SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sultansuyu'nun İhalesi de Elazığ Firmasına!

0
Güncellendi - 2021-07-11 00:39:17
Sultansuyu'nun İhalesi de Elazığ Firmasına!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya halkının ortak varlığı olan ve yetiştirdiği dünyaca ünlü safkan Arap Atları, sığırcılık faaliyeti, bitkisel üretim faaliyetleri, üstün vasıflı boğa sperma satışı ile devlet bütçesine son yıllara kadar milyonlarca TL gelir kazandıran Sultansuyu Tarım İşletmesi (Sultansuyu Harası)'nin, özelleştirilerek üç-beş firmaya peşkeş çekilmesinin ilk aşaması olarak değerlendirilen, Sultansuyu Harası'nın tarihi binalarının yıkılmasından sonra; bu binaların yerine ultra lüks idare ve lojman binalarının yapılması için düzenlenen ihalenin sonuçlandığı öğrenildi.

Sultansuyu ihalesi Elazığlı firmaya verildi

Sultansuyu Harası'nda 24 Ocak 2020'deki depremden aylar sonra, depremde ağır hasar gördüğü yolunda siparişle hazırlatılan rapora dayanılarak yıkım başlatılması talimatını şimdi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olan Elazığlı, eski Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece verirken, yıkımın fiili yönetimini Sultansuyu Harası'nda inşaat teknik şefliğinde görevli Elazığlı bir teknikerin yönettiği belirtilirken, o dönem hazırlatılan siparişle hazırlatılan 'ağır hasarlı' raporunu o dönem Elazığlı bir müdürün görev yaptığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü onaylamıştı. Son olarak yapılacak lüks idare ve lojmanların yapım işi ihalesini de Elazığlı müteahhit Abdulvahap Yılmaz'ın firmanın kazandığı öğrenildi.

Nisan ayının 29'unda, Ankara'da yapılan ve 15 firmanın katıldığı ihale sonrasında yapılan ve itiraz nedeniyle uzayan değerlendirmenin ardından, ihalenin Elazığlı Abdulvahap Yılmaz ticari işletmesine verildiği, firmanın ihaleyi 18 milyon TL bedelli teklifle aldığı belirtildi.

İhalenin yapılmasının üzerinden uzun süre geçmesine karşın, ihalenin verildiği Elazığlı firma ile sözleşmenin geçtiğimiz hafta içinde imzalanmasının, adı geçen firmanın söz konusu iş için bazı eksik evrakları olduğu, bu evrakların tamamlanmasından sonra sözleşmenin imzalandığı kaydedildi.

Firma, Malatya'da çok sayıda ihale almış; biri de MTB'nin Lisanslı Kayısı Deposu

Abdulvahap Yılmaz ticari işletmesinin, son yıllarda Malatya'da çok sayıda ihale aldığı da öğrenildi.

Abdulvahap Yılmaz İnşaat'ın, aldığı en önemli ihalenin, 20 milyon TL teklif ile aldığı, Malatya Ticaret Borsası'nın yaptırdığı Lisanslı Kuru Kayısı Deposu yapım işi ihalesi olduğu öğrenildi. Adı geçen firmanın Malatya merkez ve diğer ilçelerde çok sayıda okul, öğrenci yurdu ve Malatya Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün yaptırdığı tesislerin ihalesini de aldığı belirtiliyor.

Sultansuyu'nda özelleştirme senaryosu..

Türkiye'de ve bu kapsamda Malatya'da, devlete ait kurumlanın özelleştirilmesi konusunda izlenen kurguya göre, kurum önce gerekmediği halde büyük bütçeli onarım, inşaat ve yeni bina yapımları ile zarar ettiriliyor, daha sonra kurum yöneticileri ile yerel işbirlikçi siyasiler 'kurum zarar ediyor' propagandası yapılıyor; bir süre sonra ise 'zarar eden kurum özelleştirilmelidir' şeklindeki, sözde devleti koruyan söylemler ile uzun yıllar kâr ederek çalışan devlet kurumlarının özel şirketlere satılması için kamuoyunun ikna edilmesi sağlanıyor.

Sultansuyu Harası'nda da "tanıdık senaryo" uygulandı ve sahte verilerle ve gerekçelerle zarar ediyor propagandasına malzeme yapıldı.

Oysa, önceki yıllarda yüksek miktarlarda kâr açıklayan Sultansuyu Harası, geçtiğimiz yıl bile kötü yönetime karşın 2020 yılını 5 milyon TL kâr ile kapattı.

Devletin otistik çocuklar için yaptırdığı hippoterapi merkezi özel şirkete verilmişti

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Elazığlı iki bakan yardımcısından biri olan Ayşe Ayşin Işıkgece'nin, "Malatyalılar beni tanımıyor, bu projeye baş koydum" şeklinde sarf ettiği iddia edilen sözleri ile başlayan Sultansuyu Yıkım Projesi'nin dışında, özelleştirme senaryosu ikinci ve üçüncü kollardan da ilerliyor.

Buna göre, dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in otistik ve down sendromlu çocuklara ücretsiz hizmet vermesi için büyük bütçelerle yaptırdığı Sultansuyu Hippoterapi Merkezi'nin yanı sıra Arap Atı Tanıtım Merkezi, 55 dönümlük tarım arazisi ve bu arazi üzerindeki tüm sosyal tesisler, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, kendisine yakın olduğu iddialarını reddetmediği YAREN İnşaat A.Ş.'ne kiraya verilmişti.

Sultansuyu Harası'nın en değerli topraklarına beton santrali yapılıyor

Sultansuyu Harası üzerindeki peşkeş, hippoterapi merkezi ve 55 dönümlük arazi üzerindeki sosyal tesislerin özel bir şirkete verilmesiyle kalmadı.

Sultansuyu Harası'nın tohum gen kaynakları açısından stratejik bir bölümü olan 30 dönümlük nitelikli tarmı toprağı da bir beton santrali şirketine, yine uzun vadeyle kiralandı. Bu kiralamanın ise AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın katkıları ile yapıldığı ileri sürülüyor.

Malatya'nın değerlerini savunan gazeteciler ve STK Başkanı, Sultansuyu çalışanı tarafından hakarete uğramıştı

Bu arada, Sultansuyu'ndaki deprem bahaneli yıkım senaryosunu yazanlardan inşaat teknik şefliğinde görevli Elazığlı Veysel Kaya Yığmatepe, Sultansuyu Harası'ndaki yıkımı ve özelleştirmeyi eleştiren haberlere gönderdiği yorumlarda (!) gazetecilere ve Malatya Esnaf Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin'e hakaret içeren sözler sarf etmişti.

Bir habere 1 ay önce yorum yapan okuyucu 'Elazığlı müteahhit' demişti!..

Bu arada, malatyahaber.com'un 21 Mayıs 2021'de yayınladığı, AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la görüşmesine ilişkin 'Deprem Konutlarının Tutarı 2 Milyar TL'yi buluyor' başlıklı habere 'Akçadağlı Hasan' adıyla yorum yapan bir okuyucu, '..dönemin genel müdürü Elazığlı Sultansuyu Tigem inşaat şefi Elazığlı Tarım bakan yardımcıları Elazığlı sayın vekil göreceksiniz sultansuyu Tigem deprem ihalesinide Elazığlı bir mütahit alırsa bakalım Malatya kamuoyuna ne diyeceksiniz..' diye yazmıştı.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: Depremde hasar gördüğü gerekçesiyle yıktırılan binanın enkazı (üstte) ve Sultansuyu Harası'nın sağlam olduğu halde gerçek dışı raporla yıktırılan 80 yıllık idare binası (alttaki fotoğrafta ön plandaki)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

29 yorum yapılmış

  • Ahmet (2 yıl önce)
    Türkiye deprem bölgesi Sultansuyu Tigem deki binalar için gösterilen duyayrılığı diğer Tigem binaları içinde deprembtestleri yapıldımı acaba Tigemdeki binslaraın geneli 1930 ve 1940 yıllarında yspılmış binalar olası bir depremde can ve mal kaybı olursa Tigem yönetimi sorumludur
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ahmet bey, burada sorun usulüne ve kanuna uygun şekilde binalar hakkında karar verilmemesi. Yoksa kimse binalar yıkılsın veya yıkılmasın demiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • alp (2 yıl önce)
    İnsanlar geçim derdinden çevrelerinde ne olup bitiyor göremiyorlar, görseler bile tepki göstermek zor geliyor ... öbür taraftan bu işlerden çıkarı olanlar ise çıkarlarına zarar gelmesin diye canla başla didiniyor. Kaybeden devlet, kaybeden millet...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Sultansuyunun başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Kimse Elazığa veya Elazığlı kardeşlerimize bir şey demiyor. Ancak ilginç tesadüfler üst üste gelince insan düşünmeden edemiyor organize iş mi diye. Tarım bakanlığının iki yardımcısı Elazığlı. Özellikle işler Elazığlı bakan yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece göreve geldikten sonra başlıyor. Malatya da yarış atları yetiştirilirken Hipodrom Elazığa yapılıyor. Malum Elazığlı bakan yardımcısı Malatya ya meydan okuyor. Sonra Sultansuyunun itibarsızlaştırılıp, yok edilmesi süreci başlıyor. Önce kanunsuz bir şekilde tarihi binaların yıkılması, sonrasında bir bölümünün özelleştirilmesi, bir bölümünün beton santrali için bir şirkete verilmesi. Yapılan tüm şaibeli yıkımlar, ihaleler vb. İlginç olan tüm bu süreçlerde hep karşımıza Elazığlı bakan yardımcısı, Elazığlı bürokrat, Tigemde bulunan Elazığlı mühendis, Elazığlı müteahhit vb. çıkması. Bütün bunlar tesadüf mü bilmiyorum. Ancak yapılanların Sultansuyunun yok edilmesi, başroldekilerin neredeyse tamamının Elazığlı olması tesadüf mü? Malatyalı vekillerin ve belediye başkanlarının ses çıkarmaması tesadüf mü? İşte tam da burada Malatyalılar seçim sandığına gittiğinde bütün bu olanları akıllarına getirip ona göre oy kullanmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • öz malatya (2 yıl önce)
    sn editör bu elazığ vurgusu hoş değil. memleketin heryeri aynı hızda talan ediliyor ve olanların sorumluları belli. bunda elazığlıların bir suçu olduğunu düşünmüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mevzu Elazığ-Malatya mevzusu degil, ancak ihaleyi yapanla, ihalenin alt yapısını oluşturan ve ihale alan firma Elazığ menşeli olmasi sorun, bakalim daha neler göreceğiz, cikar çalışmaları algısına sebebiyet vermektir burada sorun olan sey... yoksa serbest piyasa koşulları altında her firma her yerde ihale alabilir, burada sorun yok...
    0
    0
    Yanıtla
  • ALCADAĞLI (2 yıl önce)
    Eğer sultansuyu TİGEM müdüründen aldığı güçle Malatyanın en büyük Sivil toplum kuruluşun başkanı ve basın mensubuna hakaret eden SultansuyuTigem inşaat şefi ven işletme müfürü hala görevde ise bunlar halk tabiri ile danışıklı döğüştür Malatyalı vekiller açıklık getirsin
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (2 yıl önce)
    milletvekillerinin malatyaya verdikleri hizmet ortada.. ve belediye başkanı selahattin gürkanın kendi reklamını yapmaktan başka yaptığı bir şey yok... kendinizi yormayın 2023. seçimlerinde gerekeni yapın ve ders verin. vallahide billahide ve bunu yazarken abdestimle duruyorum malatya geriye gidyor. herşeyle geriiye gidiyor. seçimlerde gerekeni yapın. bu kadar basit ne kendinizi yoruyosunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (2 yıl önce)
    Yetkililerden gelecek açıklama belli. Devletin şeffaflıkla yapılan herkese açık ihalesinde tamamen kanuni şekilde yürütülen komisyon marifetiyle ihaleler gerçekleştirilmiştir. Daha önce de söyledim Elazığlı müdürler Malatya’daki açık pozisyon, proje, ihale ne varsa kendi hemşehrilerini haberdar etmektedirler. Bizim siyasiler de şu kadar yatırım yaptık diye bülten yayınlatırlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemil (2 yıl önce)
    Önemli olan firmanın Elazigli malatyali bingollu vs. Olması mı? Yoksa belli müteahhitlerin seçilip zengin edilmesi mi. Yandaş tabir edilen kişilere peşkeş çekilmesi mi. Biz bence böyle Elazig Malatya kavgasına tutusalim onlarda malı götürsünler
