SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tanınırlık Arttıkça Başvurular TİHEK'e Yapılacak"

0
Güncellendi - 2021-10-27 12:01:05
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) İkinci Başkanı Alişan Tiryaki, Anayasa Mahkemesine yıllık 40 bin başvuru yapıldığını ve bunların yüzde 20'sinin TİHEK'in inceleme alanında kaldığının tespit edildiğini söyledi

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen İnsan Hakları İl İstişare Toplantısı'nda konuşan Tiryaki, kurumun tarihçesini anlattı.

Tiryaki, insan haklarının korunması ve geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapmanın kurumlarının birinci vazifesi olduğunu, cezaevleri, tutukevleri, huzurevleri ile emniyetin nezarethaneleri gibi yerlere düzenli ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bu ziyaretlerde yapılan tespitlerin daha sonra rapor haline getirildiğini kaydeden Tiryaki, "Raporlar ilgili mercilerle paylaşılarak, mevcut tespit edilen sıkıntının giderilmesi yolu sağlanmakta. Kurumumuzun vazifelerinden biri de ihlal incelemeleridir, genel insan haklarıyla ilgili ihlaller ile ayrımcılık yasağı kapsamında yapılan başvurular veyahut resen tespit edilen alanlarda ihlal incelemesi yapılmaktadır. İhlal kararı verilirse, bu kararla birlikte idari yaptırım cezası uygulamak da kanunun amir emridir." diye konuştu.

Tiryaki, şöyle devam etti:

"2010 yılından sonra Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süreci başlatılmıştır. Anayasa Mahkemesine yıllık 40 bin başvuru yapılmakta. Bu 40 bin başvurunun yüzde 20'sinin TİHEK'in inceleme alanında kaldığı başvurular olduğunu tespit etmiş durumdayız. Tanınırlık arttıkça o alana yapılan başvurular TİHEK'e yapılacaktır."

Malatya Valisi Aydın Baruş ise toplantı öncesi yaptığı konuşmada “Hepimiz insan olarak değerimizi çok iyi kavramamız gerekiyor. İnsan olarak değerimizi bilmemiz lazım ki haklarımızın neler olduğunu iyi öğrenelim ve onların korunması için gerekli mücadeleyi verelim. Bizim anlayışımızda eşref-i mahlûkattır. Cenabı Allah’ın yarattığı en şerefli mahlûktur. Her hakkına riayet edilmesi gereken ve incitilmemesi gereken bir varlıktır. Bizim anlayışımızda insan hakkı olarak belki ifade edilmez ama kul hakkı diye bir kavram vardır. Sizin dışınızda başka insanlara karşı davranışınızda kul hakkına mutlaka riayet etmeniz gerekir ki, ilahı katta size sorulacak hesabı kolay verir. Bu nedenle bizim anlayışımızda sadece temel hak olarak nitelendirilen haklar değil, kalbin kırılması bile önemli bir hak olarak üzerimize yüklenen bir vazifedir. Malatya olarak insan hakları ve ayrımcılığın önlenmesi konusunda daha önce Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Ceza Evimiz ve Geri Gönderme Merkezimiz ile ilgili ziyaretlerini biliyoruz. Bugünkü faaliyet topluma bu konunun aksedilmesi açısından önemli. Bu toplantıya iştirak ederek katılım sağladığınız ve bu konudaki duyarlılık gösterdiğiniz için sizlere çok çok teşekkür ediyorum. Toplantımızın başarılı ve verimli geçmesini temenni ediyor, sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum” dedi.

Vali Aydın Baruş, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yarımcısı Prof. Dr. Süleyman Serdar Karaca, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, Malatya Baro Başkanı Onur Demez, İlçe Kaymakamları, Kurum Müdürleri ve STK Temsilcilerinin katıldığı toplantı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)  ikinci Başkanı Alişan Tiryaki ve kurul üyeleri katılımcıların görüş öneri ve taleplerini dinledi.

AA- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız