SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tartışmalı YİMPAŞ İhalesine Tek Katılım!

0
Güncellendi - 2021-04-10 01:41:03
Tartışmalı YİMPAŞ İhalesine Tek Katılım!
A- A+ PAYLAŞ

BÜYÜKŞEHİR, ESKİ YİMPAŞ'IN İHALESİNİ YAPTI.. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Malatya halkına kültürel ve sosyal hizmetler üretecek kamusal mekânlar kurulması amacıyla, 30 yıllık irtifak (kullanım) haklarını Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği, Büyükşehir belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da, “Kütüphane, kültürel aktivite ve özellikle gençlere yönelik sosyal aktivite mekânları” kurulacağını açıkladığı, ancak Büyükşehir Yönetimi’nin tam bir U dönüşü ile özel şirketlere aktarma kararı aldığı, YİMPAŞ binaları ve 17 bin M2’lik YİMPAŞ arazisi için düzenlenen ihale, tek katılımcı ile 8 Nisan  günü yapıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde, tek katılımcı ile yapılan ve rekabet ortamının oluşmadığı, bu açıdan Kamu İhale Kanunu’na açık bir şekilde aykırılık oluşturan YİMPAŞ Binaları ve YİMPAŞ Arazilerinin 30 yıllık kullanım hakkının özel şirketlere verilmesini içeren ihaleye Ahmet Tekinalp – Mehmet Türkmen ortaklığından oluşan MT Tekinalp Gayrimenkul İnşaat A.Ş.’nin, ihaleye teklif sunan tek firma olduğu açıklandı.

MT Tekinalp Gayrimenkul İnşaat A.Ş.’nin, tahmini bedeli 1 milyon 585 bin TL olarak açıklanan ihalede, 1 milyon 650 bin TL tutarında bir teklif sunduğu öğrenildi.

İhale Komisyonu’nun 15 gün içinde değerlendirme yaptıktan sonra, ihalenin sonuçlandırılması için nihai olarak Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a sunacağı belirtildi.

İhaleye çıkmadan önce imar durumu da şirketler için ticari alanlar olarak düzenlendi

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kamu yararına kullanılmak üzere kendisine devrettiği YİMPAŞ Binaları ve 17 bin M2’lik arazisini, özel şirketlere vermek amacıyla düzenlediği ihaleden önce de, söz konusu binaların ve arazinin imar fonksiyonunu Otel, otopark ve ticari alanlar olarak düzenledi.

Gürkan, Ekim 2020’de, ‘kütüphane, kültürel ve sosyal tesis” vaadi..

Gürkan, 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanım haklarının Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesinden sonra ise, Ekim 2020’de bağlayıcı bir açıklama yaparak, YİMPAŞ arazisi üzerinde, Malatya halkına ücretsiz hizmet sunmak üzere, başta kütüphane olmak üzere kültürel tesisler, özellikle genlere yönelik sosyal tesisler ve işletmeler kurulacağını söylemişti.

Gürkan, YİMPAŞ’ın Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesinden sonra yayınladığı sosyal medya mesajlarında da, “Yıllardır atıl vaziyette bulunan Yimpaş binası Büyükşehir Belediyemiz uhdesine geçmiştir. Pek yakında bu alan hemşerilerimizin istifadesine en güzel şekilde sunulacaktır” vaadinde bulunmuştu.

U dönüşünün serüveni: Özel şirketlere aktarmadan önce, bir de 11 milyon TL’lik tadilat ihalesi yaptılar

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kamu yararına kullanılmak üzere,  kentsel rant açısından Malatya’nın en değerli bölgelerinden biri olan Şehirgösteren Mevkii’nde yerleşen 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisi ve üzerindeki binaların 30 yıllık kullanım haklarını Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devretti.

.-Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, YİMPAŞ binaları ve arazisi üzerinde, halka ücretsiz hizmet vermek üzere, “Kütüphane, kültürel tesisler, sosyal tesisler ve özellikle gençlere hizmet verecek sosyal ve sportif aktivite mekânları” kurulacağını açıkladı.

-Malatya Büyükşehir Belediyesi, 28 Ekim 2020 tarihinde, kullanım haklarını devraldığı YİMPAŞ binalarının onarımı ve yenilenmesi için bir tadilat ihalesi düzenledi. İhaleyi, yaklaşık 11 milyon TL (10 milyon 974 bin) bedelli teklifle, aldığı ihaleleri daha sonra alt yüklenicilere sessiz- sedasız devrettiği bilinen Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MESTON A.Ş.’nin kazandığı açıklandı.

-Malatya Büyükşehir Belediyesi, YİMPAŞ binalarının, yenilenmesi için yaklaşık 11 milyon TL’lik harcama anlamına gelen tadilat ihalesini yaptıktan 6 ay sonra ise, YİMPAŞ binaları ve 17 bin M2’lik arazinin kullanım hakkının 29,5 yıl süreyle, özel sektöre devredilmesi için 1 milyon 585 bin TL muhammen bedelle ihale düzenlediğini açıkladı.

-Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin; Başkan Selahattin Gürkan’ın YİMPAŞ arazisi ve binalarının kamu yararına yeniden işlevlendirilmesine dair yaptığı açıklamalar ortada iken, U dönüşü yaparak YİMPAŞ binaları ve 17 bin metrekarelik YİMPAŞ arazisi için 8 Nisan 2021 tarihinde yapılan yıllık 1 milyon 585 bin TL tahmini bedelli ihale; 11 milyon TL’lik tadilat ihalesi ile birlikte düşünüldüğünde ortaya çıkan YİMPAŞ hadisesinin kısa özeti şöyle:

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın, halkın yararına kullanılması amacıyla, Belediye tüzel kişiliğine devredilmesini sağladığını iddia ettiği YİMPAŞ binaları, Belediye bütçesinden 11 milyon TL harcanarak yenilenecek; tek katılımlı teklifle yapılan ihalede verilen teklifin, Başkan Gürkan tarafından onaylanması halinde, binalar + 17 bin metrekarelik arazi, yıllık 1 milyon 650 bin TL tahmini bedelle 30 yıllığına, ihalede tek teklifi sunan şirkete verilecek.

Malatya Büyükşehir Belediyesi YİMPAŞ Binaları ve Arazisine İlişkin Tüm İddia ve Çelişkileri Doğrulamıştı

malatyahaber.com'un gündeme taşıdığı "YİMPAŞ binaları ve arazileri" ile ilgili iddia ve çelişkiler, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından söz konusu haberlere yönelik yapılan yazılı açıklama ile tümüyle doğrulanmıştı. Ancak, Malatya Büyükşehir Belediyesi, haberlerimizi tümüyle doğrularken, YİMPAŞ binaları ve arazilerine ilişkin iddialar ve çelişkileri kendince gerekçelendirme yoluna gitmişti.

Öznur Çalık YİMPAŞ binalarının öğrenci yurdu yapılacağı vaadinde bulunmuştu

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, YİMPAŞ binalarının 400 öğrencilik üniversite öğrenci yurdu olarak düzenlenmesi vaadinde bulunmuştu.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Tek katılımlı ihale olmaz. Olsa olsa adrese teslim ihale olur. Tüm bunların hesabı sorulmalıdır. Mahşere bırakılmamalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Vatan sevdalisi gucun sandikta yeter Allah herkese akil vermis
    0
    0
    Yanıtla
  • Arıca (3 yıl önce)
    Maşallah böyle devam edin :) Hiç hesap soranda yok nasıl olsa
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatan sevdalısı (3 yıl önce)
    Bizim gücümüz yetmiyor Allah haklarından gele inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Nazif (3 yıl önce)
    Eğer YİMPAŞ Binası ve alanı, Belediyece degerlendirilerek milletin hizmetine sunulamayacaksa neden devlete iade edilmeyip belediyece ihale yoluyla özel sektöre devrediliyor. İhaleye neden tek katılım var. Yoksa katılan firmayı tarif eden bir ihale şartnamesi mi hazırlandı veya söz konusu alanın Büyükşehire devredilmesi baştan beri planlı bir kurgunun hayata geçirilmesi miydi? Büyükşehir Belediyesi böylesi bir şaibenin altına girmemeli. Selahattin Gürkan çıkıp baktık astarı yüzünü geçiyor, yatırm maliyetleri bütçemize ağır geliyor biz araziyi iade ediyoruz demeli. Özelleştirme İdaresi de orayı mutlaka milletin istifadesine sunulacak bir proje ile değerlendirmeli. Aksi halde Selahattin Başkan kendi deyimiyle Cumhuriyet tarihinin en tartışmaı, son yüzyılın Başkani olarak anılacaktır. Bir AK Partili ve kendisine öyle veya böyle oy vermis bir vatandaş olarak buna gönlüm razi gelmez. Kendisini çok sevdiğim için değilz gönlüm razı olmasa da bir misyonu temsil ettiği için bu duruma düşmesini istemem.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kanka44 (3 yıl önce)
    Vaat çok ama gerçek yok ortada halk eğitim milli eğitim binaları malum durumdalar. Battalgazi de gençlik merkezi yok. Kütüphane yok ilimizde ama malum bina ne olacak belli değil inşallah Malatya için hayırlı bir iş olarak kullanılır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (3 yıl önce)
    Bir AKEPE klasiği daha "Adrese Teslim İhale" Hayırlı işler
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Bu ülkede rantçılara her türlü imkan seferber edildiği sürece hiç bir şeyde adalet olduğuna inanmıyorum. Ne günlere kaldık. Nerde adalet, nerede kalkınma. Sadece rantçıların kalkındığı bir ülke.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fethi (3 yıl önce)
    Vay be.Neredeyse 2 ev fiyatına koca binayi almıslar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enver (3 yıl önce)
    Selaahattin Gürkan eğer samimi ise rekabet satları sağlanmamıstır diyerek kamu menfaati gerekçesiyle ihaleyi iptal etmelidir. Tabi kamu menfaati gibi bir dertleri varsa. Aksi halde Malatya bu olayı her zaman devletin malını hüllle yolu ile peşkeş çektiler olarak hatıtlayacaktır. Samimiyet, dürüstlük Büyükşehir Belediyemizin "biz gerekli incelemeleri yaptık. Belediye imkanlarımiz ile buranın hizmete kazandırilması mümkün olmadığı için Ozelleştirme Idaresi ile görüşerek söz konusu tahsisin iptaline karar verdik" demesidir. Özelleştirme ne yapacaksa yapar. Neden bu kadar tepkiye rağmen Büyükşehir kendi eliyle burayı şaibeli bir şekilde tek katılimli bir ihale ile başkasına devreder ki? Malatya haber yerden ğöğe kadar haklı. Bu olay uzun yıllar bir şaibe, kara bir leke olarak Başkan Beyin üzerinde kalacaktir. Yazık değil mi? Değer mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (3 yıl önce)
    sizin allahınıza gurban şimdiye kadar ne dedinizde olmadı dediğiniz herşey zamnında ve günüde olmuşttur. kuzey ve güney çevre yolu dediniz zamnında oldu. havalanı askeri bölge yeni havalanı dediniz oda oldu. bölge müdrülüklerinin gitmesine engel oldunuz. sultansuyu harasına peşgeç çekilecektti anında engel oldunuz. büyükşehir öyle bi çalışıyorki anlatamam. ne delik deşik yollarımız var. harika kaldırımlarımız var. kuruyan ağaçların yerine anında hemen yenisi dikiliyor. yeşil malatya söylemi yemyeşil malatyaya söylemine dönüşttü. bi hayvanat bahçesi yapıldı ya arkadaş gez gez bitmiyor. betonlaşmaya asla ve asla izin verilmiyor... sayın cumhurbaşkanı olmazsa sizi kim nede allah aşkına. seçimlerde malatyanın sevilen simaları bağımsız vey olumlu iks bir partide aday olmuyolarki. herkes kabuğuna çekilmiş ne varsa
    0
    0
    Yanıtla
  • zeren (3 yıl önce)
    Yani belediye 300 yıla yakın bir süre sonra kâr elde ediyor akla ziyan bir durum
    0
    0
    Yanıtla
  • kündübekli (3 yıl önce)
     Belediye bütçesinden 11 milyon TL harcanarak yenilenecek, önümüzdeki hafta içinde ise, binalar + 17 bin metrekarelik arazi, düzenlenen ihale ile yıllık 1 milyon 585 bin TL tahmini bedelle 29,5 yıllığına özel şirketlerden birine verilecek. Gerçekten akıl tutulması 11 milyona yenile 1.milyona kiralık yorum bitmiştir herkese hayırlı işler
    0
    0
    Yanıtla