SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Beton Yığını Ortasındaki 'Vaha'ya da Daldılar!.

0
Güncellendi - 2021-04-25 03:04:33
Beton Yığını Ortasındaki 'Vaha'ya da Daldılar!.
A- A+ PAYLAŞ

İL MERKEZİNDE 50 DÖNÜMLÜK YEŞİL ALAN DAHA ELDEN ÇIKTI.. Milli Eğitim istedi, o zamanki adıyla Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı verdi, Malatya Belediyesi/Büyükşehir Belediyesi de imar planları (Yol-çevre düzenlemesi gibi) düzenlemesini yaptı ve doğal meyve ağaçlarının yer aldığı Tecde ve Aşağıbağlar bölgesindeki 50 dönümlük alanın yeşil dokusunun yok edilmesi için harekete geçildi. Bölge sakinleri ve duyarlı Malatyalılar, yok edilen ve vaha* olarak da nitelendirilen yeşil alanda çalışan iş makinaları ve hafriyat kamyonlarını hüzünle ve gözyaşları ile izleyerek yöneticilere selam gönderiyorlar(!). Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün Yaklaşık 50 dönümlük doğal yeşil alanı resmî kurumların el birliği ile yok ediliyor. Yıllar önce alınan bir karar uygulamaya konulduğu için, 'beton adası'nın ortasında adeta yeşil bir vaha olan alana eğitim tesisleri yapılarak, bölgedeki betonlaşma alanı genişleyecek.

50 dönümlük doğal yeşil doku bir kez daha betonlaşmaya mağlup oldu. Kent merkezlerinde ve ana arterlerde “okul olmaz” mantığıyla tarihi okul binalarını boşaltan Milli Eğitim, araç trafiğinin yanı sıra nüfusunun hızla artması nedeniyle kent merkezinde kalan bölgeye okul binaları yapmak için çoğunluğu 15-20 yaş (toplam 280 civarında) arasındaki meyve ağaçlarıyla kaplı Meyvecilik Araştırma'ya ait alandaki yeşil dokunun bir bölümünü yok etti. Alanda bulunan meyve ağaçları kesildikten sonra alanda iş makineleri beton binaları dikmek için harıl harıl çalışmaya başladı.

Meyvecilik Araştırma Müdürlüğüne ait,  50 dönümlük alanda bulunan 300’e yakın meyve ağaçları kesilerek okul binaları yapımı için çalışmalar başladı.

Meyve ağaçlarıyla kaplı 50 Dönümlük alanın okul alanına dönüşme serüveni şöyle:

1 Aşama: Tahsis ve fonksiyon değişikliği

Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında Aşağıbağlar Mahallesi 1190 ada 1 Nolu parselin eğitim tesis alanı olması (Enstitü Müdürlüğünün) talebi Ahmet Çakır’ın Belediye Başkanlığı döneminde 06.10.2010 yılı toplanan Belediye Meclisinin gündeminde yer aldı. Belediye Meclisi de talebi; “Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce kullanılmakta olan 1190 ada 1 nolu parselin bir kısmının (30 dönüm) Milli Eğitim ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı arasındaki anlaşmalar çerçevesinde, eğitim tesis alanı olması yönünde hazırlatılan 1.5000’lik nazım imar planı ve 1.1000’lik uygulama imar planı değişikliğinin kabulüne (CHP’li üyeler Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş’ın çekimser kaldığı) oy çokluğu ile” kabul etti.

2. Aşama; Bağlantı yollarını düzenleme

Eğitim tesis alanının ve çevresinin ulaşım bağlantısının düzenlenmesi talebi, Büyükşehir Belediye Meclisinin 22.11. 2017 yılında gündeminde yer aldı. Düzenleme talebi; “Onaylı 1.5000 ölçekli nazım imar planında eğitim alanı ve park alanı fonksiyonunda olan Yeşilyurt İlçesi Aşağıbağlar Mahallesi 1190 ada 1 nolu parsel ve çevresinde ulaşım bağlantılarının düzenlenmesine ilişkin hazırlanan 1.5000’lik nazım imar planı değişikliğinin, bölgede sosyal teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilerek hizmet standardının artırılmasına yönelik olduğundan kabulüne oybirliği ile karar verildi.” İfadeleriyle oy birliği ile kabul edildi.

3. Aşama; İş makineleri yeşil alana daldı

30 Dönüm olarak ayrılan eğitim tesis alanının yeterli olamayacağı gerekçesiyle 50 dönüme çıkarılması talebi, Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.010.2018 yılı toplantısının gündeminde yer aldı. Talep, “Yürürlükteki 1.5000 ölçekli nazım imar planında Eğitim alanı, park alanı ve yol fonksiyonuna sahip tapunun Yeşilyurt İlçesi Aşağıbağlar Mahallesine kayıtlı 1190 ada 1 nolu parselde 15 metrelik imar yolunun batısında bulunan park alanının bir kısmına Eğitim Alanı fonksiyonu verilmesini (50 dönüme çıkarılması) içeren 1.5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği, bütüncül bir eğitim alanı (eğitim kompleksi) oluşturulması amacıyla mevcut 15 metrelik imar yolunun kaldırılıp, park alanının bir kısmına eğitim alanı ve imar yolu fonksiyonu verilmesi şekliyle kabulüne katılanların oybirliği ile karar verildi” ifadeleriyle 30 dönümden 50 dönüme çıkarılması talebi Büyükşehir belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edildi.

*VAHA: Vaha çöllerin içerisinde yer alan ve çöl koşullarından yalıtılmış, genellikle su ve bitki içeren bölgeleri tanımlamakta kullanılan coğrafya terimidir. Büyük Türkçe Sözlük'de; Çöllerde çoğu kez yüze çıkan yer altı sularının yarattığı tarım veya yerleşme bölgesi olarak tanımlanır. 

malatyahaber.com- gazetemalatya.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

39 yorum yapılmış

  • Murat (2 yıl önce)
    Boş yapmayın herkes doğa sever olmuş oraya okul ev park ne yapılacaksa.yapilacak.agac sayısında 100 değil 10 olacak bişey olmaz uzaklarda boş yerler var ağaç dkkilmeyi bekleyen hatta 1 km yukarı daha çık oralarda ağaç dikin geleceğe bı yatırım yapın çok düşünüyorsanız.o civarda 8.katta 10.katta evleri olanlar istiyor ki orasi hep yeşil kalsın kendi satın aldığı evin yeride bir zamanlar yeşillikler içindeydi almasaydi 1milyon verdi aldı .ağaç.umrundami zaten meyveciligin ağaçları vardı bize yeter diye düşündü.buyuyenn şehirde betonlasma olacak trafik olacak.sizin hayal ettiğiniz gibisi olmaz o zaman zengin ülkeye gideceksiniz.gercekten bazen çok kıskanç olabiliyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (2 yıl önce)
    Burda avazı çıktığı kadar yorum yapanlar bir milyona daire alırken hiç böyle demediniz oturduğunuz binaların yeri daha önce samanlıkmiydı
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Ne yazık ki rant üzerine kurulmuş bu düzen ranttan beslenmektedir. Ranttan beslenen düzende yapılacak her faaliyette önce rant açısından değerlendiriliyor. Ağaç, yeşil alan, doğa, kültür, spor alanı vb. ne yazık ki ranttan sonra gelmektedir. Aynı düzen sümerbank, tekel ve şeker arazilerini ranta çevirirken doymadı şimdi de gözünü Sultansuyuna çevirdi. Bu rant düzeninin önünde hiç bir güç duramaz ne yazık ki. Allah yardımcımız olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazık (2 yıl önce)
    Ümmet millet hizmet dava 2023 2053 2071 4786 ;))) vs vs.. müstehak malatyaya..
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET (2 yıl önce)
    Malatyanın akciğerleri olan Tecde yi rant uğruna yok ettiniz. Sıra Meyvecilik araştırmaya ait Malatyanın Kayısı Gen Kaynakları ve araştırma yapılan araziye mi göz diktiniz. Milli eğitim için başka okul yapılacak alan bulamadınız da Malatyanın ender kalan yeşil alanını betonlaştırıyorsunuz. Her aşamada bu alanın betonlaşmasına olur verenleri Rabbim Bildiği gibi yapsın. Size verdiğimiz oylar. desdekler haram zıkkım olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • NİZAMETTİN OPANOĞLU (2 yıl önce)
    Yazık Malatyanın en yeşil alanları,oksijen depoları ,birilerinin gönlü hoş olsun diye,sıra sıra apartmanlar dikilerek yok ediliyor.,birilerini zengin etme uğruna betonlaşıyoruz.Malatya'nın kaderi bu.Beydağına çıkıp bakın gerçeği net görürsünüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNC (2 yıl önce)
    Oradaki Arazi değerli tabi, nasıl ki şeker fabrikasının dört bir yanına binalar yapıp, alanını küçülttüler, en sonunda da kaldıracaklar belli, buranın kaderi de öyle gözüküyor. Belediye başkanları bilboard'lara yok DARÜL RIFAT , yok MUTLU İNSANLARIN ŞEHRİ yazdırıp belediyenin parasını çarçur ediyor, yazmakla mutlu olunmuyor kardeşim. Yeşilyurt'un kalbine beton hançerler ile vurdunuz, bir hançer de kayısı araştırma arazisine vuruyorlar şimdi. Karakavak, bostanbası, topsöğüt isimlerine dikkat edin, hepsi ismini ağaçtan, yeşillikten almış, şimdi o yeşillikler, kavaklar, bostanlar, söğütler sadece adında kaldı. Müteahhitler, Belediye başkanı, başkan yardımcı olursa sonu bu olur ''görünen köy kılavuz istemez'' demişler. Ne bekliyoruz ki bu adamlardan, bildiği iş bu , vizyon yok , doğa bilinci yok. Bu adamlar basında konuşurken, kentsel dönüşümü ağızlarına sakız yapmışlar, Kardeşim kentsel dönüşümü yapmak istiyorsan git şehir merkezindeki ömrünü doldurmuş 40-50 yıllık binlerce bina var, git onları yap, dönüştür. Gelip yeşiller içinde tapulu müstakil evlerin neyine dönüştürüyorsun ? birde gecekondu, metruk bina muhabbeti yapıyorlar. İnsanları yerlerinden ettiniz, tabiki şu anda terkedilmiş binalar olacak, suriyeliler yerleşmiş her yere çadır kurmuş. Birde belediye mevcut yeşil alanları yok edip, trafiğin ortasında refüj alanlarında ağaç yetiştirmeye çalışıyor, tankerlerle suluyor, bir sürü masraf, tekrar yeşil görüntü vermeye çalışıyorlar. Zamlar, işsizlik almış başını gidiyor, insanlar iş bulamıyor, Kanıtı ortada zaten, iş bulmak için yine belediyeyi kullanıp yurtdışına kaçıyorlar. Yeşilyurt Belediyesi maşallah Uluslararası çalışıyor, insan kaçakçılığına da başlamış. Ben kendi adıma hakkımı helal etmiyorum, bir an önce o araziden ellerinizi çekin
