SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yaralar Sarıldı Diyorlar, Sarılan Yara Yok'

0
Güncellendi - 2021-01-23 05:02:54
'Yaralar Sarıldı Diyorlar, Sarılan Yara Yok'
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 24 Ocak depreminin 1. yılında yaraların hala sarılmadığını belirterek, “Depremzedeler AKP beceriksizliği yüzünden sarsılmaya devam ediyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 24 Ocak depreminin 1. Yılında yazılı bir açıklama yaparak değerlendirmelerde bulundu. Ağbaba; “24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ Sivrice Merkezli 6,5 şiddetindeki 22 saniye süren deprem Elazığ ve Malatya’da büyük yıkım gerçekleştirdi. Deprem Elâzığ, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Batman'da çok sayıda binanın yıkılmasına sebep olurken 37’si Elazığ’dan ( 29 kişi Merkez, 4 kişi Sivrice,4 kişi Maden) 4’ü Malatya’dan (4 kişi Doğanyol) 41 yurttaşımız yaşamını yitirdi.Hayatını kaybeden yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyorum” dedi.

Depremzedelerin aradan geçen 1 yıllık süre içerisinde devletin yaraları sarmasını beklediklerini ancak yaralarının kanamaya devam ettiğini kaydeden Ağbaba, “Deprem sonrası yapılan 11 bin liralık yardım 1 yıldır perişan olmuş insanlar için çok düşük bir rakam kalmıştır. Üstelik bazı depremzedelerin hesabına yatırılan paralara bloke konulup geri alınmış, yaptığımız açıklamaların ardından paraları tekrar verilmiştir. Pütürge, Doğanyol, Kale ilçelerinde insanlar bir taraftan hava şartlarıyla, bir taraftan geçim derdiyle uğraşırken diğer taraftan da AKP’nin ‘bitirdik diye övündüğü bürokrasi’ ile mücadele ediyor. Aylarca hak sahibi olduklarını ispat etmek için çaba gösteren depremzedelerimiz var” ifadelerini kullandı.

"‘ÖNEMLİ ÖLÇÜDE’ BİTİRİLEN KONUT YOK!"

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekim ayında yaptığı konuşmalarda “Malatya'da 5 bin 24 ve Elazığ'da 18 bin 868 konutun önemli bir kısmını bitirdik.” İfadelerini kullanmasına rağmen ortada ‘önemli ölçüde’ bitirilen konut yok. Milletvekilleri ‘yaralar sarıldı’ diyor. Sarılan yara yok. Erdoğan o dönem 5 bin 24 deprem konutundan 446’sını teslim etmekle övünmüştü. Malatya’daki AKP Milletvekilleri ise Erdoğan’ın bu konuşmasının ardından onun cümlelerini boşa çıkararak ‘2 bin konutu yıl sonuna kadar bitirip, 3 bin konutun 7 ay içinde teslim edileceklerini’ açıklamışlardı. Ancak depremin 1. Yılında hem Cumhurbaşkanının hem de milletvekillerinin sözlerinin askıda kaldığını görüyoruz. Binlerce depremzede ikinci kışlarına çadırlarda, konteynırlarda girmek zorunda bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

Ağbaba açıklamasının devamında; “24 Ocak depreminin gecesinde Pütürge, Doğanyol, Kale ve Battalgazi’de depremzedelere dayanışma duygularımızı iletmiştik. Günlerce köy köy hatta ev ev dolaşarak depremzedelerin sorunları, taleplerini dinlemiştik. Kamuoyu ile bu sorun ve talepleri paylaşmıştık. O dönem vatandaşlar kendi evlerinin yerine yeni ev yapılması yönünde taleplerini iletmişti. Ancak geldiğimiz noktada Pütürge, Kale, Doğanyol ve Battalgazi’de ısrarla toplu konuta yönelmek önümüzdeki dönemde yeni sorunları beraberinde getirecek. Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşları, toplu konutlara hapsetmek, bölgedeki tarım ve hayvancılığı bitirecek. Binlerce kişinin doğup büyüdükleri topraklarından göç etmesine sebep olacak. TOKİ tarafından sürekli bahaneler üretilerek mahallelerde ev yapmak yerine toplu konutlar yapılmak istenmesi gelecekte çok daha büyük ve içinden çıkılmaz bir sorunlar kümesi yaratacak” ifadelerini kullandı.

