SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Malatyaspor'da İşler İyi Gitmiyor

0
Güncellendi - 2021-03-09 21:17:01
Yeni Malatyaspor'da İşler İyi Gitmiyor
A- A+ PAYLAŞ

Efsane Malatyaspor’un ardından Malatya futbolunu Süper Lig’e taşıyan Yeni Malatyaspor, iyi bir çıkış yakaladığı ligde beşinciliği gördü ancak geçen sezon yaşadığı sıkıntılı sürecin benzerini bu sezonda yaşamaya başladı. Takımın başına henüz bir teknik direktörün getirilemeyişi eleştirilere neden olurken, üst üste alınan kötü sonuçlar herkesi tedirgin ediyor.

Malatya futbolunda yıllarca süren geri gidiş, Yeni Malatyaspor’un 2. Lig’e yükselmesiyle birlikte umuda dönüştü. Takım önce 1. Lig’e, bir yıl aradan sonra ise Süper Lig’e yükseldi. 11 yıl aradan sonra yeniden Süper Lig’e dönen Malatya futbolu, dört sezondur Süper Lig’de yer alıyor.

 Yeni Malatyaspor, 1986 yılında Malatya Belediyespor adıyla kuruldu. Şuan amatör küme futbol liginde mücadele eden Malatyaspor’un sorunlarla boğuşması ve borç batağında olması nedeniyle Malatya futbolunun yeni umudu olan Malatya Belediyespor’un adı Yeni Malatyaspor olarak değiştirildi. Malatya Belediyespor iken turuncu yeşil olan takımın renkleri isim değişikliğiyle beraber Malatyaspor’un ilk renkleri olan sarı siyah olarak belirlenirken, üçüncü renk olarak ise yıllardır Malatyaspor ile özdeşleşmiş kırmızı unutulmadı.

Malatya Belediyespor, 2009-2010 sezonunda TFF 3. Lig 5. Klasman Grubu’nda başarılı olup ekstra Play-off maçları sonunda TFF 2. Lig’e yükseldi. Muğla’da katıldığı ekstra Play-off maçları finalinde Keçiörengücü ile karşılaşan ve maçın normal süresi 0-0 sona eren karşılaşma sonunda penaltı atışları neticesinde 5-3 üstünlük sağlayan Malatya Belediyespor’da 2. Lig’e çıktı. 2010 yılında Malatya Belediyespor’un ismi olağanüstü genel kurulda alınan kararla Yeni Malatyaspor olarak değiştirildi.

Yeni Malatyaspor 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013 -2014 sezonlarında 2. Lig’de mücadele etti. 2014-2015 sezonunda Spor Toto 2. Lig Beyaz Grubu 66 puanla birinci tamamlayan Yeni Malatyaspor, şampiyon olarak TFF 1. Lige yükseldi.

Sarı siyahlı kulüp, 2014 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda bir kez daha tarihe tanıklık etti. 2009-2010 sezonunda Malatya Belediyespor ismiyle Spor Toto 2. Lig’e çıkan Yeni Malatyaspor, kulüp tarihinde bir ilki daha yaşadı. Yeni Malatyaspor adı ile 4 sezon Spor Toto 2. Lig’de mücadele eden sarı kırmızılı takımda ilk sivil yönetim, 14 Haziran 2014 yılında gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda şuan ki kulüp başkanı Adil Gevrek başkanlığında oluştu.

Adil Gevrek başkanlığındaki Yeni Malatyaspor, 3 Mayıs 2015’te Malatya İnönü Stadı’nda Keçiörengücü ile 1-1 berabere kalarak, şampiyonluğunu ilan etti ve TFF 1. Lig’e yükseldi.

Sarı siyahlılar, TFF 1. Lig’deki ilk senesi iyi başlamasa da, takımın başına geçen teknik direktör İrfan Buz, kötü gidişe ‘dur’ diyerek, takımı Play-off’un eşiğine kadar getirdi. Ancak takım ilk yılında ligi orta sıralarda tamamladı. Sarı kırmızılılar, ligdeki ikinci yılında ise kurulan iyi kadroyla birlikte fırtına gibi esti ve Süper Lig’e yükselme başarısını gösterdi.

