SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yazıhan'da 15 Bin Dekar Alanda Ay Çiçeği Tarımı

0
Güncellendi - 2021-06-30 01:04:03
Yazıhan'da 15 Bin Dekar Alanda Ay Çiçeği Tarımı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Yazıhan ilçesinde çiftçilerin 15 bin dekar alana ektikleri ay çiçeği, tarlaları sarıya bürüdü.

2018 yılında çiftçilerin kullanımına sunulan Boztepe Recai Kutan Barajı'yla Yazıhan ilçesinde bulunan tarım arazileri hayat buldu. Sulamada yaşanan kolaylıkla Yazıhan ilçesinde tarımsal ürün çeşitliliği de arttı. İlçede çiftçiler; şeker pancarı, ay çekirdeği ve yonca gibi sulu tarımla yapılan ürünlere yöneldiler. Yazıhan ilçesinde çiftçiler bu yıl 15 bin dekar alana ay çiçeği ekimi gerçekleştirdiler. Ağustos ayında hasat yapılacak ay çekirdeğinden çiftçiler umutlu. Sarı rengiyle doğal fotoğraf stüdyosunu andıran dev ay çekirdeği tarlalarının görüntüsü görenleri mest ediyor.

Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, ilçeye yapılan Recai Kutan Barajıyla kuru tarımdan sulu tarıma geçtikleri belirterek, “İlçemiz 3 yıldır Boztepe Recai Kutan barajının sulamaya açılmasıyla beraber kuru tarımdan yeşil tarıma geçti. İlçemizde daha önce arpa buğday ekiliyordu. Boztepe Recai Kutan barajının kapalı sistem suyunun gelmesiyle ürün desenimiz değişti. Şu anda ilçemizde yaklaşık 30 bin dekar pancar üretimimiz var. 15 bin dekar çerezlik ayçiçeği üretimimiz var. 20 bin dekar yoncamız var” dedi.

“Ay çiçeğinde geçen yıl çok güzel bir ürün elde ettik”

Sulu tarıma geçilmesiyle ay çiçeği üretiminde çok güzel verim elde ettiklerini belirten Kılıç, “Ay çiçeğinde geçen yıl çok güzel bir ürün elde ettik. Yani ovamızın iklim şartları, suyumuzun kapalı sistem olması ve barajdan gelen suyun soğuk olması, ayçiçeğinde verimi arttırıyor aynı zamanda yeni başlamamış olmamıza rağmen tüm teknolojileri uygulayıp ayçiçeklerimizi su tasarrufuyla, damla sistemiyle, gübreleri sıvı tanklarla vermek suretiyle ayçiçeğinde güzel ürün alıyoruz. Şuanda çekirdeklerimize baktığımız zaman boyları 2 metreyi bulmuş daha yeni çiçek açmışlar. Bu yıl ki hasadımız çok bereketli olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Her taraf yemyeşil her taraf sapsarı”

Ay çiçeği tarlalarıyla ilçenin sarıya büründüğünü ifaden eden Kılıç, “Ayçiçeği ekim Mart ayının sonlarında Nisan ayının başlarında yapıldı. Temmuz ayından sonra hasat etmeye başlanacak. Sulu tarım adeta her yerde cennettir yani bugün ilçemize baktığımız zaman her taraf yemyeşil her taraf sapsarı bu da bize mutluluk veriyor ve Yazıhan ovasını tanınmaz hale getiriyor” diye konuştu.

Bu arada, geçtiğimiz günlerde Yazıhan'ı ziyaret eden AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, ay çiçeği tarlalarında inceleme yaptı ve fotoğraf çektirdi.

iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız