SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Şişe ve Kaplar İçin de Gelecek"

0
Güncellendi - 2018-12-02 02:55:40
A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, alışveriş poşetlerinin 1 Ocak 2019 itibariyle ücretli olmasına yönelik çıkartılan kanunun Resmi Gazetede yayınlandığını söyleyerek, plastik ve karton kaplar ile pet, metal ve cam şişeler için de bir uygulamanın geleceğini duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tokat’ta yerel yöneticilerle bir araya geldi. İstanbul’dan Tokat’a havayoluyla gelen Bakan Kurum, kendisini karşılayan protokol üyeleriyle birlikte Tokat Valiliğini ziyaret etti. Burada Tokat Vali Vekili Mehmet Suphi Küspeci, Tokat Milletvekilleri Yusuf Beyazıt ve Mustafa Arslan, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, ilçe belediye başkanları ve bakanlığa bağlı il müdürlüğü personeli ile yaklaşık 2 saat süren bir toplantı gerçekleştiren Bakan Kurum, toplantı sonrasında basın mensupları ile bir araya geldi.

Poşetten sonra cam, metal ve pet şişelerle, plastik ve karton kaplar içinde yeni uygulama geliyor 

Alışverişlerde kullanılan poşetlerin 2019 yılı itibariyle 25 kuruştan satılmaya başlanacağını ve uygulama ile ülkede kişi başı 440 adet olan poşet kullanımını 40’a düşürmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Kurum, uygulama sonrasında cam, metal ve pet şişelerle, plastik ve karton kaplar için de yeni bir uygulama geleceğini duyurdu. Bakan Kurum, "Dün itibari ile artık kanun Resmi Gazetemizde yayınlandı. 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle plastik poşetlerimiz ücretli hale geliyor. 0,25 kuruş ücret alacağız. Yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımını ki bu kişi başı 440 adede geliyor, bunu inşallah çok kısa zamanda düşürmeyi hedefliyoruz, 40 adede kadar düşürmeyi hedefliyoruz. Bu manada çevreyi korumak adına plastik poşetlerin ücretlendirilmesi bizim için çok büyük önem arz ediyor. Bu uygulamaya da inşallah 2019 itibariyle de başlamış olacağız. Artık eski pazar çantalarımıza, filelerimize hep beraber dönmek istiyoruz. Diğer taraftan pet şişe, metal şişe, cam şişe, karton kaplara ilişkin, plastik kaplara ilişkin de yine bir uygulama geliyor. Bu uygulama ile birlikte bunu piyasaya süren firmalar da bu işlerin toplanmasına ilişkin bakanlığımıza bir bedel yatıracaklar; pet şişe başına, cam şişe başına. Biz de bunları toplanmasına ve sıfır atık sistemine dönüşümüne, geri dönüşümüne ilişkin bir sistem kurup bu sistemde harcayacağız. Biz artık atmamayı öğrenmemiz gerekiyor. Evet sıfır atık sistemi ile biz 2023 yılında yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlamayı öngörüyoruz. Vatandaşımızı da, gençlerimizi, yaşlılarımızı, çocuklarımızı da bu kampanyamıza güçlü bir şekilde davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Tokat, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • EROL (5 yıl önce)
    Biz bu işi 20 yıldır okullarda yapıyoruz.Sizler bizlerden 20 yıl daha gerisiniz.
    0
    0
    Yanıtla