SON DAKİKA
SON DEPREMLER
İsmet Yalvaç

'BAŞKAN' Erdem Seyhan Semercioğlu'nu Anarken

'BAŞKAN' Erdem Seyhan Semercioğlu'nu Anarken
A- A+ PAYLAŞ

..Malatya’da, bugünkü kimi siyasetçi ve bürokrat tipinin, gerektiğinde mafyatik grupları da kullanarak kamu yararı dışındaki amaçlarına ulaşmak için her yolu..

İsmet YALVAÇ   

12 Eylül darbesinin ardından, 1983 yılında demokratik siyasi hayata geçilmiş, darbe sonrası ilk milletvekili seçimleri yapılmış, Malatyalı siyaset ve devlet adamı Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi de TBMM’de çoğunluğu sağlayarak hükümeti kurma yetkisini elde etmişti.

Türkiye’de, askeri darbe sonrası geçilen demokratik yaşamdaki ilk yerel seçimler de 1984 yılında yapıldı.

Siyasi hayata verilen 3 yıllık kesintinin ardından yeniden hayata döndürülen demokratik sivil yönetimde, demokrasinin beşiği olarak kabul edilen yerel yönetimler için 25 Mart 1984 tarihinde yapılan seçimlerde, Malatya Belediye Başkanlığı seçimini, Anavatan Partisi Adayı Avukat Seyhan Semercioğlu kazandı.

Malatya Barosu’nun sevilen ve saygı duyulan avukatı, tam adıyla Erdem Seyhan Semercioğlu, seçimlerde, Malatya seçmeninin yarısından fazlasının (yüzde 50.7) oyunu alarak seçilmesi sürpriz sayılmamıştı.

Bir yandan Malatyalı bir liderin; Turgut Özal’ın merkezi yönetimde iktidarda olması Malatya halkının Anavatan Partisi Malatya Belediye Başkan Adayı’na sahip çıkmasına vesile olurken, diğer yandan Seyhan Semercioğlu’nun; dürüst, çalışkan, mütevazı, memleketsever bir avukat kimliğinin yanı sıra saygı duyulan kişiliğiyle Malatya halkına güven vermiş olması; onun, 12 Eylül sonrası Malatya’nın ilk belediye başkanı olma unvanını elde etmesini sağladı.

Bugün 7 Kasım 2021. Yani, Seyhan Semercioğlu’nun koronavirüs salgınından dolayı aramızdan ayrılışının birinci yıl dönümü.

Seyhan Semercioğlu’nu rahmet ve özlemle anarken; onu hatırlamanın, şimdilerde Seyhan Semercioğlu tipi, kişilikli, dürüst, ahlaklı ve namuslu siyasetçi kıtlığını da bize hatırlattığını ifade etmek isterim.

Seyhan Semercioğlu, her şeyden önce iyi bir insan ve güçlü köklerle Malatya’ya bağlı, Malatya sevdalısı bir şahsiyetti.

Malatya’nın bugün sahip olduğu kimi siyasetçi ve kamu yöneticisi profilinin tam aksine; o, bütün ruhuyla ve gücüyle Malatya’ya hizmeti ön plana almış; cebini doldurmayı ve çevresini devlet kaynakları ile zenginleştirmeyi değil, dürüstlüğü, açıklığı, şeffaflığı, hesap verebilirliği ilke edinmiş ve bu ilkeleri hayata geçirerek belediye başkanlığını yürütmüştü.

Malatya’da, bugünkü kimi siyasetçi ve bürokrat tipinin, gerektiğinde mafyatik grupları da kullanarak kamu yararı dışındaki amaçlarına ulaşmak için her yolu mübah saymasının aksine, Seyhan Semercioğlu her yönüyle hukukun üstünlüğünü savunan, vatandaşın hakkını ve hukukunu koruyan, adil bir yönetim gösterme çabasında olan bir siyasetçi profiline sahipti.

Seyhan Semercioğlu’nun, belediyede yolsuzluğa ve usulsüzlüklere göz açtırmayan yöneticilik anlayışı ve ahlaki tutumu; belediyeleri tam da bugünlerde zirveye çıkan bir yaklaşımla, ihalecilik, rant ve çıkar peşinde koşarak geçimini sağlayan bazı çevreleri rahatsız etmiş, bu nedenle, Seyhan Semercioğlu’na asılsız bazı ithamlarda bulunulmuştur.

Bunların en meşhuru, sözde, Seyhan Semercioğlu, dönemin Başbakanı Turgut Özal ile görüşürken, Özal’ın “Benden neler istiyorsun?” sorusuna karşılık, “Kamyon, otobüs, çöp toplama aracı” şeklinde cevap verdiğini, Başbakan Özal’a herhangi bir proje sunmadığını iddia etmektedir.