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Siyasetciler sustunuz malatyanin hakini hukunu yatirimlari vatandaslarin issizligini sozde savunurdunuz ne oldu is yapanlar ihaleler alanlar kim akp mhp vekileri
    0
    0
    Yanıtla
  • paşa44 (2 yıl önce)
    Türkiye'deki şehir hastanelerini yapan hemşehrimiz Rönesans Holding'in sahibi Erman Ilıcak'tır. Malatya'ya kazandırabildik mi? Üstelik bu hastaneler 30 büyük şehre söz verilmişti. Yüzde yetmiş oy verdiğimiz halde yaptıramadık.
    0
    0
    Yanıtla
  • gurbet (2 yıl önce)
    şaşırdmi ?Tabiki hayır.Bak hep soyluyorum Malatyayı Malatyalılar yönetmiyor hepsi bu yüzden.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türk (2 yıl önce)
    Elazığ lıyım, elazığ dayım, google haber de karşıma çıkan bu haber bende bi merak uyandrdı, malatya lı abiler ablalar kardeşler, bir gün şu elazığ a gelin bakın sizin bir mahalleniz etmeyiz.. Elazığ a ne yatırım ne başka birşey işsizlik almış yürümüş.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Malatyalı vekillerimiz sağ olsunlar malatya parsel parsel satılar Allah yukarıda gürüyur buradan sayın cumhurbaşkanımıza sesleniyorum bunlar yakında bizimde satarlar bunlara fırsat vermeyin lütfen yazıktır günahtır
    0
    0
    Yanıtla
  • Kovideski (2 yıl önce)
    Sanki Ermenistan firmasına vermisler... Elazığ Malatya ne farkeder....mikro milliyetçilik eskide kaldi
    0
    0
    Yanıtla
  • Katılıyorum sanki yunan firmasına verilmiş aynı ülkenin vatandaşı değilmiyiz? Ne fark eder ki ha elazığ ha malatya yada başka bir şehrimiz. Sadece insan olalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalıanne (2 yıl önce)Kovideski isimli kullanıcı yorumuna
    Mesele Elazığ yada başka bi il değil mesele malatyalıların memeleketine sahip çıkmaması. Yöneticilerinde siyasilerinde :(((
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandas (2 yıl önce)
    gazetecılık budur.ıyı uykular malatyalılar.durmak yok tek bır zerre kalmayana kadar devam
    0
    0
    Yanıtla
  • Haci Bilen (2 yıl önce)
    Anlayan anlar. Malatya'nın ihaleleri Elazığlı, Diyarbakırlı müteahhitlere; Elazığ'ın Diyarbakır'ın ihaleleri de Malatyalı müteahhitlere. Bu şekilde birçok sorun (!) sessiz sedasız hallolur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (2 yıl önce)
    Niye şaşırıyorsunuz ki? Malatya'daki birçok resmi kurumun müdürü ya Elazığlı ya da Adıyamanlı. Allah'tan büyük şehiriz, olmasak neler olurdu? Kuzey, Güney çevre yolları Elazığ'a, bölge müdürlükleri Elazığ'a, Şehir Hastanesi Elazığ'a... Sahipsiz Malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Malatya halkı bir daha cumhur ittifakına %68 verirse artık her şey bu şehre müstehak diyeceğim
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM (2 yıl önce)
    Malatya için çok işler yapılmış Birleri için atalarını kötülüyen insanlara ne olursa mustahak Akp ,chp mhp ip hdp li olabilirim Bunlarda birinin liderini veya siyasetini beğenir severim her bireyin hakkı Ama ismet paşayı kötülemek zorundamısın ismet paşayı özalı Allah rahmet etsin bu liderlerimizi Kötülemek hic bir malatyaliya yakışmaz bir ihale içinmi malatyalı mı oldunuz ismet paşaya Sahip çıkmayan şimdi mi malatyalı Hak hukuk adalet savunucusu oldular
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZTÜRK (2 yıl önce)
    Organize işler bunlar, herşey çok çok açık ancak bu kadar pervasızca yapılır, devlet zarara uğratılır, Malatya'nın değerleri peşkeş çekilir. Malatya istila edilmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    yapılan iş yanlış asıl onun haberinin yapılaması gerekirken elazığlı bir firmanın yıkması daha fazla zoruna gitmiş editörün. bu nasıl bir habercilik anlayışı arkadaş haberin başlığına bak içeriğine bak sanki elazığ malatyayı yıkmış. yok elazığlı müdür yok elazığlı başkan yok elazığlı bakan. haberde olayın içeriğini pas geçmişsin sayın editör.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Tebrikler elazig vekileri malatya topraklarina Hos geldiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Semt Sakini (2 yıl önce)
    Yazıklar olsun! - Fazla söze gerek yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (2 yıl önce)
    Bize düşen "HAYIRLI İŞLER" demek olur. Oturun seyredin sayın vekiller sayın belediye başkanları. Bunlar size yol su elektrik olarak dönecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • hoç bir sey olmaz bu vekiller yine kazanır.
    0
    0
    Yanıtla