2017-2018 sezonunda tarihinde ilk kez Süper Lig’de yer alan Yeni Malatyaspor’da teknik direktörlüğüne, Türk futbol tarihine geçen tecrübeli çalıştırıcı Ertuğrul Sağlam getirildi. Malatya ekibi, transferde Fabien Farnolle, Aly Cissokho, İssam Chebake, Issiar Dia, Sincere Seth, Nacer Barazite, Khalid Boutaib, Emanuel Dening, Yalçın Ayhan ile Turgut Doğan Şahin gibi isimleri kadrosuna kattı.

Malatya ekibi, 1. Lig’deki performanslarıyla dikkat çeken kaleci Ertaç Özbir, Sadık Çiftpınar, Murat Akça, Okechukwu Azubuike, Murat Yıldırım, Buğra Çağıran, Michael Pereira ve Eren Tozlu gibi isimlerde kadroda tutuldu. Sağlam, 4 hafta takımın başında kalırken, takım bu karşılaşmalarda 1 galibiyet, 1 beraberlik, 2’de mağlubiyet aldı.

 Yönetim, Ertuğrul Sağlam ile yolların ayrılmasının ardından Erol Bulut ile anlaştı. 2017-2018 sezonunun 7.haftasında takımın başına geçen Bulut, 34 haftalık bölümde 9 galibiyet, 9 beraberlik, 10 mağlubiyet aldı ve 36 puan topladı. O sezonda sarı kırmızılılar, 43 puanla 10.sırada yer aldı.

Yeni Malatyaspor Kulübü yönetimi, 2018-2019 sezonunda da bir kez daha Erol Bulut ile yola devam etti. Sarı siyahlılar, Bulut yönetiminde 29 haftalık süreçte 10 galibiyet, 8 beraberlik, 11’de mağlubiyet yaşarken 38 puan topladı.

Malatya temsilcisi aynı sezon içerisinde Ziraat Türkiye Kupası’nda da yarı finale kadar yükselme başarısı gösterdi. Yarı finalde Galatasaray ile eşleşen sarı siyahlılar, ilk maçta rakibiyle İstanbul’da 0-0 berabere kalırken, ikinci maçta sahasında İstanbul temsilcisine 5-2 yenilerek, final oynama hayalini gerçekleştiremedi.

Galatasaray karşısında alınan ağır mağlubiyet Yeni Malatyaspor’u sadece kupa finalinden etmedi aynı zamanda teknik direktör Erol Bulut’un da istifasını getirdi. Yeni Malatyaspor’da teknik direktörlük kariyerine başlayan Bulut, ağır mağlubiyet sonrası görevini bıraktı.

Bulut’un istifasının ardından takımın başına sportif direktör Ali Ravcı geçti. Malatya temsilcisi, Ravcı yönetiminde 9 puan daha topladı ve ligi beşinci sırada tamamlayarak, Avrupa’ya gitme hakkını kazandı. Sarı siyahlılar, 2018-2019 sezonunda 34 haftalık bölümde 13 galibiyet, 8 beraberlik, 13’te mağlubiyet yaşadı.

Sarı siyahlılar, 2019-2020 sezonunun başında ise teknik direktör Sergen Yalçın ile anlaştı. Tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi’nde yer alan sarı kırmızılılar, Yalçın’ın idaresinde Avrupa’da oynadığı 4 karşılaşmada 2 galibiyet, 1 beraberlik, 1’de mağlubiyet aldı. Malatyalı futbolseverler, 16 yıl sonra şehrin bir takımının Avrupa kupalarında mücadele etmesinin heyecanını yaşadı.

Takım, Süper Lig’de 2019-2020 sezonun ilk yarısında ise Sergen Yalçın idaresinde oynadığı 17 karşılaşmada 6 galibiyet, 6 beraberlik, 5’te mağlubiyet yaşayarak, 24 puan topladı.