Oysa, bu itham gerçek bilgilere dayanmayan, dedikodudan ibaret bir ithamdır.

Yine Semercioğlu'nun görevi döneminde, maalesef bugün de varlığını sürdüren, 'gazeteci(!)' kimlikli, 'her dönemin maşası ve iktidar gücünün yanında konumlanma uzmanı' tiplerin kullanıldığı kumpaslarla karşılaşmıştır. Bunun bire bir tanığıyız. Bir kumpasçı, o dönem 'yolsuz ve usülsüz' işleri nedeniyle bilinen üst düzey kamu yöneticisinin hesaplaşmasında, bu kamu yöneticisinin pek de geçinemediği Semercioğlu'nu hedef almıştı. Aynı zamanda 'çok kıdemli bir yancı' olan eleman, o yıllarda Malatya Muhabirliğini kardeşim Bülent Yalvaç'ın yaptığı Cumhuriyet Gazetesi'ni 'Bülent Yalvaç' diye arayarak, Semercioğlu aleyhine düzmece haber geçmek istemiş, gazete mensuplarının durumu fark etmesi üzerine telefonu kapatmış, gazete merkezinin durumdan haberdar ettiği Bülent Yalvaç tarafından  savcılığa şikayet edilmişti. Ancak, ailesinin büyüklerinin, ısrarlı 'özel durum' ricaları ve bundan etkilenen bizim aile büyüğümüzün isteği üzerine birader, şikayetini çekmişti. Ama o dönemdeki 'meslek ahlakından uzak' alışkanlıklarından hiç vazgeçmediğini ve  fırsatını buldukça bunu 'sinsice' yaptığını bildiğimiz bu elemanın bugünkü konumunu ise, ne siz sorun, ne de biz söyleyelim!

Seyhan Semercioğlu'na yöneltilen bir diğer itham, S yolu olarak etiketlenen, Niyazi Mısri Caddesi diye isimlendirilmiş olan imar yoludur.

Seyhan Semercioğlu’ndan önceki yönetimler tarafından imara işlenmiş bir yoldaki yanlış imar uygulamalarının Seyhan Semercioğlu’na mal edilmesi de yine,  nedeniyle üretilen bir çarpıtmadır. Mevcut yol, Semercioğlu'ndan önce hazırlanmış imar planında bu haliyle yer alırken, bu yolun 'düz olması' talebiyle gelenlerin, bu değişiklikten önemli çıkar sağlayacaklarını görünce, eski imar planını değiştirmeyip aynen uygulaması nedeniyle, bu dedikodular üretilmiştir.

Belediyenin hizmet alanının genişletilmesi, mahalleler arasındaki hizmet eşitsizliğinin giderilmesi, altyapının sağlıklı hale getirilmesi, içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinin yenilenmesi, belediyenin makine parkının büyütülmesi, adaletli imar, eski belediye başkanı merhum Mehmet Kırçuval'ın başlattığı, görevi döneminde hizmete hazır hale getirdiği, Münir Erkal'a açılışını yapmanın nasip olduğu Şehir Mezarlığı, belediye birimlerinin yeniden yapılandırılması ve birçok hizmet daha Seyhan Semercioğlu döneminde gerçekleştirilmiştir.

1989 yılındaki yerel seçimlerde, dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın kardeşi, Malatya Milletvekili ve bakan Yusuf Özal'ın da referansıyla, yeniden aday gösterilmek üzere adaylık başvurusu yapması istenmiş, ancak daha sonra devreye giren diğer kardeş Korkut Özal'ın ve çevresinin baskısıyla son anda Münir Erkal'ın aday gösterilmesiyle, belediye başkanlığı görevi son bulmuştu.

