SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'En Meşhur İtfaiyeci' Malatyalı Prof.Dr. Kılıç'a Veda

0
Güncellendi - 2021-07-10 17:40:34
'En Meşhur İtfaiyeci' Malatyalı Prof.Dr. Kılıç'a Veda
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin 'en meşhur itfaiyecisi' olarak da adlandırılan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski itfaiye müdürlerinden, İstanbul Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Malatyalı Prof.Dr. Abdurrahman Kılıç, akciğer kanseri hastalığı nedeniyle tedavi görmekte olduğu hastanede vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

1 Nisan 1951'de Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde dünyaya gelen Prof.Dr. Kılıç, 1989-1994 yılları arasında İstanbul İtfaiye Müdürü olarak görev yaptı. 1969 yılında Kahramanmaraş Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi’nde 1974 yılında lisans ve 1976 yılında yüksek lisansını bitirdi. Yüksek lisansından sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Makine Fakültesi Isı Tekniği Kürsüsü’nde asistan olarak çalışmaya başladı. Güneş enerjisi konusundaki doktora çalışmasını 1982 yılında tamamladı. 1991 yılında Makine Fakültesi’nde doçent ve 1997 yılında aynı fakültede profesör oldu. Türkiye’de, ‘yangın güvenliği’ni ilk defa 1995 yılında üniversitede ayrı ders olarak açtı. Yangın yönetmeliğini çıkararak, yangını önleme ve söndürmeye bilimsellik kazandırdı.

1987 yılında genç bir mühendisken, Japonya’da düzenlenen bir yangın kursuna başvuru yaptı ve kabul edildi. Kendisini İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin başına taşıyan süreç de böylece başlamış oldu. İki yıllık kursun ardından Türkiye’ye dönen Abdurrahman Kılıç 1989 yılında İstanbul İtfaiyesi’nin başına geçti. İlk iş olarak İtfaiye Müzesi’ni kurdu, Türkiye Yangından Korunma Vakfı’nın temellerini attı.

‘HAYATTA 4 ASIM VAR’

İtfaiye kariyeriyle birlikte üniversitelerde öğretim üyesi olarak da ders vermeye başladı. Abdurrahman Kılıç o dönem verdiği bir röportajda kendisini, “Dört asım var: Atatürk, Mevlana, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre... Bu kişileri hem sever hem de yaşantılarından ve söylediklerinden kendime dersler çıkartırım” diye anlatmıştı.

Bir süredir gördüğü kanser tedavisi nedeniyle hayatını kaybeden Abdurahman Kılıç’ın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

MESAJLAR..

Öğretim üyeliğinden emekli olan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ın ölümünün ardından İTÜ Rektörlüğü başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda “Üniversitemize uzun yıllar hizmet etmiş, bilgi ve birikimleriyle iz bırakan emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Kıymetli hocamıza Allah’tan rahmet kederli ailesine ve İTÜ camiamıza başsağlığı dileriz” denildi.

İstanbul İtfaiyesi de Abdurahman Kılıç’ın ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda, “İtfaiye teşkilatının gelişmesinde önemli katkılarda bulunan, 1989-1994 yılları arasında İstanbul İtfaiye Müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. Abdurahman Kılıç’a rahmet, ailesine ve teşkilatımıza başsağlığı dileriz” denildi.

Prof. Dr. Kılıç'ın yakını Zühtü Ferah da, "Bugün yaşadığımız binalar güvenli bir şekilde yapılıyorsa, yurt dışında bulunan birtakım normlarla yan yana getiriliyorsa Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç'ın büyük katkısı var. Bu hayatta yaptıklarıyla bundan sonraki nesillerin hayatını kurtaran bir insandır. Aynı zamanda Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç İTÜ'de profesördü. Şu an cenazede bulunan birçok mühendis Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç'ın öğrencileriydi" ifadelerini kullandı.

malatyahaber.com- hurriyet.com.tr- cnnturk.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Muammer Yıldırım (2 yıl önce)
    Mekanı Cennet olsun Abdurrahman hoca'nın.Makina fakültesinde talebe iken yazdığı eserden istifade etmiştik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla