SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eşi Benzeri Olmayan Bir Kurtuluş Öyküsü"

0
Güncellendi - 2021-04-23 03:09:21
A- A+ PAYLAŞ

23 NİSAN'A KUTLAMASIZ BİR YILDÖNÜMÜ DAHA.. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920'de açılışının 101'inci yıldönümü dolayısıyla, bu yıl da korona virüs salgını gerekçesiyle kısıtlı kutlama yapılacağı belirtilerek herhangi bir kutlama programı açıklanmazken, il yöneticileri, siyasiler ile bazı STK temsilcileri tarafından kutlama mesajları yayınlandı.

MESAJLAR

Malatya Valisi Aydın Baruş

"Milli iradenin tecelligahı ve istiklalimizin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun ve milli egemenliğimizin tüm dünyaya ilan edilişinin 101. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz.

Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözünde kuruluşunun önem ve manasını bulan, milli mücadele sürecini en iyi şekilde yöneterek zaferlere imza atan Türkiye Büyük Millet Meclisi; ezelden beri hür ve onurlu yaşamayı kendine düstur edinen aziz milletimizin egemenliğinin, birlik ve beraberliğinin timsali olmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde oluşan milli irade yurdumuzun dört bir köşesinde yaşayan vatandaşlarımızı bağımsızlık mefkûresi etrafında tek bir ses olarak birleştirmiş, İstiklal Mücadelemizin zafere ulaşmasını temin etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin ortaya koyduğu bu sarsılmaz irade esaret altında yaşayan diğer milletlerin bağımsızlık mücadelelerine de ilham kaynağı olmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı 23 Nisan gününün Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bayram olarak çocuklarımıza armağan edilmesi, Türkiye Cumhuriyetinin daima payidar kılınmasında ve milletimizin bağımsızlık iradesinin yaşatılmasında yeni nesillere verdiği önemi ve güveni göstermektedir.

Ülkemizin her köşesinde coşkuyla kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının kalplerinde dostluk ve kardeşlik hislerinin yeşermesinde ve yaşatılmasında önemli bir vesile teşkil etmektedir.

Özellikle teknoloji ve bilişim alanında çağın ve geleceğin gereksinimlerini önceden tespit ederek kendini donatan nitelikli, vizyon sahibi, özgüveni tam, milli şuuru yüksek güçlü nesiller, büyük Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında ki en büyük paya sahip olacaklardır. Ülkemizin bu doğrultuda tesis ettiği altyapıyla birlikte sağladığı imkânlar gençlerimizin bu hedeflerine ulaşmasının önünü açacak kapasiteye fazlasıyla sahiptir.

Sevgili çocuklarımızın belleklerine ve yüreklerine nakşettiği vatan ve millet sevgisi, onların gözlerindeki yaşama sevinci ve umut ışığı ülkemizin mutlu yarınlarına olan inancımızı bir kat daha güçlü kılmaktadır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101’inci yıldönümü vesilesiyle, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bağımsızlık ve özgür yaşama iradesini borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi minnetle yâd ediyorum.

Geleceğimizi emanet ettiğimiz sevgili çocuklarımızın ve tüm vatandaşlarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci

Tüfenkci, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Milletimizin ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını ve yüce meclisimizin açılış yıldönümünü kutluyor, tüm çocuklarımıza sevgiler sunuyorum” dedi.

Tüfenkci, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101’inci yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını kaydederek, “Milli iradenin tecelligahı, bağımsızlığımızın sembolü Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 101’inci yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Takvimler 23 Nisan 1920’yi gösterdiğinde, milletimizin aziz temsilcileri meclis çatısı altında birleşerek Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunu sağlamıştır. “Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” şiarıyla ilk kez bahsi geçen milli egemenlik kavramı, TBMM’nin açılışıyla vücut bulmuştur. Bu düstur ile milletimiz, esareti kabul etmeyeceğini ve istikbali konusunda kendisinin karar vereceğini tüm dünyaya ilan etmiştir. Gücünü milletin egemenliğinden alan meclis; azim, inanç ve kararlılıkla istiklal mücadelesine yön vermiş ve eşi benzeri olmayan bir kurtuluş öyküsüne imzasını atmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milli egemenliğimizin ilan edildiği bu kutlu günü tüm dünya çocuklarına bayram olarak armağan etmiştir. En değerli varlığımız olan çocuklarımız, barışın, sevginin, umudun ve kardeşliğin temsilcileri, aydınlık yarınlarımızın güvencesidir. Kurulduğu günden bu yana dimdik ayakta duran Gazi Meclisimiz, milli iradeyi hakim kılarak çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm milletimize daha müreffeh bir ülke sunmak için azimle çalışmaya devam etmektedir. Bu duygularla Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını, Birinci Meclis üyelerini saygı, minnet ve şükranla anıyorum. Milletimizin ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını ve yüce meclisimizin açılış yıldönümünü kutluyor, tüm çocuklarımıza sevgiler sunuyorum” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “23 Nisan bu topraklarda esaretin asla kabul edilmeyeceğinin bütün dünyaya gösterildiği tarihtir” dedi.

Ağbaba, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada 23 Nisan'ın milletin tutsaklık zincirlerini kırarak tarih sahnesine çıktığı ve egemenliği kendi eline aldığı gün olduğunu belirtti. 23 Nisan’ın, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın sonunda çağdaş Türkiye’nin kuruluşunun en önemli günü olduğunu kaydeden Veli Ağbaba, “23 Nisan 1920 tarihi, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.23 Nisan, hakimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğunun tüm Dünya’ya ilan tarihidir.”ifadelerini kullandı.

Demokrasinin teminatı ve halk egemenliğinin yegane şekli olan Cumhuriyetin, Türkiye Büyük Millet Meclisi eliyle yürütülmesinin 101. yıl dönümü olan 23 Nisan'ın aynı zamanda ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bütün çocuklara armağan edilen bir bayram olarak kutlandığını belirten Ağbaba; “Türkiye'nin çağdaş uygarlık seviyesine çıkarılabilmesi için en gerçekçi yol cumhuriyetin korunup, kollanmasıdır.Aynı zamanda,en değerli varlıklarımız çocuklarımıza aydınlık yarınlar bırakmak hepimizin görevi olmalıdır. Çocuklara bırakılacak en değerli miras, özgür ve adil bir Türkiye olmalıdır. Onların açlığın, sefaletin, savaşın, şiddetin olmadığı bir dünyada yaşamalarını sağlamak, onlara verilecek en büyük hediyedir'' ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba açıklamasının sonunda; “Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisini kuran tüm kahramanlarımızı, bu vatanı bizlere armağan eden tüm şehitlerimizi şükranla ve rahmetle anıyor, bütün milletimizin ve özellikle çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum." ifadelerini kullandı.

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"Milletimizin iradesinin, kararlarının ve sesinin yegâne temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 101. yıl dönümünde, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamanın gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.

23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, İstiklal Mücadelemizde dönüm noktası olmuş, Milletimiz, egemenliğinin kayıtsız şartsız kendisinde olduğu yeni bir devletin ilk adımını atmıştır.

Yüce Meclisimiz, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz şartlara rağmen milletten aldığı güçle İstiklal Mücadelesini başarıyla sonuçlandırmış ve ezelden beri hür yaşayan milletimizin ebediyete kadar hür yaşayacağını bütün dünyaya ilan etmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, ülkemizin vicdanını ve aklını temsil etmektedir. Yüce Meclisimiz, geçmişte nasıl ki bu ülkenin istiklalini sağlamış ve istikbalini yeşertmişse bugünden sonra da milletimizin en büyük umut kaynağı olarak yarınlarımızı parlak kılmaya ve güçlendirmeye devam edecektir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Milli iradenin egemen kılındığı ve yarınlarımızın güvencesi en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza eşsiz bir armağandır. Çocuklarımız, Ülkemizin bugünü, geleceği, yegane umududur.

Bu vesileyle; başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Vatanı ve Milleti uğruna canlarını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle anıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle; Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını tebrik ediyor, sevgiyle kucaklıyor ve gözlerinden öpüyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Başkan Gürkan, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığını ve ulusal egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu ifade ederek, “TBMM, bağımsızlık ve egemenliğimizin, 23 Nisan Çocuk Bayramı ise geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın teminat altına alındığının bir nişanesidir.

23 Nisan 1920, vatanı, bayrağı, ezanı ve özgürlüğü için yılmadan mücadele eden aziz milletimizin yeniden dirilişinin ve şahlanışının yazıldığı tarihin adıdır. ‘Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ şiarıyla kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, tam bağımsızlık hususunda milletimizin her daim dik durduğunun tüm dünyaya ilanı anlamına gelmektedir” dedi.

Başkan Gürkan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramının 101’inci yıl dönümünü, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dünyada büyük bir hızla yayılarak insanlığı tehdit eden korona virüs salgını dolayısıyla buruk bir şekilde kutladıklarını belirtti.

Gürkan, “Her yıl büyük bir coşkuyla kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 101’inci yıl dönümünü hüzünlü bir şekilde kutluyoruz. İnşallah yakın bir gelecekte yaşanan salgın son bulur ve millet olarak önceki yıllarda olduğu gibi bayramımızı büyük bir coşku ve heyecanla yeniden kutlarız.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu vatan uğruna canlarını seve seve veren tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla bir kez daha yâd ediyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı yürekten kutluyorum” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder, yazılı bir mesaj yayımlayarak, milletin iradesinin, kararlarının ve sesinin yegâne temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 101’inci kuruluş yıl dönümünü, Türkiye ve dünyadaki tüm Çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en samimi duygularıyla kutladığını ifade etti.

Güder, 23 Nisan’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) şahsında hiçbir zaman eksilmeyen milli bir coşku ve sürekli güçlenen milli bir ruhu ifade ettiğini vurguladığı mesajında; “23 Nisan, egemenliğin kayıtsız-şartsız millete ait olduğunun tarihe silinmez bir kayıt olarak geçtiği gündür. 23 Nisan demek; millet iradesinin hâkimiyeti ve tam bağımsız Türkiye’nin yegâne nişanesi demektir. 23 Nisan demek; aziz milletimizin emek, gayret ve fedakârlığının, birlik ve beraberliğinin sonucunda elde ettiği kutlu bir miras demektir. Bugün 101 yaşına giren bu mirasın emanetçileri ve kutlu bekçileri ise, kuşkusuz geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızdır. Bu günün çocuklarımıza armağan edilmesi, Türkiye’nin geleceği olan çocuklarına, gençlerine olan güvenini, umudunu gösterir. 23 Nisan 1920 ruhunu, barış, kardeşlik ve beraberlikle yoğrulan mücadele azmini çocuklarımız, gençlerimiz çağın gerektirdiği bilgiyle buluşturacak, beklediğimiz büyük Türkiye’yi inşa edecektir. Türkiye’nin gençleri üzerinden yükseleceğine, onların dinamizmi, parlak hedefleri, duru zihinleriyle hedeflerimize ulaşacağına inancımız tamdır. Biz çocuklarımıza güveniyoruz. Bizim gençlerimizden beklentilerimiz çok büyük. İnanıyorum ki onlar da, kendilerine sunulan imkanları iyi değerlendirecek, tarihlerinden aldıkları özgüvenle büyük başarılara imza atacaklardır. Tüm dünya çocuklarının katılımıyla kutlanılan ilk ve tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının gelecekte ulusları yönetecek ve yönlendirecek olan nesilleri ortak bir coşku etrafında bir araya getirmesi münasebetiyle dünya barışına da katkısı yadsınamaz. Bu duygu ve düşüncelerle Ulusumuzun ve tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten duygularımla kutluyor, TBMM’nin kuruluşunda ve Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında emeği geçen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

T.B.M.M.’nin açılışının 101 nci yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Cumhuriyete giden yolun çizildiği 23 Nisan, esaret altına alınmak istenen bir milletin bağımsızlık adına attığı tarihi adımlardan birisidir. Milli egemenliği tesis eden ilk Meclis, vatan sevgisinin, birlik ve beraberliğin, bağımsızlık uğruna sergilenen fedakârlıkların timsali olmuştur.

23 Nisan 1920 tarihi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu olduğu gibi, egemenlik yetkisinin millete verilişinin günü olması nedeniyle de büyük bir anlam ifade etmektedir.

Milletin egemenliğini koruyacak olan meclisimizin açılışı, meclisin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

En değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza, mutlu ve aydınlık bir gelecek hazırlayabilmek, beklentilerine, sorunlarına cevap verebilmek ve düşlerini gerçekleştirebilecekleri bir dünya oluşturabilmek, gelecek adına bugünden sunabileceğimiz en büyük armağanımız olacaktır. Çocuklarımız hepimizin geleceğidir. İnanıyorum ki, bugünün çocukları, ileride çok daha müreffeh bir Türkiye'yi inşa edecek, dünya barışına önemli katkılar sağlayacaklardır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadelede emeği geçmiş olan herkesi en derin saygı ve rahmetle anıyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101. yılını ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.” dedi.

Malatya Barosu Başkanı Avukat Enver Han

"Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 101. yıl dönümünde, ‘Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir coşkuyla idrak etmenin mutluluğu içerisindeyiz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olmasının yanında Türk halkının büyük mücadelelerle kazandığı, egemenlik hakkı büyük önem taşımaktadır.Bu önemli günü Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk “çocuklar milletin geleceğidir” düşüncesi ile milletin egemenliğini sonsuza kadar koruyacak olan yarınlarımızın teminatı, geleceğimizi biçimlendirecek olan çocuklara armağan etmiştir.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza, Cumhuriyet’imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, toplumumuzun her alanındaki ileri atılımlarına öncülük yapacak, kalpleri vatan ve millet sevgisiyle dolu, görev ve sorumluluklarına yürekten bağlı insanlar olarak yetişmesi en büyük dileğimizdir.

Çocuklarımızın değerlerine bağlı, birlikte yaşama kültürünü özümsemiş, insanlara doğaya ve hukuka saygılı, kendine güvenen, çalışkan, hayata çağının ilerisinde bir ufka bakabilen bireyler olarak yetiştirmeliyiz.

Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadelede emeği geçmiş olan herkesi saygı, minnet ve şükranla anıyorum. Tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz

Kiraz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 101'inci yaşı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “23 Nisan'da kurulan meclisin günümüzde yetkileri azaltıldı, tek kişiye verildi. Bir gecede bakan değişikliği yapıldı. İlk seçimde iktidar olduktan sonra tekrar güçlendirilmiş parlamenter sistemi kuracağız” dedi.

Başkan Kiraz, yazılı açıklamasında, ülkelerin gelişmesinin; ülke çocuklarının ve gençlerinin ülkelerine sahip çıkması ile mümkün olacağını bilen, çocuklara olan sevgisini ve güveninin her fırsatta gösteren Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli tarihlerinden biri olan 23 Nisan’ı çocuklara bayram olarak armağan ettiğini belirtti.

“Türk milletinin geleceği, bugünkü çocukların doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen azmi ile büyük ve parlak olacaktır” diyen Kiraz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Milli bayram kutlamalarımızın uzun süredir içi boşaltılmaya çalışılıyor. Son yıllarda her 23 Nisan'da Atatürk anıtına çelenk sunabilmek için izin almak zorunda kalıyoruz. Bu yıl da hafta içlerinde birçok etkinlik serbestken 23 Nisan’ın cuma gününe gelmesiyle sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bu durumda pandemi çerçevesinde zaten kısıtlı bir şekilde kutlayacağımız 23 Nisan’ı kutlayamaz olduk. Ama önümüzdeki yıllarda pandeminin de olmadığı daha heyecanla kutlayacağımız umudunu koruyoruz. Yüreklerimizde 23 Nisan’ı kutluyoruz, kutlamaya devam edeceğiz.”

Kiraz, çocuklara daha güzel bir ülke bırakmak, onları huzur, güven ve barış ortamında geleceğe hazırlamak devletin ve birey olarak herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesiyle mümkün olduğunu kaydederek, “Demokrasiye, tam bağımsızlığa, insan haklarına, barışa ve özgürlüğe olan inancımızı güçlü sesimizle duyurmaya devam edeceğiz. 23 Nisan'da kurulan meclisin günümüzde yetkileri azaltıldı, tek kişiye verildi. Bir gecede bakan değişikliği yapıldı. İlk seçimde iktidar olduktan sonra tekrar güçlendirilmiş parlamenter sistemi kuracağız. Bu duygularla Türkiye Büyük Millet Meclis’imizin 101'inci yaşı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Deva Partisi Malatya İl Başkanı Onur Güneş

Demokrasi ve Atılım Partisi Malatya İl Başkanı Onur Güneş 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamak için yayınladığı mesajda “101 yıllık büyük coşkuyu ilk günkü heyecanla kutlayacağız” dedi.

Güneş mesajında şu ifadelere yer verdi; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük armağanı olan 23 Nisan’ın bize kazandırdığı cumhuriyet ve istiklalimiz gelecek kuşaklara emanet edilmiştir. Biz geçmişten aldığımız bu çok değerli mirasa sahip çıkmak için buradayız. Bu miras, en zor şartlarda yılmadan mücadele etmenin mirasıdır. Bu mirasın orta yerinde ‘Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ şiarı yazmaktadır. Bağımsızlığa ve milli egemenliğe doğru ilk adım atılarak Millet Meclisi açıldı. 101 yıl önce bir ulusun bağımsızlığının sembolü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan edilen bu önemli günün varlığını sürdürmeliyiz. Atatürk'ün 'Egemenlik kayıtsız şartın milletindir' sözüne uygun olarak TBMM'nin milletin ulusal değerlerine saygı duymak her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının görevi olmalıdır. Çünkü milletimizi gelişmiş ülkeler seviyesinin üzerine çıkaracak yine ulusumuzun azim ve kararlılığı olacaktır. İlk günkü coşkuyla bugünde bu bayramımızı kutlayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları olmak üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışında bulunanlarla, şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla, saygıyla anıyor, tüm çocuklarımızın bayramını kutluyorum."

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin

Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 101. kuruluş yıldönümünü gurur ve coşkuyla kutladığını bildirerek, “23 Nisan 1920 tarihi bir açılış tarihi değil, emperyalizme karşı bağımsızlığımızın zafer imzasıdır.” dedi.

Keskin’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı şu şeklide: “Esnaf ve sanatkar camiası olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 101. kuruluş yıldönümünü gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

Milli irademizin ve milli egemenliğimizin kalbi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, tarihimizin en önemli dönüm noktasında, umutsuzluğun, yoklukların ve güçlüklerin yaşandığı bir dönemde milletimize kurtuluş ve kuruluş mücadelemizin karargahı olmuştur. 23 Nisan 1920 tarihi bir açılış tarihi değil, emperyalizme karşı bağımsızlığımızın zafer imzasıdır.

Esnaf ve sanatkar camiası olarak şunu ifade ediyoruz; ülkemizin ve milletimizin geleceğine güvenle bakıyoruz. 101. kuruluş yıldönümünün haklı gururunu yaşıyoruz. Çünkü; ülkemize ve milletimize yönelik tüm olumsuzluklara, darbe ve işgal girişimlerine rağmen dimdik ayakta duran, her yönüyle gelişmiş bir Türkiye var.

Dün olduğu gibi, bugün ve yarında millet egemenliğine dayanan demokrasimize ve cumhuriyetimize, milli kurumlarımıza her şartta sahip çıkacak, yaşatma gayreti ve hedefi içinde olacağız.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kurtuluş ve kuruluş mücadelesi kahramanlarımızı, tüm aziz şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.”

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu

Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. Yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Sadıkoğlu mesajında, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun ve milli egemenliğimizin bütün dünyaya ilan edilişinin 101. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla idrak etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Milletimizin azim ve kararlılıkla başlattığı var olma mücadelesinin en son adımı bu günde atılmış ve ulusal egemenliğimizin tescillendiği 23 Nisan günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ‘Milletimizin aydınlık geleceği ve omuzlarında demokrasiyi yükseltecek nesil’ olarak görülen çocuklarımıza bayram olarak armağan edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bugünü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak çocuklarımıza armağan ederken, bağımsızlığımız uğruna verdiğimiz mücadelenin nesilden nesile unutulmadan aktarılmasına vesile olmuştur. Dünyada çocukların kutladığı tek bayram olan 23 Nisan, Atatürk’ün, geleceğimiz olan çocuklarımıza duyduğu güvenin ve sevginin de emsalsiz bir göstergesidir. Bu duygu ve düşüncülerle, bu eşsiz vatanı bizlere emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm gazi ve şehitlerimizi minnet ve rahmet ile yâd ediyor, tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş

"Bugün, bu toprakların insanlarının tebaa olmaktan ulus olmaya geçtiğinin tescillenmesinin 101. yıldönümüdür. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Meclis'inin kurulmasının 101. yılıdır. Bugün, dünyada çocuklara bayram adamış tek ulus olmanın kıvancını yaşamanın günüdür.

Ulusun onurunu ve özgürlüğünü korumak için Büyük Önder Atatürk'ün Anadolu'da yaktığı bağımsızlık ışığı, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla tüm yurdu aydınlatmıştır.

Atatürk’ün önderliğinde bir yandan Kurtuluş Savaşı’nı yürütürken, öte yandan Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, devrimlerin gerçekleştirilmesinde yaşamsal rol üstlenen Türkiye Büyük Millet Meclisi, ulusal egemenliğin vücut bulduğu, demokratik rejimimizin temel kurumu olmuştur.

Ancak, çağdaş demokrasilerde rejimin temelini oluşturan yasama-yürütme-yargıdan oluşan kuvvetler ayrılığı ilkesi, AKP iktidarı döneminde yok edilmiştir. TBMM büyük yara almıştır. AKP yöneticileri, bir taraftan demokrasi havarisi kesilirken, diğer taraftan da tek parti iktidarı ve başkanlık sistemiyle padişahlık rejimine özlem duymaktadırlar. Hukuk tanımaz, baskıcı iktidar, bağımsızlığımızı, özgürlüğümüzü ve demokrasimizi taçlandıran, aydınlanma devrimimiz Cumhuriyet’in kazanımlarını yok etmek için her türlü çabayı göstermektedir.

Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı gün olan 23 Nisan'ı, bayram olarak armağan ettiği çocuklarımızın korunması konusunda da siyasi iktidar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemektedir.

Okul çağında olmasına rağmen, sokaklarda, tarlada, fabrikada çalıştırılan, şiddetin, istismarın, zorla ve erken yaşta evliliklerin kurbanları olan milyonlarca çocuk bulunmaktadır.

Çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk işçi bulunmakta ve çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 78’i kayıt dışı çalıştırılmaktadır. TÜİK'in verilerine göre ise Türkiye'de 5-17 yaş arası tam 720 bin çocuk çalışıyor. 2020 yılı Ocak ayı itibariyle kayıtlı çalışan çırak sayısı 308 bin, 1 milyon 15 bin de stajyer ve kursiyer bulunuyor. Çalışan çocukların yüzde 35,9'u ev geçindirmeye destek olmak için erken yaşta iş hayatına atıldığını söylüyor.

2012 yılında yasalaşan 4+4+4 eğitim sistemiyle çocuk işçiliği yaşı fiilen 13 yaşa düşürülmüş ve sermayenin kalifiye ve ucuz işgücü ihtiyacına bağlı olarak meslek liselerinin sayısında artış olmuştur. Eğitimde 4+4+4 öncesinde, 2011-2012 eğitim öğretim yılında Türkiye’de sadece 45 özel meslek lisesi varken, son yedi yıl içinde kamu kaynaklarıyla yapılan doğrudan destek ve teşvikler sonucunda özel meslek lisesi sayısı ise 397’ye çıkmıştır. Bu okullarda okuyan öğrenciler daha öğrencilik yıllarından itibaren düşük ücretle işçi olarak çalıştırılmaktadır. Bu durum, çocukların eğitim hakkından mahrum kalmasının önünü açarak, ucuz işgücü olarak çalışma hayatında yer almasını kolaylaştırmıştır.

Öte yandan okullaşma oranlarındaki yetersizlik çözülememiş bir sorun olarak ortada durmaktayken, pandemi süreci eğitimdeki eşitsizlikleri daha da derinleştirmiştir. Bugün en az 4 milyon öğrenci uzaktan eğitime ulaşamamış veya eğitim sürecinden tamamen kopmuştur. Yoksul ailelerin çocukları her geçen gün eğitim sürecinden kopmakta ve bu durum giderek okul terkiyle sonuçlanmaktadır.

Çocuk istismarı, çocuklara yönelik cinsel saldırı suçları, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenlerin aksine yaygın ve sistematik olarak işlenmektedir. Adalet Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, çocuğa yönelik cinsel istismar suçu, son sekiz yılın en tepe noktasına ulaştı. Verilere göre, ceza mahkemelerinde 2019’da çocuğa cinsel istismar suçundan 28 bin 360 dava açılırken, davalarının sadece 15 bin 651’i mahkumiyet ile sonuçlandı, 6 bin 420 beraat kararı alındı.

Devlet, “çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimini temin etmek”le sorumludur. Ülkeyi yönetenler, çocukların korunmasına ilişkin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemektedir. Çocuklar eğitim hakkından mahrum bırakılmakta, biliminin evrensel ilkeleri üzerinden değil, dini kural ve referanslara göre eğitilmeye çalışılmakta; taciz ve tecavüze karşı korunmasız bırakılmaktadır.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatanı korumak çocukları korumakla başlar” sözleri ışığında, tüm çocuklarımızın eğitim ve sağlık hakkından eşit koşullarda yararlandığı, her türlü istismar ve baskıdan uzak gelişimlerini sağlayabildikleri bir ülke hepimizin ortak özlemi olmalıdır.

Bu duygular ve düşüncelerle yaşanan olumsuzluklara rağmen, aydınlık geleceğimizin güneşi ve güvencesi çocuklarımız başta olmak üzere, tüm ulusumuzun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Eğitimci (2 yıl önce)
    Cumhuriyet millet iradesi,adalet, eşitlik ,akıl ve bilime dayalı,herkesin inancını hür ve özgürce yaşadığı , demokrasi ile taclandirilmasi gereken bir yönetim tarzıdır.Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarini minnet,rahmet ve özlemle anıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    T,c basta bas komutan mustafa Kemal ataturk silahli arkadaslarin turk milletini Vatan evlatlarini sehitlerimizi anarak rahmet Diliyorum allahtan 23 nisan bayramimiz cocuklarimiza armagan olsun turk tarihini Vatanin kurtulusunu bilenlere armagan olsun Ne mutlu turkum diyene selam olsun vatanimiza bayragimiza milletimize
    0
    0
    Yanıtla
  • memleket sevdalısı (2 yıl önce)
    Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ülkemiz dört bir yandan kuşatılmışken canlarını ortaya koyarak bu vatanı bize kazandırıp ulusal egemenliğimizi kayıtısız şartsız millete kazandırdıkları için minnettarız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 yıl önce)
    TBMM nin açılışının, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 101. yılımızı kutlar, Başta Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin kurucusu Atatürk ve yakın silah arkadaşları olmak üzere kurtuluş savaşında ve yakın zamanda Vatanın bölünmez bütünlüğü için hayatlarını feda eden tüm Vatan evlatlarını rahmet ve minnetle anıyoruz, mekanları cennet olsun. EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
    0
    0
    Yanıtla