SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Barodan Medeni Kanunun 95. Yılı Açıklaması

0
Güncellendi - 2021-10-04 21:00:42
Barodan Medeni Kanunun 95. Yılı Açıklaması
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Baro Başkanı Avukat Onur Demez, Medeni Kanununun kabul edilişinin 95. Yıl dönümü ile ilgili açıklama yaptı. Baro mensupları ayrıca, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla hayvan barınağını ziyaret ederek, mama yardımı yaptı.

MEDENİ KANUNUN YILDÖNÜMÜ..

Baro Başkanı Demez, Medeni Kanunun yürürlüğe girmesinin 95. Yıl dönümü olduğunu ve medeni kanunla birlikte kadınların birçok kazanım elde ettiğini belirterek, "04 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Medeni Kanun ile birlikte Türk kadınımız; mirastan eşit yararlanma, istediği mesleğe girebilme, resmi nikah zorunluluğu, evlilikte kadının rızası, boşanma hakkı, mahkemede eşit tanıklık, tek eşlilik, evlenme yaşı, velayet hakkı gibi hayati birçok kazanımlar edindirmiştir. Medeni Kanunumuzun yürürlüğe girişinin 95. yılını, eşsiz bir hukuk devriminin ürünü olan Cumhuriyet’in kazanımlarını daha da ileriye taşıma ve Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin de üzerine çıkma hedefine ulaşmanın kararlılığıyla kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

HAYVAN BARINAĞINI ZİYARET ETTİLER

Bu arada, Malatya Barosu Başkanı Onur Demez ve avukatlar 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla hayvan barınağı gezerek barınağa mama yardımında bulunuldu.

Başkan Demez, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar ‘Hayvanlar Günü’ dolayısıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı ve Hayvan Barınağını ziyaret ederek, barınakta bulunan hayvanların durumu ile ilgi bilgi aldı.

Baro Başkanı Demez, hayvanları koruma kanunuyla, hayvanların mal ve eşya olmaktan çıkarıldığını belirterek, “ Güçlülerin, güçsüzlere karşı merhametli ve koruyucu davranması ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olduğu gibi, yapılan son kanun değişiklikleri uyarınca da hayvan dostlarımız için kanun koyucu tarafından artık bir hukuki zorunluluk haline getirilmiştir. Bu amaçla hayvanlara eziyet, kötü muamele, işkence ve cinsel saldırı, tecavüz suçlarına hapis cezası getiren Hayvanları Koruma Kanunu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek hayvan dostlarımızın hakları kanuni güvence altına alınmıştır. Hayvanlar bu haliyle mal ve eşya kategorisinde olmaktan çıkarılarak nihayet canlı statüsüne getirilmiştir” dedi.

Hayvanlara sevgi duymaktan önce saygı duyulmasını belirten Demez, “ Kendi istek ve taleplerini, maruz kaldıkları şiddeti konuşarak bildiremeyen dostlarımız adına ses olmak bizlerin en önemli sorumluluklarındandır. Hayvanların sevilmekten önce esasen saygı duyulmaya ihtiyacı vardır. İnsan zekasına karşı hiçbir gücü bulunmayan yer yüzünü paylaştığımız hayvan dostlarımıza karşı, adalet mekanizmasını en etkili şekilde çalıştırmak zorundayız. Bizler avukat ve en önemlisi vicdan sahibi birer birey olarak, hukuk nezdinde hayvan dostlarımızın en etkin düzeyde korunması için çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

“Hayvan hapishanesine dönüştürülen hayvanat bahçeleriyle ilgili yeni düzenleme ”

Hayvan hapishanelerine dönen hayvanat bahçelerine yönelik yeni düzenleme getirilmesini ifade eden Demez, “Bu sebeple, daha adil bir devlet, kamu vicdanı ve toplum ahlakına saygılı bir hukuk düzeni oluşturmak hedefiyle 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde sessiz dostlarımız adına hayvan hastanesi talep ediyoruz. Çevre illerde olan, hayvan hastanesi Malatya’mızda maalesef bulunmamaktadır. Basit tıbbi müdahaleler hayvan barınağında yapılabilmekteyken ağır durumda olanlar çevre illerdeki tam teşekküllü hastanelere nakledilmektedir. Bu haliyle ilimizin acilen tam teşekküllü bir hayvan hastanesine ihtiyacı vardır. Yine hayvanlar doğal yaşam alanlarından alıkonularak hayvanat bahçelerine hapsedilmekte, burada türdeşlerinden ve doğal hayvansal içgüdülerinden uzaklaştırılmaktadır. Bu hususta hayvanlara yönelik bu ve benzeri tüm yanlış uygulamalara son verilerek esasen bir hayvan hapishanesine dönüştürülen hayvanat bahçelerine yönelik yeni düzenlemelerde getirilmelidir” diye konuştu.

Demez, hayvanlar için bütün işbirliğine hazır olduklarını belirterek, “Yüzyıllar öncesinden beri hayvanların barınma, yemek, su gibi temel ihtiyaçlarını sağlamak ve sağlık sorunlarını çözmek üzere vakıflar kurmuş bir medeniyetin bugünkü temsilcileri olarak, kendi tarihimize uygun davranmaya ve yeryüzünü paylaştığımız hayvan dostlarımızı korumak için, yetkilileri göreve çağırıyoruz. Yerel yönetimlerimize bugüne dek hayvan haklarına yönelik çektikleri dikkat ve bu yönde yapmış oldukları tüm çalışmaları için teşekkür ediyor, hayvan hakları ile ilgili olarak yapılacak ve yapılması gereken her türlü girişim için tüm işbirliklerine hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hayvan barınağı gezen Başkan Demez ve avukatlar hayvanları severek onlara mama yardımında bulunuldu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Murat (2 yıl önce)
    Boşanma hakkı son yıllarda kadınlar tarafından o kadar iyi kullanıldı ki, 80 yılda toplam boşananların sayısının 10 katı son 15 yılda gerçekleşti ve malatyadaki evler dullarla doldu taştı. 850.000 kişi 430.000 evde yaşıyor maalesef.
    0
    0
    Yanıtla