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (2 yıl önce)TUNC isimli kullanıcı yorumuna
    Karakavak, bostanbası, topsöğüt isimlerine dikkat edin, hepsi ismini ağaçtan, yeşillikten almış, şimdi o yeşillikler, kavaklar, bostanlar, söğütler sadece adında kaldı. Harika yazmışsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Recai (2 yıl önce)
    Buralara park yapılıp değerlendirmek yerine betona gömmek çok üzücü. Hacı Polatla başlayan betonlaşma hızla devam ediyor. Hakkımız haram olsun yeşilliğe göz dikenlere.
    0
    0
    Yanıtla
  • samudio (2 yıl önce)
    gelin dağlara ağaç dikelim desem kimse gelmez,
    0
    0
    Yanıtla
  • Peki bu yeşil bir alanı betonlaştırma hakkı verir mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilim (2 yıl önce)
    O bölgede dünya genelinde yetişen kayısı türleri dikili idi. Yazıklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Biz yorum yapacağız yanlış iş olmuş diye.Ama Yeşilyurt belediyesi olayı gibi kapanıp gidecek maalesef:)
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (2 yıl önce)
    Bir büyük şehir düşünün merkez ilçeleriyle birlikte.Bu şehir ancak bu kadar güzel yönetilebilir.Her şeyi iç içe geçirmek her yeri imara açmak ne bir yeşil alan ne otopark ne de çoçuk parkı hiç olmasın.Her yer yüksek katlı binalardan oluşsun, insanlara nefes alacak hiç bir yer kalmasın.İşte Malatya'nın yönetim anlayışı. Ben çok iyi diyorum ama taktir tabi ki çoğunluğun kararıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (2 yıl önce)
    Yeşile düşmanlık var malatyada Her yer dikey mimari Allah ıslah etsin diyeceğim Bitirdiniz malatyayi Yarın iş işten geçecek Yesilyurt degil betonyurt olsun adımız.yesil yok malatyada.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kiremit (2 yıl önce)
    En komik olanı da bu bu haberi kınayanların Ve yapanların çoğu yeşil bahçelerini betona verenler ile oralardan para ile daire alanlar?
    0
    0
    Yanıtla
  • konaklı (2 yıl önce)
    Sarı öküzü vermeyecektik
    0
    0
    Yanıtla
  • güzelyurt (2 yıl önce)
    kıyamet koparken ağaç dikin diye fetva veren peygemberin ümmetinin rant için geldiği nokta üzücü
    0
    0
    Yanıtla
  • Bezgin Vatandaş (2 yıl önce)
    Beyaz adam Annesi toprağa ve kardeşi olan gökyüzüne, alıp satılacak, yağmalanacak bir şey gözüyle bakar. Onun bu ihtirasıdır ki, toprakları çölleştirecek ve her şeyi yiyip bitirecektir. Beyaz adamın kurduğu kentlerde huzur ve barış yoktur. Bu kentlerde bir çiçeğin taç yapraklarını açarken çıkardığı tatlı sesler ve bir kelebeğin kanat çırpınışları duyulamaz. Beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu, son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde anlayacak... Kızılderili Şef Seattle - 1853
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Gerçekten yazıklar olsun. Pes artık pes...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Bende burayı ne zaman görecekler diyordum. Orada öyle yeşil yeşil duruyor. Ne kadar kötü bir görüntüydü. Mümkünse binalarınıda dikey mimariyle yapalım. 14 -15 kat olsun. Dış cepheyide yeşile boyayın. Yakışr yakışır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuri (2 yıl önce)
    Bunlar ağaç yada yeşillik görünce akıllarına ne geliyor acaba?Böylesine Çevreye duyarlı bir zihniyet daha görülmedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut (2 yıl önce)
    Hala bu zihniyete oy veriyorsanız yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Tecde bahçeleri yok edilirken sesini çıkarmayanlar ne bekliyordu? Binlerce ev yapıldıktan sonra okul ihtiyacının ortaya çıkmamasını mı? Devlet de elindeki hazır yere bakar, diker okulu. Eski yeşil Malatya'yı masallarda anlatırsınız çocuklarınıza, gitti giden.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (2 yıl önce)
    Yeşilyurtun adını betonyurt aldı artık .Nefes alacak yer bırakmadınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (2 yıl önce)
    Eğer 5 okul düşünülüyorsa oraya bir tanede karakol yapsınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turan (2 yıl önce)
    Bir öğretmen olarak söylüyorum. Yazık, günah. Okul yapılacak alan mı bulamadınız. O alanı ve yanındaki alanı beraber düşündüğünüzde havuzlarıyla, yürüyüş alanlarıyla... insanların huzur bulacağı, kafasını dinleyeceği bir mekanı betona dönüştürmek hangi akla sığar. Siz çevre düşmanı mısınız? Siz Malatya düşmanı mısınız? Millet bahçesi denilen yeri nasıl betona dönüştürdüyseniz burayıda mı aynı şekle dönüstüreceksiniz. Yazıklar olsun size. Yazıklar olsun size verilen oylara
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (2 yıl önce)
    Hiç kimse veya kurum doğa dan güçlü değil .
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    arkadaşlar selahattin gürkana. yeşil alan. ağaçlandırma. milletin nefes alacağı yeşillik ağaçlık gibi şeyleri söylemeyin çünkü ilgi alanı değil.. yeşilliktten ağaçlandırmada. veya doğayı koruma gibi işlerden anlamaz. siz adama büyük yeşil alanı verin bakın nasıl betonlaşmaya gidiyor görün adam bundan anlıyor çünkü. kısacası malatyalı yöneticiler bunlara milletvekillerini ilk sıraya koyarım. sosyal aktivitesi olmayan yöneticilere sahibiz. buna sayın valiyi ekleyemem mülki amiri olabilir ama 657. ye tabi devlet memuru olduğu için adam bildiğini yapsa siyaset ağır bastığı için hemen görevden alınır
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (2 yıl önce)
    Duvardan kafese döndük orayıda beton yapın şehir nefes almasın bu nasıl vizyon bu nasıl belediyecilik yazıktır günahtır
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Allah'ınızdan bulun inşallah.Mahşerde hesabını verin Malatya halkı hak ediyor böyle yönetilmeyi.Nerede o STK kar, çıt çıkmıyor ?
    0
    0
    Yanıtla
  • STK lar anca siyasilerle fotoğraf çekip elpençe divan duruyorlar ve birbirlerini ziyaret ediyorlar başka icraat yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Yaşım 55 ,ben bu kadar,yeşile düşman bir zihniyet daha görmedim. Yazıklar olsun....
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (2 yıl önce)
    Yazık gerçekten , gözümüzün önünde 300 tane yetişmiş ağaç kesildi şimdi iş makineleri çalışıyor temel kazısında 1 adet taş bile çıkmıyor güzelim toprağın üstüne beton yığını yapıyorlar. Oranın önüne utanmadan MODERN İL YEŞİL MALATYA yazmışlar bide.
    0
    0
    Yanıtla
  • kaya (2 yıl önce)
    çok yazık...
    0
    0
    Yanıtla
  • Fahri (2 yıl önce)
    Çok merak ediyorum..Bölge sakinleri diyor...Sanki o oturdukları evler hepsi dag taşmış gibi tepki gösteriyorlar..Zamanında onların da oturduğu evler yeşillikti..Ama yok kendileri başını soktular etrafında başka birşey istemezler..Bu sadece orası için değil her yer için geçerli, bir durumm mualesef
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya4401 (2 yıl önce)
    Allah bildiği gibi etsin hepsini o cicek acmis ağaçları tek tek kestiler. Rant peşinde hepsi. Malatya boylesini daha görmedi. 5 tane okul projesi olduğu söyleniyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (2 yıl önce)Malatya4401 isimli kullanıcı yorumuna
    O ağaçları kesenlerin hepsi,Kahrolsunlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM (2 yıl önce)
    Sen halksın halk demek seçimde oy veren meydanlarda bizim için gerekirse canını veren biz seçilmìşler biliriz yeşili temiz çevre temiz su güzel yaşam seçilmişlere halka ise GDO lu gıda zehirli gıda sus bak kocaman hastahane daha ne istersin beğenmesen kocaman hapishane seçme hakkın var tercih senin sus sus konuşursan bitersin nasıl zamanda yaşıyoruz dogruyu söylersin din düşmanı ya da feto ya pkk olursun ALLAH korusun
    0
    0
    Yanıtla