SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TBMM'de Malatya Kapışması..

0
Güncellendi - 2021-01-29 03:02:40
TBMM'de Malatya Kapışması..
A- A+ PAYLAŞ

"TEZE CAMİDE 1 YILDIR NAMAZ KILINAMIYOR!.. "TÜRKİYE'Yİ DOLAŞIRKEN MALATYA'YA UĞRARSA.." TBMM Genel Kurulunda Malatya ile ilgili konular üzerinde söz alan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba arasında söz düellosu yaşandı. Çalık, Malatya'ya deprem sonrası yapılanlar başta olmak üzere yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunurken, yapılan eleştirileri 'çirkin kampanya' olarak nitelendirdi ve Ağbaba'nın bu hizmetleri görmediğini öne sürerek, "Veli Ağbaba, Türkiye’yi dolaşırken Malatya’ya da uğrarsa… görür" dedi. Ağbaba ise, "Veli Ağbaba, kendi aracıyla geziyor; Veli Ağbaba valinin, kaymakamın, bakanların aracına binip yol yapmıyor, Veli Ağbaba helikopterle gitmiyor. Veli Ağbaba ayakkabısın giyiyor, çarığını giyiyor, gece gündüz köy geziyor. Sizin gittiğiniz köyün en az 100 katını gezmişimdir. Ben öyle iş adamlarıyla, zengin iş adamlarıyla gezmiyorum. Ben Doğanyol’un köylüleriyle geziyorum, Pütürge’nin köylüleriyle geziyorum. Valinin makam arabasına binmiyorum, kaymakamın makam arabasına binmiyorum, mazotumu kendim koyuyorum, kendim geziyorum." yanıtını verdi.

TBMM TUTANAKLARINDAN..

Çalık'ın ve Ağbaba'nın konuşmaları ile arada geçen diyaloglar, laf atmalar TBMM tutanaklarında şöyle yeraldı:

"ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; yüce Meclisi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

2020 yılı afetlerle başladı, 24 Ocakta Elâzığ ve Malatya’da 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yüreğimizi yakan bir depremle başladı, sonrasında salgınla devam etti. Van’da, Manisa’da, İzmir’de, Giresun’da felaketler yaşadık. Rabb’im bir kez daha bu felaketleri, salgını ülkemize, dünyamıza yaşatmasın inşallah. Depremlerde, doğal afetlerde, salgında hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan bir kez daha rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. 2021 yılının ülkemiz ve dünyamız için coronasız, afetsiz bir yıl olmasını temenni ediyorum.

24 Ocak 2020 yılında yaşanan Elâzığ, Malatya depreminin yıl dönümü dolayısıyla Elâzığ ve Malatya’daydık. Depremin olduğu anda, bir sene önce Malatya’daydık, Malatya’da yaşayanlardandık. İlk saat itibarıyla valimiz, milletvekillerimiz, bürokratlarımız, belediye başkanlarımız hep birlikte depremin en yoğun hissedildiği ilçelerimize, Doğanyol’a, Pütürge’ye ziyaretlerimizi yaptık ve milletimizle beraberdik. Depremden hemen birkaç saat sonra Süleyman Soylu Bakanımız, Murat Kurum Bakanımız, Fahrettin Koca Bakanımız deprem bölgesine geldiler. Yirmi dört saat geçmeden Devlet Başkanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız deprem bölgesine geldi, acımızı paylaştı, yaralarımızı sarmak üzere bakanlarımızı talimatlandırdı. Meclis Başkanımız, son Başbakanımız, bakanlarımız, genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz bizi hiç yalnız bırakmadılar. Depremin ilk anından itibaren AFAD’ımız, Kızılayımız, UMKE’miz, jandarmamız, muhtarlarımız, vatandaşlarımızla beraber enkazların altında, açıkta ve aç hiçbir canımız kalmasın diye hep birlikte mücadele ettik. Bu mücadelede emek çeken bütün ekiplerimizi canıgönülden kutluyorum. Hemen 5.948 çadır, 650 konteyner; 73 binada hasar tespiti yaptık ve depremden etkilenen ailelere 75 milyon yardım yapıldı. Esnaflarımız için 50 bin ve 25 bin TL faizsiz krediler verildi. Krediler bir yıl faizsiz ötelendi, vergi ve SGK ödemelerimiz üç ay ertelendi.

