SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkiye'de Sadece Malatya 'Büyük Ova'yı Savsakladı!

0
Güncellendi - 2018-01-16 20:10:34
Türkiye'de Sadece Malatya 'Büyük Ova'yı Savsakladı!
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye tarımının kurtarıcı projesi ve tarımsal üretimde küresel liderlik yarışının en önemli aracı olarak nitelendirdiği ‘Büyük Ova’ projesinde, Türkiye’nin 80 ili kısa sürede ova sınırlarını tespit ederek, bu ovaları koruma altına alırken, Malatya merkezde ova sınırlarını belirleyecek kurumların, sonuçsuz toplantılar düzenlemek dışında bugüne değin herhangi bir somut ilerleme sağlayamadığı ortaya çıktı.

Bakanlar Kurulu’nun 12.12.2016 tarih ve 2016 /9620 sayılı kararı ile “Büyük Ova Koruma Alanları” başlığı ile bir kararname yayınlanmıştı. Söz konusu kararname, “Tarımsal üretim potansiyeli yüksek; erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovaların”, ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ projesi ile koruma altına alınmasını öngörüyordu. Proje ile Türkiye genelinde 184 tarımsal potansiyeli yüksek ovanın tarımsal SİT alanı ilan edilmesi hedefleniyordu.

Proje kapsamında, Türkiye’nin 80 ilinde Valilikler başkanlığındaki toprak koruma kurulları, tarım il müdürlükleri, belediyeler ve diğer ilgili kurumlar, yoğun bir çalışma sonucunda kısa sürede ovaların sınırlarını belirleyip tescil ederek projeyi iller bazında sonuçlandırdı. Bu kapsamda, ilk aşamada 141 ova ‘tarımsal sit alanı’ olarak tescil edildi.

Malatya ovasının ve Malatya’daki diğer ovaların sınırlarının belirlenmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatına rağmen ısrarla savsaklanmasının arka planındaki gerekçeler bilinmezken, imar planları üzerinde rant sağlamayı hedefleyen bazı çevrelerin ova sınırlarının belirlenmesini engellediği ileri sürülüyor.

Doç. Dr. Gündüz: Milli ovasını belirleyemeyen tek il Malatya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem vermesine karşın Malatya’nın koruma altına alınması gereken ovalarının sınırlarını henüz belirleyemeyen ilgili kurumların duyarsızlığı, geçtiğimiz günlerde organize edilen ‘Türkiye’de Tarım Eğitiminin Başlamasının 172. Yıldönümü’ kutlamalarında konuşan Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz’ün açıklamaları ile ortaya çıktı.

Doç. Dr. Orhan Gündüz, ‘Büyük Ova Koruma Alanları’ projesi  kapsamında koruma altına alınması gereken ovaların Malatya dışında Türkiye’nin tamamında belirlendiğini vurgulayarak, “Şu anda bu ovayı belirleyememiş tek il maalesef Malatya’dır” dedi.

Özeleştiri yaptı “Kendimin de dahil olduğu bir sorun”

Ova sınırlarını belirleyecek bazı kurumlarda kendisinin de yer aldığını hatırlatarak özeleştiri de yapan Doç. Dr. Orhan Gündüz, “Malatya’da kendimin de dahil olduğu bir sorun var. Büyük Ova Projesi.  Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde Tarım ovalarının belirlenmesine yönelik bir proje var. Şu anda bu ovayı belirlememiş olan tek il Malatya.  Malatya Büyük ovalarının sınırlarını henüz belirleyemedi.  Türkiye’deki tek il. bizim ilimiz maalesef” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta Tarımsal Eğitimin Başlangıcının 172. Yılı nedeniyle organize edeline kutlama töreninde yaşananları ifade eden Gündüz, “Yaptığımız son toplantıda kendimizi de eleştirdik.  İlimizin ve tarımsal paydaşlarımızın prestiji açısından milli ova sınırlarımızı bir an önce hayata geçirmemiz gerektiğini  düşünüyorum” dedi.

“Katar’ın düştüğü durumu görüp, tarımın önemini bir kez daha doğru yorumlamalıyız”

Tarımın insanlığın yaşamını ve ülkelerin bağımsızlığını sürdürmesi açısından önemini vurgulamanın bile gereksiz olduğunu kaydeden Gündüz, “İşte kısa süre önce Katar örneğini yaşadık. Bir grup ülke Katar’a abluka uyguladı. Katar’da insanlar bir gecede tüm marketleri boşaltarak gıda ürünleri depoladı. Yoğun bir gıda ürünleri sıkıntısı yaşandı. Katarlıların çok parası vardı ama o paraları ile alacak gıda ürünleri yoktu. Para var ama gıda yok. Türkiye gıda gönderdi. İleride bu halleler düşmemek için tarıma şimdiden sahip çıkması önemli. Ya üretin ya da üretenin yanında olun mantığı ile hareket etmemiz gerekiyor. Biz Ziraat Mühendisleri Malatya Şubesi olarak her  daim tarımın yanındayız” diye konuştu.

Büyük Malatya Ovası belirlenemedi ama…

Bu arada, Büyük Malatya Ovası sınırlarının belirlenmesi konusundaki ilgili kurumların savsaklama ve duyarsızlığı devam ederken, Doğanşehir Ovası’nın 3572 hektar, Yazıhan Ovası’nın ise 21 bin 272 hektar büyüklüğünde planlandığı öğrenildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Huseyin (5 yıl önce)
    Tarımmi kaldı.tutun yasak pancar yasak.gubre mazot fahiş fiyat.su işe her tarlaya saat koydular ev suyundan pahalı.kaysinin hali ortada.urun yetiştirende zararına satıyor.kime lazımsa eksin yesin.en güzeli bina yapıp satmak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin (6 yıl önce)
    Kayalıkları tarım arazisi bostanbaşını imara açanların allah belasını versin şimdiki müdürümüz Tahir Macit o zaman Müdür değildi yoksa bu talan ve yağmaya müsade etmezdi Müdürümüz 10 ay oldu göreve başlayalı kıyamet ondan kopuyor. Kim nefsi ve şahsi menfaati için birşeyler koparmaya çalışyorasa çalışyorasa şerefsizin önde gidenidir. Malatya yeni bir Müdür gördü kıymetini bilelim ve destekleyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim (6 yıl önce)
    Milli bir çobanmı istemesini bekliyordunuz yoksa Bu millet bu vatandan vaz geçmiştir Demek istiyordunuz Hayır hayır ey devlet pılanlamacıları Milleti uyutmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • halil (6 yıl önce)
    sahipsiz malatya. boş vekiller.reis in adı ile seçilen ilimin temsilcileri. malatya sizden usandı. bırakın gidin. malatya her geçen gün geriye gidiyor.malatyalı uyumaya devam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Görengöz (6 yıl önce)
    Kayalıkları tarım arazisine sokup bostanbaşını imara soktuğunuzda nerdeydiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Y . Ç . (6 yıl önce)
    Fiyaskolar Şehri Malatya . Allah Bizleri Bu Şehirden Bir An Önce Kurtarmayı Nasip Etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • AKÇADAĞLI (6 yıl önce)Y . Ç . isimli kullanıcı yorumuna
    AMİNNNNNNNN............
    0
    0
    Yanıtla
  • EYYÜP (6 yıl önce)
    Tecde de 1 milyon dan fazla meyve ağaçları kestiler belediye destekli ve imara açılması kimin umurunda. Birileri para kazanmak istiyor. Reis desede saklıdır ondan bir çok şey
    0
    0
    Yanıtla
  • DAYICIĞIM (6 yıl önce)EYYÜP isimli kullanıcı yorumuna
    Resmen cinayet işlendi Tecde de.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (6 yıl önce)
    Sahipsiz Malatya, her şey zamanında yapılacaktı. Şimdi beylerderesine kadar şehir yapılaşmasını durduramazlar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (6 yıl önce)
    Bunların hepsini reise şikayet etmek lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (6 yıl önce)
    Ovalarda rant var iken niye tarım ovası yapsınlar kuzey çevreyolunun etrafını önceden kapatmışlar rantiyeye doymuyorlar ihalelerden yedikleriyle yer almışlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (6 yıl önce)
    Daha önceki yorumlarımda hep değinmiştim.Ovalarımıza dokunmayın bu kadar yapılaşma yeter!
    0
    0
    Yanıtla
  • Meraklı (6 yıl önce)
    Malatya ovasında inşaat yapmak varken kim koruma altına alacak?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergün (6 yıl önce)
    Şimdiye kadar neredeydiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • DAYICIĞIM (6 yıl önce)Ergün isimli kullanıcı yorumuna
    Biz başımıza felaket gelmeden önlem almayız. Deprem olur evler yıkılır. sonra sağlam ev yapmayı düşünürüz ama yine de yapmayız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Sende sorunun ne olduğunu biliyorsun fakat söyleyemiyorsun siyasiler ve bürokrasi çatışmasından çözülemiyor.yine kaybeden malatya oldu....
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Bu konuyla,İLGİLİ,ALAKALI,BİLGİLİ kimse yokmu niye bir açıklama yapmaz Belediyeler bir tek İMAR mı açar onunla ilgilimi işlere bakar...........
    0
    0
    Yanıtla
  • Nurten (6 yıl önce)
    Akp istanbulda köprü yapar Malatyada havasini atarsiniz.is çalışmaya gelince sıfır. Reis bunları sirkelemekle çok iyi yapıyor. Işte milletin yanında olmak böyle bişey.
    0
    0
    Yanıtla
  • bunları.biliyormusunuz (6 yıl önce)
    güzelim Malatyam kimlerin eilne kaldı.İki lafı bir araya getiremiyen yöneticiler,rantçı siyasetçiler....Yerli Malatyalı kim var ki hep göçden gelenler,Onlar mı Malatyamızı sahiplenecek..
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (6 yıl önce)
    Bu Olan Şehrimizin sahipsiz olduğunu bir kez daha bizlere gösteriyor devam edin böyle bravo hepinize.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (6 yıl önce)
    Çıkarcılar. Daha çok beklersiniz. Rant peşinde koşmaktan önemli konuların ne anlamı var. Şelaleciler bu işi neden geçmişler acaba. Malatya elden gidiyor beyler sorumlular rabbime havale. Elazığdaki hastahane biterse, öğrenci sayısı azalırsa nüfus geriye düşünce sonucu düşünün. Bugünü kaydedin. Malatyanın geleceği adına olması gerektiği gibi güzel şeyler yapılıyormu acaba. Haberlerin çoğuna bakın hep rant peşindeler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şüle (6 yıl önce)
    Ovanın tanımını bilen Üniversite öğretim üyeleri komisyon da yok mu ki?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandas (6 yıl önce)
    Malatya malatya bulunmaz eşin ama çok sahipsizsiz REİS KURTAR BİZİ.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Hocam.gerek.yok.tarima.samani.eti.ital.ediyoruz
    0
    0
    Yanıtla