SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Olağanüstü Sırlar Barındırıyor"

A- A+ PAYLAŞ

İngiliz tarihçi Bettany Hughes’un ekibiyle birlikte hazırlayıp sunduğu Doğu Akdeniz’in Hazineleri adlı belgesel programında Malatya Arslantepe’nin de işlendiği bölüm 11 Mayıs 2024 günü akşam 9’da İngiltere’de yayına girdi. Hughes, X hesabından Arslantepe duvar resimlerinin önünde çektirdiği fotoğrafını “bu programı geçen yıl bölgede yaşanan depremin kurbanlarına adıyorum” notuyla paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğiyle 15 Nisan 2022’de Malatya’ya gelen Hughes ve ekibi, höyük, müze ve Malatya Ovasında çekimler yapmıştı. Türkiye’nin başka illerinin yanı sıra Doğu Akdeniz bölgesindeki birçok tarihi alanda çekimler yapan ekip, bölgenin tarihi mirasının tanıtıldığı programı İngiliz Channel-4 kanalında yayına aldı.

Söz konusu kanalda 3 yıldan beri Bettany Hughes’la Dünyanın Hazineleri başlığı altında bir program yayınlanıyordu. 2024’de Doğu Akdeniz’in tarihi zenginlikleri yayınlanmaya başlanırken, dizinin yayınlanan ilk iki bölümü dünya çapında büyük ilgi gördü. Küresel medya izleme merkezi Meltwater’ın verdiği bilgiye göre, geçen haftaki bölüm Channel 4’te en çok izlenen program oldu, izleyici sayısı 1 milyarı aştı.

İzlenirlik oranı açısından bakıldığında Hughes’un yaptığı programın Arslantepe Höyüğünün dünya çapında tanınırlığı açısından ses getirmesi bekleniyor.

X (eski Twitter) üzerinde #TreasuresoftheWorld yazılarak tıklandığında Arslantepe görüntülerinin yer aldığı kısa bir tanıtım mesajı ve video geliyor. Hughes mesajında izleyicilerini “Dünya’nın bilinen ilk kral ve kraliçesinin yurduna, tarih öncesi çağların siyasi iktidarının meydanına” davet ediyor; videoda ise “arkeologların halen didik didik ederek araştırdıkları, eski Mezopotamya’ya, Türkiye’nin güneydoğusuna yakın noktadaki, Fırat Nehrine yaklaşık 9 mil mesafede, 30 metre yüksekliğindeki höyüğün olağanüstü sırlar barındırdığını, burada çalışan arkeologların dünyanın en eski sarayını ortaya çıkardıklarını, UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Arslantepe’nin geçmişinin yedi bin sene önceye gittiğini” anlatıyor.

Hughes, Malatya Müzesinde “dünyanın bulunan en eski kılıçlarıyla” çektirdiği bir fotoğrafı da Twitter hesabında paylaştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 hafta önce)
    Mükemmel bir reklam olacak dünya çapında. Umarım malatyamızı canladırır gelecek turistler
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cahil (2 hafta önce)
    Yeni haberimiz oluyor. Gurur verici bir belgesel. Mutlaka izleyeceğim. AMA Gerçeklerle bi haber bir toplum olduk. TRT ve yerel basın neden yapmamış acaba. İtalyan lar izin vermemiş mi. Oradan çıkarılan kayısı çekirdeği tohumlarını anlattımı acaba.
    %75
    %25
    Yanıtla