Devre arasında teknik direktör Sergen Yalçın ile yollarını ayıran Yeni Malatyaspor yönetimi, 50 yaşındaki tecrübeli teknik adam Kemal Özdeş ile anlaştı. Özdeş yönetimindeki Yeni Malatyaspor ligde 5’te 0 yaptı. 24.haftada deplasmanda Yukatel Denizlispor karşısında alınan 2-0’lık mağlubiyetin ardından yönetim, Özdeş ile yollarını ayırdı.

Kemal Özdeş ile yolların ayrılmasının ardından takımın başına kurtarıcı olan Hikmet Karaman gibi tecrübeli bir isim getirildi. Karaman, takımın başında ilk olarak 25.haftada iç sahada oynanan Konyaspor maçına çıktı. Mücadele 1-1 sona erdi ve sarı kırmızılı takım sezonun ikinci yarısındaki ilk puanını almış oldu. Erteleme maçında Trabzonspor’a 3-1 kaybeden sarı kırmızılılar, 26.haftada ise deplasmanda Kayserispor’a 2-1’lik skorla boyun eğdi.

2019-2020 sezonunun ikinci yarısında üst üste alınan mağlubiyetler ve istikrarsız sonuçların ardından takım, sezonu 32 puanla 16.sırada tamamladı ve küme düştü.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (kovid-19) nedeniyle liglerde küme düşmeyi kaldırdı.

2019-2020 sezonunda 32 puanla küme düşen Yeni Malatyaspor, TFF’nin pandemi nedeniyle sadece bir yıl geçerli olmak üzere ligden düşmeyi kaldırmasıyla yeniden Süper Lig’de mücadele etme hakkını kazandı.

Yaşanan başarısız sonucun ardından 4 Ağustos’ta basının önüne çıkan kulüp başkanı Adil Gevrek, “Süper Lig’de de ilk yarıyı 24 puanla kapattık. Aslında bakıldığında iyi bir puan topladık, iyi bir ilk yarı geçirdik. İkinci yarıda hiç beklenmedik bir düşüş yaşadık. Futbol camiası olarak da kimsenin beklemediği bir şeydi. Hiçbirimizin beklemediği bir durumdu. Tabi bunların mutlaka etkenleri vardır. Şunu söylüyorum; hatalarımız ve eksiklerimiz var. Nasıl ki yaptığımız doğruları söylüyorsak, nasıl ki yaptığımız doğrularla bir yerlere geldiysek, yapmış olduğumuz hatalarla da mutlaka sıkıntı çekiyoruz. Belki kimse söylemezde ben söyleyeyim; aslında gitmesi bir hataydı. Çok kişi ‘futbolcu, o, bu’ diyor. Bazı futbolcular elimizde olmadan gittiği için söylüyorum ama Sergen hoca yönetim tarafından alınan kararla gitti. Ufak tefek sıkıntılar oldu. Samimi bir şekilde açıklayabilirim, bence bir hataydı. Bizim bu hatalarımızdan mutlaka ders çıkarmamız lazım. Sadece o değil çok hatalarımız var. İkinci yarı hepimiz çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Ben taraftarların, kamuoyunun, herkesin yüzünde o üzüntüyü gördüm. Hepimiz üzüldük. Özellikle de bundan dolayı hem taraftarlarımızdan hem camiamızdan şahsım ve yönetim kurulu olarak özür diliyoruz. Haklarını helal etsinler. Bugüne kadar hep sevinçler yaşattık ama gerçekten o 5 ay içerisinde ciddi üzüntü yaşattığımızı biliyoruz. Sebep olduğumuzu da biliyoruz. Haklarını helal etsinler” açıklamasını yaparak, her şeyin geride kaldığını söyledi.

Teknik direktör Hikmet Karaman ile yollarını ayıran yönetim, takımın başına Hamza Hamzaoğlu’nu getirdi. Sezona üst üste aldığı kötü sonuçlarla başlayan Yeni Malatyaspor, 4.haftada sahasında Antalyaspor’u 1-0 mağlup ederek, kötü gidişata ‘dur’ dedi. 12.haftada deplasmanda Fenerbahçe’yi 3-0’la geçen sarı siyahlılar, ilk yarıda 27 puan topladı.

