SON DAKİKA
SON DEPREMLER

700 Yıllık Medrese Ayağa Kaldırılacak

0
Güncellendi - 2020-09-23 08:55:52
700 Yıllık Medrese Ayağa Kaldırılacak
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, yaklaşık 700 yıl önce yapılan ve günümüze kalıntıları kalan Şahabiyye-i Kübra Medresesi, başlatılan kazı çalışmalarının ardından hazırlanacak projeyle ayağa kaldırılacak.

Memlüklü Sultanı Melik El Eşref Şaban devrinde 1363-1376 tarihlerinde Battalgazi ilçesinde yaptırılan Şahabiyye-i Kübra Medresesi'ni gün yüzüne çıkarmak için Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce medresenin doğu kısmında başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medresenin inşaa tarihini veren bir kitabenin bulunmadığını ancak Fransız Konsolos F. Grenard'ın burada yaptığı incelemede gördüğü kitabeyi yayınladığını, buna göre medresenin yaklaşık 700 yıl önce Mir-i Ümera lakabıyla ünlü Şahabettin Hızır adlı emir tarafından yaptırıldığını aktardı.

Yapının şu anda yıkık, eyvan ve taş kapısının bir kısmının ayakta olduğunu dile getiren Doğan, 2006'da yapılan ilk kazı çalışmalarında uzantılarının belirlendiğini anımsattı.

Kazıların bir süre durdurulduğunu, 2011-2012'de medresenin güneyinde bir kazı çalışması yaptıklarını ve muhtelif duvar kalıntılarına rastladıklarını kaydeden Doğan, "Bunların geneli ev mimarisine ait duvar kalıntıları." ifadelerini kullandı.

Doğan, 24 Ocak'ta meydana gelen ve merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan depremde medresenin zarar gördüğüne işaret ederek,  "Medrese eyvanının güney duvarı yıkıldı. Eyvanın tekrardan hasar görmemesi için ahşapla askıya alındı." diye konuştu.

Medresenin doğu kısmındaki parsellerle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardından kazı çalışmaları için parsellerin kendilerine tahsis edildiğini anlatan Doğan, şöyle devam etti:

"21 Temmuz'da firmaya yer teslimini yaparak kazı çalışmalarına başladık. Medresenin rölövesini çizmeden kazı çalışmalarını yapalım dedik. Daha önce burada eyvanlı, yanlarda hücrelerin bulunduğu medrese planı var. Mimarinin simetri olduğunu, doğu kısmında hücrelerinin bulunduğunu tahmin ediyorduk. Şu an Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden tahsisini gerçekleştirdiğimiz parsellerde kazı yapılıyor. Kazı alanında duvar izlerine rastladık. Kazı tamamen bittiğinde, şeması ortaya çıktıktan sonra rölövesini çizeceğiz. Akabinde yapının ilerleyen yıllarda ayağa kaldırılması noktasında Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna projeyi sunacağız. Kurulun uygun gördüğü çalışmaları yürüteceğiz inşallah."

- Kazılarda çeşitli materyaller bulundu

Yaklaşık 1,5 aydır yürütülen kazı çalışmalarında farklı dönemlere ait çeşitli materyallar bulduklarını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:

"Bizim öncelikli amacımız medresenin mimari planını ortaya çıkarmak. Kazı çalışmasında değişik malzemelere rastlandı. Medresenin su ihtiyacını giderdiğini düşündüğümüz su yolu (pişmiş topraktan yapılan boru) bulundu. Zemin seviyesinde yapıya ait duvarlara rastladık, kazı tamamlandığında medresenin mimari planı ortaya çıkmış olacak."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Alp TUNGA (3 yıl önce)
    Bunlar, Türk ülkü ve kültürünün kılcal damarlarıdır. Medreseyi günümüze kazandırma imar ve restorasyonu faaliyeti bu topraklardaki varlığımızın tarihi belgeleri dir. Emeği geçenlere teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (3 yıl önce)
    Emeği geçenlerden,emek verenlerden Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Emeği geçenlere teşekkür eder, Allah razı olsun derim... VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Müneccim (3 yıl önce)
    Tabi ki turizm açısından önemli ancak sırf bu yüzden olmamasını dileriz. Zira gelen ziyaretçilere bir şey anlatmalı bu yapılar. Sırf bilgilendirme yazıları asılıp "bak bu eskiden böyleymiş" denilecekse amacına ulaşmaz. Burada ilim dersleri de verilmeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (3 yıl önce)
    Mükemmel,böyle kalıcı çalışmalarınızı destekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla