SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Süveyş Kanalı Yeniden Ulaşıma Açıldı

0
Güncellendi - 2021-03-29 23:18:08
Süveyş Kanalı Yeniden Ulaşıma Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

Süveyş Kanalı İdaresi, karaya oturan dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını ve kanalın deniz trafiğine açıldığını açıkladı.

Dünyanın en önemli su yollarından Süveyş Kanalı'nda 24 Mart'ta dev konteyner gemisi, ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları neticesinde görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle kıyıya çarparak kaza yapmıştı.

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan gemi arka tarafı hareket ettirilerek yüzdürüldü

"The Ever Given" isimli geminin dar kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.

Süveyş Kanalı İdaresi, aynı gün deniz trafiğinin normale döndüğünü açıklamış ancak 25 Mart'ta, gemi yeniden hareket edene kadar Süveyş Kanalı'ndaki trafiğin askıya alındığını duyurmuştu.

Söz konusu geminin sahibi Japon firma da 26 Mart'ta yaptığı açıklamada, geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerde "zorluklarla karşılaşıldığını" bildirmişti.

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Rabi, 28 Mart’ta bir televizyon kanalına bağlanarak yaptığı açıklamada, Mısırlı ve Hollandalı ekiplerin gemiyi kurtarmak için 3 aşamalı hareket planı üzerinde durduğunu açıklamıştı. Rabi, ilk iki kurtarma planı ile ilgili herhangi bir bilgilendirmede bulunmazken üçüncü planın yüklerin boşaltılmasıyla gemiyi kurtarmak olduğunu belirtmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Müsteşarı İhab Memiş, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklamayla Süveyş Kanalı'nda karaya oturan geminin yüzdürülmesi çalışmalarının yüzde 80 başarılı olduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi konuyla ilgili bugün resmi (Twitter) hesabında paylaşımda bulunmuştu. Sisi, zorlu şartlara rağmen Mısırlıların gemiyi hareket ettirmeyi başardığını ifade ederek, kanalda durumun normal seyrine dönmeye başladığını kaydetmişti.

Karaya oturan geminin kurtarılması için Türkiye, ABD, Suudi Arabistan ve İtalya Mısır yönetimine yardım teklifinde bulunmuştu.

Geçişler yeniden başladı

Dünyanın en önemli su yollarından Süveyş Kanalı'nda karaya oturan dev yük gemisinin yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlanmasının ardından kanaldaki seyrüsefer normale döndü.

Mısır'daki özel televizyon kanalı "Extra News"in haberinde, Süveyş Kanalı'nda 6 gün önce karaya oturan dev yük gemisinin yüzdürülmesi ve kanalın açılmasının ardından yaşanan gelişmeler aktarıldı.

Süveyş Kanalı'ndaki deniz trafiğinin yeniden başladığı kaydedilen haberde, kanalda hareket eden gemilerin yer aldığı görüntüler paylaşıldı.

Devlet gazetelerinden El-Ahram'ın internet sitesinde de krizin çözülmesinin ardından Süveyş Kanal İdaresinin gemilerin kanaldan geçiş işlemine başladığı kaydedildi.

Süveyş Kanal İdaresi Başkanı Usame Rabi, gün içinde dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlanması ve kanalın deniz trafiğine açılması sonrasında yaptığı açıklamada, kanaldaki seyrüseferin yerel saatle 20.00'de yeniden başlayacağını belirtmişti.

Rabi, kaza nedeniyle aksayan geçişleri telafi etmek için deniz trafiğinin 24 saat devam edeceğini aktarmıştı.

Ne olmuştu?

"The Ever Given" isimli dev konteyner gemisi, kum fırtınası ve kötü hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu 24 Mart'ta Süveyş Kanalı'nda kıyıya çarparak kaza yapmıştı.

Geminin dar kanalda sıkışarak geçiş yolunu kapatması neticesinde kanalda uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.

Süveyş Kanal İdaresi, 6 gün süren çalışmaların ardından bugün öğleden sonra dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını ve kanalın deniz trafiğine açıldığını açıklamıştı.

Mısır ve dünyaya günlük maliyeti milyarlarca dolar

Kanalın kapalı kaldığı her gün Mısır dünya ekonomisine milyarlarca dolara mal oldu.

Mısır’a günlük yaklaşık zararı 12-14 milyon dolar olduğu tahmin edilirken, The Ever Given’ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

Kahire, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız