SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yönetici Yetkiden Çok Etki İle Yönetmeli"

0
Güncellendi - 2020-12-11 01:55:56
A- A+ PAYLAŞ

"BÜTÜN PROJELERE BEN GEREKENİ YAPARIM.." Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kariyer ve Marka sohbetlerine katıldı. MTÜ Sosyal Üniversite ve Yerel Yönetimler Akademisi tarafından gerçekleştirilen çevrimiçi sohbet programında Başkan Gürkan öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı.

MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, söyleşi programında açılış konuşması yaparak amaçlarının öğrencilerin mezun oldukları alanda geleceğe yönelik hedeflerine yön vermek olduğunu belirtti. Rektör Karabulut, programa katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a, kendilerine her daim destek verdiği ve programa katkılarından dolayı teşekkürlerini sundu.

Programda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Anadolu Selçukluları döneminde Malatya’da Şahabiyye-i Kübra ve Şahabiyye-i Şura medreseleri bulunmaktaydı.  Netice itibari ile bugün de şehrimizde iki üniversite bulunmakta. Sayın Cumhurbaşkanımız fahri hemşehrimizdir, temennimiz ve dileğimiz o dur ki 3. Üniversitemiz de Sayın Cumhurbaşkanımızın adına olur.” dedi.

Başkan Gürkan, “Şehirleri dizayn ederken; bu kentlerde vatandaşların fizyolojik anlamda, biyolojik anlamda rahat edebileceği, her türlü ihtiyaçlarını giderebileceği, engelsiz yaşayabileceği, güven temel unsuru ile ve oraya ait hissederek yaşayacağı şehir düşüncesi ile yola çıkılmalı. Ayrıca şehri, şehri değerleriyle yönetme olgusu çok önemli. Yerel yönetimlerde de formal ve informal yaklaşım vardır. Resmiyet ile samimiyetin birlikte götürülmesi gerekir.” İfadelerini kullandı.

‘Yönetici yetkiden çok, etki ile yönetmelidir’ diyen Başkan Gürkan, “Şehre gönüllüleri ile birlikte yönetim anlayışıyla hakim olmak lazım. Nasıl ki hukukta sadece objektif kurallar olarak tabir ettiğimiz kurallar yoksa yerel yönetimlerde de olmamalı. Yerel yönetimlerde de formal yaklaşımların yanında informal yaklaşımlar olmalı. Şehrin geleceği, misyonu ve vizyonu için düşünülen bütün projelere, ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak gerekeni yaparım, meclis üyelerimiz de meclis üyesi olarak gerekeni yaparlar. Netice itibarı ile bizim yerel yönetimimizde bir başarı hikâyesi varsa bu başarı hikâyesinin temelinde birlikte yönetim anlayışı ilkesi vardır.” sözlerine yer verdi.

İçinden geçtiğimiz deprem süreci, ardından covid süreci ile ekonominin durağan olduğu, dezavantajlı bir dönemde Belediye Başkanı olduğunu belirten Gürkan, “Bu dönemde şehrin hizmet araçlarının birçoğunu yeniledik. Yeni yollar yaptık. Sosyal alanlar inşa ettik, ediyoruz. Mevlana Hazretleri diyor ki, yönetici haram ve helali bilir ayırırsa ve bu konuda topluma hizmet etme anlayışında hareket ederse, o zaman olmayacak işleri Allah yapar, yaptırır ve yönetici de onu seyreder herkes de sağ ol der.” ifadelerini kullandı.

Gürkan, belediyeciliği iki başlıkta kategorize ettiğini belirterek, “Fetihçi yöneticiler ve işgalci yöneticiler. İşgalci yöneticiler işgalci olduklarının farkında olmadan yönettiklerini zannederler. Yönettiğiniz kurumu ileriye götürmüşseniz fetihçi yöneticisiniz, geriye götürmüşseniz işgalci yöneticisiniz. İşgalciler imha eder, fetihçiler ihya eder; bizim ihya eden yöneticilerden olmamız gerekiyor.” dedi.

Düzenlenen e-söyleşi programında söz alan öğrenciler, “Bizlere rol model olan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a ve MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’a teşekkür ederiz” ifadelerini kullandılar.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi kendi altyapısında hazırlanan yerli ve milli yazılım UZEM üzerinden online olarak düzenlenen e-söyleşi programı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, MTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Serdar Karaca, MTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aladağ, MTÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Özlem Altuntaş, Battalgazi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Cumali Aydoğan ve öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • abdulvahap (3 yıl önce)
    bu başkan geldi başımıza malatyada herşey çok kötü gidiyor yazık oldu malatyama
    0
    0
    Yanıtla
  • Maruf (3 yıl önce)
    Başkan yetkiden çok, etkiyle yönetilir diyor. Buna diktatörlük denir. Yapmadığınız şeyleri yaptığınızı söylemeniz ve başkalarının yaptıklarıyla övünmek yakışmıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maldia44 (3 yıl önce)
    “Fetihçi yöneticiler ve işgalci yöneticiler. İşgalci yöneticiler işgalci olduklarının farkında olmadan yönettiklerini zannederler. Yönettiğiniz kurumu ileriye götürmüşseniz fetihçi yöneticisiniz, geriye götürmüşseniz işgalci yöneticisiniz. İşgalciler imha eder, fetihçiler ihya eder; bizim ihya eden yöneticilerden olmamız gerekiyor.” Kul hakkı yiyen fetihçi değil isganlcidir sen personelin hakkını ver fazla çalıştırıp mesai vermiyorsun sendika kuruldu hak gene verilmedi
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin (3 yıl önce)
    Yönetim önemli tabi,ama genel sekreterinizin mezuniyeti nedir onu açıklayın ?İletişim fakültesiymiş şimdi baktım.Başka birşey söylemiyorum.Hıyırlı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA (3 yıl önce)
    Bu kadar bilimsel izahta bulunan arkadaşlar ya buralı değiller,ya da başkanı bilmiyorlar. Biz 15 yıldır on kalıplaşmış cümle ile algı oluşturup yönetilen zavallılarız. Başkan konuşmuş olmak için konuşmayı çok sever.Bunu en iyi belediye Personeli bilir. Lafın nereye gittiği ne konuştuğu çok önemli değildir. Önemli olan konuşmasıdır. Şimdi bu ara informel ve formel kavramlarını bulmuş ve bu biraz devam eder. Başkan gücünü yasalardan,tüzük ve yönetmeliklerden almaz.Herşeyi bilen ve teknik donanımlı eşsiz biridir.Onu hukuk,demokrasi,özgürlük bağlamaz. O yönetim anlayışında tektir. Onun anlayışında yeryüzünde henüz devlet,yasa ve millet yoktur.O gelecek asırların başkanıdır. O yüzden biz dünyalılar anlayamayız. Çok zorlamayın!
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (3 yıl önce)MALATYA isimli kullanıcı yorumuna
    süperrr yazı eline sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tecdeli (3 yıl önce)
    Yazık günah bu şehre. Hergün talihsiz açıklamalarına bir yenisini ekleyen bir Belediye Başkanı tarafından yönetiliyoruz. Haberi ve yorumları okuyunca acaba konuşma cımbızlanmış olabilir mi diye düşündüm. Bu kadar da değil canım dedim. Haberin en altına baktım Bülten yazıyor. Yani haberin her cümlesi Belediye Basın birimine ait. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Koca Büyükşehir Belediye Başkanımız nereden baksan kabul edilemez, izah edilmesi mümkün olmayan bir skandala daha imza atmış. Ben bir Malatyalı olarak artık utanıyorum. Hukuk objektif değilmiş yerel yönetimler de objektif olmamalıymış, yerel önetimler informal yani kafasına estiği gibi yönetilmeliymiş, yöneticinin etkisi, karizması kanunların kendisine verdiği yetkiden daha önemliymiş. Bu 3. değil 33. Dünya ülkelerinde bile rol model olamayacak bir sistemdir. Ama bu konuşmada katıldığım en azından gözlemlediğim bir inkar edilemez bir hakikat var. O da, Selahattin başkan gerçekten Belediyeyi aynen kendi tarif ettiği şekliyle yönetiyor. Sözleriyle davranışları arasında bu bağlamda bir çelişki yok. İşte konunun asıl üzücü tarafı da zaten burası. Ne diyelim başa gelen çekilirmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (3 yıl önce)
    Orduzu Şanlıkaya'ya doğalgaz ne zaman geliyor (Okuyucular mazur görsün sesimizi duyurmaya çalışıyoruz )
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Selahattin Başkan, "Aforizmalar yahut Aklıma Estikçe Söylediklerim" isimli bir kişisel gelişim kitabı çıkarmalı, böylece henüz duymadığımız saklı kalan diğer incilerinden de haberdar olabiliriz... Öncelikle, Başkan'ın ifadesi, yönetim biliminde "Gücün Kaynakları (Sources of Power)" diye geçen ve yıllardır dünyadaki yönetim ve liderlik okullarında öğretilen terimlere atıf içeriyor gibi görünüyor. Klasikleşmiş bu görüşte gücün iki ana kaynağı belirtilir: Yasal yetki (legal power or authority) ve kişisel etki (influence). Bir yöneticinin gücü bu iki kaynak başlığı altında detaylandırılır. Yasal (resmi, legal) gücün kaynakları belli ve şeffafken informal güç de denilen "etki gücü", kişisel karizma, iletişim becerisi gibi alt başlıkların yanı sıra akraba ve arkadaşlık ilişkilerini dahi kapsayan çok alt başlıklı bir kümeye karşılık gelir. Başkan buna atıf yapmak istemiş ancak çok yanlış cümleler seçtiği için pek çok yanlış anlamaya kapı açmış. Kaldı ki kendisinin liderlik becerilerinin Malatya'yı yönetmek için yeterli olmadığı ve özellikle organizasyon yapısını bozduğu bence çoktan ispat olmuştur. Geçmiş belediye başkanlarının hatalarından usanmış insanların dileklerindeki bir kurtarıcı rolünü kolayca doldurarak seçimleri kazanan başkan, ilk olarak bu ümitli insanları hayal kırıklığına uğratmış ve yönetim komedisine bu doğrultuda devam etmiştir. Şimdi bizler, kendilerini kandırılmış hissedenler, onun artık kesin gözüyle baktığımız gidişini bekliyoruz. O vakit aforizmalarını da öğrenmekten kurtulacağız. Yeri gelmişken ben de büyük ve pek hikmetli bir laf ederek tarih sahnesindeki yerimi almak isterim: Ayran içtim süt değil; gel bize bazı bazı. Teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut (3 yıl önce)
    Herşeyden anlamayan , hiçbir şeyden anlamaz felsefesine sahip bir başkanımız var. Ne mutlu bize . Ver yetkiyi , gör etkiyi dedikleri bu olsa gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Heydo (3 yıl önce)
    Yazık! İnformal yönetimden bahseden ! Objektif olmak zorunda değiliz diyen! Her şeyden anlayıp belediye binasını çocuk bahçesine çeviren ! Artık yerel basında değil ulusal basında da dalga konusu olan ! Cinsiyetsiz ödülü adı altında ödül vererek sözde kimliklerini kabul etmeye çalışan ! .... vs vs BÖYLE KADİM BİR ŞEHRE BÖYLE BİR BELEDİYE BAŞKANI.. LÜTFEN BU BİR UYKU OLSUN VE BİRAZDAN UYANAYIM ! GERÇEKTEN YAZIK!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatma (3 yıl önce)
    Rektör hanımın sosyal medya hesaplarına baktınız mı? Sanki etkinlikte konuşmuş gibi paylaşımlarda bulunmuş. İnsan konuşmadığı etkinlik için konuşmuş gibi, kullanmadığı cümleleri kullanmış gibi paylaşım yapar mı? Her şeydede konuşmak zorunda mısın, senin 1 yıldır öğrencin okula gelmiyor, öğrencilerle fiziksel etkinlik yapmış gibi algı yapıyorsun, yakışıyormu? Rektör hanımın en iyi ekibi fotoşop ekibidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muharrem (3 yıl önce)
    Nazmi Hocama katılmamak mümkun değil. Nazmi Beyin yorumunu okuyunca haberi bir daha, bir daha okudum ve gözlerime inanamadım. Gerçekten bu sözleri bir Buyükşehir Belediye Başkanı söyleyemez, söylememeli. Kırk düşünüp bir konuşması gerekirken, bir düşünüp kırk konuşunca böyle vahim ve trajikomik hatalara imza atıyor maalesef. Başkan Beyin şekeri yükselmiş olabilir, cümleler karışmış olabilir. Bunları tashih edip düzeltecek, ya yanlış anlaşılabilir diyip yazı diline çevirecek bir tek adamı da mı yok. Bu kadar yalnız mı? Yazık, çok yazık. Gidip oy verdiğim bir Büyüksehir Belediye Başkanı nasıl olur da hukukta objektif kurallar yoksa yerel yönetimlerde de olmamalı diyebiliyor. Nasıl yetkinin değil etkinin gücü diyebiliyor. Nasıl formal değil informal ( düzenli olmayan, kara düzen) bir yönetim modelini savunabiliyor. Bu mudur Hukuk Devletinin gerekliliği? Bence Gürkan reel durumu özetlemiş olabilir. Çok üzüldüm çok. Çok büyük bir talihsizlik. Kabul edilebilir bir tarafı yok. Sayın Başkanımızı bu talihsiz beyanlarını acilen düzeltmeye davet ediyorum. Bu sözler gerçekten skandal.
    0
    0
    Yanıtla
  • aga (3 yıl önce)
    turgut özallı öğrenciler çok şanslı sürekli nasihat dinleyecek bir konuşmacı bulup dinleye dinleye mezun olup bir çok bilimsel başarıya imza atacaklar
    0
    0
    Yanıtla
  • Nazmi (3 yıl önce)
    Ya Allah aşkına bir dostu, bir kardeşi Selahattin Gurkan Başkanımıza lütfen az konuşun desin. Anlamadığın, vakıf olmadığın konulara atlama desin. Şu sözlere bakar mısınız. " Yönetici yetkiden çok, etki ile yönetmelidir’ diyen Başkan Gürkan, “Şehre gönüllüleri ile birlikte yönetim anlayışıyla hakim olmak lazım. Nasıl ki hukukta sadece objektif kurallar olarak tabir ettiğimiz kurallar yoksa yerel yönetimlerde de olmamalı." Bunu kim diyor; herşeyden anlamayan hiçbir şeyden anlamaz diyen Selahattin Gürkan Başkanımız söylüyor. Bu nasıl bir cümle ya. Hukukta objektif kurallar nasıl yoksa yerel yönetimlerde de olmamalı diyor. Başkan ya objektif kavramını bilmiyor ya da ne konuştuğunu. Adalet Tanrıçasının gözleri niye kapalı. Muhatabi kim olursa olsun, muhatabının dini, dili, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun objektif karar verebilmek için gözleri kapalıdır. Ne demek objektif kurallar olmamalı. Objektifliğin olmadığı yerde keyfilik vardır. Hukuksuzluk vardır. Başkan hızını alamayıp devam etmis. Ne demiş biyor musunuz? "Yerel yönetimlerde de formal yaklaşımların yanında informal yaklaşımlar olmalı. " Haydaaa... Formal resmi, informal gayri resmi demek. Siz bir kamu idarecisi olarak nasıl bu cümleleri kurabiliyorsunuz anlamak mümkün değil. İnformal yönetim; standartları, kuralları, kaideleri belli olmayan, spontane demek. Bir hukuk devletinde bir Büyüksehir Belediye Başkanı nasıl olur da yetki ile değil etki ile, formal değil informal, objektif değil subjektif" bir yönetim modelini savunabilir. Yetki ile degil etki ile demek hukukun gücü ile.değil, gücün hukuku ile demek. 21 yıllık bir öğretmen olarak benim aklım, hafsalam almıyor. Malatya bunu haketmiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nazmi Bey değerlendirmelerinize tamamen katılıyorum. Bu güzelim şehrin kimler tarafından yönetildiğine bakıp, üzülüyorum. İl başkanı ne iş yapıyor? Malatyaya yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (3 yıl önce)
    Bu başkan da ne etki ne de yetki vardır Ancak boş laf vardır!
    0
    0
    Yanıtla
  • Karahanlı (3 yıl önce)
    "İşinde çok iyi olduğuna" yürekten inanan 'yetersiz' kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz! Aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünür!Ancak bu 'cahillik ve haddini bilmeme' karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur.'Eksiler' kariyer açısından 'artıya' dönüşür.Sonuçta, 'kifayetsiz muhterisler' her zaman ve her yerde daha hızlı yükselirler...Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında 'fazla alçakgönüllü' davranarak öne çıkmaz, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmaz, kıymetlerinin bilinmesini beklerler...Tabii beklerken kırılır, kendilerini daha da geriye çekerler... Muhtemelen üstleri tarafından da 'ihtiras eksikliği' ile suçlanırlar..."
    0
    0
    Yanıtla