Çok kıymetli milletvekillerim, depremden en fazla etkilenen Malatya’da Doğanyol, Pütürge, Kale, Battalgazi ve Yeşilyurt’ta önce geçici barınmalarımızı sonra da kalıcı konutlarımızı üretmek bizim öncelikli politikamız oldu. Bu doğrultuda Battalgazi’de 2.022, Pütürge’de 517, Doğanyol’da 491, Kale’de 309 konut yapıyoruz; 1.555 tane de köy evi yapıyoruz, 471 tane de ahır yapıyoruz. Allah nasip ederse Yeşilyurt’ta ise 645 konut yapacağız. Projeler hazır, yer tespitlerimiz yapılmış vaziyette. Ayrıca Doğanyol, Pütürge ve Şehit Fevzi Mahallemizde de kentsel dönüşümlerimizi yapıyoruz. 2 bin konutu bir yıldan önce tamamladık. Allah izin verirse 4 bin konutu da bu yıl içerisinde tamamlayıp hemşehrilerimize teslim edeceğiz inşallah.

Çok kıymetli milletvekillerim, depremin ilk günü Sayın Cumhurbaşkanımız nasıl gelip acımızı paylaştıysa depremin yıl dönümünde de yine bölgemizdeydi, Elâzığımızdaydı ve milletimizin konutlarını teslim ederken de mutluluğunu yaşarken de bir kez daha bizimle birlikteydi.

Elâzığ’da 8 bin konut, Malatya’da 2 bin konut tamamlanmış vaziyette ve toplamda da 26 bin konutu şehrimize, memleketimize inşa edeceğiz inşallah.

Biz sadece konut inşa etmiyoruz, birer yaşam alanı inşa ediyoruz. Evlatlarımız için Malatya’da 388 yeni derslik yapıyoruz. İş yerleri, camiler, fırınlar, dinlenme alanları, çocuk oyun parkları, spor tesisleri, yürüyüş ve bisiklet yolları yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanımız ve bürokratlarımıza, özellikle TOKİ’mize; İçişleri Bakanımız ve bürokratlarımıza, özellikle AFAD’ımıza; sahada gerçek bir destan yazan kahramanlara canıgönülden teşekkür ediyorum. Kar demeden, kış demeden, pandemi demeden çalışarak bu kadar kısa sürede, böylesine büyük bir iş çıkarıyorlar.

Pazar günü ben Doğanyol’daydım, Akkent’teydim, Poyraz’daydım. Buralar, Malatya’ya en uzak bölgeler ve gördüğünüz zaman -Poyraz’ı gördüğünüzde- dağların tepesine evler yapıldı, Akkent’te dağların tepesine evler yapıldı. Ve ben bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan, Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşı olmaktan, AK PARTİ’nin bir mensubu olmaktan bir kez daha gurur duydum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Tamamlayalım lütfen.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) – Ve böyle bir başarının sadece Türkiye’de değil, dünyada benzerine az rastlanır. Ve “Nereden nereye?” dediğimiz şey tam da budur.

Bunları anlatırken maalesef, ne zaman bir deprem olsa çirkin bir kampanya da maalesef sahne alıyor. Kötü niyetli olanlar “Deprem vergileri nerede?” diye kara propagandaya dönüştürüyorlar. Deprem vergilerinin nerede olduğunu sadece Malatya’ya bakarak dahi anlayabiliriz. Bakınız, sadece Malatya’mızdaki deprem konutlarımızın ihale bedeli 2 milyar TL yani devletimizin topladığı deprem vergisinin katbekat fazlası deprem bölgelerine, depremzede vatandaşlarımıza; depreme hazırlık, güçlendirme, kamulaştırma, önlem çalışmaları kapsamında harcanmaktadır. Bugün sadece ülke sınırlarımız içerisinde değil, dünyada yaşanan bütün afetlere, insani krizlere anında ve etkili bir şekilde müdahale edebilen bir Türkiye varsa, bugün her türlü tehdit ve saldırıya göğüs gerebilen, hedeflerine emin adımlarla yürüyen bir Türkiye varsa bunu öncelikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın insanüstü ve samimi çabasına, güçlü liderliğine borçluyuz, AK PARTİ’ye borçluyuz diyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) – Yüce Meclisi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Gündem dışı üçüncü söz, Malatya’nın sorunları hakkında söz isteyen Malatya Milletvekili Sayın Veli Ağbaba’ya aittir.

Buyurun Sayın Ağbaba. (CHP sıralarından alkışlar)

VELİ AĞBABA (Malatya) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Malatya-Elâzığ depreminin 1’inci yıl dönümünde hayatını kaybeden 41 yurttaşımızı tekrar rahmetle ve saygıyla anıyorum.

Biliyorsunuz deprem Sivrice merkezli oldu; Elâzığ’ı etkiledi ama Malatya’nın hem Pütürge hem Doğanyol, Kale olmak üzere Malatya’nın tamamına yakınını da etkiledi, birçok bina hasarlı durumda. Biz de depremin en başından itibaren Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarıyla birlikte orada olduk. Örneğin, deprem saat 20.55’te oldu, ikinci gün öğle vakti Mersin Büyükşehir Belediyemiz Doğanyol Gökçe’de yemek hizmeti vermeye başlamıştı. İlgi gösteren herkese teşekkür ederim, Türkiye’nin her yanından yardım yağdı hem Malatya’ya hem Elâzığ’a, Türkiye âdeta örnek bir görüntüyü sergiledi. Depremin ardından bütün deprem bölgesini gezdik, burada gezdiğimiz arkadaşlar var; Cengiz Gökçel var, Ali Mahir Başarır var, Abdurrahman Tutdere var, birçok arkadaşımızla birlikte oradaydık. Orada sorunların başında konut ve barınma sorunu olduğunu, ahır sorunu olduğunu söyledik ama maalesef şu ana kadar çözülmüş mü, çözülebilmiş değil değerli arkadaşlar.

Deprem en çok köylerde etkili oldu. TOKİ yapıyor konutları; yolu beğenmiyor, “Buraya giremem.” diyor, “Mikser girmez.” diyor. Maalesef birçok yere TOKİ konut yapmaktan kendini imtina etti. Malatya’da depremzedeler için toplam 5.024 konut ihalesi yapıldı değerli milletvekilleri; bugüne kadar yapılan konut sayısı, teslim edilen konut sayısı 517. Yani ihale edilen konutun sadece yüzde 10’u teslim edilebilmiş.

Malatya’daki deprem sürecinin nasıl yönetildiğini anlayabilmek için aslında çok uzağa gitmeye gerek yok. Malatya merkezde, İnönü Anıtı’nı arkanıza alıp karşıya baktığınız zaman Malatya’daki depremin nasıl yönetildiğini görebilirsiniz. Malatyalıların tabiriyle Teze Cami -ismi Yeni Cami- geçen yıl depremden hasar gördü, orada bir yıldan beri namaz kılınamıyor, sebebi de hâlâ tadilatın devam etmesi. Bir yılda Yeni Cami’yi teslim edemeyen bir anlayıştan insanları kış günü çadırda yatıran anlayış çıkar diye düşünüyoruz.

Değerli arkadaşlar, şimdi, Malatya’nın bir başka sorunu… AKP iktidarının hiç kuşkusuz en çok övündüğü şey duble yollardır. Değerli arkadaşlar, maalesef, Malatya bunlardan nasibini almış mı, onlarla ilgili birkaç görüntüyü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bakın, burası Malatya-Arapgir yolu değerli arkadaşlar. Burası Malatya-Arapgir yolu, bırakın duble yolu, 2 aracın bile çok zor geçtiği bir yol. Değerli arkadaşlar, aslında bu yol çok önemli bir kara yolu, sadece Arapgir ile Malatya’yı birbirine bağlamıyor, birçok ilçemizi de Malatya’ya bağlıyor. Arapgir, öyle sıradan bir ilçe de değil, Arapgir çok eski bir ilçe, Kozluk Kanyonu gibi kanyonu var, muhteşem bir kanyon değerli arkadaşlar. Yine Arapgir; camisiyle, kütüphanesiyle önemli bir ilçe. Hiç kuşkusuz değerli arkadaşlar, dünyanın, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en eski cemevine sahiplik yapan, Büyük Ocak Cemevi’ne ev sahipliği yapan da Arapgir ilçemizin Onar köyü.

Yine Onar köyünde kaya mezarları var Roma dönemine ait. İki bin yıllık köprü var Arapgir’de. Arapgir, tarih ve kültür mirasında bölgenin en eski yerleşimlerinden Roma’ya ev sahipliği yapmış, eyalet merkezi olmuş bir ilçemiz. Ayrıca, İranlılar ve Danişmentliler devletini kuran, Osmanlı’ya devlet adamı, paşa yetiştiren bir ilçemiz. Yaylalarıyla kanyonuyla önemli bir ilçe.

Ayrıca, biliyorsunuz, Erzincan’ın bence en güzel ilçelerinden biri, Kemaliye ilçesi de bu yoldan faydalanıyor. Elâzığ’ın en güzel ilçelerinden Ağın ve Keban bu yoldan faydalanıyor ama maalesef hâlâ bu yolda bir gelişme yok. Yine dünyanın tek türkü festivaline ev sahipliği yapan, yılda yüzbinlerce türkü severi ağırlayan Arguvan da bu yolu kullanıyor. Değerli arkadaşlar, 2021 yılında bu yol Arapgir’e de yakışmıyor, Malatya’ya da yakışmıyor.

