SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkiye Yerel Seçim Atmosferine Girdi

0
Güncellendi - 2018-10-28 02:50:51
Türkiye Yerel Seçim Atmosferine Girdi
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye, seçim tarihi 31 Mart 2019'a 5 ay kala Mahalli İdareler Seçimleri'nin atmosferine girdi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 24 Haziran seçimleriyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçen Türkiye'de, gözler şimdi de gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçimlere çevrildi.

Partiler arasında henüz yerel seçimlere dönük bir ittifak kararı bulunmazken, çoğu kentte aday adayları şimdiden çalışmalara başladı.

Özellikle küçük illerde aday adaylarının bilboard, broşür ve afiş reklamları duvarları renklendiriyor.

Tüm seçim bölgelerinde aday göstereceğini açıklayan AK Parti'de aday tespit çalışmaları başladı. Aday belirleme süreci kapsamında, vatandaşların, teşkilatın ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini alan parti, bazı illerde ise anketler yaptırıyor.

Çıkan sonuçları ve yapılan anketleri ilk olarak parti bünyesinde oluşturulan komisyon değerlendirilecek. Komisyonun değerlendirmesi sonucunda öne çıkan adayların isimleri, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

"Gönül belediyeciliği" sloganı ile hareket eden AK Parti, belediye başkan adaylarının başvurularını 5 Kasım'dan itibaren almaya başlayacak.

CHP 105 adayı açıkladı

CHP'de kamu çalışanları hariç adaylık başvurusu dün tamamlandı. Kamu çalışanları için başvuraları ayrıca alacağını açıklayan CHP'de, özellikle partinin güçlü olduğu yerlerde çok sayıda adaylık başvurusu yapıldığı biliniyor. CHP'de resmi başvuru sayısının bir hafta içinde açıklanabileceği belirtildi.

CHP'de aralarında ilçe ve beldelerin bulunduğu 105 seçim bölgesinde ise adaylar açıklandı.

Aydın'da Özlem Çerçioğlu, Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen ve Hatay'da Lütfü Savaş'ın yerini koruyacağına kesin gözüyle bakılan CHP'de Ankara, İstanbul ve İzmir adaylarının bizzat Kemal Kılıçdaroğlu tarafından belirleneceği ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu'nun üç büyükşehir adayının belirlenmesinde İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP ile görüş alışverişinde olacağı konuşuluyor.

MHP ön başvuru alıyor

MHP'de 1 Eylül'den itibaren aday adaylarının ön başvuruları alınmaya başlandı. MHP'nin resmi başvuru takvimi, YSK'nin açıklamasına paralel olarak oluşturulacak. Bu çerçevede birkaç gün içinde şekillenecek başvuru takvimi, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin teşkilatlara göndereceği genelgeyle duyurulacak.

MHP'de yerel seçim çalışmalarını Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın, Sadir Durmaz ve Feti Yıldız'dan oluşan komisyon yürütecek.

MHP, yerel seçimde FETÖ ve benzeri unsurların partiye sızmasını önlemek için hem belediye başkanı hem de meclis üyeliğine adaylık müracaatı yapacakları güvenlik soruşturmasından geçirecek. Bunun için genel merkezde hukukçulardan oluşan heyet, adayların öz geçmişlerine ilişkin titiz inceleme yapacak.

Yerel seçimde, partinin ilke ve prensiplerine aykırı davranan, toplumda itibar kaybı yaşayan ve partiye aidiyet bağı azalan mevcut belediye başkanları kesinlikle aday gösterilmeyecek.

İYİ Parti önümüzdeki ay başvuru almaya başlayacak

İYİ Parti'de aday adaylığı başvuruları henüz alınmaya başlanmadı. Bazı yerlerde adaylık açıklaması yapan ve çalışan aday adayları mevcut ancak parti henüz hiç başvuru almadı. Başvuruların Kasım ayının başından itibaren alınması planlanıyor.

İYİ Parti'de adaylar teşkilatlarla temas halinde belirlenecek. Dürüst, kendi alanında başarılı, kendini ispat etmiş, partinin ilke ve değerlerine sadık, yöresinde tanınan, sevilen, temiz adayların tercih edileceği öğrenildi.

HDP

HDP'de ise resmi olmasa da aday adaylığı başvuruları alınıyor. Bunlar ön başvuru niteliğinde gerçekleşiyor. Partinin resmi başvuru takviminin ise 10-15 gün içinde şekilleneceği aktarıldı.

HDP'de başvurular yerel seçime yönelik oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilecek.

Partilerin Ankara, İstanbul ve İzmir ile diğer büyükşehir adaylarını en son açıklaması bekleniyor. YSK, kamu çalışanlarının yerel seçimlerde adaylık için istifalarında son günü 1 Aralık olarak açıklamıştı.

Ankara, AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Maksut (5 yıl önce)
    Zaten hiç çıkmadıki her sene seçim oluyor. Genel seçim, yerel seçim, referandum.
    0
    0
    Yanıtla