SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türk Ocağı'ndan 'Andımız' Kararına Tepki

0
Güncellendi - 2021-03-15 21:27:14
Türk Ocağı'ndan 'Andımız' Kararına Tepki
A- A+ PAYLAŞ

EĞİTİM İŞ DE DANIŞTAY'IN, BAKANLIĞIN 'ANDIMIZ'IN OKUNMAMASI İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDAKİ KARARINA TEPKİLİ.. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun , Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 'Öğrenci Andı'nın yönetmelikten çıkartılması kararını onamasına Türk Ocağı ile Eğitim İş Sendikası Malatya şubeleri tarafından tepki gösterildi.

Türk Ocağı Malatya Şube Başkanı Nadir Günata yaptığı açıklamada, " Türk Ocakları olarak belirtmek isteriz ki; Andımız, yeni kuşakların Türklük bilinciyle yetişmesi, Türkiye’nin sonsuza dek yaşaması için önemlidir." dedi.

Günata yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Bilindiği gibi, Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "Öğrenci Andı" başlıklı 12. maddesini, 08 Ekim 2013 tarihinde yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle Türk Eğitim-Sen tarafından açılan davada, Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihli, 2013/10501 Esas, 2018/2319 Karar Sayılı kararı ile işlemi iptal etmişti. Bu kararda, “Andımız” metninin Anayasa’mız ve millî eğitim sistemimizin temel amaç ve ilkeleriyle uyumlu olduğu, “Ant”ın kaldırılması için pedagojik ve yasal gerekçeler gösterilmediği ve dolayısıyla “Öğrenci Andı”nın kaldırılmasının haklı gerekçelere ve hukuki temellere dayandırılmadığı ifade edilmişti.

Ne yazık ki Millî Eğitim Bakanlığı, bu karara itiraz edip Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna taşımıştı. 12 Mart 2021 tarihinde basına yansıyan habere göre Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 4’e karşı 11 oyla 8. Dairenin verdiği kararı bozdu. Böylece Andımız’ın okunmasının, ilgili yönetmelikten çıkarılması onaylanmış oldu. Gerekçeli karar henüz açıklanmamakla birlikte bu kararı kesinlikle onaylamıyoruz.

Danıştay 8. Dairesinin 2018’deki kararı hakkındaki açıklamamızda da belirttiğimiz gibi, “Öğrenci Andı”nın kaldırılması, sözde “çözüm ve barış süreci”nde birtakım bölücü çevreleri memnun etmek için yapılmış yanlışlardan biri idi. Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşu olarak bu tür “taviz”lerin bölücü teröristleri yatıştırmayacağını, tam aksine daha da azdıracağını ısrarla söylemiş; zamanında gerekli uyarılarda bulunmuştuk. Nitekim 2015 yazında PKK’nın “çözülme süreci”nden yararlanarak bölgede gerçekleştirdiği silahlanma, mahkemeler ve kaymakamlıklar kurma, hendekler açma gibi faaliyetleri karşısında teröre karşı kararlı bir mücadele başlatmak zorunda kalmıştık. Hafıza-i beşer, nisyan ile malul olabilir ancak “Devlet Hafızası” asla unutamaz, unutmamalıdır.

Türklüğün bir etnik grup değil, tarih içinde yoğrulmuş büyük bir millet olduğunu anlamak istemeyenlere bir kez daha hatırlatıyoruz:

Bu topraklar Türkiye’dir, Türklerin vatanıdır. Burada yaşayan milletin adı Türk’tür. Öğrencilere millî şuur ve özgüven kazandırmak için eğitim ve öğretimde yapılan öğrenci andı uygulamasının ırkçılık veya faşizmle hiçbir ilgisi yoktur.

Türk Ocakları olarak belirtmek isteriz ki; Andımız, yeni kuşakların Türklük bilinciyle yetişmesi, Türkiye’nin sonsuza dek yaşaması için önemlidir. Türklük yok olursa bundan Türk dünyası, İslam dünyası ve bütün mazlum milletler zarar görür; onların umut ışığı söner.

Olumsuz sonuçları, gelecek kuşaklarda açıkça görülecek olan bu kararın gözden geçirilip düzeltilmesini milletçe umuyoruz.

Ne Mutlu Türk’üm Diyene!"

EĞİTİM İŞ DE TEPKİ GÖSTERDİ..

Danıştay'ın, hükümetin talebi doğrultusunda verdiği 'Andımız'ın okutulmamasına ilişkin kararına Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş da tepki gösterdi.

Denktaş, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"AKP'nin okullardan Öğrenci Andı'nı kaldırmasının ardından sendika olarak başlattığımız hukuk mücadelesi, 8 yıllık bir hukuki sürecin ve birbirini takip eden hukuksuzlukların ardından ne yazık ki ulusumuzun aleyhine sonuçlanmıştır.

Eğitim-İş olarak hem yargının geldiği durumu, hem de yöneticilerin Cumhuriyet alerjisinin dozunu gösteren bu sürecin tüm ayrıntılarını paylaşmayı kamusal bir görev kabul ediyoruz:

Bilindiği üzere 08.10.2013 tarihinde yayınlanan İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikle “Öğrenci Andı” kaldırılmıştı. Bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin hemen ardından sendikamız, konuyu yargıya taşımış ve Danıştay 8.Dairesi, sendikamızın talebini haklı bularak Andımız'ın kaldırılması kararını hukuka aykırı bulmuştu.

Danıştay'ın söz konusu kararında Eğitim-İş'in gerekçeleri bir bir sıralanarak, "Öğrenci Andı'nda yer alan kavram ve ilkelerin, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi milli eğitim sistemimizin kanun ve yönetmelikte belirlenen, düzenlenen temel amaçlarını ortaya koyduğu" vurgulanmıştır.

Sendikamızın dava dilekçesindeki ifadelerin birçoğunun birebir yer bulduğu kararda "Türk Devletini ve Milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibariyle sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir" denilmişti.

Ancak 2018'de verilen karar hukuka açıkça aykırı bir şekilde uygulanmıştır. Bu nedenle karar, Andımız’ın okullara dönmesini sağlayamamış, Cumhuriyet alerjisiyle güçlenen idari bir inada toslamıştır.

MEB, bununla da yetinmeyerek Danıştay'ın ilgili kararının bozulması için temyiz başvurusunda bulunmuştur. Böylece Danıştay'ın bir kararı temyize götürülse dahi karar bozulana kadar kesin olarak uygulanacağına dair yasalar, bizzat MEB tarafından çiğnenmiştir.

Sendikamız bu hukuksuzluğa da seyirci kalmamış, Danıştay kararına uymayan MEB yöneticileri hakkında da yargı süreci başlatmıştır.

Çelişkilerle dolu bu hukuki sürecin ardından, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 8. Dairesi’nin Öğrenci Andı’nı kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğini iptal eden kararını bozmuş ve Andımız'ın artık okullarda okutulmaması yönünde karar vermiştir. Sendikamızın davacı taraf olmasına rağmen, bu kararın tıpkı Cumhuriyetçilere zulmedilen kumpas davalarındaki gibi yargısal ağ olan UYAP'tan değil havuz medyadan öğrenilebilmesi ise ayrıca manidar olmuştur.

Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: gerekçeli karar sendikamıza tebliğ olduğu anda gerekli hukuki değerlendirme ve açıklamayı yapacağız. Her türlü siyasi karara rağmen Öğrenci Andının okullarımızda okunması için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Andımız'ı Türk olmaktan, çalışkan ve doğru olmaktan imtina eden; göz bebeğimiz ve milletçe en büyük kazanımımız olan Cumhuriyet'ten, kurucularından, değerlerinden rahatsızlık duyan; padişahlığa hasretlik çektiği için millet olmanın altını çizen her değere düşmanca bakan zihniyete karşı savunmaya devam edeceğiz! Öğretecek, okutacak, aşılayacağız! Andımız olsun, ahdımız olsun ki Başöğretmenimizin "açtığı yolda, gösterdiği hedefe, hiç durmadan" yürüyeceğiz!"

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Seyfi (3 yıl önce)
    iyiki iyi parti var Allah razı olsun andımız ıcın uğraştılar ınsallah yıne okunacak ne mutlu Türk’üm diyene
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Ne mutluyum turkiye diyenler milliyetciyim diyenler nerede sesiniz cikmiyor yorum yapmiyorsunuz ben diyorum ne mutlu turkiye Diyene
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Üstünlük ırkta değildir . Çocuklara hergün yalan söyletmeyelim .
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (3 yıl önce)
    Yandaş Medyanın Yandaş Editörü Ve Habercileri Yapacak Başka Bir Haber Bulamadiniz mi..... Okunsa Nolur Okunmasa Nolur Buradan Hemen Yorumlara Yok AKP yok MHP Diye Laf soyleyenlere Bakıyorum da ... Gereksiz Habere Gereksiz Yorumlar Yazılmış....
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (3 yıl önce)
    hayaldi gerçek oldu (mu) yaparsa onlar yapar (mı) bizi bizden olmayanlar ile sınama Rabbim!
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyaspor 1966 (3 yıl önce)
    Türk'üm, doğruyum, çalışkanım. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türk'üm diyene.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan Günata (3 yıl önce)
    Andımız bize bir mirastır. Türk kültürünü ifade eden, büyüklere atalara karşı saygı çerçevesini belirleyen, vatanı milleti herşeyden daha çok sevmeyi saymayı öğreten, ne olursa olsun her daim ileriye gitmeyi, hedeften şaşmamayı ve geçmişi unutturmayan, ve en önemlisi de Türk'üm dedikçe mutlu olmayı sağlayan andımızı geri istiyoruz. Bizler yaşadık, çocuklarımız ve gelecek tüm nesil de yaşasın... Ne Mutlu Türk'üm Diyene!
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (3 yıl önce)
    Malatya Türk Ocağının bu onurlu davranışından dolayı Malatya Şube Başkanı Nadir Günata ve yönetimini tebrik ederim. "Tarihte Atatürk’e düşman olup da Türk’e dost olan çıkmamıştır! Atatürk, Türk Milletinin mavi gözlü bozkurtudur." NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Çağdışı bir uygulamanın resmen sona ermesidir.Küçük çocukların beyinlerini anlamadıkları şeylerle doldurmanın faydası olmaz.Vatanını milletini seven çalışır, üretir dürüst olur.Burasi kuzey Kore değil aşalım artık hiçbir ırkın üstünlüğü yoktur gülünç durum,yerinde karar?
    0
    0
    Yanıtla
  • Gülünç olan sen ve senin gibilerin kafa yapıları. Milletleri ayakta tutan değerleridir. Sen Türk olmaktan mı, Doğru olmaktan mı, küçüklerini koruyup büyüklerini saymaktan mı, yurdunu ve milletini sevmekten mi rahatsız oldun. Anayasaya göre Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes TÜRKTÜR der. Üzerinde taşıdığın kimlikte de TC vatandaşı olduğun yazar. Unutma ki Andımızın kaldırılmasını PKK lılar ile FETÖ cüler arzu etmekte idi.
    0
    0
    Yanıtla
  • AKP istemedi mi kaldırılmasını. Ne fetö sü ne pkk sı
    0
    0
    Yanıtla
  • Türk olmanın, doğru olmanın, çalışkan olmanın Türk'ün yurdunda kime zararı var?
    0
    0
    Yanıtla
  • Banazili (3 yıl önce)Bekir isimli kullanıcı yorumuna
    Türk olan anlamaz gardaşım böyle boyle gençlerin milliyetçiliği biter .
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (3 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    öldükten sonra kimseye senin ırkın ne diye soran olmayacak, ya da senin ırkın şu sen sorgulanmayacaksın diyen olmayacak. Sadece inancı sorgulanacak. O yüzden yeryüzünde ırkçılık sadece cahil insanların yapacağı iştir. Tüm Müslümanlar kardeştir. Tabi bu kalpten inananlar için. bu arada artık ülkenin neredeyse yarısı Türk değil. Niçin andımızı okusunlar? Hadi onları geçtik şu an 30 yaş üstü olanların hepsi okul zamanında her gün okumuştur andımızı. Hani nerede doğru, çalışkan insanlar? Hadi her şeyi geçtik birazcık empati yapın farz edin ki Almanya'dasınız alman okuluna gidiyorsunuz, size her gün marş okutuyorlar Almanım diye, Ne düşünürdünüz acaba? bu tarz uygulamaları yaptığınız zaman PKK gibi teröristler ortaya çıkıyor. birileri de çıkıp ırkçılığı farklı boyutta kullanıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türk demek ne demek önce aç bir bak. Irkçılık ne demek onuda bir araştır. Sen almanya ya gittiğinde Türk vatandaşı olarak gidiyorsun çünkü Türk kimliği taşıyorsun. Amerika'da birçok milletten insan var. Ama genel isimleri ne ? Amerikan vatandaşı. Bu tüm ülkeler için geçerli. Dinimize gelince Türküm deyince ırkçı mı oluyorsun? Atanı sevince ırkçı mı oluyorsun? Avrupa'da Türk demek müslüman demektir. İslam'a bunca yıldır en büyük hizmeti Türk milleti etmiştir. Türk Allah'ın ordusudur. Bu ülkede çeşitli birçok farklı etnik unsur var evet. Bunları inkar etmiyorum. Lakin bu etnik unsurların komple adı Türk tür. Bunun neresinde ırkçılık? Türk lafından en çok rahatsız olan yakın zmana kadar PKK idi. Atatürk'ü ismini ,Türk adını kim sevmez? Bu ülkenin düşmanları sevmez. Lütfen Büyük Türk milletini bu tarz şeylerle bölmeye parçalamaya uğraşmayın.bu tür saçma şeylerle pkk ile Türk milletini aynı kefeye koymayın. Biz hepimiz biriz elhamdülillah Müslüman Türk milletiyiz. Ne mutlu TÜRKÜM diyene.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (3 yıl önce)Bekir isimli kullanıcı yorumuna
    Türk ve Türkiye vatandaşlığı farklı şeyler. Sen kendi yazdığını inkar ediyorsun. suriyeli veya kürt bir çocuğa her gün niçin "Türküm, doğruyum, çalışkanım" desin? bunu yaptığın zaman o ırkı asimile etmeye çalışırsın, insanları türkleştirmeye ve o ırkı yok etmeye çalışıyorsun demektir. şu an çin in uygur lara, zamanında rusların kazaklara, kırgızlara.. .vb. yaptıklarını yaparsın ki, yaptıkta. insanlara etnik kimliğini unutturmaya çalışırsan, birileri de hatırlatmaya çalışır. bundan dolayı da etnik savaşlar çıkar, ülkeler bölünmeye kadar gider.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye vatandaşlığı diye birşey yoktur. Türk vatandaşlığı vardır. Bu söylediğin aynı İtalya lı vatandaşı , Fransa lı vatandaşlığı gibi saçma birşey. Nasıl İtalya'da yaşayan İtalyan vatandaşı ise. Almanya'da yaşayan Alman vatandaşı ise. Türkiye de yaşayan da Türk vatandaşıdır. Türk kimliği çatıdır ,kapsayıcıdır. Bu topraklarda yaşayan, bu topraklara, bu devlete bu ortak kültüre bağlı kader ve gönül birliği yapmış tüm insanların adıdır Türk. Suriyeli ve Kürt aynı değildir. Kürt bu toprakların insanıdır, Türk vatandaşıdır. Tutup Suriyeden gelen mülteciler ile ülkemin Kürdünü aynı kefeye koyma. Kimsenin kimseyi asimile ettiği zaten yok. Kimse kimseyi de yok etmeye çalışmadı. Bu ülkede hiçbir etnik unsur asimile olmamıştır . Bu topraklarda etnik bir savaş ta çıkmaz isteseler de cikartamazlar. Çünkü bu topraklarda yaşayanlar etle tırnak gibidir.
    0
    0
    Yanıtla