SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sultansuyu Harası'nın 'Simge İsmi' Vefat Etti

0
Güncellendi - 2021-03-05 01:12:28
Sultansuyu Harası'nın 'Simge İsmi' Vefat Etti
A- A+ PAYLAŞ

HARANIN 'TARUMARI'NA, "ÇOK ÜZÜLÜYORUM.. MALATYA'NIN SAHİBİ YOKMUŞ" DİYE TEPKİLİYDİ... Sultansuyu Harası'nda yetiştirilen safkan Arap taylarının satışlarında yıllarca açık artırmayı, satışları yöneten ve ismi tay satışı müzayedelerle özdeşleşen Yaşar Esin (70)'in vefat ettiği öğrenildi.

Sultansuyu Harası'na 44 yıl, atçılık dünyasına 58 yıl hizmet etti

Son müzayedesini 23 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda yapan ve 44 yıllık meslek hayatının son satışını yapan Yaşar Esin'e bu müzayedenin sonunda, TİGEM yöneticileri tarafından bir at heykeli ve çiçek sunularak uğurlanmıştı. Yaşar Esin, veda töreninde yaptığı konuşmayı gözyaşları arasında tamamlayabilmişti.

1951 yılında, Sinop Ayancık'ta doğan  ve babası Mustafa Esin'in Sultansuyu Harası'ndaki görevi nedeniyle 3,5 yaşında Sultansuyu Harası'nda yaşamaya başlayan Yaşar Esin, ilkokul yıllarından itibaren, okul dışı zamanının büyük bölümünü atlar arasında geçirdi.

İlkokul, ortaokulu bitirdikten sonra, öğretmen olmak amacıyla başladığı öğretmen okulunu at sevdasıyla yarım bırakan Yaşar Esin, askerlik görevinden sonra, 1971 yılında Sultansuyu Harası’ndaki ilk görevine, Atçılık Şubesi'nde atların şeceresini, ve familyalarına ait kayıtları tutmakla başlayan ve 2003 yılında Sultansuyu  Tarım İşletmesi'nden emekli olan “Cazgır” lakaplı Yaşar Esin, katıldığı sayısız müzayedede, son müzayedeye kadar yaklaşık 10 bin tayın satışını gerçekleştirdi.

Akçadağı ikinci memleketi olarak nitelendiren ve Sultansuyu Harası'ndaki fiili çalışma hayatından 2003 yılında emekli olan Yaşar Esin, emeklilikten sonra da tay satış müzayedelerinin simge isimlerinden biri olarak müzayedeleri  yönetmeye devam etti.

Veliefendi Hipodromu'nda 2018 yılındaki son müzayedesinde, kendisiyle özdeşleşen, "Var mı talip?" sorusunu son kez ve göz yaşları arasında soran Yaşar Esin, çok sevdiği Malatya'da yaşıyordu.

Kalp krizinden vefat etti

Yaşar Esin'in, 2 Mart Salı günü Kanalboyu Şehit Hamit Fendoğlu Caddesi'ndeki evinde kalp krizi geçirerek vefat ettiği öğrenildi.

Yaşar Esin, 4 Mart Perşembe günü Malatya Şehir Mezarlığı Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Sultansuyu Harası'na 44 yıl hizmet etmesine karşın, Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nün, Yaşar Esin'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınlamaması da dikkat çekti.

Sultansuyu yıkımından dolayı çok üzülmüştü: "Sadece Sultansuyu'nu değil, hatıralarımızı da yok ediyorlar. Malatya'nın sahibi yokmuş..."

3,5 yaşında geldiği Sultansuyu Harası'na 44 yıl fiilen hizmet eden, atçılık camisanda 58 yıl "münadi" olarak hizmet sunan Yaşar Esin, Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Mustafa Kasap'ın başlattığı yıkım projesinden dolayı çok derin üzüntü yaşamıştı.

Sultansuyu Harası'ndaki çalışma arkadaşları ile ölümünden birkaç gün önce konuşan Yaşar Esin'in, "Bu yıkım projesi sadece ecdad mirasımızı yok etmiyor, aynı zamanda hatıralarımızı da yok ediyor. Çok ama çok üzülüyorum. Malatya'nın da sahibi yokmuş... Neden bu yıkım projesine engel olmuyorlar?" diye yakındığı öğrenildi.

