SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tedavi Protokolunda Olmayan Bir Tedavi Şekline İzin Veremeyiz'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli; Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Orhan Kara’nın; başlangıcından bugüne kadar uygulanan Covid-19 tedavi yöntemine itiraz etmesi ve alternatif tedavi önerisi sunması sonrasında, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü ve Hastane Başhekimliği ile yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle emekliliğini istediği yönündeki Yeniçağ Gazetesi Yazarı Arslan Bulut’un gündeme getirdiği iddiaya ilişkin bir açıklama yaptı.

“Bakanlık tedavi protokolünde yer almayan bir tedavi şeklinin hastalara kullanılmasına izin vermemiz mümkün değildir”

Yeniçağ Gazetesi Yazarı Arslan Bulut’un konuya ilişkin “Türk doktorun iddiası: Tedavi yöntemleri temelden yanlış!” başlıklı yazısının malayahaber.com tarafından Malatya gündemine getirilmesinden sonra yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Recep Bentli, Dr. Orhan Kara’nın, izin süreçleri olmadan yaptığı çalışmasını ısrarla İl Sağlık Müdürlüğü’ne kabul ettirmek istediğini vurgulayarak, “Kendisinin Covid-19 hastalığı ile ilgili çalışma yapıp, kişisel bulgularını, yorum ve düşüncelerini ortaya koyması bilim adına olumlu bir durum olmakla birlikte; yaptığı çalışmanın bilimsel olarak uygulanabilirliği için herhangi bir yetkili kurum/kuruluştan onay alınmadığını belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Dr. Orhan Kara’nın, hem Dünya Sağlık Örgütü’nün hem Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 rehberlerinde yer almayan bir tedavi protokolünü uygulamak istediğini belirten Prof. Dr. Recep Bentli, “Bilimsel etik kurullardan onay almadan, hastalara onam formu imzalatmadan ve Bakanlık izni almadan; Bakanlık tedavi protokolünde yer almayan bir tedavi şeklinin hastalara kullanılmasına izin vermemiz mümkün değildir” dedi.

Emekli olma talebini doğruladı

Uzman Dr. Orhan Kara’nın 8 yıldan bu yana Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaptığını belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Dr. Kara’nın emekli olma talebinde bulunduğu yönündeki iddiayı da doğruladı.

“Resmi dayanağı olmayan bilgilere halkımızın itibar etmemesini dilerim”

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, Covid-19 için bugüne kadar uygulanan tedavi yönteminin temelden yanlış olduğunu iddia ederek, alternatif bir tedavi önerisi getiren uzman doktor için şu ifadeleri kullandı: “Orhan Kara, yaklaşık 8 yıldır ilimizdeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve şuan emekliye ayrılmak için yaptığı başvuruları onaylanmış ancak henüz ayrılışı yapılmamış halendevlet memuru olan hekimimizdir. (...) Hekimimizin çalışma yapmak isteğini olumlu bulmakla birlikte; bilimsel çalışma yapılmasının kurallarının ve iddia edilen konuların geçerli kabul edilmesinin şartları olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatır; resmi dayanağı olmayan bilgilere halkımızın itibar etmemesini dilerim”.

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli’nin, Covid-19 tedavisinin yanlışlığını ileri sürerek, yeni bir tedavi modeli uygulanması gerektiğini savunan Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Orhan Kara’nın iddiaları ve emekli olma talebine ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

“Ulusal bir gazetenin köşe yazarının yazısında ve sonrasında ilimiz yerel bir gazetede yer alan Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Uz. Dr. Orhan KARA tarafından ortaya atılan iddialar ile ilgili halkımızı doğru bilgilendirmek için açıklama yapılma ihtiyacı doğmuştur.

“Emekliye ayrılmak için yaptığı başvuruları onaylanmıştır”

Dr. Orhan Kara, yaklaşık 8 yıldır ilimizdeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve şuan emekliye ayrılmak için yaptığı başvuruları onaylanmış ancak henüz ayrılışı yapılmamış halen devlet memuru olan hekimimizdir. Kendisinin Covid-19 hastalığı ile ilgili çalışma yapıp, kişisel bulgularını, yorum ve düşüncelerini ortaya koyması bilim adına olumlu bir durum olmakla birlikte; yaptığı çalışmanın bilimsel olarak uygulanabilirliği için herhangi bir yetkili kurum/kuruluştan onay alınmadığını belirtmek isterim. Bilimsel bir çalışma yapabilmek demek; çalışma için gerekli bilimsel etik kurullardan onayların alınması, Sağlık Bakanlığı tarafından izin verilmesi, yapılacak işlemler için hastaların rıza gösterdiğine dair onam belgelerinin düzenlenmesi sonrasında çalışmaya başlanması, çalışma doğrultusunda hastalara tedavinin uygulanması ve ulusal ve/veya uluslararası dergilerde yayınlanması aşamalarını yerine getirmek demektir. Covid-19 pandemisinin Dünya genelindeki özel durumunda dolayı tüm izin işlemleri en hızlı şekilde sonuçlandırılmakta ve bilim adına yeni bir kazanım yapabilecek her çalışmaya destek olunmaktadır. İlimizde de akademik çalışma yapmak isteyen hekimlerimizin izin süreçleri ortalama 2 haftada tamamlanmaktadır.

“Yapmak istediği çalışma ile ilgili İnönü Üniversitesi’ndeki yetkili hocalar ile birlikte çalışma teklifimiz, hekimimiz tarafından reddedilmiştir”

Dr. Orhan Kara, izin süreçleri olmadan yaptığı bu çalışmasını ısrarla bize kabul ettirip; hem dünya Sağlık Örgütü’nün hem Sağlık Bakanlığımızın Covid-19 rehberlerinde yer almayan bir tedavi protokolünü uygulamak istemiştir. Yapmak istediği çalışma ile ilgili İnönü Üniversitesi’ndeki yetkili hocalar ile birlikte çalışma teklifimiz, hekimimiz tarafından reddedilmiştir. Bilimsel etik kurullardan onay almadan, hastalara onam formu imzalatmadan ve Bakanlık izni almadan; Bakanlık tedavi protokolünde yer almayan bir tedavi şeklinin hastalara kullanılmasına izin vermemiz mümkün değildir. Sonuçlarını bilmediğimiz ve herhangi bir bilimsel karşılığı olmadan uygulanacak bir tedavinin hastalarımıza fayda kadar zarar verme ihtimali de mevcuttur.

Hekimimizin çalışma yapmak isteğini olumlu bulmakla birlikte; bilimsel çalışma yapılmasının kurallarının ve iddia edilen konuların geçerli kabul edilmesinin şartları olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatır; resmi dayanağı olmayan bilgilere halkımızın itibar etmemesini dilerim”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Berna (2 yıl önce)
    Çünkü halihazırda uygulanan,hatta ilk hastadan beri uygulanan,sağlık bakanlığı ve dsö nün belirlediği tedavi protokolü kanıtlanmış,bilimsel ve onaylı ve işe yarar!!! Doktorlardan insiyatif hakkı zaten uzun zaman önce alınmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • taner (3 yıl önce)
    Bir zamanlar bizim bürokrat doktorlar tutup da Dr.Ziya ÖZEL'i neredeyse hapse atmıyorlar mıydı?..Hani şu zakkum çiçeğinden ekstre yapan doktor.. Dr.Orhan KARA'nın keşfettiği/sunduğu/ilan ettiği/vs ne denirse artık, tedavi yönteminin doğruluğu konusu bizim işimiz değil..Ama tutup da önünü hemen kesip atarak OLMAZ,KABUL EDİLMEZ,ASLA, gibisinden olumsuz yaklaşmak da ne derece doğru ve ne derece toplum yararınadır,tartışılmalı..
    0
    0
    Yanıtla
  • fth (3 yıl önce)
    Aman ha itibar etmeyin.Aman ha yeni bir şeyi de biz bulmayalım..Hep dışardan alalım.Doktorun tezini kanıtlamasına imkan verilse ne güzel olurdu. Malatya haberi tebrik ediyorum.Böyle farklı bakış açılarını haber yaptığı için.
    0
    0
    Yanıtla