SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yerli Tohum Patateste Malatya Ekimi Başarılı

0
Güncellendi - 2018-11-27 04:08:57
Yerli Tohum Patateste Malatya Ekimi Başarılı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da deneme ekimi yapılan 3 yerli ve milli tohumluk patates çeşidinin hasadı gerçekleştirildi.

Darende'nin Başdirek Mahallesi'ndeki 25 dekar alanda, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ile Selanik Tohumculuk firması tarafından ekimi yapılan "Onaran 2015", "Nam" ve "Ünlenen" çeşitlerinden 150 tonu aşkın rekolte bekleniyor.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen tohumluklarla ilgili olarak  Enstitü Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Darende'nin kırsalında bulunan mahallede ilk defa tarıma açılan hastalıksız, verimi yüksek topraklarda tohumluk patates üretiminin denendiğini belirtti.

Enstitüleri tarafından 2015 yılında başlatılan patates tohumu ıslah çalışmaları kapsamında elde edilen yerli tohumlarla, dışa bağımlılığı azaltmayı ve milli ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarına dikkati çeken Çağlı, "Yürütülen çalışmalar kapsamında 'Onaran 2015, Nam ve Ünlenen' çeşitlerinin bu yıl elit tohumluk üretimi yapılmıştır. Darende, toprağı hastalıksız, verimi yüksek ve ari olduğu için tercih edilmiştir. Verim ve kalitesi oldukça yüksek olan bu tohumlukların 2020'ye kadar tohumluk çoğaltımı yapılacak ve bu tarihten itibaren de satışa sunulacak. Şimdiden çiftçilerimize hayırlı olmasını dileriz." diye konuştu.

- Yurt dışından getirilen çeşitlerden daha kaliteli ve verimi yüksek

Selanik Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bengi de yurt dışından ithal edilen tohumlardan daha üstün ve kaliteli milli tohum yetiştirdiklerini söyledi.

Milli tohumların gelecek yıl daha geniş üretim sahalarına ekileceğini aktaran Bengi, şöyle konuştu:

"Geliştirdiğimiz tohumluk çeşitlerimizin yurt dışından ithal edilen patates tohumundan hiçbir aşağı kalır yanı yok. Fazlası var, eksiği yok. Aradaki fark yurt dışından aldığımız tohumluk patates bize kilogramı 10 liraya mal oluyor. Bizim ürettiğimizin maliyeti 2 lira. Arada 8 lira gibi ciddi bir fark var. Bizim denemelerini yaparak yeni geliştirdiğimiz ürünlerin içerisinde yemeklik, sanayi ve hastalığa dayanıklı çeşidimiz var. Verim bakımından ithal edilen tohumlardan daha üstün diyebiliriz. Tabii bu sürede biz üretim izinlerini de aldık, 2020'ye kadar tohumluk çoğaltımını yapıp, 2020'de satışa sunacağız."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Serkan (5 yıl önce)
    Calisinca, emek verince hersey olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Milli ve yerli işte böyle olur. Emeği geçenleri kutlarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (5 yıl önce)
    Çok güzel,bir Malatyalı olarak gururlandım,yapanların eline sağlık,her şey kayısı değil başka alternatiflerde olmalı...............
    0
    0
    Yanıtla