Ülkemizin bugün mumla aradığı 'dürüst ve adil' kamu yöneticisi ve siyasetçisi kimliğinin zirvedeki ismi olan, erdemli insan Seyhan Semercioğlu’nu bir kez daha rahmetle anıyor, Allah’tan rahmet diliyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • eyüphan tabaş (1 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaşar Karaaslan (2 yıl önce)
    Seyhan Abi, Şehir Mezarlığı ve Mehmet Buyruk Paşa 1 yıl önce sonsuzluğa uğurladığımız gerçek bir Malatya Beyefendisi Seyhan Abimizin bende de bir çok anısı var. Mesleki olarak yaptığımız çalışmalar sırasında bilgisine başvurduğumuzda, dağarcığındaki bilgileri tamamen siyasi kaygılardan uzak tamamen Malatyalı sağduyusuyla yardımcı olurdu. Rahmetli Seyhan Abiyi, Vali Konağı Caddesinin Mehmet Buyruk Caddesi olarak dönüşmesi öyküsünü özet olarak anlatarak yad etmek isterim. Rahmetli Mehmet Kırçuval'ın başlattığı Şehir Mezarlığı projesinde son aşamaya gelinmiş. Neredeyse bütün çalışmalar bitmiş hizmet sunma aşamasına gelmişti. Fakat vizyoner bir görüşe sahip Seyhan Abi, ileride lazım olur gerekçesiyle mezarlık alanının genişletilmesi için çalışmalara başlar. Ancak o ne? Mezarlık bölgesinin etrafı askeri alanlarla çevrilidir. Askeriyeden "Kamu yararı" için yeri isterler. Fakat bir türlü sonuca ulaşamazlar. O dönemlerde Jandarma Genel Komutanı merhum Orgeneral Mehmet Buyruk'tur. Buyruk Paşa aynı zamanda Malatya'da bulunan 2. Ordu Komutanlığı görevinde de bulunduğu için tanışıklıkları vardır. Dönemin milletvekili Talat Zengin ve meclis üyeleri ile Paşa'nın huzuruna çıkarlar ve durumu izah ederek destek isterler. Paşa'da "Askeriyenin malı milletin malı. Sizin talebiniz de millet içinse niye vermeyelim" tarzında ki ifadelerle talebi olumlu karşılamış ve Seyhan Abinin (Malatya) talebinin kısa sürede yerine gelmesinde yardımcı olmuştur. Paşamızın, Malatya'ya ve Malatyalıya olan bu katkısından dolayı Vali Konağı Caddesi olarak bilinen Cadde "Orgeneral Mehmet Buyruk Caddesi" olarak değiştirilmesi Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edilmişti. Işıklar içinde uyu Seyhan Abi...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Abdulvahap çelik (2 yıl önce)
    Bende 5 yıl şoförlüğünü yaptığım bu güzide insana Allah ' dan rahmet dilerim.Mekanı cennet olsun,ailesine ve yakınlarına sabır ihsan etsin.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (2 yıl önce)
    Rahmetli Seyhan abi ile belediye başkanlığı döneminden başlayıp dört yılda komşuluk ilişkisiyle birlikte rahmetli olana kadar abi kardeş ilişkimiz devam etti . Onun devlet adamlığını dürüstlüğünü Malatya ya yaptığı hizmetleri herkesten daha iyi bildiğine inandığım İsmet Yalvaç bey değinmiş onun yazdıklarının üzerine söylenecek bir söz yok, bunların yanında benim kısaca ilave edeceğim çok naif ve mütevazi bir insan eşi bulunmaz bir dost, herkese nasip olmasını istediğim bir komşu, her insana bir ışık, bir güneş, memleket sevdalısı bir hemşeri, katıksız bir Malatyalı ve onu tanıyan hiçbir Malatyalının hiçbir zaman unutamayacağı bir fani. Nur içinde yat Seyhan abi mekanın cennet olsun
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Bir adliye personeli olarak yazıyorum çok beyefendi kendisinden yaşça çok küçük olmamıza rağmen çok beyefendi bir insandı vefatını öğrendiğimize tüm kalem Arkadaşlarımız çok üzülmüştk Allah rahmet eylesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet naim YAZ (2 yıl önce)
    ALLAH gani gani rahmet eylesin kanaatimce MALATYA lılara elinden geldiğince hizmet ettiğine inandığım bir belediye başkanımız dı. RUHU ŞAD OLSUN NURLAR İÇERİSİNDE UYUSUN MEKANI CENNET OLSUN İNŞALLAH.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • FATİH BULGURLU (2 yıl önce)
    Malatya ya bir çok hizmetleri oldu allah razı olsun kendisinden , baba dostu güzel insandı.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (2 yıl önce)
    Seyhan Semercioğlu başkan Malatya insanının güzel bir örneğidir. Yaşı bizden büyük olmasına rağmen bizler her zaman saygı ve sevgili yaklaşmış nezaketi ile örnek olmuştur. Olduğu gibi görünen bir kişiliğe sahipti. Şimdiki başkanlar gibi siyasetin oyuncağı olmamış kafasında bin bir türlü düşünce yoktu. Allah rahmet eylesin
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Memo (2 yıl önce)
    Seyhan Semercioğlu başkanımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz,güzel bir insandı, halkın içinde halk adamıydı.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • K.S (2 yıl önce)
    Rahmetli Seyhan Semercioğlu vefat ettiği güne kadar Malatya sokaklarında alnı açık başı dik yürümüştür. Ne mutlu ona ki arkasından böyle hayırlı yazılar yazılıyor. Allah siyaset yapan herkese ve özelinde Malatyalı diğer siyasetçilere de nasip etsin.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Abdulvahap bulgurlu (2 yıl önce)
    Seyhan Semercioğlu başkanımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Yiğit bir Başkan ve güzel bir insandı, halkın içinde halk adamıydı.
    %50
    %50
    Yanıtla

İsmet Yalvaç yazıları