihanetler değil miydi ?

Millet-i Sadıka dediğimiz Ermeni vatandaşlarımızla günümüze kadar uzanan acı olaylar yaşamadık mı?

Din kardeşimiz dediğimiz bir kısım Araplar, İngilizle bir olup cephelerde sırtımızdan vurmadı mı ?

Birlikte yaşadığımız bir kısım Rum vatandaşlarımızla yine Mavri Mira cemiyetleri, Pontus Rum cemiyetleri vasıtasıyla ile içerde mücadeleler vermedik mi?

Etler tırnak olduğumuzu belirtmeyi dahi gereksiz gördüğüm Kürt kökenli kardeşlerimizin çok küçük bir kısmı dahi olsa bugün bile PKK’nın propagandalarına kanmıyor mu?

Ve daha nice acı olay..! Elbette ki yukarıda saydığım kadim halkların varlığı bu ülke için değerdir. Zaten bir çoğu da bu bayrak için biz ne hissediyorsak aynısını hisseder ama emperyalist devletlerin nereyi ne zaman kaşıyacağı belli değilken hiçbir ortak noktamız olmayan, kültürel bağımız olmayan milyonlarca sığınmacıyı ülkeye doldurmak, olası provakasyonlara gebe haline gelmek değil de nedir?

Malatya güvenli bir şehir olduğundan pek çoğunuz belki hissetmediniz ancak büyük şehirlerde yaşayan hemşehrilerimiz hatırlayacaklar 2015- 2016 yıllarında büyükşehirlerde IŞİD, PKK gibi örgütlerin canlı bombalarıyla 500’den fazla vatandaşımızı kaybettik, insanlar sokağa çıkmaya çekinir hale gelmişti ve canlı bombaların birçoğu sınırımıza sığınmacı adı altında geçen kişilerdi. Bu kadar iç ve dış tehdit varken gardımızı bu kadar düşürmek neden ?

SIĞINMACILARIN HUKUKEN GERİ GÖNDERİLEMEYECEĞİ İDDİASI
Bu iddia gerçek değildir. Bu konu uzun ve detaylı olarak incelenmesi gerekir. Ancak özetle belirtmem gerekirse, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereğince Türkiyenin geçici sığınmacı kabul ettiği aşikardır. Bu anlaşma olmasa dahi her ülke sığınmacılardan dolayı ülkede asayiş vb. sorunların meydana geldiği ve ülkede güvenlik problemi olduğunu belirterek sığınmacıları geri gönderebilir. Ayrıca konu milli menfaatler olunca hiçbir güçlü ülkenin kurallara takıldığını görmediğimi belirteyim.

MİLLET İRADESİ HER ŞEYDEN ÖNCE GELİR
Sığınmacılar ülkemiz ile ilgili en önemli konu haline gelmişken bugünü ve geleceği ilgilendiren böylesine önemli bir konuda milletimizin taleplerinin gözden kaçırılmaması gerekir. Sığınmacılarla ilgili referandum talepleri her geçen gün artmaktadır. Dikkate alınmalıdır.

VE SONUÇ OLARAK…
Sığınmacıların insan olduğunu, temel insan haklarından kendi ve ailelerinin faydalanmaya hem hukuki hem vicdani olarak hakkı olduğunu düşünen biriyim. Ancak bu olay artık demografik saldırıya döndü ve ülkemiz adına ilerleyen yıllarda çok daha büyük tehlikeler doğuracağından şüphem yok.

Bu konuda vatandaşlarımızın da rahatsızlıklarını idarecilere iletmesi lazım, 'makul' tepki göstermesi lazım.

Hükümetin birçok politikasını eleştirmekle beraber; Yerli Savunma Sanayi, Kıbrıs, MAVİVATAN, Libya, Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetlerle ilişkileri güçlendirmesi, ‘’Soft Power’’ olarak Afrika ülkelerinde varlık gösterme hususlarında hükümetle aynı fikirde olan bir vatandaşım. Ancak bu kontrolsüz sığınmacı akını benim hayatım boyunca şahit olduğum, en yanlış ve faturası en ağır olacak politikadır.

Şu an bu durumla ilgili endişelerini paylaşanlar, ‘’ırkçı, faşist'' vb. gibi ithamlara maruz kalmaktadır. Ancak hatırlatmak isterim ki en başından itibaren FETÖ karşıtı biri olarak o dönemki eleştirilere de ‘’din düşmanı’’ vb. gibi tahrikkar ve saçma eleştiriler yapılıyordu.

Hatta korkunç derecede hatalı hayata geçirilen ‘’Açılım’’ süreçlerindeki eleştirilere de, yine benzer şekilde ‘’ırkçı, şovenist’’ gibi akıl dışı ve maksatlı ithamlar geliyordu. Bu iki konuyu cansiperane savunanlar bugün sığınmacı akınını da basit bir olaymışçasına görmeye ve savunmaya çalışıyor. Üstelik bunları oturdukları sırça köşklerinden yapıyorlar.

FETÖ ve açılım konusunda hükümet o gün izlediği politikalardan 180 derece dönüş gerçekleştirdi. Ancak birçok maddi ve manevi zarar bakiye kalmakla beraber, hem 15 Temmuz hain darbe girişiminde hem hendeklerde can veren yüzlerce şehidimiz oldu. Bu sefer hatadan erken uyanalım. Başka Türkiye yok !

_____

ARŞİV FOTOĞRAF: Darende yakınlarında devrilen sığınmacı otobüsünden kaçtıktan bir süre sonra jandarmanın arazide yakaladığı Afganistan uyruklular..

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

68 yorum yapılmış

  • sinan (2 yıl önce)
    Oy verdiğiniz partiler Suriye'nin içişlerine müdahale ederken, Şam'da namaz kılma hayalleri kurup suriyedeki teröristleri silahlandirirken, suriyeye Mehmetçiği yollarken hepiniz alkış çalıyordunuz. Beter ol malatya, beter ol Türkiye, beter ol Türk milleti
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sinan (2 yıl önce)
    Adam tüm gerçeği söylemiş işte: https://www.youtube.com/watch?v=ykvAWZD8YfA
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Adam tüm gerçeği söylemiş işte: https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/yilmaz-ozdil-turkiyede-sadece-turk-vatandasi-olmak-suc-6584465/
    0
    0
    Yanıtla
  • SERUVEN (2 yıl önce)
    Tanıdığım birçok koyu ak partili bile ekonomi ve mülteciler konusunda çok rahatsız hatta bazıları hayatlarında ilk defa chp'ye oy vereceğini söylüyor. Umarım iktidar bu yanlışından döner.
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (2 yıl önce)
    Halen iktidara destek verenler var bugün Malatyada %70 oy alabiliyorsa o ilin şikayet etmeye hakkı yok inşallah dahada beterine düşerler Suriyeliler elinizden evinizi işinizi aşınızı dahada ilerisine gider herşeyinize sahip çıkar sizi sokakta dilenci yaparlar Türkiyedeki bu durumun gerçek suçluları sizlersiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • sinan (2 yıl önce)
    Merhaba arkadaşlar içimizde MÜSLÜMAN Suriyeli DİN Kardeşlerimizi yük olarak gören ve bunu izah etmeye argüman sunan kardeşlerimize cevaben aşağıdaki linki bir ziyeret etmelerini istyorum. https://thenext100.org/how-immigrants-expand-opportunity-for-all-americans/?gclid=CjwKCAjwpMOIBhBAEiwAy5M6YGkws3JRlKSm7ZNhl00FxbTl3SrAeyohL-6v5anc-1O-PNE0-9KNdhoCrTIQAvD_BwE Sonra şunu hatırlatmak istiyorum ki burda eleştirilerde en çok şu öne çıkarılıyor, efendim bize gelenler kalifiye göçmen değilmiş. Hatırlayalım bizim almanyaya gönderdiğimiz gurbetçilerimizi onlarda kalifiye değild. Ama onların ikinci, üçünü kuşakları hem eğitimli hemde kültür seviyesi, ilk giden baba ve dedelerine göre daha yüksek, tabi asimile olanlarda yok değil. Ama şunu size belirtmeliyimki ; John W. Creswell kendisi yöntem bilimci ve alanında uzman bir bilim adamı Araştırma Deseni isimli kitabında; bir dönem Harvard Üniversitesinden bir gurup bilim adamı şunu tartışmışlar, acab bu göçmenler yük mü yoksa amerika için avantaj mı? yapılan tarışmalarda amerikan çok kültürlülüğü sayesinde emperyal güç olabildiği vurgulanmıştır. Sonra OSMANLI İMPARATORLUĞU 700 yıl çok kültürlülüğü koruyarak ayakta kalmıştır. Hem ayrıyeten OSMANLI bakiyesi olan TÜRKİYE'nin tarihi bir misyonu varki biz bu MÜSLÜMAN tüm milletlerin hamisiyiz ve halen bu misyon üzerimizde. Size şöyle bir örnek vereyim zamanında ittşhat terakkiyi kuran ibrahim temo Balkan Harbi sırasında yedi kişilik bir romen kızılhaç heyetinin başkanı olarak kısa bir süre için İstanbul'a geldi (1913). Arkadaşlar tarih tekerrürden ibarettir. Eğer biz uyanık olmazsak yine aynı kaderi yaşar ve yıllarca geri kalmış ülkeler sınıfından ve muamelesinden çıkamayız. Bence ASİMETRİK HARP taktiği olarak halkların sinir uçları kaşınmaya çalışılyor. Üç ağaç için vaveyla koparanar, neden ölen bunca insan için hiç ses çıkarmıyor??????
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Sana yazacak cevabım çok ama burası müsait değil, sen kimin misyonerliğini yapıyorsun Osmanlıdan islamdan dem tutarak neyi haklı göstermeye çalışıyorsun bir kere burası Osmanlı değil burası Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatük'ün kurduğu Türkiye cumhuruyeti Osmanlı dediğiniz bir Ailenin hüküm sürdüğü imparatorluktur Osmanlının sarayında en yetkili isimleri araştırırsan sadrazamından tut valisine kadar gayri müslimdir Osmanlıda Türk olmak suçtur Türkler sarayda değil çiftçilikle uğraşır köylüdür, hadi onu bırakalım diyorsunki bizde Almanyaya işçi gönderdik neden gerçekleri yazmamışsın buradan yalan haber yazıyorsun bir kere bizden Almanyaya mülteci olarak kimse gitmedi Almanya bizden kendi ülkesinin ekonomisine katkıda bulunması için Türkiyeden işçi istedi kimse buradan elini kolunu sallayarak sınırları aşıp Almanya yada Avrupa ülkelerine gitmedi, Suriyelileri Afkanları ülkemize bizmi davet ettik zaten genç nüfusa sahip ülkeyiz gençlerimizin çoğu işsiz iş bulamıyor benim halkım yatağa aç girerken benden olmayanları doyurmak hangi kitapta yazıyor buradan Türk halkına sesleniyorum bu Suriye Afgan mültecileri olayı uluslar arası bir plandır amaçları ülkemize gelişmemiş ülkelerden yabancıları doldurup Türkiyenin kırıminal yapısını bozmaktır. Bu bozulmanın ardından Halkın arasında kimlik sorunu başlayacaktır neidi belirsiz bir milletten farkımız kalmayacaktır.iyi düşün kararını ver.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bos yapma devam et
    0
    0
    Yanıtla
  • Keşke rumuz kullanmayarak medeni cesaretinize ve hukukçu kimliğinize uygun hareket etseydiniz. Suruyeliler Zalim milletler mi? Amerikayı kutsarken müslüman kardeşini nereye koyacağınızı bilememişsiniz. Şuursuz çalı bile kendine sığınan serçeyi yırtıcıya vermezken hangi insanı tarafınız kardeşlerimizi esede verecek.


    Boraltan bir köprü, aşar geçer Aras’ı,

    Yuğsan Aras suyuyla, çıkmaz yüzün karası.

    Düşman bekler karşıda, önüne kattı beni,

    Can alınan çarşıda, kardeşim sattı beni.

    Dönüp seslendim geri, merhametsiz birine,

    Beni siz vursaydınız, şu gavurun yerine.

    Osmanlı İmparatorluğu yoktur, Devlet-i Aliyye vardır. Türk-İslâm medeniyeti bütüncüdür, hidayetten mahrum kavimleri bile himaye eder. Bu kadar civanmert bir medeniyetin Avrupa karşısında mağlup olması mukadderdi. (Cemil Meriç - Sosyoloji Notları ve Konferanslar)
    %0
    %100
    Yanıtla
  • M.Turhan Benli (2 yıl önce)sinan isimli kullanıcı yorumuna
    Bu Malatyalılara ne oldu. Bir tane Müslüman kalmadı mı. Onların geleceği bir Türkiye vardı Böyle giderse sizin gideceğiniz yer de yok.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Sınan bey yazilan yaziyi ya hiç okumamışsıniz yada okusanizda anlamamissiniz. Kendi temelsiz düşünecelerinizi yazmak için fırsat bilmişsiniz. Mültecilerin neden oldugu tüm dertlerin yanisira mülteciler üzerinden ülkeye operasyon cekiliyor.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Kenan memiş (2 yıl önce)sinan isimli kullanıcı yorumuna
    Biz hiç bir milletin hamisi değiliz. Vatanını savunmayıp, kaçanları savunmayı görev edindiysen haysiyet reflekslerinizi gözden geçirmenizi öneririm. Tarih, eğer sen ahmaksan tekerrür eder. Yoksa, yanlışlardan ders alır yoluna devam edersin. 83 milyon nüfusu olan, ekonomik sıkıntılarla terörle boğuşan bir ülke 12 milyona yakın mülteciyi kaldırmaz. Çok isteyenler evlerini açsın. İzansız yaklaşımlar ve çapsızlıklarla ülke ne hale getirildi ya...!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Israilin de ortadoğuya nazilerden kaçarak yerleşen bir grup mülteci olduğunu bilmiyor musun? Şu an filistinlilerin evi barkı malı mülkü kalmadı. ama onlar yine ölmeyi tercih edip ülkelerini savundular savunuyorlar. karısını kızını afganistanda bırakıp gelen bu soysuzlar mı benim ülkemi kalkındıracak? geldikleri gibi taciz tecavüz olayları arttı. mültecilerden önce sen ve senin gibi beyni ufku algıları körelmiş insanları bu ülkeden göndermedikçe bu ülke kalkınmaz. Amerikada italyan mafyası suç çeteleri neden meşhur? bunu bir araştır. bugun vatanını terkedip buraya gelenler istanbulun en lüx sahillerini çöplüğe çevirip 10ar kişilik gruplar halinde denize giriyor. nargile içiyor. sen ve senin gibiler ne akla hizmet bu durumu savunuyor? Hiç mi içinizde vatan sevgisi yok ? hiç mi şehitlerimizin hakkını gözetmiyorsunuz ? biz bu ülkeyi kurmak için milyonlarca şehit verdik. araştırırsan osmanlıya ilk ihanet edip ayaklanma çıkaran topluluklar yine bunlar. senin çocuklarına bırakacağın ülke kalmayacak ortada. gidip yeşilköy sahilinde eşinle kız çocuklarınla gezemezsin. orası senin ülkenin sahili. hiç mi kanına dokunmuyor bu durum?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bu halk için İslamiyet yumuşak karın. İslamiyet, Osmanlı bunları cümle içinde kullanıp istediklerinizi yutturmak kolay sanıyorsun ama değil. Ülkemiz Araplaştırma politikasıyla karşı karşıya Türk milleti kavramının altı uzun zamandır oyuluyor ve sen de bu değirmene su taşıyorsun. Neresinden tutsam elimde kalıyor Almanya demişsin mesela biz yollamadık gurbetçileri onlar istedi ve aldı. Seçerek aldılar hem de sağlıklı olanları iş görebilecek olanları aldılar dişlerine, saçlarına kadar inceleyerek hem de. Almanya’nın da ciddi bir entegrasyon politikası vardı şu an üçüncü kuşak doğru düzgün konuşamıyor bile, sistem hala oraya gideni adapte edecek şekilde işliyor. O dediğin üç ağaç bu vatanın bir ferdidir belki de senden daha uzun sürede buradalar o yüzden o üç ağaç gelen göçmenlerden daha fazla bu vatanın bir parçasıdır. Katar, Suriye, Afganistan karması bir Arap artığı ülke yaratma hayalinde olanlara son sözüm Başamayacaklar çünkü biz Türk’üz biliyoruz ki muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcut.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • FFM (2 yıl önce)
    Akla karayı karıştirmak çok önemli Türklerin yapmadığı işleri yabancılar yapıyor binlerce çobana Ehtiyac var kimse ilgilenmiyor sueiyeli afgan çalıştımı ihtiraz edenler oluyor bu cok saçma Vatan için tehtit olan kimliği bilinmeyen kim olduğu sır olan Eğitilmiş birlerininin kuklasi uşağı Olanlar vatan icin tehlikeli Ailesi yaninda olmayan genc insanlar güven vermiyor not sadece fakir ülke insanlarına müslüman olanlara yabancı düşmanlığı yapılıyor ABD RUS ALMANA hic bir yerde yabancı denmiyor bu kadermi bilme