Yine bir başka problem değerli arkadaşlar, aslında bu dönemi özetlersem, AK PARTİ sadece ceplerimizdeki paraya göz dikmedi, sadece yolsuzluklarla ün yapmadı, bir de doğamızı katletti. Doğada para eden ne varsa hepsine saldırdı. Bir taraftan sularımızı sattı HES’leri yaparak, diğer taraftan dağımızı taş ocaklarıyla darmadağın etti. Bakın, Malatya’nın en önemli problemlerinden birisi taş ocakları değerli arkadaşlar.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Tamamlayalım lütfen.

VELİ AĞBABA (Devamla) – Bakın, Malatyalılarının sözüyle söylüyorum: Bu taş ocaklarını yapanlara Allah vicdan versin, Allah göz izan versin. Malatya’nın köylerine taş ocağı ruhsatı yapanlara ve bunlara ses çıkarmayanlara Allah vicdan versin diyoruz.

Yine, bir problemimiz var ki… Malatya Hekimhan önemli bir maden yatağı. Şimdi, değerli arkadaşlar, bir firma orada altın arama ruhsatı almış, maalesef bu ruhsatla beraber -yöre halkının tamamı karşı, Hekimhan Belediyesi ruhsatı vermiyor- Güvenç, Basak, Saz Köyleri, Deveci, Bahçedamı, Davulgu, Karaköçek, Başkınık, Köylüköyü, Akmağara, Erdehen mahalleleri ciddi bir şekilde etkileniyor. Şimdi o köylerin de oradan göçmesiyle karşı karşıya. Buradan ifade edeyim, buradan söyleyeyim: Hekimhanlıların yanında hiç kimse olmazsa Veli Ağbaba olarak onların yanında eylem yapacağımı, göğsümü siper edeceğimi bütün Malatya’ya, bütün Hekimhan’a duyurmak istiyorum. (CHP sıralarından alkışlar) Biz halkın sorunlarıyla dertlenmeye devam edeceğiz.

Bir de son olarak bir şey ekleyeyim: Malatya’daki, depremdeki evlerin parasını da vatandaşın verdiğini Meclisin dikkatine sunmak istiyorum. (CHP sıralarında alkışlar)

BAŞKAN – Buyurun Sayın Muş.

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan, hatip grubumuza atfen bazı sataşmalar yapmıştır, kısa bir söz talebiyle düzeltmek istiyorum yerimden.

BAŞKAN – Yerinizden 60’a göre bir dakika söz veriyorum.

Buyurun.

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan, Malatya’da ne olup bittiğini milletvekilimiz anlattı fakat Veli Bey bir şey söylüyor, AK PARTİ’nin yolsuzluklarıyla ilgili böyle iddialar ortaya atıyor, “Yolsuzluk yapan parti” diyor. Veli Bey’e şu tavsiyede bulunmak istiyorum: Veli Bey, kamuoyunda şu an gündemi işgal eden belediyelerinizden tutuklananlar var, soruşturma geçirenler var, organize suç hâline gelen belediyeleriniz var. Önce o yolsuzlukları bir halledin siz ondan sonra bunlarla alakalı konuşma hakkına sahip olursunuz.

Bir de kendisine bir tavsiyem var: Değerli arkadaşlar, bu madenlerdir, işte HES’lerdir bunlar çok cafcaflı laflar, bunları eleştirmek çok kolay. Bakın, mesela şöyle bir şey diyelim: Veli Bey, mesela siz kullandığınız elektriği hangi kaynaktan alıyorsunuz? HES’lerden mi alıyorsunuz, termik santralden mi alıyorsunuz, yoksa çok çevreci birisi olarak rüzgârdan mı güneşten mi alıyorsunuz?

VELİ AĞBABA (Malatya) – Rüzgârdan.

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Şimdi, eğer bu hassasiyetiniz varsa, mesela devlet bir imkân vermiş, demiş ki: Rüzgârdan, güneşten üretilenden de alabilirsiniz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Dolayısıyla bu imkânı da sizlerin değerlendirmesini özellikle hatırlatmak istiyorum, belki bilinmeyebilir. Elektrik kullanımınızı buradan sağlayabilirsiniz.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Sayın Başkan…

BAŞKAN – Buyurun Öznur Hanım.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – 60’a göre bir söz talebim var.

BAŞKAN - Niçin istiyorsunuz sözü? Size bir sataşma yok Öznur Hanım.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Efendim, yanlış bilgileri…

BAŞKAN – Hayır, size bir sataşma yok.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Şöyle: Malatya’yla ilgili, rakamlarla ilgili bir düzeltme…

BAŞKAN – Ama siz de yanlış bilgiler verdiniz, ben de buradan düzelteyim mi?

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Efendim, siz Meclis Başkan Vekilimiz olarak müsaade ederseniz, 60’a göre düzeltmeleri ben yapmak istiyorum.

BAŞKAN – Peki, 60’a göre yerinizden söz veriyorum, bir dakika sadece.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Kıymetli Başkanım, öncelikle şunu söylemem gerekir ki Malatya’ya toplamda, bugüne kadar 23,5 milyarlık yatırım yaptık ve bu yatırımları yaparken de başta Ulaştırma Bakanımız olmak üzere bütün Bakanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. 36 kilometrelik yolu biz bugün 432 kilometreye çıkardık ve bütün ilçe-il bağlantı yollarımızı da yaptık. Arapgir-Malatya yolu -Sayın Ulaştırma Bakanımızın bilgisi dâhilinde- kalan son ilçemiz, Allah nasip ederse proje çalışmaları başlıyor.

Deprem konutlarıyla alakalı, ilk günden itibaren… Ben özellikle zamanımızı almasın diye göstermedim ama bütün Meclisin görmesi gerekir ki biz 2 bin tane konutu tamamladık ve tamamladığımız konutların teslimatlarını peyderpey yapıyoruz. Şu an tamamlanan Gelincik Tepesi’ndeki konutlarımız, sadece orada 1.500 konutu bitirmiş vaziyetteyiz; oranın altyapısı, yol çalışmaları tamamlandığında anahtar teslimini biz vatandaşlarımıza yapacağız. Ve bununla birlikte…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Doldu süreniz.

Bunları kürsüden anlattınız, sadece fotoğrafları göstermemiştiniz.

Teşekkür ederiz Sayın Çalık.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Sayın Başkanım, rakamsal olarak 2 bin tane konut tamamlanmış vaziyette. Veli Ağbaba, Türkiye’yi dolaşırken Malatya’ya da uğrarsa…

BAŞKAN – Ama şimdi bakın, sataşmaya mahal veriyorsunuz.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – …orada, Malatya’daki deprem konutlarını yerinde incelerse görür inşallah.

BAŞKAN – Peki, tamam.

VELİ AĞBABA (Malatya) – Sayın Başkan…

BAŞKAN – Sayın Ağbaba…

VELİ AĞBABA (Malatya) – Sataşmadan, hem Öznur Hanım hem de Sayın Mehmet Muş’un…

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Sataşmadım ya!

(AK PARTİ sıralarından “Sataşma yok!” sesleri)

BAŞKAN – Şimdi, arkadaşlar, takdiri ben yapacağım sataşma olup olmadığı konusunda.

Bir sataşma var, Sayın Grup Başkanvekilimiz Mehmet Bey’in, belediyelerle ilgili bir ithamı var; bu nedenle de sataşmadan, 69’a göre kürsüden iki dakikalık söz vereceğim.

Buyurun Sayın Ağbaba. (CHP sıralarından alkışlar)

VELİ AĞBABA (Malatya) – Sayın Başkan, önce Öznur Hanım’ın son söylediği sözden başlayayım: Veli Ağbaba, kendi aracıyla geziyor; Veli Ağbaba valinin, kaymakamın, bakanların aracına binip yol yapmıyor, Veli Ağbaba helikopterle gitmiyor. (CHP sıralarından alkışlar) Veli Ağbaba ayakkabısın giyiyor, çarığını giyiyor, gece gündüz köy geziyor. Sizin gittiğiniz köyün en az 100 katını gezmişimdir. Ben öyle iş adamlarıyla, zengin iş adamlarıyla gezmiyorum. Ben Doğanyol’un köylüleriyle geziyorum, Pütürge’nin köylüleriyle geziyorum. Valinin makam arabasına binmiyorum, kaymakamın makam arabasına binmiyorum, mazotumu kendim koyuyorum, kendim geziyorum. (CHP sıralarından “Bravo” sesleri ve alkışlar)

İki: “23,5 milyar lira yatırım yaptık.” diyor. Öznur Hanım 2007’den beri milletvekili, 2002’den beri MKYK üyesi, her seçimde “Malatyalılara müjde!” Ne geliyor? “Hızlı tren.” Hızlı tren geldi, geldi; en son hedef 2023’tü, o da gitti. Acaba hedef ne? 2071. (CHP sıralarından alkışlar) 2071’de tren gelecek. Ya arkadaş, Malatya’ya 23,5 milyar yatırım yapmışsın, hızlı tren yok. Trene… İstanbul’dan uçağa binip Malatya’ya gidiyoruz.

Başka: Havaalanı… Bak Erzincan’a, her gün birlikte gidip geldiğimiz Elâzığ Havaalanı’na bak, Elâzığ Havalimanı’na bak. İnsan Malatya’nın havalimanını görünce utanıyor. Ya, biz köyüz, Erzincan’a bak, Elâzığ’a bak.

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Büyükşehir, Malatya büyükşehir.

