SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Toplu Taşımada Ertelenen HES Zorunluluğu İçin Yeni Tarih

0
Güncellendi - 2021-01-01 20:09:34
Toplu Taşımada Ertelenen HES Zorunluluğu İçin Yeni Tarih
A- A+ PAYLAŞ

İL HIFZISSIHHA KURULU KARARI AÇIKLANDI.. Toplu taşıma araçlarında zorunlu tutulan, ancak vatandaşların MOTAŞ sistemine entegre sistemine dahil olmaları için tanınan sürede işlemler tamamlanamadığı için ileri bir tarihe ertelenen uygulama için yeni tarih belirlendiği, vatandaşların 19 Ocak'a kadar seyahat kartlarının kişiselleştirilmesi ve HES kodunu tanımlatmamaları halinde, 20 Ocak'tan itibaren kartlarının bloke edileceği duyuruldu.

İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun konuya ilişkin kararı şöyle:

"İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 30.12.2020 Çarşamba günü 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. 27. ve 72. maddeleri uyarınca Vali Aydın BARUŞ başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuları görüşerek karara bağlamıştır.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede hastalık tanısı konulmuş ya da temaslı durumdaki kişilerin toplumdan izole edilmesi üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biridir. Bu doğrultuda bulaşma riskinin azaltılması ve hastalık tanısı konulan kişiler ile temaslı durumundaki kişilerin tespit edilerek izolasyona tabi tutulmalarını temin edilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığınca “Hayat Eve Sığar (HES)” uygulaması geliştirilmiştir.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 30.10.2020 tarih ve 2020/135 no’lu kararıyla, Malatya Büyükşehir Belediyesince yürütülen her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla (otobüs, trambüs vb.) yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyon çalışmalarının 20 Kasım 2020 tarihine kadar tamamlanmasına karar verilmişti.

Ancak Malatya Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen entegrasyon çalışmalarının devam ediyor olması nedeniyle Şehir İçi Toplu Taşıma Araçlarında HES Kodu zorunlu uygulama tarihinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen toplu taşıma kartlarının kişiselleştirilmesi ve entegrasyon çalışmalarının tamamlanmasını müteakip ikinci bir karar alınıncaya kadar ertelenmesine İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 20.11.2020 tarih ve 2020/141 no’lu kararıyla karar verilmişti.

Şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında HES koduna göre kişilerin takibinin sağlanması önem arz etmektedir.

Bu kapsamda;

1- Malatya Büyükşehir Belediyesince yürütülen her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla (otobüs, trambüs vb.) yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyon çalışmalarının 19 Ocak 2021 tarihine kadar tamamlanmasına,

2- 20 Ocak 2021 tarihinden itibaren seyahat kartlarının kişiselleştirilmesi ve HES kodu tanımlama işlemlerini tamamlamayanların elektronik, akıllı seyahat kartlarının bloke edilmesine,

3- Covid­19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olan vatandaşlarımıza ait varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartlarının izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınmasına,

4- Covid­19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle izolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgilerinin, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması amacıyla Malatya Büyükşehir Belediyesince Kaymakamlıklarla paylaşılmasına,

Yukarıda belirtilen karara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına, toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Yasin (3 yıl önce)
    Hem otobüs de hem trambüs de halen eski yönetime hizmet eden calisanlar var
    0
    0
    Yanıtla