Uzmanların 4 Ocak’tan sonra büyüklüğü 2 ve daha yüksek 2 bine yakın artçı deprem meydana geldiğini, Pütürge-Sivrice Fayının, Karlıova’dan başlayıp Hatay, Kırıkhan’a kadar uzanan ve Türkiye’nin ikinci en büyük fayı olan Doğu Anadolu Fayı’nın bir parçası olduğunu, 1908’den bu yana 6.0’dan büyük bir deprem oluşturmadığını, yakın gelecekte Erkenek ve Pazarcık Fayları üzerinde bulunan bölgelerde deprem risklerini azaltmak için gecikmeden merkezi ve yerel yönetimlerin çalışmalar yapması gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Elbette yer altındaki deprem oluşumunu engellemek mümkün değil, ancak yer üstünde insanların hayatını kaybetmelerini engellemek mümkün. Deprem olduktan sonra onlara sosyal devletin gerçek yüzünü göstermek mümkün.Onları 1 yıl çadıra mahkum etmemek mümkün. Fay hatlarında bulunan tüm yerleşim birimlerinde analizler yapılmalı, deprem riski olan alanlar boşaltılmalı,depremde can ve mal kaybını en aza indirmek için mutlaka gerçekçi ve sistemli çalışmalar yapılmalı” dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Emre (3 yıl önce)
    Bitirilen konut yok diyorsun ya yerlerini söyleyeyim git de bak bitmiş mi bitmemiş mi yüzde 80 ı bitmiş durumda maximum 3 ve 4 aya hepsi teslim olur ki bir kısmı teslim oldu zaten bitip bitmediğini görmek içib adresleri vereyim gitse gez adamlar öyle bir ev yapmış gözlerim doldu insanımıza yakışır hizmet bu millete kana kana helal olsun evet yerlerini söylüyorum hazırmısın kalem kağıt al yaz 1) Battalgazi gelinciktepe toplu konut 2)battalgazi yatılı bölge okulu toplu konut 3) kale kaymakamlık binası arkası toplu konut 4)kale bent tek katlı konut 5) kale köyleri yerine konut UYGULAMASI 6)doğanyol toplu konut 7)pütürge kaymakamlık arkası toplu konut 8)pütürge doğanyol köyleri yerine konut UYGULAMASI 9)arguvan köyleri yerine konut UYGULAMASI 10) hekimhan köyleri yerine konut UYGULAMAları Bu ilçeleri hiç gitmedin herhalde 1 yıldır Bi gidin gezin sonra konuşun yüreğinize inmesin evleri görünce adamlar yapmış birader yapmış öylr böyle değil yapmış takdir edin bence emeğe saygı biraz
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (3 yıl önce)
    Güya açıklamaların ardından bloke konulan paralar iade edilmiş tamamen yalan 1. Si bloke konulma sebebi bizde afetzedeyiz bizede devletimiz Allah razı olsun gerekeni yaptı yapmaya devam ediyor paralara bloke konulmasının sebebi kişi afetzede ise yani evi ağır hasarlı ise başvurması halinde ev sahibiyle 11000 kiracı ise 5000 TL ödeme yapılıyor ama deprem olduktan sonra ilk zamanlar sahte başvuru yapıp evim ağır hasarlı diye yada çevre müdürlüğü raporuna istinaden ağır hasarlı verilip detaylı kontrolde az hasarlı raporu verilince otomotik olarak verilen 11000 TL geri alınıyor öyle ben söyledim oldu ile olmaz bu işler Türkiye cumhuriyeti devleti muz cumhuriyeti değil kanunu yasası yönetmeliği var. üfürmeyin belgesiz ödeme olursa haksızlık olur kimi vatandaş 2 dilekçe vermiş biri a bankası hesabı biri b bankası hesabı ikisinede ödeme yapılsın diye kusura bakma kardeşim devletin parası milletin parçasıdır buda gerçek mağdur afetzedelere ulaştırılmak için gelmiştir temel amaç budur bilmiyorsan kurumlara sor anlatsınlar ama siz gerçekleri duymayı sevmezsiniz siz sadece ve sadece yalanlar la milleti kandırmayın bu devlet MİLLETİNE SEVDALI lütfen aradan çekilin insanların duygularıyla oynamayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (3 yıl önce)
    Bilip bilmeden sallıyor işte sorarım bu zihniyet kadar bu memlekete zarar veren 2. Bir zihniyet yok bunlara bakınca İsrail bile bunlar kadar nankör değil deprem olalı tam 1 yıl oldu ve teslim edilen konutlardan haberi yok galiba çocuk bile 9 ayda oluyor 1 yıl gibi bir sürede bu kadar başarı dünyada tek bir örneğini göstersin göreyim ayıp el insaf
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (3 yıl önce)
    Haci yarani kendin sar
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (3 yıl önce)
    Sehitfevzi mahallesi de ayni durumda.poroje yok uzlasma yok yapilacak evlerin fiyati yok bizim evlerin fiyatlari yok tek söz evinizi bosaltin.yamac mahallesi malatyanin 20 yillik bir karasi olarak bildik.sehitfevzi mahallesi de ayni kaderi yasayacak.
    0
    0
    Yanıtla