SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YMS İçin, 'Malatyaspor Akıbeti' Endişesi

A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor’un amatöre kadar düşmesinin ardından Malatya futbolunun kurtuluşu olarak ortaya çıkan Yeni Malatyaspor, şehre 11 yıl sonra yeniden Süper Lig heyecanını yaşatırken, bu heyecan üç sezon sürdü. İlk iki sezonunda ortaya koyduğu başarılı performansı üçüncü sezonunda yakalayamayan sarı siyahlılar, Süper Lig’e veda etti. Yeni Malatyaspor, Süper Lig’de ortaya koyduğu performans ve sonrasında yaşadığı düşüş, Malatyaspor’un yaşamış olduğu süreci hatırlattı.

TFF 1.Lig’de 2016-2017 sezonunu 61 puanla Sivasspor’un ardında ikinci sırada bitiren BtcTurk Yeni Malatyaspor, Süper Lig’e yükselmişti. TFF 1. Lig’de ortaya koyduğu performansla Süper Ligi hak eden takımlar arasında yer alan sarı siyahlılar, 11 yıllık aradan sonra şehri yeniden Süper Lig’e taşımanın mutluluğunu yaşadı.

MALATYASPOR DÜŞTÜ, YENİ MALATYASPOR UMUT OLDU

1966 yılında Malatya amatör takımları Adafıspor, Hürriyet Gençlik, Çoşkunspor ve Akınspor’un birleşmesiyle kurulan Malatyaspor, 1987-88 sezonunda kendi sahasında Galatasaray’ı 3-1, Beşiktaş’ı 5-3, Fenerbahçe’yi 1-0 yenerek, sahasında üç büyükleri bir sezonda yenen iki Anadolu takımından biri olmayı başardı.

Malatyaspor, 2002-2003 sezonunda 52 puanla ligi 5’nci sırada tamamlayarak Türkiye’yi UEFA Kupası’nda temsil etti. İsviçre’nin Basel ekibine Malatya’da oynanan karşılaşma 2-0 yenilen sarı kırmızılılar, ikinci maçta rakibini İsviçre’de 2-1 yenmesine karşın elendi.

2005-2006 sezonunda 36 puanla 16’ncı sırada yer alan ve Süper Lige veda eden Malatyaspor, şansızlıkların bir türlü peşini bırakmaması sebebiyle TFF 1. Lig’de de tutunamadı. 2. Lig’de geçirdiği sıkıntılı süreç ve maddi problemler nedeniyle 3. Lig’e düşen Malatyaspor, 3. Lig’de de kalıcı olmayı başaramadı. Sarı kırmızılı takım yaşadığı şansızlıkların pençesinden kurtulmayı başaramazken, Bölgesel Amatör Futbol Ligi’nde geçmiş borçların sıkıntısını yakından hissetti. BAL 4. Grup’ta mücadele eden sarı-kırmızılı takım, bir dönem takımda forma giyen Çek futbolcu Jiri Masek’in 59 bin AVRO’luk alacağı nedeniyle UEFA kararıyla küme düşürüldü. Bölgesel Amatör Lig serüveni kısa süren Malatyaspor, 2012-2013 futbol sezonundan buyana Malatya amatör küme futbol liglerinde mücadele ediyor.

Yeni Malatyaspor, 1986 yılında Malatya Belediyespor adıyla kuruldu. Şuan amatör küme futbol liginde mücadele eden Malatyaspor’un sorunlarla boğuşması ve borç batağında olması nedeniyle Malatya futbolunun yeni umudu olan Malatya Belediyespor’un adı Yeni Malatyaspor olarak değiştirildi.

Malatya Belediyespor iken turuncu yeşil olan takımın renkleri isim değişikliğiyle beraber Malatyaspor’un ilk renkleri olan sarı siyah olarak belirlenmiş, üçüncü renk olarak ise yıllardır Malatyaspor ile özdeşleşmiş kırmızı unutulmamıştır.

Malatya Belediyespor, 2009-2010 sezonunda TFF 3. Lig 5. Klasman Grubu’nda başarılı olup ekstra Play-off maçları sonunda TFF 2. Lig’e yükseldi. Muğla’da katıldığı ekstra Play-off maçları finalinde Keçiörengücü ile karşılaşan ve maçın normal süresi 0-0 sona eren karşılaşma sonunda penaltı atışları neticesinde 5-3 üstünlük sağlayan Malatya Belediyespor’da 2. Lig’e çıktı. 2010 yılında Malatya Belediyespor’un ismi olağanüstü genel kurulda alınan kararla Yeni Malatyaspor olarak değiştirildi.

Yeni Malatyaspor 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013 -2014 sezonlarında 2. Lig’de mücadele etti.

2014-2015 sezonunda Spor Toto 2. Lig Beyaz Grubu 66 puanla birinci tamamlayan Yeni Malatyaspor, şampiyon olarak TFF 1. Lige yükseldi.

2015-2016 sezonunda TFF 1. Lig’de ilk sezonunda sıkıntılı bir süreç geçiren Yeni Malatyaspor, sezonu 43 puanla 11’nci sırada tamamladı.

Yeni Malatyaspor, 2. Lig’de mücadele ettiği 2010-2011 sezonunda Ziraat Türkiye Kupası’nda gruplara kalmış, 13 Ocak 2011’de Malatya İnönü Stadı’nda oynanan karşılaşmada Süper Lig ekibi Fenerbahçe’yi 2-1 yenerek, adından söz ettirdi.

Yeni Malatyaspor, 2014 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda bir kez daha tarihe tanıklık etti. 2009-2010 sezonunda Malatya Belediyespor ismiyle Spor Toto 2. Lig’e çıkan Yeni Malatyaspor, kulüp tarihinde bir ilki daha yaşadı. Yeni Malatyaspor adı ile 4 sezondur Spor Toto 2. Lig’de mücadele eden sarı siyahlı takımda ilk sivil yönetim Adil Gevrek başkanlığında oluştu.

14 Haziran 2014 yılında gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda, tek liste halinde yönetime aday olan Adil Gevrek, açık oylamayla kulüp başkanı oldu. Böylelikle 2009-2010 sezonundan bu yana Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde ligde mücadele eden Yeni Malatyaspor’da ilk sivil yönetim oluştu.

Adil Gevrek başkanlığındaki Yeni Malatyaspor, 3 Mayıs 2015’te Malatya İnönü Stadı’nda Keçiörengücü ile 1-1 berabere kalarak, şampiyonluğunu ilan etti ve TFF 1. Lig’e yükseldi. Yeni Malatyaspor’un cezası nedeniyle seyircisiz oynanan maçı, taraftarlar kurulan ekranlardan izledi. İnönü Kapalı Çarşısı üzerinde toplanan binlerce taraftar, şampiyonluğu doyasıya kutladı.

Sarı siyahlıların TFF 1. Lig’deki ilk senesi iyi başlamasa da, takımın başına geçen teknik direktör İrfan Buz, kötü gidişe ‘dur’ diyerek, takımı Play-off’un eşiğine kadar getirdi. Ancak takım ilk yılında ligi orta sıralarda tamamladı. Sarı siyahlılar, ligdeki ikinci yılında ise kurulan iyi kadroyla birlikte fırtına gibi esti ve Süper Lig’e yükselme başarısını gösterdi.

SÜPER LİG’DE İLK İKİ SEZONDA FIRTINA GİBİ ESTİ

Malatya futbolunda yıllarca süren geri gidiş, Yeni Malatyaspor’un 2. Lig’e yükselmesiyle birlikte umuda dönüştü. Takım önce 1. Lig’e, bir yıl aradan sonra ise Süper Lig’e yükseldi. 11 yıl aradan sonra yeniden Süper Lig’e dönen Malatya futbolu, binlerce Malatyalıyı sevindirdi.

BtcTurk Yeni Malatyaspor, geçtiğimiz sezon TFF 1. Lig’de ortaya koyduğu performansla Süper Ligi hak eden takımlar arasında yer aldı. Sezonu ikinci sırada tamamlayan sarı siyahlılar, Süper Lig biletini alarak, takımı Türk futbolunun zirvesine taşıdı.

Süper Lig’de mücadele edecek olan Yeni Malatyaspor’da teknik direktörlüğüne, Türk futbol tarihine geçen tecrübeli çalıştırıcı Ertuğrul Sağlam getirildi.

Sağlam’ın gelişiyle sadece kadroda değil, tesisleşmede de önemli adımlar atıldı. Malatya ekibi, transferde Fabien Farnolle, Aly Cissokho, İssam Chebake, Issiar Dia, Sincere Seth, Nacer Barazite, Khalid Boutaib, Emanuel Dening, Yalçın Ayhan ile Turgut Doğan Şahin gibi isimleri kadrosuna kattı.

Malatya ekibi, 1. Lig’deki performanslarıyla dikkat çeken kaleci Ertaç Özbir, Sadık Çiftpınar, Murat Akça, Okechukwu Azubuike, Murat Yıldırım, Buğra Çağıran, Michael Pereira ve Eren Tozlu gibi isimlerde kadroda tutuldu.

Sarı siyahlı takım, Süper Lig’de ilk kez yer aldığı 2017-2018 sezonunda ilk olarak Ertuğrul Sağlam ile anlaştı. Sağlam, 4 hafta takımın başında kalırken, takım bu karşılaşmalarda 1 galibiyet, 1 beraberlik, 2’de mağlubiyet aldı.

Yönetim, Ertuğrul Sağlam ile yolların ayrılmasının ardından Erol Bulut ile anlaştı. 2017-2018 sezonunun 7.haftasında takımın başına geçen Bulut, 34 haftalık bölümde 9 galibiyet, 9 beraberlik, 10 mağlubiyet aldı ve 36 puan topladı. O sezonda sarı kırmızılılar, 43 puanla 10.sırada yer aldı.

BAŞARILI PERFORMANS SONRASI AVRUPA HEDEFİ DE YAKALANDI

BtcTurk Yeni Malatyaspor Kulübü yönetimi, 2018-2019 sezonunda da bir kez daha Erol Bulut ile yola devam etti. Sarı siyahlılar, Bulut yönetiminde 29 haftalık süreçte 10 galibiyet, 8 beraberlik, 11’de mağlubiyet yaşarken 38 puan topladı.

Malatya temsilcisi aynı sezon içerisinde Ziraat Türkiye Kupası’nda da yarı finale kadar yükselme başarısı gösterdi. Yarı finalde Galatasaray ile eşleşen sarı siyahlılar, ilk maçta rakibiyle İstanbul’da 0-0 berabere kalırken, ikinci maçta sahasında İstanbul temsilcisine 5-2 yenilerek, final oynama hayalini gerçekleştiremedi.

Galatasaray karşısında alınan ağır mağlubiyet BtcTurk Yeni Malatyaspor’u sadece kupa finalinden etmedi aynı zamanda teknik direktör Erol Bulut’un da istifasını getirdi. Yeni Malatyaspor’da teknik direktörlük kariyerine başlayan Bulut, ağır mağlubiyet sonrası görevini bıraktı.

Bulut’un istifasının ardından takımın başına sportif direktör Ali Ravcı geçti. Malatya temsilcisi, Ravcı yönetiminde 9 puan daha topladı ve ligi beşinci sırada tamamlayarak, Avrupa’ya gitme hakkını kazandı. Sarı siyahlılar, 2018-2019 sezonunda 34 haftalık bölümde 13 galibiyet, 8 beraberlik, 13’te mağlubiyet yaşadı.

Sarı siyahlılar, 2019-2020 sezonunun başında ise teknik direktör Sergen Yalçın ile anlaştı. Tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi’nde yer alan sarı kırmızılılar, Yalçın’ın idaresinde Avrupa’da oynadığı 4 karşılaşmada 2 galibiyet, 1 beraberlik, 1’de mağlubiyet aldı. Malatyalı futbolseverler, 16 yıl sonra şehrin bir takımının Avrupa kupalarında mücadele etmesinin heyecanını yaşadı.

Takım, Süper Lig’de 2019-2020 sezonun ilk yarısında ise Sergen Yalçın idaresinde oynadığı 17 karşılaşmada 6 galibiyet, 6 beraberlik, 5’te mağlubiyet yaşayarak, 24 puan topladı.

2019-2020 SEZONUNUN İKİNCİ YARISINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

Devre arasında teknik direktör Sergen Yalçın ile yollarını ayıran BtcTurk Yeni Malatyaspor yönetimi, 50 yaşındaki tecrübeli teknik adam Kemal Özdeş ile anlaştı. Özdeş yönetimindeki Yeni Malatyaspor ligde 5’te 0 yaptı. 24.haftada deplasmanda Yukatel Denizlispor karşısında alınan 2-0’lık mağlubiyetin ardından yönetim, Özdeş ile yollarını ayırdı.

Kemal Özdeş ile yolların ayrılmasının ardından takımın başına kurtarıcı olan Hikmet Karaman gibi tecrübeli bir isim getirildi. Karaman, takımın başında ilk olarak 25.haftada iç sahada oynanan Konyaspor maçına çıktı. Mücadele 1-1 sona erdi ve sarı kırmızılı takım sezonun ikinci yarısındaki ilk puanını almış oldu. Erteleme maçında Trabzonspor’a 3-1 kaybeden sarı kırmızılılar, 26.haftada ise deplasmanda Kayserispor’a 2-1’lik skorla boyun eğdi.

2019-2020 sezonunun ikinci yarısında üst üste alınan mağlubiyetler moralleri bozarken, takımın istikrarsız görüntüsü herkesi endişelendirdi.

Malatya ekibinde devre arasında teknik direktör Sergen Yalçın ile yollar ayrılırken, takımın gol yüküne en fazla katkıyı yapan oyuncuları Adis Jahovic ve Guilherme de sürpriz bir şekilde gitti. Teknik direktör Sergen Yalçın’ın ardından Adis Jahovic ve Guilherme’nin ayrılmaları takımın kimyasını bir anlamda bozmuş oldu. Yeni teknik direktör ve transferleriyle uyum sürecini yakalamaya çalışan sarı kırmızılılar, bu arada da istenilen sonuçları bir türlü alamadı.

Sarı siyahlılar, üçüncü sezonunu yaşadığı Süper Lig’de koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle liglerin ertelenmesi öncesi oynadığı 26 karşılaşmada 6 galibiyet, 7 beraberlik, 13’te mağlubiyet yaşadı.

Pandemi sonrası liglerin yeniden başlamasıyla birlikte Yeni Malatyaspor özellikle fikstür avantajını değerlendirip, lige tutunmak için mücadele verse de başarılı olamadı. Sezonu 32 puanla 16.sırada tamamlayan sarı siyahlılar, MKE Ankaragücü ve Kayserispor ile birlikte küme düştü.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Guven (3 yıl önce)
    Malatyanin sahibi yoktur artik secimlerde bir daha oy vermem
    0
    0
    Yanıtla
  • herşeyi siyasete bağlıyorsunuz. yönetim yönetemiyorsa dışardan milletvekili ne yapsın
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim Sönmez (3 yıl önce)
    Her maçta bir penaltı,beş dakikada üç gol bu nasıl bir futbol yazıklar olsun size aldığınız parayı hakketmiyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sait (3 yıl önce)
    MALATYANIN gururu futbol takımımızı sahipsiz bırakmayın süper lig bizim kırmızı çizgimizdir yine geleceğiz
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (3 yıl önce)
    Daha beter olacak adamlar alanen göz göre göre kulübün gelirlerini hiç ettiler hesap soran bir siyasi yok bu böyle devam ederse bu camia bu vekillerdende zamanı gelince bunun hesabını sorar bari çıksın muhalefet millet vekili birşey söylesin herkes sus pus iktidar ın vekilide muhalefet şn vekilide
    0
    0
    Yanıtla
  • Bozkurt44 (3 yıl önce)
    malatyaspor süper lige tekrar yükselicek yeter ki inanmak lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • new malatya (3 yıl önce)
    Ah, vah etmeye gerek yok. Her takım düşebilir önemli olan nasıl çıkacağını bilmektir. Takımın iskeletini bozmadan acil olarak irfan buz veya Mehmet Altıparmağı getirip bir kaleci, üç savunma, üç ortasaha, ikide forvetle 8-9 yeni oyuncu ile yeniden çıkabiliriz. Diğer takımlar kampa girdi acilen toparlanıp iyi bir planlama yapılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrah (3 yıl önce)
    Adil başkan bu takımın düşmesinin bir numaralı sebebi. Sonra Kemal ve hikmet hoca.Diger faktörlerde farnoll ve ruhsuz futbolcular..
    0
    0
    Yanıtla
  • Basri (3 yıl önce)
    Beterine düşün dilimde tüy kalmadı her defasında buradan yazdım Adil Gevrek bu takımı bitirecek dedim, her defasında Adil Gevrek yalakalarından hakaret işittim kimileri benim futboldan ne anladığımı sorguladı şimdi sona geldik benim diyeceğim beterine düşün bu durumu siz istediniz sonucunda zafer sizin oldu gidin kendi sokaklarınızda kendi kendinizle top oynayın sizede bu yakışır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu takımın başında aynı yönetim olduğu sürece bu takım iflah olmaz.Bu takımı düşürünler belli.Aynı kişilerden medet umanlarda belli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam için (3 yıl önce)
    Ah EFSANE ah ! MALATYASPOR tarihinde efsaneler yatan dört büyüklerin korkulu rüyası. Şehrimizde MALATYASPORUMUZU seven bir iş adamı bu takımı tekrar AMATÖR den alıp Süper lige çıkarsa ne güzel olur. Hep hayalim EDER li CARLOS lu MALATYASPOR umuzun SÜPER LİGE çıkması.
    0
    0
    Yanıtla