VELİ AĞBABA (Devamla) – Başka: Arkadaşlar, sayenizde Malatyalı hâlâ kanalizasyon suyuyla bahçe suluyor, bahçe. Bu utanç size yeter! (CHP sıralarından alkışlar)

Başka: Kuzey Çevre Yolu, duruyor mu? Durmuyor.

Başka ne var? Tarım Kredi Kooperatifi… Çiftçine gitsene, ne diyecekler sana?

Başka bir şey, Mehmet Muş’a: Diyor ki “Belediyelere bakın.” Sayın Mehmet Muş, biz yolsuzluk yapanı, partiden atıyoruz, siz ne yapıyorsunuz, biliyor musunuz? Büyükelçi yapıyorsunuz. (CHP sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar) Sorarım size: AK PARTİ’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanını, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanını, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanını -daha sayayım mı- niye görevden aldınız, niye görevden aldınız?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

VELİ AĞBABA (Devamla) – Ayrıca, arkadaşlar, Egemen Bağış’ı unutmuş değiliz, bakanları unutmuş değiliz, saati unutmuş değiliz, elbise kılıfındaki paraları unutmuş değiliz, çikolata kutusundan çıkan parayı unutmuş değiliz. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Sayın Ağbaba, teşekkür ederiz.

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan…

BAŞKAN – Yeni bir sataşmaya mahal vermeden, toparlayalım.

Buyurun Sayın Muş.

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Sayın Başkan, uzatma taraftarı değilim de Veli Bey hararetli konuşmayı çok seviyor, meseleyi uzatmanın tabii ki manası yok fakat şöyle bir boyutu var: “Biz onu görevden aldık…” Görevden aldıkları da var, almadıkları da var, içeride onlar da var şu an. Bakın, bir Çankaya Belediye Başkanı vardı, bir kaydı yansımıştı adamın, sonra adamı bir daha göstermediler belediye başkanı adayı olarak “Yamyamları doyuramıyorum.” demişti adam ve CHP adamı paketledi, bir daha adamı belediye başkanı adayı göstermediler.

MAHMUT TANAL (İstanbul) – Bugüne gel, bugüne!

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Dolayısıyla, meselenin o bahsettiği iddialarla alakalı yargılamalar yapıldı, gereken kararlar verildi, bunu Veli Bey’e hatırlatmak isterim. Dolayısıyla, 17-25 sürecinden tutun da FETÖ’nün ellerine tutuşturdukları ne kadar materyal varsa vatandaşın, Meclisin duvarlarına yansıttılar; 2014 seçim sonuçları ortadadır, milletin verdiği oy ortadadır, milletin nezdindeki bu ortaya çıkan iddiaların karşılığı ortadadır.

Teşekkür ediyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

TURAN AYDOĞAN (İstanbul) – Yargı ne işe yarıyor, yargı, Sayın Muş?

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Sayın Başkan…

BAŞKAN – Öznur Hanım, söz vermeyeceğim.

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Sayın Başkanım, sadece kayıtlara girmesi açısından söylüyorum: Malatya Havaalanı Terminal Binası ihalesi yapıldı, 6 Şubatta Ulaştırma Bakanımız geldiğinde de temeli atılacak, Veli Bey de geldiğinde görür.

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Hayırlı olsun.

VELİ AĞBABA (Malatya) – Sayın Başkan…

BAŞKAN – Siz de mi tutanaklara geçsin diye söyleyeceksiniz?

Buyurun.

VELİ AĞBABA (Malatya) – İnşallah 2023’e yetişir “2071” diye hedef göstermez Öznur Hanım bize çünkü bu laflara karnımız tok.

BAŞKAN – Ama bekliyor sizi, 2071’de de beraber milletvekili seçileceksiniz, daha ne istiyorsunuz?

VELİ AĞBABA (Malatya) – Ayrıca, Sayın Mehmet Muş biraz yakına gelsin, yakına, biraz beriye gelsin; kim hırsızlık yapmış, kim yolsuzluk yapmış, bütün Türkiye biliyor. Kim paraları bavulla, elbise kılıfıyla taşımış, sonra onları kim devlette yükseltmiş, onu da herkes biliyor. (CHP sıralarından alkışlar)

MEHMET MUŞ (İstanbul) – Biliyorsa problem yok.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, şimdi, sisteme giren ilk 20 milletvekiline yerlerinden birer dakika söz vereceğim..."

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

37 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Malatya için yapılan çalışmalarda niçin iktidar muhalefet milletvekilleri beraber çalışmaz. Arada kan davası mı var. Ortak amaç Malatya ya hizmet değil mi? Neden muhalefet milletvekilleri adam yerine konmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (3 yıl önce)
    Oznur hanim sehitfevzi verdiginiz sozler tek tek bos cikmaya basladi.424 hak sahibine yuzde 40 indirim dediniz simdi farkli konusmalar yapiyorsunuz.doganyollu oldugun icin oranin metre fiyatina bin yuz saydirmissiniz bize dokuzyuz lira.bakalim onuncu ayda teslim dediniz kac defa gorecez.yolun basi bakalim basimiza neler gelecek.insallah iyi birseyler olurda buradaki yasayan insanlarin duasi ile isiniz rast gider.
    0
    0
    Yanıtla
  • MELEK YİLDİZ (3 yıl önce)
    İnşallah reis bu sefer Öznur hanımdan hesap sorar yoksa Malatya elden gidiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • KADER (3 yıl önce)
    Helal olsun Veli Ağbaba
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (3 yıl önce)
    Öznur Çalık felaket haberleri ile başlamış sözlerine.2020 felaketlerle başladı diyor.Bende diyorum ki Ülkenin başına gelen en büyük felaket AKP dir
    0
    0
    Yanıtla
  • Babuğdu (3 yıl önce)
    Veli efendi millet sizi biliyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Aşağı şehirli (3 yıl önce)Babuğdu isimli kullanıcı yorumuna
    Kusura bakma da kardes ne is yapiyorsun aylik gelirin ne
    0
    0
    Yanıtla
  • Battal (3 yıl önce)
    Helal be oznur agzinin payini almis
    0
    0
    Yanıtla
  • Gadir (3 yıl önce)
    Ben de yirmi senedir Ak partiye oy veriyorum. Ahmet Davutoğlu seçiminde Mhp ye verdim. Ak parti seçmeni kendi milletvekillerinden memnun değil. T. Erdoğan aday gösterdiği için veriyoruz. Bu milletvekilleri kendi adlarına seçime girseler 25-30 oy alırlar. Bazıları onu da alamazlar. Öznur Çalık siyaseti öğrenmiş, milleti de Tayyibi de kandırıyor. Acaba sayın Cumgurbaşkanına ne söylüyor da her seferinde aday oluyor.Ak parti müfettişlerini gizlice göndersin Ak parti seçmeniyle görüşsün. Yada hepsinin bir arada olduğu bir açık görüş toplantısı yapsınlar. Baksınlar vatandaşta ve de seçmende ne dertler var. Veli Ağbaba muhalefet milletvekili. O bir yapıyorsa Çakır ın, Kahtalı nın ve Tüfekçinin on yapması gerekir. Nerde... Adamların yüzlerini bile göremiyoruz. Bir de vatandaşı azarlamaları yok mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (3 yıl önce)
    Veli Ağbaba'yı hiç sevmem ama Malatya'dan daha az oy aldıkları ve Malatya'dan daha küçük şehir oldukları halde Şehir hastanesi, Yüksek Hızlı Tren, Hava Alanı yapılan şehirleri gördükçe hak veriyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dogrucu (3 yıl önce)
    Sahi ya bi de Fendoglu vardi... O neden birseyden bahsetmiyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Şehir hastanesi yok havalimanı yok kuzey cevreyolu yok hızlı tren yok..ne var? Yani bizim millet nasıl yüzde 70 oy veriyor anlamıyorum..yaptıkları icraat yemek fabrikası)) kaldırımları her yıl yenileme..kernek meydanını 5 yılda bir yenileme..3 yıldır yapimi devam eden millet bahçesi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet kaya (3 yıl önce)
    Veli ağbabaya teşekkür ederiz ağırına yüreğine şaglık
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer (3 yıl önce)
    Bu gün itibariyle AKP 19 Yıldır İktidarda Geçmiş millet vekilleri mevcut millet vekilleri Meclis girdiklerinden bir yemin töreninde haricinde Meclis kürsüsünde memleketimiz için bunu istiyoruz talepleri varmı Malatya İçin Hangi vekil hangi projeye imza attı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Misafir (3 yıl önce)
    Malatya merkezde sivas caddesinde belediyenin tam karşısı herkesin yolunun geçtiği Kanalboyu buralarda depremde yıkılan apartmanlara da ne oldu niye yapılmadı en israf insanlar mağdur halen bir çalışma yok bir açıklama yok hadi ilçeler çok uzak merkezde mi çok uzak...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam için (3 yıl önce)
    Ben memlektim için MALATYAM İÇİN tekisteğim KUZEY ÇEVREYOLU biran önce BİTSİN. MALATYAMIZ için çok önemli bir YOL. ALLAH rızası için trafik çilemiz bitsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (3 yıl önce)
    helel olsun ağbaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Derviş (3 yıl önce)
    Veli ağbabayı tebrik ediyorum Türkiyenin Malatyanın sesi olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (3 yıl önce)
    Ailemin tamamı ülkücü bnde dindar biriyim ama şunu açıkça diyorum AKP velilerin hepsini toplasan bir tanesi ağbaba etmez adam Malatyayi tek başına temsil ediyor orada tek hakkını o savunuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Veli ağbaba işi biraz şova çevirsede AKP nin 4 milletvekiline bedeldir. Malatya halkı oyunu partizanca kullanmaya devam ettiği sürece kıyamete dek yüzümüz gülmeyecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (3 yıl önce)
    Ağbaba nın sözlerine katılıyorum..
    0
    0
    Yanıtla
  • Nazım (3 yıl önce)
    Veli Ağbaba Öznur Çalığa ağzının payını vermiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • TANER (3 yıl önce)
    Bişe olmaz bi daha ki seçimde yine oy verirsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Dogru tektir... Hani hizli tren nerde? Hani elazig-malatya arasina uluslararasi sivil havalimani? Hani rayli sistemler? Erzincana binali yaptiriyor ama... Hani sehir hastanesi?
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (3 yıl önce)
    Atı alan üsküdarı çoktan geçti
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (3 yıl önce)
    Ben yıllarca Ak partiye oy verdim,Reisi seviyoruz.Ama Veli ağababa bu konuda gerçekten haklı milletvekilleri kendi arabalarıyla gezmiyor,Belediye başkanları devletin mazotuyla heryere gidiyor.Bu konular incelenmeli.Doğru tektir bu konuda hak veriyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (3 yıl önce)
    Depremde Sivas caddesinde evi yıkılanların evi yapılmış mı? Stadın karşısında boş boş duran yeri kimse görmüyor mu? Depremde Sivas caddesinde evi yıkılan gelincik tepesindemi otursun yani. Gelincik tepesindeki konutlar bedava mı veriliyor. Bildiğim kadarıyla 20 yıl kredi ile veriliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pütürgeli (3 yıl önce)
    Veli bey doğruları söylüyor kimsenin zoruna gitmesin depremden sonra merkezi yerlerden başka bişey yapılmadı milet hala çadırlarda kalıyor öznur hanım reklam yapıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Önde koca (3 yıl önce)
    Veli ağbaba sesinin yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisi Allah devretten razı olsun ben evsizim açım diyen kimse diyemez
    0
    0
    Yanıtla
  • veli ağbabanın sesi yüksek çıktığından haklı değil.burda ağbabanın konuşmasının neresinde yalan varsa açıkla bizde sana destek verelim.öyle kuru sıkı sallama.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 FFM (3 yıl önce)
    Bir malatyali olarak ikisine de saygim sonsuz Parti vekileri olarak 0 Malatya için bir toplanti yaptilarmı önde gelen malatyalilari toplayip ne sorun var ne yapsak malatya için hayırlı olur dedilermi sadece genel başkanlaŕi memun etmek için bir birlerine oyun oynuyorlar yazik malatyalilar bir birlerini yiyorlar O kadar
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 FFM (3 yıl önce)
    Beyler siyasiler göstermelik söz düalosu yapar biz garibanlarin içi rahatlar cüneyit arkının filimlerinde öc alirdi biz huzur bulurduk şimdide o oyun siyasete oynaniyor Malatya spora ne yaptilar iki köprü yaptilar bak bak doyun arkadaş ben vekilimi seçersem o zaman milletin vekili olurlar onlar 1 AKP öbürü de CHP nin partinin vekileri acaba bir vekil başkaninin yaptiği hatayı dile getiren vekil duydunuzmu olamaz olmaz çünkü parti başkani seçti nasil miletin vekili deniyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Sadık (3 yıl önce)
    Öznur hanım doğru yanlış savunma yapıyorda, Malatyanın diğer Ak Partiden seçilmiş 3 vekili (Bülent-Hakan-Ahmet) ileri üçlüsü ne iş yapıyor anlamış değilim. Bu üçlü olduğu sürece Malatyaya doğru düzgün bir hizmet gelmez. Malatyamız üvey evlat muamelesi görmeye devam ediyor. Biz yinede sandıkta verelim oyları...
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek bu (3 yıl önce)
    Sayın Ağbaba Öznur Hanım a ağzının payını vermiş. Ağbaba nın ağzına sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandas (3 yıl önce)
    Her iki Vekilinde mal varlığı aciklanmali kimin yediği kimin yemediği ortaya çıksın aylık kazancı ney mal varlığı ne kadar halka açıklasınlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ağbaba böyle birşey istemez emin ol
    0
    0
    Yanıtla
  • Mirro (3 yıl önce)
    Helal olsun Veli Ağbaba
    0
    0
    Yanıtla