SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Kökenli' Gazetecinin Kuşkulu Ölümü

0
Güncellendi - 2021-08-14 17:20:22
'Malatya Kökenli' Gazetecinin Kuşkulu Ölümü
A- A+ PAYLAŞ

BÜROSUNDA İPLE ASILI OLARAK ÖLÜ BULUNMUŞTU.. Dedeleri; Kırım - Tatar Sürgünü sonrası Malatya'nın Pütürge ilçesinde iskan edilen, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye Ofisi Müdürü ve Türkçe Bölümü Yayın Yönetmeni,  Gazeteci Aydın Taş’ın, geçtiğimiz hafta sonu, ajansın Ankara’daki ofisinde, asılı bir şekilde ölü bulunması, Türk Dünyası’nda büyük üzüntü yaratırken, Aydın Taş’ın vefatının şüpheli olduğu ileri sürülüyor.

Sovyetler Birliği döneminde aile büyükleri sürgüne gönderilen ve ailesinin ilk olarak Malatya’nın Pütürge ilçesine yerleştirildiği öğrenilen Aydın Taş’ın; 8 Ağustos Pazar günü Kırım Haber Ajansı’nın Ankara Ofisi’nde, ‘intihar görünümlü bir olay’la öldüğü açıklanmıştı.

Kırım Haber Ajansı’nın resmi internet sayfasında, Malatyalı Gazeteci Aydın Taş’ın ölümü ile ilgili yapılan açıklamada, “Kırım Haber Ajansı’nın Türkiye Ofisi Müdürü Aydın Taş, bugün (8 Ağustos 2021) hayatını kaybetti. QHA olarak Türkçe Yayın Yönetmenimiz Aydın Taş’a Allah’tan rahmet rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” denildi.

Ölümü şüpheli bulundu

Başta Kırım olmak üzere eski Sovyetler Birliği coğrafyasındaki Türk Dünyası’na ve Türk Dilli toplumlara yönelik haber, program ve yazıları ile tanınan, Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesine ilikin sert eleştirileri ile bilinen Aydın Taş’ın ölümü, kuşkulu bulundu.

Polis, Aydın Taş’ın ölümü ile ilgili çok yönlü soruşturma başlatırken, kendisini tanıyanlar Aydın Taş’ın mücadeleci kişiliğinin ve Türk Dünyası’na hizmet etme aşkının asla bir intihara izin verneyecek düzeyde olduğuna vurgu yaparak, “Aydın Taş’ın ölümünün ardındaki şüpheler giderilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Bir Malatyalı kendisine ulaşır ve bir sorunu olduğunu söylerse, çözmek için seferber olurdu”

Aydın Taş’ın aile bağları, 1940’lı yıllarda Malatya’nın Pütürge ilçesine yerleşen Kırımlı bir aileye dayanıyor.

Yakın arkadaşları, Aydın Taş’ın Malatya’ya olan duygu ve düşüncelerini anlatırken, “Aydın’ın dedeleri Pütürge’ye yerleşiyor. Babası daha sonra, çalışmak amacıyla Malatya’dan Almanya’ya gidiyor. Ailesinin bir bölümü de Malatya’dan sonra Ayvalık’a yerleşiyor.  Aydın Almanya’da doğuyor. Ama Malatyalılık duygusu ve Malatya’ya bağlılığı çok güçlüydü. Aydın Malatyalı arkadaşlarını çok severdi” dedi.

Aydın Taş’ın bir Malatyalı kendisine ulaşması ve çözebileceği bir sorunu olduğunu bildirmesi halinde, bütün işlerini bırakıp, kendisine ulaşan Malatyalı’nın sorununu çözmek için seferber olduğunu söyleyen yakın arkadaşları, “Malatyalı bir misafiri geldiğinde dışarda değil evinde ağırlardı. O derece bağlıydı Malatya’ya. Malatya’yı ve Malatya insanını çok severdi, her sohbetimizde Malatya muhabbeti olurdu” diye konuştu.

İlayda ve Alper Tunga adlı iki çocuk babası Aydın Taş'ın babası da kısa süre önce vefat etmişti.

Aydın Taş, geçtiğimiz günlerde Ayvalık Hayrettin Paşa Camii’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra ilçe mezarlığında, gözyaşları arasında ve dualar eşliğinde toprağa verildi.

CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı Köktaş, “Malatya’nın yetiştirdiği idealist gazeteci…”

Aydın Taş’ın kuşkulu ölümü medya, siyaset ve Türk Dünyası’nda büyük üzüntü yarattı.

Beyefendi ve mücadeleci kişiliği, entelektüel yapısı ve dur durak bilmeyen çalışkanlığı ile tanıyanlarının sevgisini ve saygısını kazanan Aydın Taş’ın ‘ölüm haberi’nden sonra, çok sayıda gazeteci, siyasetçi ve edebiyat insanı başsağlığı yayınladı; bu mesajların çoğunluğunda, Aydın Taş’ın ölümündeki kuşkulu ve karanlık noktaların aydınlatılması istendi.

CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı Aysun Pala Köktaş da yayınladığı mesajda, Aydın Taş’ın Malatyalılık yönüne de vurgu yaparak, “Kırım Haber Ajansı’nın Türkiye Ofisi Müdürü Aydın Taş’ın vefat haberini üzüntü ile öğrendim. Malatya’nın yetiştirdiği idealist gazeteci arkadaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Ahmet (2 yıl önce)
    Rusların işine benziyor makani cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • aydın (2 yıl önce)
    Yakın zaman içinde rus istihabaratı tarafından ülkemizdeki Çeçen kardeşlerimize yönelik işlenen cinayetlere benzer bir durumdur. Kırım için yaptığı çalışmalardan rahatsız olan Rus ihtibaratı tarafından gerçekleştiği muhtemel. Ülkemiz diplomasisi ve istihbaratı ülke sınırları içinde gerçekleştirilmek istenen bu cinayetleri önleyici bir politika ve tavır takınmalıdır. Failleri bulunup cezalandırılmalıdır. Aksi halde Ruslara, Suudilere ilaveten başka ülkelerin infazları devam edecektir. Allah rahmet eylesin, başımız sağolsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yunus Emre MERT (2 yıl önce)
      Kurultay Gazetesini çıkarttığın yıllar da yollarımız kesişmişti. Oturuşunla, konuşmanla, kahve fincanını tutuşunla ve boğazlı gri kazağınla koskocaman bir adam gibi gözükmüştün gözüme. Bugün olduğu gibi o yıllarda da benim için bütün hikaye, bütün insanlık, bütün tarih Orta Asya’dan başlamıştı sanki. Orta Asya’da doğmuştum, babam Türkistan’da doğmuştu; Dedemin mezarı Elbistan’daydı ama Elbistan Kırım’ın bir şehriydi. Malatya Özbekistan’daydı aslında Rodos, Isık Göl’ün içindeydi. Kıbrıs, Hazar Denizinde bir adaydı. Batı Trakya, Fergana Vadisinin bir bölgesiydi. Sultan Murathan’ın türbesi Kosova’daydı ama Kosova Tacikistan ile Çin arasında bir sınır şehriydi. Kreuzberg Berlin’de değil, Taşkent’teydi; zaten Kerkük de Aşgabat’ın bir mahallesiydi. Karabağ çoktan azad olmuştu.  Sonra Orta Asya giderek genişledi, Türk Dünyası bütün zihinsel haritamı meşgul ve işgal etti. Türk Dünyası bütün gezegene yayıldı, Türk Dünyası her yerdi artık benim için ve sen ağabey bu kafası karışık üniversite öğrencisinin fikirlerine yön veren kutup yıldızı gibiydin.   Seninle, Elnur Paşa ile memleket ve Türk dünyası üzerine konuştuğumuz da gücümüzün tüm Türk Dünyasına yeteceği hissi uyanırdı bende sanki o an bir mucize olsa o hayalini kurduğumuz şeylere ulaşsak herşey hazırdı. Paramız yoktu gücümüz yoktu imkanlarımız kısıtlıydı ama iman ve inancımız vardı hayallerimiz vardı Türklüğümüz bakiydi. Sohbetin sonlarına doğru bilgi ve gerçekliklerle altyapısını oluşturduğumuz hayallerimizden, reel Dünya’ya dönmeye başladığımız anda ise “Paramız yok gücümüz yok imkanlarımız kısıtlı ne yapalım vaz mı geçelim! Yenileceksek de çarpışarak çekiliriz!” der inancımızın namusuna halel getirmemeye çalışırdık.   Yine öyle yapacağız Ağabey, belki bu olayı aydınlatmaya gücümüz yetmeyecek. İmkanlarımız, sana kurulan bu kumpası yerle yeksan etmeye mecal vermeyecek. Ama sana söz ağabey ne davamızdan ne de davandan vazgeçmeyeceğiz yenileceksek de çarpışarak çekileceğiz!   Haberi aldığımdan beri dilim de bir yarım türkü “Ey Güzel Kırım Sana Ne Oldu” bir de zihnimde yankılanan iki cümle “Uğurlar Ola Ağabey! Uğurlar Ola…”  Hoşça kal Aydın Ağabey, TAŞ’ın bize emanet.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Mekanı cennet olsun. Kırım Türkleri başta olmak üzere Türk Dünyasının başı sağolsun. Kuşkulu bir şekilde vefat etmesi araştırılmalı...
    0
    0
    Yanıtla