SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yerli Malı Haftası Sergisi

0
Güncellendi - 2018-12-16 18:15:44
Yerli Malı Haftası Sergisi
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya İş Kadınları Derneği’nin öncülüğünde Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Arapgir Belediyesi, Malatya Şeker Fabrikası ve MABESEM’in ortaklaşa organizasyonunda ‘Yerli Malı Haftası’ kapsamında sergi açılışı yapıldı. Malatyapark AVM’de açılan sergide, belediyelerin ürettiği ürünler sergilenirken, Malatya Şeker Fabrikası’nda üretilen şeker ve şekerpancarı da konuklara ikram edildi.

Serginin açılışına Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İŞ Kadınları Derneği Başkanı Şermin Akkartal, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun, Şeker İş Sendikası Başkanı Nuri Murat, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya Park Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kavuk, AKP Kadın Kolları Başkanı Aynur Oğuzhan, AK Parti Kadın Kolları yöneticileri ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

“Yerli üretim ve yerli tüketimi teşvik etmemiz gerekiyor”

Yerli Malı Haftası kutlamalarının açılışında konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye’nin ekonomik olarak istediği düzeye gelmesi için yerli malı üretimi ve tüketimini teşvik etmek gerektiğini söyledi. Türkiye’nin ihracatındaki yerli üretim payının da artırılmasına vurgu  yapan Başkan Gürkan, “Sanki yabancı ürün daha nitelikliymiş gibi kendi malımızı kullanmak yerine yabancı ürün kullanma çabasında oluyoruz. Halbuki bizim kendi ürettiğimiz ürünler her anlamda çok daha nitelikli. Türkiye olarak israfı önlemekteki en önemli araçlarımızdan birisi de yerli üretim ve tüketimi teşvik etmektir” diye konuştu.

Malatya İş Kadınları Derneği Başkanı Şermin Akkartal da, Yerli Malı Haftasının tarihsel süreci hakkında bilgi verdi. Akkartal, I. Dünya Savaşı sonrasında, Kurtuluş Savaşı ülkenin bütün kaynaklarını , Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ekonomik yönden çok kötü durumda olduğunu hatırlatarak “Sanayi kuruluşumuz hemen hemen hiç yoktu. Tarıma elverişli alanların ise çok azı ekilebiliyordu. Tarımla uğraşan çiftçiler yoksuldu. Hem kaldı ki peş peşe girdiğimiz savaşlar tarım yapacak genç nüfusu tüketmişti. Birçok ürünü yabancılardan almak zorunda kalmıştık. Bu yokluk günlerinde Atatürk ve arkadaşları, kendi kendimize yetecek bir ekonomiye sahip olmak arzusundaydılar. Yabancı mallar yerine kendi ürettiklerimizle yetinmemiz gerektiğini halka anlatmak istiyorlardı. 12 Aralık 1929 tarihinde zamanın Başbakanı İsmet İnönü, Milet Meclisi’nde yaptığı bir konuşmasında ‘Yerli malı kullanımının öneminden ve tutumlu olmaktan bahsetti. Bir süre ilkokullarda kutlanılan Yeril Malı Haftası, zaman içerisinde gevşemeye ve artık kutlanılmamaya başlandı” dedi.

Küreselleşmenin yaygınlaşması ve teknolojinin artmasıyla ‘Yerli Malı’ kavramının unutulmaya yüz tuttuğuna dikkat çeken Akkartal, gerek Türkçe’nin gerekse yerli malının, yabancı işgalinden kurtarılması için Yerli Malı Haftası’nın öneminin iyi kavranması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Yerli Malı Haftası sergisinin açılışı davetliler tarafından yapıldı.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şeker Fabrikası standına geldiğinde, kendisine ikram edilen pancardan tattı ve Şeker Fabrikası’nın gerek üretimi gerekse istihdamı ile Türkiye’nin ve Malatya’nın önemli bir kurumu olduğunu ifade etti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • MALATYAPLATFORMU. (5 yıl önce)
    Bugün bir çuval şeker almak istedik ancak perakende satışlarının olmadığı söylendi. Keşke Malatya Şeker Fabrikamızın Fabrika İçerisinde Küçük , Butik Bir Satış Mağazası Olsa Oradan Şeker İhtiyacımızı Gidere Bilsek Çok Güzel Ve Harika Olurdu...! ! !
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar gökce (5 yıl önce)
    Yalakalıgı bırakın akp yerli malını bitirdi sizde çanak tutmayın ben de oradaydım CHP VE İYİ PARTİ ORADAYDI NEDEN YAZAMADINIZ
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaşar KARAASLAN (5 yıl önce)
    Evet, Yerli üretimiz kalmadı gibi ama, bu gidişe de dur demek de birilerinin görevi olmalı ve seslerini yükseltmeliydi. Bu düşünceden hareketle yola çıkan Malatyalı işkadınları, böylesi anlamlı bir etkinliği düzenlemesi takdire şayandır. Dileriz ki bu tür etkinlikler (hem üretim hemde tüketim anlamında) toplumumuzun bütün kesimlerine bir bir kıvılcım yaratır...
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer (5 yıl önce)
    Allah Aşkına Yerli mal mı bıraktı AKP'iktidarı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (5 yıl önce)
    Yerli malmi kaldi.heryer ital mal dolu. Bu.sozler Sizin icin gecerli
    0
    0
    Yanıtla