SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Silahlı Şiddette Malatya Doğuda İlk Sırada

0
Güncellendi - 2019-10-09 02:32:52
Silahlı Şiddette Malatya Doğuda İlk Sırada
A- A+ PAYLAŞ

Şiddetsiz bir toplum için bireysel silahlanmanın tehlikelerine dikkat çekmek, çözüm önerileri geliştirmek ve uygulanması konusunda baskı oluşturmak amacıyla faaliyet gösteren ve her yıl düzenli olarak Türkiye’nin yıllık şiddet istatistik verilerini ve şiddet haritasını yayınlayarak, bu alanda farkındalık oluşturmayı hedefleyen Umut Vakfı’nın medya kaynaklarından yaptığı derlemeye göre, 2018 yılında medyaya 3 bin 679 silahlı şiddet olayı yansıdı. Bu rakam, 2 bin 175 silahlı şiddet olayının yaşandığı 2015 yılına göre, yüzde 69 artış anlamına geliyor.

Umut Vakfı’nın Türkiye geneli, bölgeler ve iller ölçeğinde düzeyinde yaptığı şiddet verileri analizine göre, Doğu Anadolu Bölgesi, silahlı şiddet olaylarında 7 bölge arasında son sırada yer alırken, Malatya 2018 yılında basına yansıyan ve ölümle ya da yaralanma ile sonuçlanan silahlı şiddet olaylarında 85 vaka ile bölgenin diğer illerini geçerek 1. sırada yer aldı. Bu bölgede, 26 silahlı şiddet olayı ile Elazığ ikinci, Kars 22 olayla üçüncü, Van 21 olayla dördüncü sırada yer aldı.

Umut Vakfı’nın derlediği verilere göre, Malatya’da 85 kişi silahlı şiddet olayları sonucunda hayatını kaybederken, bu olaylarda 123 kişi de çeşitli düzeylerde yaralandı.

Malatya’nın, ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanan silahlı şiddet olaylarında, Doğu Anadolu Bölgesi düzeyinde, diğer 8 ili geride bırakarak açık ara 1. sırada yer alması, Malatya’daki güvenlik uygulamalarının sorgulanması gereğini ortaya koyuyor.

Söz konusu verilerin, Malatya’da bireysel silahlanmanın hızla artmasına ilişkin işaret verdiği yorumlarına yol açar ve meydana gelen tehlikenin büyüklüğünü bir kez daha gündeme taşırken, şehirde huzur ve güven ortamının sağlanmasında yaşanan zaafların masaya yatırılarak “Nerede yanlış yapılıyor?” sorusuna cevap bulunmasının zorunlu bir hale geldiğini gösteriyor.

Malatya’daki bireysel silahlı şiddet olaylarının hızlı bir yükseliş trendi içinde olduğu gözleniyor. Umut Vakfı verilerine göre Malatya’da 2015 yılında 35, 2016 yılında 44, 2017 yılında ise 50 bireysel silahlı olay meydana gelirken, geçtiğimiz yıl meydana gelen olay sayısı, 2016 yılına göre yaklaşık yüzde 100’lük bir artışla 86 olarak kayıtlara geçti.

En çok olay Marmara’da

Umut Vakfı verilerine göre, 3 bin 679 olayın yaşandığı 2018 yılında en çok olay Marmara bölgesinde yaşandı ve 2015’e kıyasla bu bölgede silahlı şiddet olayları yüzde 88 arttı.

Bireysel şiddet olaylarının en çok artış gösterdiği bölge ise Orta Anadolu oldu. Orta Anadolu bölgesi illerinde 2015 yılında 283 olay yaşanırken 2018 yılında yüzde 128 artışla 646 olay meydana geldi. 2018’de 1032 silahlı şiddet olayının basına yansıdığı Marmara Bölgesi’ni, 646 olayla Orta Anadolu, 503 olayla Akdeniz, 483 olayla Karadeniz, 442 olayla Ege, 357 olayla Güney Doğu Anadolu izliyor. Bölgesel düzeyde, son sırada ise 216 olayla Doğu Anadolu yer alıyor.

En çok olayın yaşandığı ilk 15 il

Bireysel silahlı şiddet olaylarının yoğunlaştığı 15 ilin başında İstanbul geliyor. İstanbul’u Ankara ve Samsun takip ediyor. Malatya ise 86 olayla bu kategoride 14. Sıraya yerleşti. Bu kategoride yer alan ilk 10 şehir + Malatya’nın olay sayısı şöyle:

1 İstanbul 472 olay

2 Ankara 208 Olay

3 Samsun 196 olay

4 Adana 173 olay

5 Sakarya 166 olay

6 Antalya 165 olay

7 Konya 164 olay

8 İzmir 153 olay

9 Kocaeli 132 olay

10 Bursa 122 olay

14 Malatya 86 olay

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- malatyayorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

43 yorum yapılmış

  • ahmet (4 yıl önce)
    benim yorum yok sizdemi milletvekili uşağısnz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa malatya (4 yıl önce)
    Malatya böyle kimse düzeltemez çünkü birileri gider ardında dahası gelir cezaevleri hep malatyalı dolu
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilirkişi (4 yıl önce)
    Defalarca yorum yapıyoruz yayinlamiyorsunuz, SEBEP?
    0
    0
    Yanıtla
  • Leandro (4 yıl önce)
    Futbol takimi silahli saldiriya ugrayan sehrin neresi guvenli huzur sehri oluyor?gereksiz vekiller bunu aciklayablrlermi acaba cok merak ediyrm
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyasevdam (4 yıl önce)Leandro isimli kullanıcı yorumuna
    taraftar gurubundan bazıları kurşunlamıştı, dışardan gelmedi, kendi içimizden birileri yaptı
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyasevdam (4 yıl önce)
    basın malatyayı kötülemekten başka birşey yapmıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • latif (4 yıl önce)
    taraflı haber yapıyorsunuz, işinize gelmeyen yorumu yayınlamıyorsunuz,
    0
    0
    Yanıtla
  • latif (4 yıl önce)
    doğru değil bu oranlar, malatyamızı bu kadar kötülemeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Malatyanın sahibi yok mevcut millet vekilleri kendi menfatının peşinden koşuyor tabi biz Malatyalılara çok görev düşüyor sürekli aynı partiye oy veriyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Malatyalı karesel. Bu saydığın yerler doğa harikası ama malatyalı yöneticiler oraların kıymetini biliyormu. Hepsi rant peşinde
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (4 yıl önce)
    sayın öznur ve diğer vekiller boş lafla bu işler olmuyor hani malatya huzur şehriydi aslın sizin sucunuz yok sizin gibileri vekil yaptığımız için suç bizde malatya için hiç birşey yapmadınız birde sizi aradığımızda karşımıza çıkan sekreterinize söyleyin karşısındaki kişiye hakaret eder gibi laflar söyleyip bir daha arama diyemez o kimki seni vekil olarak seçen malataylıya böyle diyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Hangi vekil danışmanı
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Istanbulda 8 sene yasadım neredeyse hergun gpt asayıs konrolunden gecerdim begenırdimde güvenlıgımız için. Malatyadayım 30 senedir 1 gün asayısten geçmedım üstbaş araması hıc yapılmadı varsa yoksa ehlıyet ruhsat soruyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali veli (4 yıl önce)
    Arkadaşlar haber içerikleri Malatya için söylüyorum kesinlikle doğru değil bir düşünün ayda en az 7 kişi cinayete kurban gidecekte yılda 84 yapıyor oda mümkün mü ya haberin başlığı na bakıp yorum yapmayın ayrı ca bu ilin sorumluluğu herkeste basın kuruluşları dahil bu anlayış Malatya ya hizmet etmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    Yeni Emniyet Müdürü eskisi gibi olursa bu oran 2 katına cikar
    0
    0
    Yanıtla
  • sezgin (4 yıl önce)
    Huzur şehri idi hani..Emniyet yetkililerine göre ..Malumun ilanı zaten inanmadikki emniyetin açıklamalarına...Her gün 3-5 olay yerel basında yer alıyor kimi kandırıyorlar...Vali ile Emniyet ne diyecek bu sonuca merak ediyorum ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakyemez (4 yıl önce)
    Bölge sıralamasındaki ikinci, üçüncü ve dördüncü illerdeki vaka sayılarının toplamı 69 ediyor. Bu üç il yani Elazığ, Kars ve Van'daki vakaların toplamı bir Malatya etmiyor! Vay be, ne huzur ve refah dolu bir ilmişiz!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Nüfusa oranlayarak sıralama yapmak doğru olur. Sanırım malatya 1. olur, ardından adana gelir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Kars ve Malatya nasıl ayni bölgede anlamıyorum..Bu bölge haritasını kim çizmiş?
    0
    0
    Yanıtla
  • Alişan (4 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Kars hangi bölgede Hasan bey
    0
    0
    Yanıtla
  • Kurtbey (4 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Kars hangi bölgede peki
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (4 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Hasan bey Kars ilimiz Ege demi Yada Malatya Akdeniz demi Bizde sizi anlamadık çok alem siniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kars Akdeniz Bölgesi'nde bulunan güzel bir sahil kentimiz :D
    0
    0
    Yanıtla
  • Jıelele (4 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Buna takıldın şimdi ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan beyin kafasındaki bölge haritası acaba nasıl onu çok merak ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Kars uzak doğu anadolu bölgesinde olsun, ya da malatya iç anadolu da:)
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (4 yıl önce)
    halbur üstü insanlar malatya dan göç edip giderse.! halbur altı insanlarda malatyaya göç ederse ve malatya albur altı insanlara kalırsa olacapı bu... malatyamız yaşanabilir şehirler arasında çok geride. sosyal aktivitesi olmayan şehiriz. hafta sonu oludğunda maç olursa maça gidiyoruz maçta yoksa kahveye. böle oluncada malatyadan kaçan kaçana. gelenler kim belli insanlar.. gelen belediye başkanları malesef at gözlüğüyle tek noktaya bakıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)kadir isimli kullanıcı yorumuna
    Kadir bey çok doğru söylüyor bu ilin fiziki yapısı Antep Konya Kayseri gibi şehirlerde bu il yaşanabilir bir şehir olurdu gunduzbey Beydağı etekleri konak Battalgazi kale arası baraj kenarları ama ilimiz hak ettiği yerde değil .
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (4 yıl önce)
    malatya milletvekilleri ve önceki emniyet müdürü. Dr. Ömer Urhal ın malatya haber comda. daha önce şöle bir haberi yayınlanmışttı. malatya türkiyeni en huzurlu şehri diye. istanbulda 17 miyon kişi yaşıyo silahlı kavga ve olay 472. malatyada 800 bin kişi yaşıyor 86. olay. nüfus olarak değerlendirliecek olursa bence malatya türkiyede 1. sırada. malesef.. haraç çetesi almış başını gidiyor. bu olaylara birileri dur demicekmi birileri bu olayların üzerine şidetle gitmiyecekmi.. malatya malesef teksasa dönmüş. birileri çıkmış malatya türkiyenin en huzurlu şehri diyor.. yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (4 yıl önce)
    huzur şehiri malatya diyen sayın ahmet çakırda inşallah bu haberi okuyordur..!
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (4 yıl önce)
    Nüfüsa oranladığında malatya 1.sırada türkiyede istatikçiler bakıp yorumlayabilir,emniyet sıkıntılı tabi adam tayin çıkcak diye gider ayak bi operasyon yapabldi giden müdür konuşulan bunlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (4 yıl önce)
    Bu gurur bize yeter demekki gelen emniyet müdürleri de siyasiler de boşuna
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (4 yıl önce)
    Malatya Huzur Şehridircilikler Oynayan Şehrin İleri Zekâları İstâtistikler ortada görüyorsunuz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ziya (4 yıl önce)
    Peki nasıl oluyorda yetkililer bölgenin huzurlu kenit malatya deyip duruyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (4 yıl önce)
    Neymiş teksas diyenler haksız değilmiş doğunun parisiydi şimdi doğunun teksası olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş44 (4 yıl önce)
    Malatya 'daki silahlı olaylar şehir merkezinde belediye 'nin aydınlatma lambası yapmadığı yerlerde oluyor, tecde ve Karakavak mesken haline geldi, harabeden ya da mezarlıktan çıkan elinde silahla karanlık bulvarda sıka sıka gidiyor,akşamları bahçeşehir kolej kenarı araba kaynıyor, gündüz okul gece izbelik
    0
    0
    Yanıtla
  • VATANDAŞ (4 yıl önce)
    Biz hep söylüyoruz Malatya Türkiye 'nin her konuda 14. vilayetidir diye
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş yine yanılmış Malatya AKP oy veren iller sıralamasında hiç 14. sırada olmadı hep ilk 5 te yer aldı eğer AKP oy veren iller sırasında 14.sırada yer alsaydı o zamanda bu sıralamada plakası gibi 44 olurdu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Huseyin (4 yıl önce)
    Memleket de aşiret olmamasına rağmen bu kadar silahlı olayın yaşanması, mafya ve çete örgütlerinin artışını gösterir. Yazık ne diyeyim. Av pazarlarında 500 ₺ tüfek alıp herkes mafyacilik oynuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ayturkan (4 yıl önce)
    Demeyin öyle Malatya Türkiye'nın en huzurlu şehirlerinden biri. Ben demiyorum, konu komşu diyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enesss (4 yıl önce)
    Listeye bakın gaziantep yok malatya var. Olayları göç almaya bağlayanlar için gaziantep ornegini verdim. malatya da ciddi bir asayiş sıkıntısı vardır ve de malatya polisi caydırıcı değildir bunun da suçlusu emniyet değil malatya da siyasetin polislere yaptığı baskıdır malatya siyaseti baskıyı bir çeksin polislerin üzerinden bakın malatya listede son 20 lere giriyor mu girmiyor mu
    0
    0
    Yanıtla
  • On numara tespit.
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar (4 yıl önce)
    Hani Malatya huzur şehriydi? Rakamlar konuşuyor.
    0
    0
    Yanıtla