SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Perde Arkasında Rant Odakları Var"

0
Güncellendi - 2019-10-29 18:35:17
A- A+ PAYLAŞ

ADIYAMAN İL SINIRINDA EYLEM.. Malatya-Adıyaman İl sınırında Kozluk Köyü mevkiinde geçtiğimiz hafta yayla nedeniyle yaşanan kavganın ardından Malatya’da yaşayan ve yaklaşık 300 yıldır bu yaylayı kendilerinin kullandığını belirten bir grup vatandaş kavganın yaşandığı bölgede eylem yaparak, yetkililerin bu sorunu çözmesini talep etti. Grup adına açıklama yapan Mamsurlular Derneği Başkanı Şinasi Sucu, “Biz kanunların dışına çıkmak istemiyoruz. 300 yıldır bu yaylayı kullanıyoruz. Ama 100 kişinin 5 kişiye saldırısını da kabul etmiyoruz” derken, kavgada yaralananların yakınları “Biz artık siyasilerin bu soruna çözüm bulmasını beklemiyoruz. Biz burada Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın bu soruna el atmasını bekliyoruz” dedi.

Malatya’da yaşayan ve Mamsur aşiretine bağlı 11 köyün yıllardır kullandığı Malatya-Adıyaman İl Sınırındaki Kozluk köyüne bağlı yayla nedeniyle geçtiğimiz hafta kavga çıkmış, iş makinelerinin yol açma çalışmaları esnasında Adıyaman’dan gelen yaklaşık 100 kişilik grubun saldırısına uğramış ve olayda 5 kişi yaralanmıştı.

Bu olay üzerine yaylayı kullanan ve Malatya’da yaşayan yaklaşık 500 kişilik bir grup kavganın çıktığı bölgeye giderek eylem yaptı ve yetkililerin soruna çözüm bulmasını talep etti.

Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde Grup adına açıklama yapan Mamsurlular Derneği Başkanı Şinasi Sucu, “100 kişi şunu bilmelidir ki, yalnız bulup saldırdıkları o 5 kişi yalnız değildir. Mamsurlular 11 köyden oluşmaktadır. Bugün burada 300 kişi veya 500 kişi toplandıysak o yarın 5 bin kişi olur veya 20 bin kişi olur. Bizim derdimiz iki il arasında kavga çıkarmak değildir ama herkes biliyor ki bu yaylayı 300 yıldır biz kullanıyoruz. Dolayısıyla artık devletimizin bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

“Rant odakları provoke ediyor”

Bazı rant odaklarının Malatya’nın içme suyunun bulunduğu bölgede taş veya maden sahası açmak için Adıyamanlı vatandaşları provoke ederek Malatya il sınırını değiştirme girişimlerinde bulunduğunu aktaran Şinasi Sucu, “Bu olayların perde arkasında taş veya maden sahası açmak isteyen rant odakları var. Malatya il sınırını içeri çekerek ruhsat almaya çalışıyorlar. Malatya’nın içme suyu 1 milyon insanın içme suyu. Yayla veya başka bahanelerle Malatya’nın içme suyu kaynağının yakınlarında bu taş ocaklarının açılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Devlet yetkililerinin soruna çözüm bulmasını beklediklerini kaydeden Sucu, “Aksi takdirde iki il arasındaki olaylar büyüyecek. Biz iki ilin huzur içinde olmasını istiyoruz ve dolayısıyla yetkililerin bu sorunu bir an önce çözüme kavuşturmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Eylem sırasında kavgada yaralanan vatandaşların yakınları da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“İkide bir tabela değiştiriyorlar”

Eyleme katılan vatandaşlardan biri Malatya il sınırının geçtiğimiz yıllarda da 7 km içeriye çekildiğini hatırlatarak “Yüzyıllardan beri olan sınırı, tabelayı bir 7 km aşağı bir 7 kilometre yukarı. Bunlarla kim oynuyor. Bu yetkililerimiz bunları görmüyorlar mı? Bizlerin yüzyıllardan beri akraba olduğumuz komşu olduğumuz dost olduğumuz 2 köy niye birbirine düşman olsun. Niye birbiriyle kavga etsin” dedi.