Bir Büyük Atçı: Yaşar Esin

Yaşar Esin’in, 2018 yılındaki son tay müzeyedesinin ardından yarisdergisi.com’da Atahan Zilcioğlu imzasıyla ve “Bir Büyük Atçı- Yaşar Esin Veda Etti” başlığıyla yayınlanan yazıda Yaşar Esin şu cümlelerle anlatılmıştı:

Yaşar ağabeyin atlara ve atçılığa ilgisi Sultansuyu harasında muhasebecilik yapan babası sayesinde başlamış. Sürekli babasının yanına gidip gelen Esin, çok küçük yaşlarda kendisini atların içerisinde bulmuş. ‘Gözlerimi harada açtım’ demesi işte bu yüzden…

At sevgisi Yaşar ağabeyin o kadar içine işlemiş ki, öğrenci iken vaktini okulundan daha çok harada geçirirmiş. Sonraki yıllarda öğretmen okulunda okumaya başlamış ama gel gör ki yapamamış! Sırf harada işe girebilmek için çok sevdiği öğretmenlikten vazgeçip okulunu yarıda bırakmış. (Yıl 1971)

Yaşar Esin Vatani görevini bitirdikten sonra Sultansuyu Harası’nda atçılık katibi olarak işe başladığını söylüyor, ‘Aynı yıllarda at müzayedelerinde ‘münadi ‘ (Tellal) olarak çalışmaya başladım. O gün bugündür yarış atı satıyorum’ diyor. Dile kolay onlarca yıl…

Yaşar ağabey işe başladığı ilk yıllarda atların soylarını, familyalarını ve özelliklerini kayıt altına almakla görevlendirilmiş. Sonraları her kademede görev yapmış. O dönemi sorduğunuzda ‘Bu işin duayeni merhum Mehmet Ali Kiper’dir. Onun yanında yetiştim, ondan çok şey öğrendim’ der ve merhum Kiper’i yâd eder…

İlk müzayedesini mikrofonsuz sunan Yaşar Esin, bugüne değin 10 bine yakın tayın satışını gerçekleştirmiş… Öyle kibar bir adam ki; pek çok olaylı satışın tam göbeğinde yer almasına rağmen, canını sıkan pek çok kişi olmasına rağmen atçılarla ilgili konuşmaya başladığında “Atçılar centilmen insandır” demekten imtina etmez.

Atçılığın zevkli ancak bir o kadar da riskli bir iş olduğunu her fırsatta söyleyen Yaşar ağabey, gerçek bir duayendir. Arap atçılığının profesörü olacak kadar bilgi ve tecrübeye sahiptir. Sorduğunuzda iyi bir atın püf noktalarını şöyle anlatır: “Arap atları, İngiliz safkanlarına göre çok daha dayanıklı. Arap safkanları uzun mesafede çok daha iyi. Çok asildir ve binek atıdır. İngiliz tayları ise yarış atıdır. İngiliz safkanları, seridir ve sprintleri çok iyidir. Ama daha az dayanıklıdırlar. İyi at önce duruşundan belli olur. Dengeli duran, ayakları iyi olan at, her zaman başarılı olur. Yarış atı sporcu karakterli ve hepsinden öte, iyi bir soy ağacına sahip olmalıdır. Atlar çok hassas hayvanlar. Onlarla gözlerine bakarak konuşursunuz. Elinizle dokunduğunuzda bile sizin hangi duygularla yaklaştığınızı anlıyorlar.”

...

Şairin dediği gibi;

Atların koşusudur hayatımız, yeter ki nefessiz kalmayalım…”

Kardeşi de Sultansuyu Harası'nda hizmet etmişti

Yaşar Esin'in kardeşi Yener Esin de Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde ambar memuru olarak uzun süre hizmet etmiş, 2019 yılında vefat etmişti.

Güler HAZAR, malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

ARŞİV FOTO: Yaşar Esin'in emekliliğe uğurlandığı günden

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Doğru söylemiş Yaşar bey, gerçekten Malatya nın sahibi yokmuş. Malatya nın içi boşaltılırken, ihaleler ile hara özelleştirilirken, usulsüz tarihi öneme sahip binalar için yıkım kararı alınırken, üç maymunu oynayıp bizim haberimiz yok diyenlerin utanması lazım. Malatyahaber de bu haber aylardır duyurulurken nasıl haberiniz olmaz. Sizin basın danışmanınız nasıl görmez. Malatya da herşeyden ilk sizin haberiniz oluyorken bu olaydan nasıl haberiniz olmaz. Zaten haberiniz gerçekten yok ise Malatya dan bu kadar mı ilgisizsiniz. Büyükşehirlere şehir hastaneleri taksimi yapılırkende mi haberiniz yoktu. Ulaştırma şurasında hızlı demiryolu geçecek şehirler saptanırkende mi haberiniz yoktu. Meteroloji bölge müdürlüğü Malatya dan alınıp göz göre göre Elazığa taşınırkende mi haberiniz yoktu. Sahi Malatya da uçan kuştan haberiniz varken bütün bunlardan nasıl haberdar olmadınız? Malatya halkına gerçekleri söyleyin. Aklımızla dalga geçmeyin. Tamam işte nihayet haberini oldu. O zaman gereğini yapın. Yıkım kararını, özelleştirme ihalesini iptal ettirin. O zaman inanalım gerçekten haberiniz olmadığına. Haydi bizi inandırın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gardaş bırakın harayı satmadıkları ne kaldı ne ama boşver bu millet akıllanmaz .
    0
    0
    Yanıtla