Hamza Hamzaoğlu’nun oynattığı futbol kimilerini alınan sonuçlar nedeniyle memnun ederken, kimilerini ise tedirgin etti. Özellikle 8.haftada Malatya’da oynanan ve 2-0 kazanılan Denizlispor maçı sonrası takımın önemli oyuncularından Perulu on numara Cueva ile yaşanan sorun ise giderek derinleşmeye başlamıştı. Yönetim, teknik heyet ve futbolcular arasında özellikle ödemelerle ilgili yaşanan sorun, ekranlardan konuşulurken, takımın maçlarını oynadığı Yeni Malatya Stadyumu’nun zemini ise ulusal medyada büyük yankı bulmuştu.

Futbolcuların, 21.haftada Malatya’da Galatasaray ile oynanan karşılaşma öncesi ‘kulüp tarafından alacakları ödenmediği’ gerekçesiyle idmana çıkmazken, sonrasında olay tatlıya bağlanmış ama o maç 1-0 kaybedilmişti. Teknik direktör Hamza Hamzaoğlu, alacaklar konusunda kendisine yönetilen sorulara samimi cevaplar vermeye devam ederken, 26.haftada Yeni Malatya Stadyumu’nda Konyaspor ile oynanan karşılaşma radikal kararların alınmasına neden oldu. Yeni Malatyaspor, 2-0 üstün olduğu karşılaşmayı 3-2 kaybederken, teknik direktör Hamza Hamzaoğlu ile yollar ayrıldı.

Lig’de toplamda 9 haftadır kazanamayan, sezonun ikinci yarısında oynanan 8 karşılaşmada ise henüz hanesine 3 puan yazdıramayan Yeni Malatyaspor, ikinci yarıda 4 puan toplayabildi. Taraftarlar, geçen sezon ki aynı durumun yaşanmasından dolayı tedirgin olurken, takımı Sportif Direktör Ali Ravcı ile Kulüp Antrenörü Hakan Çalışkan maçlara hazırlıyor.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Basri (3 yıl önce)
    Adil Gevrek bu takımın taraftarını iyi analiz etmiş iyide kullanmasını biliyor gerçekten kutluyorum kendisini, taraftara gelince dün neyse bugünde aynı zihniyet hadi bakalım Adil efendi size bir uyuncak daha aldı birazda onunla oyalanın bunlardan bir cacık olmaz boşuna nefes tüketilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Deniz D. (3 yıl önce)
    Sayın Ferdi Durdu yazdığınız Yeni Malatyaspor tarihini zevkle okudum. Ancak takımı 2.lige çıkaran hoca Nihat Balan ismini ve o takımı kuran başkan Orhan Barman ın ismini göremedim. O takım 2.lige kolay çıkmadı 28 maçta 14 galibiyet 8 beraberlik 6 mağlubiyetle 50 puan toplayarak üstüne playoffta Menemenspor, Yozgaztspor ve Keçiörengücünü eleyerek 2.lige çıkmıştır. 4-5 maç takımı çalıştıran hocaların bile ismini zikrederken bunlardan bahsetmemenizi unutkanlık olarak değerlendiriyorum. Saygılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • hangimiz sevmedik (3 yıl önce)
    İnşallah, İrfan Hocama hayırlı olsun,takıma bir ayar verirde BUZ gibi havayı Düşen Cemre ile dağıtır.....................
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih kabasakal (3 yıl önce)
    Adil gevrek den kurtulmadan bu takıma kurtuluş yok borç arttıkça arttı söylenen rakam 200 milyon tl
    0
    0
    Yanıtla
  • Boztepeli (3 yıl önce)
    Ben başkan olsam ibreti alem için Aqua’nın sözleşmesini fesh ederim.Diğerlerine de bir gözdağı olur.Adam oyunu sabote ediyor,takımı sürekli yaptığı hatalarla oyun içinde demoralize edip yenilgileri hazırlıyor.Adam kilolu ve asabi.Yani her türlü saatli bomba.
    0
    0
    Yanıtla