“Devlet dinlemiyorlar, kanun-hukuk tanımıyorlar”

Kavga sırasında yaralanan vatandaşlardan biri de belediye araçlarının yayla yolunu açtığı sırada yaklaşık 150 kişilik grubun gelerek saldırdığını iddia etti ve şunları söyledi:

“Belediye araçları burada yol açarken 150 kişilik grup geldi ve saldırdı. Ne devleti dinliyorlar, ne resmiyet tanıyorlar, ne de kanun ve hukuk tanıyorlar. Bu saldırılar yeni değil. Daha önce de çadırları yaktılar, çobanlarımızı dövdüler, kiremitlerimizi kırdılar, çeşmelerimizi kırdılar. Bu saldırılar, bu olaylar yeni değil. Yine çobanımıza saldırdılar.”

“Siyasilerden umudumuzu kestik Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz”

Saldırıda yaralananlardan birinin ağabeyi de yaylanın Malatya il sınırı içinde olmasına rağmen tapu kadastro kayıtlarında Adıyaman’da bulunduğunu belirterek, “Bu saçmalığı yıllardır siyasilerimiz düzeltemedi. Bu sorunun çözümü için Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz” dedi. İki ili huzur içinde yaşaması için bu sorunun çözüme kavuşturulmasını beklediklerini belirten vatandaş “Yıllardır saldırıya uğruyoruz. Benim kardeşim yaralı ve hastanede yatıyor. Ama biz şunu da öğrendik ki siyasiler bu işi çözemeyecek. Biz milletvekillerinden, Validen, Belediye Başkanından çözüm beklemiyoruz. Biz sesimizi Cumhurbaşkanımıza duyurmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz” diye konuştu.

Kavganın büyümeden sorunun çözümünü talep eden vatandaşlar eylem sonrası olaysız bir şekilde dağıldı.

“Malatya’nın sınır tabelası hukuksuz bir biçimde değiştirilmişti”

Hatırlanacağı üzere Malatya-Adıyaman il sınırında Malatya’nın il sınır tabelası, yasal hiçbir gerekçesi olmadan yaklaşık 7 km içeri çekilmiş, malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi'nin söz konusu bu durumu kamuoyunun gündemine taşıması sonucu tabela eski yerine taşınmıştı.

‘Sınır korsanlığı’ anlamına gelen olayla ilgili süreç söyle gelişmişti:

Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün, Malatya – Adıyaman il mülki sınırını, yasal hiç bir yetkisi olmamasına karşın, Adıyaman Valiliği’nden gönderilen bir yazıya dayanarak sınırı değiştirmiş, Malatya sınırını “Cumhurbaşkanı Yetkisi” kullanarak yaklaşık 9 kilometre Malatya yönüne taşıyarak, Adıyaman’a toprak kazandırmıştı.

Sınır değişikliği yapılmasının, Malatya’nın içmesuyu kaynağının sağlandığı Gündüzbey Pınarbaşı Kaptajı yakınında, yapılan patlamalarla kaynağa zarar vermemek adına taş ocağı işletilmesine izin verilmemesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle, ocağın mühürlenmesinden sonra meydana gelmişti. Taş Ocağı’nın Malatya değil, Adıyaman il sınırları dahilinde olduğu ve dolayısıyla işletilmesiyle ilgili yasal yetkinin Adıyaman tarafında olduğu iddialarının ardından, Adıyaman Valiliği ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün “yasal olmayan” bir işlem yapıp il sınırını değiştirmelerinin, Adıyaman cenahında etkili, mevcut ya da açılması planlanan taş ocağı işleten bir lobinin etkisiyle mi olduğu yolunda kafalarda soru işareti yaratmış ancak malatyahaber.com ve Yeni Malatya Gazetesi'nin o dönem konuyu kamuoyunun gündemine taşıması üzerine Malatya Valiliği devreye girmiş, Karayolları’nın bu yasa dışı işlemine son verdirerek, “İl Sınırı” tabelasını söktüğü yere geri taşımıştı.

Güler Hazar, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • alparslan (4 yıl önce)
    Adıyamanlıyım. biz Malatyal ile malatyalılarla kuzeniz. akrabayız.. dayıoğlu,halaoğlu,teyzeoğlu amcaoğullarıyız. kavga edenler ise tövbe bir şey diyeceğim ama neyse... öncelikle yer sınır hak her zaman Malatyanındır. daha 60 yıl önce adıyaman da malatya değil miydi? ne sınırı!?!?eğer bir hak iddia edilecek ve verilecek varsa o da malatyayadır. çünkü ezelden bu topraklar adıyaman da dahil malatyanındır. adıyamanın tek laf etmeye hakkı da cürumu da yoktur. bunu adıyamanlı olarak söylüyorum. kavga edenler ise kendi aralarında yeşil vadi hesabı kavga eden gereksiz gereksizlerdir. malatyalı kardeşlerime de gelince bunu tüm adıyamanlılara bağlamayın. kavga edenlere bağlayın. unutmayın ki malatyada malatyalı yoktur. zaten yarısı adıyamanlı. geri kalan da elazığ erzurum tunceli maraşlı sivaslı vs . malatya yerlisi zaten kalmadı. ilçelerden merkeze yerleşenlerdir hep malatyalılar. belediye başkanınıza kadar adıyamanlı çıkardır. örneğin mhpden yaşar çerçi. bu çok basit bir örnekti. neyse. hadi güzel günlere
    0
    0
    Yanıtla
  • behlül (4 yıl önce)
    Tamam ozman o dağları tepeleri adıyamanlılara verelim ama adıyamanlılarda malatyadan gitsinler olmaz mı:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Kartal (4 yıl önce)
    Bütün haber sitelerimiz sağolsun işin eğlencesinde yok yeşil vadi yok tosun paşa adamlar taş ocağı ruhsatı için sınırı değiştiriyor içme su kaynağına zarar vermeleri umurlarında değil olayın iç yüzünü aktaran tek haber sitesi burası maalesef
    0
    0
    Yanıtla
  • sezgin (4 yıl önce)
    Her platformda alakalı alakasız konuşan vekiller ne iş yapar Allah aşkına ...Bir ilin sınırıni CB dışında hiç bir Allah'ın kulu değiştiremez ..En basit atamayi sn CB na kadar götüren bu guruh bu meseleyi niye CB nina götürmüyor Malatya ile ilgilenmiyor çünkü orda bu guruhun bir nenfaati yok ...eline bişey geçmeyeceğini biliyor ...Zamanında şehir merkezindeki devlet binaları için gösterdikleri rant çabasını burda niye göstermiyorlar bu mesele 3-4 sene öncesine kadar dayanıyor adamlar Malatya il sınırını değiştirme girişiminde bulundular ama bu guruhta o zaman ses çıkmadı şimdide çıkmıyor sadece zamanın valisi biseyler yapmaya çalıştı o kadar ...Seçim zamanı gelecekler bunu sn Kozluk halkı bu kenara yazın ..
    0
    0
    Yanıtla
  • berk ASİL (4 yıl önce)
    adıyaman yeniden malatyaya bağlansın çünkü sincik çelikhan kahta ve gerger halkının çoğu malatya da ikamet ediyor geriye ne kaldı 2-3 ilçe en mantıklısı bu adıyaman malatyanın ilçesidir NOKTA
    0
    0
    Yanıtla
  • Vekiller nerede (4 yıl önce)
    Seçim öncesi sokak sokak dolaşan vekiller ve bi il sorununu çözemeyen vekiller
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya Adıyaman kardeş (4 yıl önce)
    Şevket KESKİN bak Adıyaman ile bi sorunumuz yok sadece iki köy arası bir yayla kavgası ama sen sayın malatya esnaf sanatkarlar odası başkanı hemşehriciliğini yapmaya devam edersen git kendi memleketinde oda başkanlığı yap. Oysa Malatyada Adıyamanlı olarak oda başkanlığı yapman bizim hoşgörülü ve iyi niyetli olduğumuzun gösterir
    0
    0
    Yanıtla
  • Güzel yorum tebrikler
    0
    0
    Yanıtla
  • İşi yapamayan vekiller (4 yıl önce)
    Siyaset ve siyasiler il sınırlarına çözüm bulamıyor acaba ülke ve süriye sınırlarına nasıl çözüm bulacak diyesi geliyor insanın. Yazık millet in parasıyla beslediğimiz milletin vekillerine
    0
    0
    Yanıtla
  • öneri (4 yıl önce)
    Kim O ? Üç-beş kuruş şahsi menfaati için iki kardeş köyü değil vilayeti biribirine düşüren? Bir milyonluk şehrin içme suyu havzasına taş ocağı rant sahipleri kim? Buradaki geçmiş ticaretleri nasıldı? Nereden geldiler nereye gittiler ??? ŞİMDİKİLER hiç değilse deveyi hamuduyla yutup kar'da iz bırakmayanlardan...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (4 yıl önce)
    Sözü edilen bölgenin insanıyım o bölge malatya kozluk köyüne bağlıdır hatta tarafsız olarak şu yapılabilir civardaki tüm köylere sorulsa görülecektir ki orası kozluk a ait olduğunu ifade ederler
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı kuruyor neden (4 yıl önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya Adıyaman kardeştir, hak kimininse verilsin bu sorun çözülsün artık
    0
    0
    Yanıtla
  • BEKİR (4 yıl önce)
    SAHİPSİZ MALATYA NEMRUTUDA ALDILAR BİRYANDAN ELAZIĞ TÜM BÖLGE MÜDRÜLÜKLERİMİZİ ALDI ŞİMDİ ADIYAMADA BAŞLADI
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Türkiye geneli illerin sınırları yeniden belirlenmelidir bazı ilçeler ulaşım ticaret vb yönleri ile bagli bulunduğu il dışındaki ile bağlanmalıdır bazı ilçeler il olmalidir ornekmi Elbistan k.marasa uzaklığı 160 km il olmayı hak ediyor Çelikhan kültürü ulaşımı ticareti ile Malatya'ya bağlı olmalıdır ama Adıyaman'ın ilçesi bunlara benzer yüzlerce örnek var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (4 yıl önce)
    Bu olaylar basit görünüyor ama tehlikeli bir sonuç olabilir hatta ulusal bir sorun a dönüşme ihtimali var. Yazık malatya daki milletin vekili ismini taşıyıp ta bi sınır işini yapamayanlara
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (4 yıl önce)
    Sahipsiz Malatya...
    0
    0
    Yanıtla
  • ayturkan (4 yıl önce)
    milletvekilleri ve siyasiler malatya sınırına sahip çıkamıyorsa istifa etsinler. ne demek 7 km sınır gasbı. yazıklar olsun bir şey yapmadıkları gibi elimizdekilerine de sahip çıkmıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rahat (4 yıl önce)
    Şevket başkanın köylüleri ;söyleyin her sorunu çözdüğüne inanan başkan köylülerine dur diye bilsin .Yoksa oda mı Adıyamanlı oldu?
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA Lİ (4 yıl önce)
    Başkanıma helal olsun siyasilerden olmaz deyip sesini Reise duyurmak istiyor adam çok haklı olay olalı bir ay oldu bir siyasiden ses çıkmıyor oy zamanı mikrofonda sesleri güzel cikiyir
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    malatyada yaşayan adıyaman kökenliler olarak ADIYAMAN DAN hakkımızı istiyoruz )))) adıyamanın fergat etmesi gerekir,, bence olayı malatya-adıyaman arasında değil ordaki kişilerin birbirleriyle olan hasmane ilişkilerine dayandırmak lazım! birileri kitlelere maL olacak bazı olaylar çıkartmak istiyor, SAĞDUYUYULU OLALIM
    0
    0
    Yanıtla
  • gidin Adıyamanda çalışın ne duruyorsun Malatyada
    0
    0
    Yanıtla
  • Adıyamanlı muhammed (4 yıl önce)
    Bence istanbula bağlasınlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Anil (4 yıl önce)
    Bence elaziga bağlansin
    0
    0
    Yanıtla
  • Bencede
    0
    0
    Yanıtla