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Çünkü ABD RUS ALMAN gelip bu ülkede kız çocuklarını taciz etmiyor. sahilleri çöplüğe çevirmiyor. suça karışmıyor. 10 kişilik gruplar halinde gezmiyor. dediğin doğru bu insanlar karın tokluğuna köle gibi çalışıyor bu ülkede. fakat onlar olmasa nolur hiç düşündün mü? Tekstil fabrikaları günlüğü 40 tlye çalıştıracak birilerini bulamayınca mecburen asgari ücret verip sigorta yapıp türk gençlerini çalıştıracak. senin ülkenin işsizliği azalacak. oğlun abin kardeşin iş bulacak. Israilin de ortadoğuya nazilerden kaçarak yerleşen bir grup mülteci olduğunu bilmiyor musun? Şu an filistinlilerin evi barkı malı mülkü kalmadı. ama onlar yine ölmeyi tercih edip ülkelerini savundular savunuyorlar. karısını kızını afganistanda bırakıp gelen bu soysuzlar mı benim ülkemi kalkındıracak? geldikleri gibi taciz tecavüz olayları arttı. mültecilerden önce sen ve senin gibi beyni ufku algıları körelmiş insanları bu ülkeden göndermedikçe bu ülke kalkınmaz. Amerikada italyan mafyası suç çeteleri neden meşhur? bunu bir araştır. bugun vatanını terkedip buraya gelenler istanbulun en lüx sahillerini çöplüğe çevirip 10ar kişilik gruplar halinde denize giriyor. nargile içiyor. sen ve senin gibiler ne akla hizmet bu durumu savunuyor? Hiç mi içinizde vatan sevgisi yok ? hiç mi şehitlerimizin hakkını gözetmiyorsunuz ? biz bu ülkeyi kurmak için milyonlarca şehit verdik. araştırırsan osmanlıya ilk ihanet edip ayaklanma çıkaran topluluklar yine bunlar. senin çocuklarına bırakacağın ülke kalmayacak ortada. gidip yeşilköy sahilinde eşinle kız çocuklarınla gezemezsin. orası senin ülkenin sahili. hiç mi kanına dokunmuyor bu durum?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sinan (2 yıl önce)
    1. Dünya savaşının arfesinde gibiyiz bir sırp prens eksik. Zaman birlik ve beraberli zamanı ayrıştırıcı dil kullanmayın. Kurtuluş savaşı sırasında Eskiden hindistanlı şimdiki pakistanlı kardeşlerimiz, hatta kadınlar mihirlerini satıp gönderdiler. Hatta bazı kaynaklarda iş bankasının o parayla kurulduğunu söyleyenler bile var. Çanakkalde, Sarıkamışta şehitlerin künyelerine bir bakın onlar buraya savaşmaya ve ölmeye geldiklerinde bu yorumları yazanlar gibi düşündüler mi? Yapmayın arkadaşlar gün birlik günü bu fani dünyada kimse baki değil herkes misafir. Baki olan önce Allah sonra bir hoş sada imiş....?
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (2 yıl önce)sinan isimli kullanıcı yorumuna
    Ekmeğimizi ikiye böleriz Allah'ın izniyle ama içimize getirip yerleştirdi bunları.sen bu ülkede yasamadigin için görmüyorsun şimdiden guruplasmayi.hic bir TV kanalları yaptıkları olayları pis işleri söyleyemiyor.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (2 yıl önce)sinan isimli kullanıcı yorumuna
    Ya ben yanlış anlattım ya siz yanlış anladınız.yuz yıllardır bu topraklara böyle bir hatayı yanlısı hiç kimse yapmadı.biz müslümanın zorda olan her bir canlıya Allah'ın izni ile bakarız ama kendi topraklarinda.icimize bunları getirmelerini vatandaşlık verip oy kullandırmak uğruna çocuklarımızın geleceğini tehlike altına almalarına karşıyım.yaptiklari hırsızlık ahlaksızlık ve guruplasma başımıza bela oldular.saygilarimla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (2 yıl önce)
    Malatya haber yorumumu paylasmiyorsun bari bunu paylaş.suriye savaşı başladığı günden itibaren yazıyorum.osmanlidan bu güne kadar bu ülkeye böyle bir hayinlik yapılmadı.kirk yıldır öldürülen pkk linnin beş kişiden üçü suriyeliydi üç kuruş para için ne olduğu belli olmayan insanları içimize getirdiler.cocuklarimizin yarınını yok ettiler.elim kirilaydi vermeyeyim oyu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (2 yıl önce)
    Bu işin tadı kaçti.bir an önce yasa çikarip ne kadar suriyeli afgan varsa ulkelerine gonderilmeli bu ülke yol geçen hani degil .bir dahaki seçimde oy verirsem elim kırilsin ..ne hale geldik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ferda (2 yıl önce)
    Kendi memleketimizde yabancıyız yıllardır, Hürriyet parkina en son 3 yıl once gittim rezaletti şimdi adim atamıyoruz, her yeri sardılar, memleketimde yabancı is te mi yorum‼️‼️‼️‼️
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yesilyurt44 (2 yıl önce)
    Kesinlikle görmezden gelinen büyük bir sorun bu sorun çözülmezse sonumuz hiç de iç açıcı değil her yerde rahatça geziyorlar kendi ülkemizde yabancı gibiyiz bundan sonra Akp ye oy yokkk
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Bakın buradan söylüyorum, eğer bunun önü alınmazsa sayıları o kadar artacakki ileride siyasallaşıp ülkede söz sahibi olacaklar. Din kardeşimiz diyip işin içinden çıkamazsınız. Burası arap şeyhlerinin kurduğu ülke değil. atalarımızın dedelerimizin kanlariyla suladığı, Mustafa kemal atatürkün kurduğu türkiye cumhuriyeti.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek bu (2 yıl önce)
    Sığınmacı üssü olduk. Sonumuz iyi değil. Ülke yolgeçen hanı sanki. Gelecek hiç içaçıcı değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (2 yıl önce)
    Suriyeli afganlı sığınmacılar fazla değil 5 en geç 10 yil sonra ülkeyi yöneten parti kurup meclise giren bir tehlikeyle karşı karşıyayız 30 yaşında 5 -6cocuk la sürekli nüfuslarını artırıyolar bilincli olarak dolayısıyla büyük bir oyunun parçası misafirlik 3 gün olur 3 ay sürer ama bu başka birsey
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatan sevgisi (2 yıl önce)
    Yaşım 49 yokluktan dan dolayı ewlenemedim gözümde kaldı o aile hayatı neyse nasipse yokmş demmki Neyse Suriyelileri goruyorm 15.20 yaş olanlar ewli vde her birinin 3.4 çocuğu War helal olsun demmki gelir War ekmek elden su gölden misali
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatan sevgisi (2 yıl önce)
    Walla ha çok zoruma gidiyor bunların gitmesi lazmm onlar Türkiye nn her şehirde elini kolunu sallayarak gezsin zewkin den mahurum olmasınlar nargile sini kaçak çayni yudumlasin BİZİM NİŞANLİ EWLİ ÇOCUKLU ASKERLER DE ONLARN ULKESNDE BUNLAR YÜZÜNDEN ŞEHİT OLSUN GERİDE YETİM EŞ BOYNU BÜKÜK ÇOLUK ÇOCUK BİRAKSN.bu kdar rahatlık ytr bnce gonderin gtsin
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Bunlar daha iyi günlerimiz.ilerisini,getirisini,götürüsünü düşünmeden milyonlarca suriyeli yi hesap kitap yapmadan,memlekete doldurdular.çok güzel bir yazı,yapılacak en güzel şey açık ve net ve direk olarak,sınır dışı etmektir.nokta.
    0
    0
    Yanıtla
  • Halim (2 yıl önce)
    Sırf bunlar yüzünden bile oy yok. Çok büyük sıkıntı bu mesele. Çocuklarımız dışarı çıkamıyor. Geleceğimiz ipotek ediliyor. Bu kadar misafirlik yeter. Bayram da giden adamın burda kalmaya gereği yok artık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Eminim burada yorum yapanların birçoğu en az üç veya dört seçimdir reisten başka adam mı var diye mühürü basmıştır.Kendi düşen ağlamaz ??
    0
    0
    Yanıtla
  • Kerem (2 yıl önce)
    Harbiden bu kadar misafirlik yeter. Tarih'te dendiği gibi: Gereğinden fazla merhamet, Vatan'a ihanettir." diye. Bugün bu sözü çok daha iyi anlıyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • ufuk (2 yıl önce)
    Çok değil on yıl sonra çocuklarımız , torunlarımız bizlere lanet okuyacaklar....Türkiye'nin en büyük sorunu göçmen akını....bunu durdurun , aksi halde bu ülkeye çok büyük bir kötülük etmiş olursunuz....
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM (2 yıl önce)
    Israilde filistini buna benzer oyunla damarlara sızdı suriyeli afgan fark etmez kardeşiz ABD 20 yıldır eğitti hepsi birer bombacı ve saldırıya hazır tehllikeli insanlar onlar iyi insan olsalar vatanını ona buna bırakıp gitmezler suriyeliler biraz daha değişik ailesiyle gelenler ok yanlız gençlerin gelmesi çok büyük sorun demek ABD iraktada zamanında yaptı arap baharı Türkiyede olmadı 15 temuz olmadı bu yolu deniyorlar yabancı düşmanı değilim 40 yildır yurtdışında yaşıyan biriyim
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin Bilgili (2 yıl önce)
    Bu yazının her kelimesine katılıyorum. Artık yeter..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ddt (2 yıl önce)
    Biz kendi memleketimizde sığınmacı olmusuz artik.. yanlis politikalar ve hesap verebilirligin yok olmasi bunlarin en buyuk sebebi... Ve hatadan donmek yerine yeni hatalari eklemek.. akil alir gibi degil... Ama biz yine yazdigimizla kalalim.. herkes gelsin burda yasasin bizde cekip gidelim artik
    0
    0
    Yanıtla
  • Gariban vatandaş (2 yıl önce)
    Bir Malatyalı olarak ırkçılık yapmak istemiyorum. Ama sorun ciddi ve büyük. Bu sorun sadece Malatya'nın değil Türkiye'nin sorunu. Misafirlik bence bitmiştir. Sokaklarımız, parklarımız, hastanelerimiz, sosyal yaşantımız tehdit altındadır. Bir an önce tüm yabancı uyrukluların ülkelerine gönderilmesi gerekmektedir. Yorumdan dolayı kimse din kardeşliğinden ya da siyasetten dem vurmasın. Bu yabancı uyruklular sanmayın ki bizi din kardeşi olarak görüyor. öyle bir şey yok. Sosyal yaşantımızı, ekonomik yaşantımızı, ahlakımızı, geleneğimizi, geleceğimizi, ikili ilişkilerimizi olumsuz etkilemektedir. İş çığırından çıkmıştır. Siyaseti sevmem. siyasetçi değilim. Ama kimler buna göz yummuş, kimler sessiz kalmış ya da kimler çıkar gözetmişse bedelini önce onlar ödeyecek ama sıkıntısını da bu gariban vatandaşlar çekecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Siyasede belel ödeyen oldumu hiç Yasayı onlar yapar kendilerine tuzak kurarlarmı birbirlerine dünyaca hakaret ederler gizli kapı ardında selamlaşırlar biz garibanlar bu sağcı bu solcu diye aramıza duvar koruz onlarda öyle bir alışkanlık yok hesap ahirete sorulacak bu dünyada sorulmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (2 yıl önce)
    Ben bu Suriyeliler kadar rahatına ve keyfine düşkün insanlar görmedim. İşim gereği Türkiye'nin birçok yerini gezen biri olarak söylüyorum. Türkiye'nin en güzel sahilleri, parkları, yeşil alanları Türklerden çok Suriyelilerle dolu.Türkiye'ye entegre olamadılar, çok azı Türkçe konuşuyor. Bağıra çağıra konuşarak herkesi rahatsız ediyorlar. Biz mi mülteciyiz onlar mı anlamadım. En azının 3 çocuğu var. Çocuklarımız ve gençlerimiz için 10 yıl sonrası hiç de iç açıcı olmayacak. Türkmenler dışında hepsi gönderilmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Entegre olmamaları hükümetimizin planlı bir göç politikasının olmamasından kaynaklanıyor..Ne iş yaptığınızı bilmiyorum galiba park ve bahçelerle ilgili bi iş olmalı..sorunu başka yerde arıyorsunuz..sorun aslında cuma namazını şam da kılacağız diyen kişilerde..Bu gariban insanlara kafayı takmışsınız..yahu adam çocuk yapmasın nargile içmesin suya girmesin..vallahi adamlara prangalar takın..çoğunun giyecek doğru dürüst kıyafeti dahi yok..farkındasınız değil mi?çoğunun geleceği yok..bir ülkesi yok..akpinarda oturuyorum..yarısı suriyeli..ben bir gün bir olay çıkardıklarını görmedim..kimseye saygısızlık etmiyorlar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslında Yazınızın içinde sorunun ne olduğunuda yazmışsınız. Yokluk fakirlik bu insanları da sonunda isyan ve toplumumuza asi duruma getirecektir. İşte sizin gibi safça yorum yapanlar dışında kalan bizlerin de korktuğu en büyük tehlike budur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Baba 44 (2 yıl önce)
    Adamlar haklı Türkiye d rahatlari yerinde bnce kim olsa aynsni yapr adamlar vergi yok heray market cekivar kömür ucretsz bazı yerine göre heray belirli bir nakit yardim askerlik hizmeti yok olmasnda zaten ee böyle olunca adam cck da yapr parkda gider keyf ustnde keyf ypr bizim memt Ahmet vde benim gbi biride faturayı ödemedim yarın a neyicem nyapcam geçim derdine düşsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat (2 yıl önce)
    Sayın Yalvaç çok güzel bir yazı yazmış çok güzel tesbitlerde bulunmuş.Gerçekten kime dokunsan bu sığıntılılarla ilgili bin ah işitiyorsun.Bunlarla birebir aynı sokakta yaşıyorum sürekli kavga dövüş bir kısmında fuhuş dilencilik ne ararsan var şikayet ediyoruz polis geliyor hiç bir işlem yapmadan gidiyorlar kavgalarını gördükleri halde herkes sorunu Reis havale etmiş bizim yapacağımış birşey yok diyip işin içinde sıyrılıyorlar ama 5 yıl sonra ülkenin enbüyük beka sorunu olacak bire on doğuruyorlar tam bir arıza ne iş ne güç akşama kadar yan gelip yatıyorlar devlette bunları besliyor.Artık imkanı olan bulundukları yerleri ya terk ediyor yada kiraya verip gidiyor.Birçok resmi kuruma baş vurdum hiçbir sonuç alamadım bu gidişle kendi sorunumu kendimiz çözeceğiz.Çağamız çocuğumuz sokağa çıkamıyor parka gidemiyor bu suriyeliler yüzünden derhal bunlar sınır dışı edilmeli yada hepsi sınırda bir şehre yerleştirilmeli oda yetmiyormuş gibi bide afganlar geliyor.Allah sonumuzu hayreyliye
    0
    0
    Yanıtla
  • Boztepeli (2 yıl önce)
    Herkes aklını başına alsın ve ilk seçimde oyunu ona göre atsın.Bu yalan, talan,torpil siyaseti memleketin gerçek sahiplerini görsün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalee (2 yıl önce)
    Aralık 2011 Suriye sınırında 900 km'lik alan mayından temizleme kararı alındı .Akabinde aynı yıl Suriye de iç savaş patlak verdi , gerekli çıkarımı buradan yaparsınız .
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    bu akp hükümetinin birçok yanlışı var.şu göçmenlerin gelmesine sebep olan yanlış siyaset ile bunların halkın içine dahi çıkacak durumlarının olmaması lazım.halkımızı anlamanın imkanı yok.nasıl halen bu partiye oy verirler.suriyeliler neden geldi ,suriyede onlar için bir gelecek yoktu tayyip sınırları açınca hemen hepsi işid bahanesi ile fırsattan soluğu burda aldılar.siz inanıyormusunuz savaştan kaçtıklarına,şimdi taliban ayağına afganlar ,iranlar toplumun değer yargılarını bozdu bunlar.mazluma kaçana yardım edelim .bir ülkede insan kalmıyor geliyorsa.yalandır.bu gelenler toplumun fakir kesimini dahada fazla etkiledi ,ne garipdir ki bu kesim bu siyasete en fazla oy verendir.senin ekmeğin bölünmüş sen halen akp diyorsun anlaşılmaz bir durum.avrupa ne yaptı verdi 3-5 milyar euro türkiye yi takoz yaptı.bu arada sınırları komple geçilmez hale getiriyor.biz halen esad iyimi kötümü tartışıyoruz.adamın umrundamı vasıfsız ne kadar kişi varsa yığdı ülkemize.tüm kozlar elinde artık.kaybettik anlayan yok..
    0
    0
    Yanıtla
  • Beyza (2 yıl önce)
    Kendi ülkemizde yabancı gibi olduk. Misafirlik çok uzadı. Bu konuya acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Yoksa büyük sıkıntılar olacağı ortada zaten.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Cumhuriyetle inatlaşıp da Neo Osmanlıcılık rüyasına kapılıp onu da eline yüzüne bulaştıranlar bu hale getirdi ülkeyi inatla oy verenler sağ olsun. Hala da çoğu idrak edemiyor durumu. Demek ki bir topluma demokrasi gelmesi için önce toplumun biraz gelişmiş olması gerekmekteymiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (2 yıl önce)
    Kontrolsüz göç, kontrolsüz yerleşim oldukça çoğalabilen bir nüfus,Türkiye'nin gelecekte en büyük sıkıntılarından biri olacaktır. Suriyeli Afganlı nüfusun 10 yıl 20 yıl sonra ülke nüfusumuzun yüzde yirmisini teşkil edecekler. Meclise girme talepleri, meclisin yüzde yirmisini teşkil etmeleri. Kendi vatanında senin etikliğini azaltmaları, Milli Kültürünün örf adetlerinin bozulmaya maruz kaldığını görmek mümkün olacak.Bu konuda hangi hükümet olursa olsun.Ciddi bir devlet politikası içerisinde çözüm bulmak zorundadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdullah (2 yıl önce)
    çok önemli ve üzerinde acilen durulması gereken konu. Bir an önce bir şeyler yapılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • dvdnorum (2 yıl önce)
    ırkçı değilim ama bu mülteci işi başımıza çok sıkıntı açıyor. parklar hastaneler otoparklar hep bunlarla dolu. bu iş savaştan kaçma sığınma işini geçti artık. yazık oldu ülkemize.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Çok doğru bir yazı... Artık ciddi anlamda kendi ülkemizde yabancı olduk çünkü her yer Suriyeli Afgan vs kişiler ile dolu pazar yerlerine giderseniz görürsünüz ki Türk yok hepsi yabancı uyruklu pazar alışverişinizi yapamıyorsunuz bile..
    0
    0
    Yanıtla
  • İSMAİL (2 yıl önce)
    çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık heryer suriyeli dolmuş parklar bahçeler bir karış çim görseler oturup piknik yapıyorlar birde çocukları boy boy gibi 3 er 5er yapıyorlar yakında biz azınlık ta kalırsak şaşırmayın bir an önce göndermeleri gerekir avrupaya gitsinler .adamlar eğlenceyi seviyorlar savaşma seviş modundalar bizim atalarımız can verdi yokluk çekti bize bu vatanı bıraktı elin suriyelisi gelsin keyfi sefa çeksin
    0
    0
    Yanıtla
  • irfan (2 yıl önce)
    resmi rakam kaçak olanların sayısı resmi olanlardan fazla çarşı pazarda türkçe konuşan yok kimin kim olduğu belli değil ipini koparan ülkemize geliyor doğu ve güneyden giriş serbest batıdan çıkış yasak
    0
    0
    Yanıtla
  • Adil (2 yıl önce)
    Hocam güzel yazı olmuş. Gerçekten halkın tercümanı olmuşsunuz. Özellikle AB tarafından fonlanan satılık gazetecilerin ümmet kardeşi benzetmesi ile ülkeyi göç merkezî hâline getirme çabaları umarım son bulur. Biz ülkemizi bu şekilde istila etmelerini, demografik yapıyı değiştirme çabalarını şiddetle karşı çıkıyoruz. Niteliksiz Suriye'lilerin hepsi evine dönsün. Eğitimli, çalışkan ülkeye faydası dokunacak olan kalsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • galiba faydalanıyorsun bence tümü ait oldukları coğrafyaya geri dönsün
    0
    0
    Yanıtla
  • Kesinlikle hepsi ulkelerine dönsünler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Artık zor..birlikte yaşamayı öğrenin
    0
    0
    Yanıtla
  • Seçim vaatlerinde Suriyelileri hangi parti geri göndermeyi vaat ediyorsa siyasi görüş gözetmeksizin ona oy vereceğiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • paşa44 (2 yıl önce)
    Türkiye'nin geleceği tehdit altında. Parklara ve yeşil alanlara çocuklarımızla gidemez olduk, her yeri ele geçirmişler. 10 yıl sonra meclise girerlerse şaşırmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Heryeri ele geçirmişler ne demek yahu..ele geçirmek kolay mı öyle..85 milyonluk ülkeyiz..yüzde 5 lik bir sığınmacı mı ele geçirecek heryeri..abd nüfusunun yüzde 15 i sığınmacı..
    0
    0
    Yanıtla
  • Belliki konuya gayet hakimsiniz.Kıyaslama yaparken de şu amerika falan filanla bizi kıyaslamanızı anlamak mümkün değil..//.Amerika istemediği sürece,.Abd ye işsiz güçsüz,niteliksiz kimsenin ruhu bile giremez.Girse bile göç idaresi icabına bakar./Amerika nitelikli göçü bilerek ve istiyerek yapıyor./Dünyanın en niteliksiz,cahil,bilgisiz vatanlarını korumaktan aciz göçmenleri ise Türkiyede/.Amerikanın gsyh 20 Trilyon dolar,Türkiyenin ise 1.Trilyon dolar civarında Yani ekonomisi çok sağlam./Amerikada göçmenlerin büyük bir oranına sahip olan asyalıların doğum oranı bile abd ortalamsının altında,yani kontrol altındalar/Oysa Türkiyede bir suriyeli çok rahat 5 kat fazla doğum yapıyor..10 milyon göçmenin oluşturacağı nüfus artışının 15 sene sonra ,Türkiyedeki yerini göremiyorsunuz.Maşallah durumu gerçeklere göre değil,aklınıza geleni ve siyasi görüşünüze göre yazmışsınız.Bugün bu sıkıntıyı anlıyamıyor olabilirsin Ancak illaki.yarın bu sıkıntı çocuklarınıza,torunlarınıza dokunacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Avrupada yaşayan bizim vatandaşlarımız içinde aynı ifadeleri kullanıyor aşırı sağcı almanlar..fransada yaşayan araplar içinde aynı ifadeyi kullanıyor fransızlar..Şimdi emperyalist ülkeler bombalar yağdırdı bu insanlar üzerine..yol yok su yok elektrik yok ticaret yok ne yapacak bu insanlar orda?adam savastan kaçmış diye adama nerdeyse pranga takacaksın..bak nargile içiyorlar bak çocuk yapıyorlar bak denize giriyorlar..ben hiç bir siyasî partiyi desteklemiyorum ayrıca bunu belirteyim..düzensiz göçmen konusu ciddiyetle ele alınmalı fakat bu insanlar niteliksiz bu insanlar söyle böyle demek yerine olaya insani tarafından bakın
    0
    0
    Yanıtla
  • Sizin bakış açınız ne beşeriyete ne dine ne de mefkurelere hiçbirşeye uymuyor.hatta hepsine tezat oluşturuyorsunuz.Hiç bir Fikriniz yok.Dolayısı ile İnsanlığı bize bu dünyada öğretecek en son kişisiniz.Yazdıklarınızla bu ölümlü dünya ile başlıyan sözlerinizden de belliki Vatan, Millet ,Bayrak kavramlarıda size hiç birşey ifade etmiyor.?Belki sana birşey çağrıştırır diye bir olay anlatayım.1921 yılında İstanbul Tıp fakültesi hiç mezun vermedi!Niye biliyormusun?Vatanlarını korumak için hepsi 20'li yaşlardaki öğrencileri Çanakkalede canlarını verdiler şehit oldular.ve bu vatanı kurtardılar.Sende burda onlar sayesinde şu anda yaşıyorsun ve burada mualesef birde insanlık dersi vermeye çalışıyorsun.Senin zihniyetine göre bunlar boşuna öldüler.Anadoludan kaçıp,bir ülkeye yerleşir,orda yarım bıraktıkları tıp eğitimini tamamlar ,çok iyi bir hayat sürebilirlerdi değilmi?.Sizin insanlık anlayışınıza göre bu gayet normal görünüyor?Zaten ben bunlardan bir zarar görmedim diyerek de nasıl bir zihniyete sahip olduğunuz belli ediyorsunuz.Vatanını bırakıp(çocuk,kadın ve yaşlılar hariç) ,gittiği ülkede keyif çatan,bayrama gitmesini bilen orada vakit geçirip tekrar dönenlere ne diyorsun?Sana göre bu da normal değilmi?Anne babasını görüp geri dönüyor nasıl olsa!
    0
    0
    Yanıtla
  • Baba 44 (2 yıl önce)
    On gün önce miş miş park gttim Arkds her yer suriyleli grup halinde her grup nerde baksan 20 kişi her köşeyi zapt etmşler yanlş yeremi geldim dedim n bu böyle nargile içen oyun oynan dans eden iyimş millet bahçesi gne öyle hürriyet parkı bunlara birde seçme seçilme hakkı verilerse tam tersi mülteci biz oluruz ana yurdumuzda bnce de misafirlik çok uzadı ytr artk gönderin gtssin bunları.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    İstatistikler Bir suriyeli kadının ortalama 1Türk den 5 kat daha fazla doğum yaptığını gösteriyor.Varın gerisini siz düşünün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cihan (2 yıl önce)
    Somaliye 30 milyon dolar bağış... Yangindan malmı kaçırılıyor sorusu geldi aklıma!!! E birde son donemdeki uyuşturucu ticareti yoğunluğu. Belli ki karlı bir iş. Asgari ucretten iyi olsa gerek... Keske yanginda evimiz yansaydi da Toki 20 yil vadeli yeni ev yapsaydi... Mülteciye her konuda oncelik ve ucretsiz imkan, Çanakkale şehitlerinin çocuklarına zehir-zıkkım... ........ Boyle bir rezaletler zincirini CUMHURİYET tarihinde görmemiştik. Meğer müstehakmış Bizlere...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (2 yıl önce)
    Henüz bunlar iyi günler! Felaketin ayak sesleri!
    0
    0
    Yanıtla

Eralp Yalvaç yazıları