SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türk Konseyi Önemli Bir Platform Oldu'

0
Güncellendi - 2021-04-01 02:12:24
'Türk Konseyi Önemli Bir Platform Oldu'
A- A+ PAYLAŞ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türk Konseyi'nin önemli ve prestijli platform haline geldiğini söyledi.

Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi, Kazakistan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Videokonferans yöntemi ile gerçekleştirilen zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil etti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türk Konseyi üyesi ülkeleri devlet başkanları gayri resmi toplantısında konuşma yaptı. “Türk Konseyi uluslararası toplum tarafından tanınan Türk entegrasyonu için önemli ve prestijli platform haline geldi” diyen Caparov, üye devletlerin örgütün platformunda siyasi, ticari, ekonomik, kültür, insani ve sosyal konuları tartışma imkanı olduğunu söyledi. Caparov, halihazırda tüm ülkelerin yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınının etkilerini gidermeye çalıştığına işaret ederek, bu bağlamda Türk Konseyi üyesi ülkeleri liderleri birliğe çağırdı. Cumhurbaşkanı Caparov, Türk dünyasının modern tehditlere kararlı yanıt vermesini gerektirdiğine dikkati çekti.

Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in girişimiyle geliştirilen Türk Visyonu 2040 stratejik konseptini desteklediklerini ifade eden Caparov bu belgenin, entegrasyon sürecinin geliştirilmesi için yol haritası haline geleceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Caparov, Türk Dünyası Yatırım Fonunun oluşturulması projesinin önemli olduğunun altını çizerek, fonun merkez ofisinin Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yer alması için hazır olduklarını söyledi. Caparov, fonun oluşturulmasının ülkeler arasında yatırım ortamının iyileştireceğinden emin olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıda söz alan Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, "Türk uygarlığının modernleşmesine, özellikle de tüm dünyaya Ahmed Yesevi ve Kutsal Türkistan'ın mirasını sunarak başlamanızı tavsiye ediyorum. Bu nedenle bugünkü zirveye 'Türk dünyasının manevi başkenti olan Türkistan' konusu altında geçiyor. Nursultan Nazarbayev'in inisiyatifiyle, Türkistan şehri kökten değişti ve yeni bir görünüm kazandı" dedi.

Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı, Türk Konseyi Onursal Başkanı Nursultan Nazarbayev, Türk ülkelerinin başkanlarına bir teklifte bulundu. Nursultan Nazarbayev devletlerin gelişmeye devam etmesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Biz, Türk Konseyinin geleceği ile ilgili belgeyi kabul etmeliyiz. Bakü'deki zirvede, Türk dilinde konuşan devletler İşbirliği Konseyi seviyesinin örgüt seviyesine yükseltilmesini önerdim. İnsani ve kültürel gelişimin yanı sıra, birbirimizden çok şey öğrenebiliriz. Latin alfabesini kullanmak, gençliğimizin gelişimini küresel düzeyde teşvik etme fırsatı bulduğumuz ortak bir sistem sağlar. Ülkelerin birlikte gelişmesi bizim için önemli" dedi.

Nursultan Nazarbayev, Türk ülkelerinin karşılıklı ticaret geliştirmesi ve yatırımları çekmek için çalışması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Nursultan, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız