SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sigorta Desteği Sona Eriyor, İşveren Sıkıntılı..

0
Güncellendi - 2020-12-24 05:01:55
Sigorta Desteği Sona Eriyor, İşveren Sıkıntılı..
A- A+ PAYLAŞ

"SÜRE EN AZ 3 YIL UZATILMALI, AKSİ TAKDİRDE.." Malatya’nın da içinde yer aldığı 51 ilde uygulanmakta olan özel sektör iş yerleri için sağlanan 6 Puanlık Sigorta Prim İşveren Hissesi Desteği 31 Aralık 2020 tarihinde sona eriyor.

Konu ile ilgili bilgi veren Yeminli Mali Müşavir, malatyahaber.com Yazarı Mustafa Bahadır Altaş, “29 Mayıs 2013 tarih ve 28661 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6486 sayılı kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81.maddesinde yapılan düzenlemede. 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak 5 puanlık sigorta primi hazine desteğine ilave olarak prime esas kazanç alt sınırı üzerinden 6 puana kadar ilave prim desteği sağlanması konusunda ilave puan tutarı ile uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirleme konusunda Bakanlar Kuruluna (Cumhurbaşkanına) yetki verilmişti.

30 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan 2013/4966 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda yer alan 51 ilde özel sektör işyerlerinde istihdam edilen işçiler için 6 puanlık sigorta primi işveren desteği hazinece karşılanmasına karar verilmiştir. Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan bu yetkili ile 6 puanlık sigorta primi işveren desteği 31.12.2019 tarihine kadar uzatılmıştı. Bu konuda en son uzatmada 23 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan 2137 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı 31.Aralık 2020 tarihine kadar yapıldı. Süre 01.01.2021 tarihi itibariye bitmektedir.” dedi. 

“Süre uzatılmazsa işletmeler zor durumda kalır”

Altaş konuya ilişkin değerlendirmesini “Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük 51 il ve Bozcaada Gökçeada ilçelerinde de uygulanmakta olan 6 Puanlık Sigorta Primi işveren hissesi desteği 2020 yılında uygulanan 2.943,00 TL’si asgari ücrete göre özel sektör işyerlerinde 1 işçi için 176,58 TL. Tekabül etmektedir. Bu tutarın 2021 için açıklanan olan asgari ücrette göre bu tutarın daha yüksek hesaplanacağı tabidir.” diye sürdürerek, 31.12.2020 tarihinde sona erecek olan bu SGK sigorta prim ile ilgili Cumhurbaşkanlığınca bir uzatma yapılmaması halinde 01.01.2021 tarihinden itibaren özel sektör işyerlerinde istihdam edilen işçiler için 6 puanlık sigorta primi işveren desteği hazinece karşılanmayacağını belitti

“Süre en az üç yıl uzatılmalıdır.”

Süre uzatımında bir yılın yeterli olmayacağını söyleyen Altaş “Korona salgınının ekonomide oluşturduğu olumsuzluklar kapsamında 7256 sayılı kanunla uygulama süresi uzatılan SGK sigorta prim teşvikleri dikkate alındığında 6486 sayılı kanunla sağlanan 6 puanlık prim desteğinin de en az üç yıl süre ile uzatılması artık zorunluluk halini almıştır. Bugün geçtiğimiz ocak ayına yaşana deprem akabinde mart ayında başlayan korona salgının olumsuz etkilerinin yaşandığı süreçte bu tür teşviklere Malatya iş dünyası olarak her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Teşvik uygulama süresinin uzatılmasına yönelik yeni yasal düzenleme yapılmaması halinde özellikle yeni teşviklerden yararlanma imkanı olmayan eski işletmelerin zor durumda kalacağı kaçınılmaz olacağı gibi olumsuz ekonomik koşullar altında bulunan tüm işyerleri için önemli ilave maddi yük getirecektir.” diye konuştu.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Huzur (3 yıl önce)
    Bu ülkede medya çok önemliymiş, tarafli olduğunuzu bilmiyordum Malatya haber,asla asla sizi bir daha takip etmeyeceğim, müstehcen olmayan yorumumuzda diyoruzki işçi 1 yıldır sgk priminden mahrum, ileride bir gün bile aranıyor, işveren engelli ve işkur üzerinden alıyor işçisini çünķi zaten yarısını devlet karşılıyor .Allah asgari ücretlinin yardımcısı olsun.Sivil toplum kuruluşunun sesi çıkmıyormuş, asıl fakir fukaranın sesi çıkmıyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmetcan (3 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    Huzur sen bu kadar çok yazdığına göre sana bir öneri O asgari ücretli işlerin hakkını Hükümetin yandaşı olan HAKİŞ ve TÜRKİŞ soracaksın Belki de sende bu sendikalardan birine üyede olabilirsin O zaman kimseyi suçlama sende suçlusun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmetcan sendika işim hiç olmadı 1 yıldır boş geziyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (3 yıl önce)
    Mustafa bey iyi ki varsınız. Ağzınıza kaleminize sağlık. Siz olmasanız hiç bir oda, dernek , sivil toplum kuruluşu ve sanayicinin (Şevket bey hariç) sesi soluğu çıkmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    Sayın müşavir işçinin gözükmeyen sgk primlerini niye söylemiyorsunuz, 1 sene olacak prim kaybı var.Ileride bir gün arıyor insan.Devlet daha ne yapsın kısa çalışma verdi, hak edemeyen bile bin küsür aldı. Işveren zaten devlet ödüyor diye ya engelli çalıştırıyor yada beleşe geliyor diye işkur üzerinden.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mali Müşavir (3 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    Üstad bir Meslek mensubu olarak diğer sitelerdeki Yazılarınızı-Makaleleriniz de dikkatle takip ediyorum. Emeğiniz için teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla