SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaya Mezarlara İlgi

0
Güncellendi - 2018-10-28 22:34:58
Kaya Mezarlara İlgi
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir ilçesine bağlı Onar Mahallesi'nde bulunan Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait yaklaşık 2 bin 800 yıllık kaya mezarlarını 10 ayda 5 bin kişi ziyaret etti.

Arapgir ilçesinin önemli turizm merkezlerinden biri olan Onar Mahallesi'nde bulunan Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu belirtilen yaklaşık 2 bin 800 yıllık 21 kaya mezarı ve mezarlardan birinin duvarlarında bulunan hiyeroglifleri yerinde görmek için 10 ayda Onar Mahallesini ziyaret eden kişi sayısı 5 bini buldu.

Açık ve içerisine girilebilen kaya mezarlarından duvarında hiyerogliflerin bulunduğu mağaranın özellikle ilgi odağı olduğunu 10 ayda kaya mezarlarını yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Onar Mahallesi'nin gönüllü rehberi Serdan Kaygusuz, "Kaya mezarları Romalılara ait. Mağaraların üzerinde bulunan tarlalarda ikamet eden lejyonerler buradan Arap ülkelerine akınlar düzenlermiş.Duvarında at-güneş gibi çeşitli figürlerin bulunduğu Romalı generale ait kaya mezarda paralar ve kılıçlar bulunmuştur.Mağaraların üst kısmında bulunan alana yerleşen 6-7 bin kişi oldukları tahmin edilen Romalılar ölülerini bu mağaralara defnetmiştir.Mağaralar genel olarak orijinalliğini korumuş çok fazla tahribata uğramamıştır" diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Haşmet (5 yıl önce)
    Babalar yanlışı görmüş ve hemen çakmışlar.HELAL ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent Korkmaz (5 yıl önce)
    Kurulduğu dönemde Yeni Roma olarak adlandırılan Doğu Roma (sonraki yıllarda Bizans denen) İmparatorluk Milattan Sonra 330 yılında İmparator I. Konstantin tarafından kurulmuştur. Başkenti İstanbul’dur. Günümüzden kaç yıl önce kurulduğunu hesaplarsak 2018-330 = 1.688 yıl yapar. Haberi geçen ajans kaya mezarlarının 2800 senelik olduğunu yazmış. 2800-1688 = 1.112 yıl yapar. Hadi Doğu Roma’yı geçtik; Roma İmparatorluğu ikiye bölünmeden öncesini bile esas alsak, Malatya’nın Roma etkisine girmesi 2 bin sene civarında; yine tutmadı. Zaten 2 bin 800 sene öncesinde Roma İmparatorluğu diye bir imparatorluk da yok; kuruluş masalındaki Remus ve Romulus kardeşler kurdun memesinden süt emmeye anca başlamışlardır (!). Malatya Kültür Envanteri ve Müze kayıtlarına göre, resimlerin dönemi Geç Roma ve M.S. 2. Yüzyılın sonu ile 3. Yüzyılın başı. Yani yaklaşık 1800 sene eder. Muhabir arkadaşlar bu tür haberleri geçerken hiç değilse bir ansiklopedi maddesine baksalar veya bir uzmana sorsalar bu tür yanlışlar olmaz. Eğer bu bilgiyi veren haberdeki “gönüllü rehber” denilen beyefendi ise aynısı onun için de geçerli. Okuyacak, araştıracak, teyit edecek, kaynak tarayacak, öyle konuşacak, öyle yazacaksınız. Ben bile şuraya şimdi yazdığım iki satır kıytırık yazı için (işi ve keyfi gereği sürekli bu alanda okuyan birisi olmama karşın) kaynaklara baktım; hesap makinesi kullandım; uzman arkadaşımı aradım. Biraz özen lütfen!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Tahir Arıkan (5 yıl önce)
    Dostlar, 2 bin 800 yıl önce ne Roma ne de Doğu Roma vardı; olsa olsa bin yıllık! bir farkla bin 800 yıl olabilir. Tahkik ve düzeltmeye muhtaç bir bilgi, haberiniz ola.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dost Bilim (5 yıl önce)
    1-Bu kaya mezarlar 2800 yıllık değildir. 2- Doğu Roma Dönemi(Bizans) değildir. 3- Kendi yapıldığı dönem ya da sonrasında içleri boşalmıştır.Bulunduğu söylenilen para ve silahlar söylemi ne kadar inandırıcıdır. 4- Romalı genarale ait bilgiyi rehber neye göre anlatmaktadır. 5- Turizm rehberi bu bilgileri hangi yayına göre anlatmıştır 6- Malatya bölgesinde birçok yerde kaya mezarları vardır.Fakat bunlar yaklaşık 2000 yıl öncesine tarihlenmektedir.Onar kaya mezarlarıyla ilgili Doç.Dr.Recep Özman’ın makalesi ve aynı köyden Dr. İsmail Kaygusuz’un kitabına hiç bakılmamış sanırım. 7- Duvarlarda hiyaroglif yazılar nerede...Bu belirtilen resim yazı biçimi o zaman daha öncelere gider ki bu da bilimsellikten yoksundur....
    0
    0
    Yanıtla