SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Acilen Onarılacak' Dediler, 8 Ay Geçti!

0
Güncellendi - 2020-08-25 17:35:45
'Acilen Onarılacak' Dediler, 8 Ay Geçti!
A- A+ PAYLAŞ

YENİ CAMİ HÂLÂ İBADETE KAPALI.. Malatya’nın da büyük ölçüde etkilendiği 24 Ocak 2020 tarihli 6.8 büyüklüğündeki Sivrice merkezli depremde hasar gören, Osmanlı’nın Malatya’daki son dönem önemli mimari eserlerinden biri olan Yani Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün “Acilen onaracağız ve ibadete açılmasını sağlayacağız” şeklindeki açıklamalarına karşın, 8 aydan bu yana herhangi önemli bir çalışma yapılmadan ibadete kapalı bir şekilde, cemaati ile buluşacağı günleri bekliyor.

Hacı Yusuf – Taş Camii olarak da bilinen Yeni Cami, 24 Ocak tarihindeki Elazığ-Malatya depreminden özellikle kubbelerdeki bölgelerde meydana gelen çökmelerle hasar gördü.

Yaklaşık 110 yıllık bir geçmişi olan Malatya Yeni Cami, depremden sonra ibadete kapatıldı ve camide hasar tespiti yapıldı.

Vakıflar Genel Müdürü Ersoy, “Acilen onaracağız” demişti

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, depremden 4 gün sonra 28 Ocak’ta Malatya’ya gelerek Malatya Valisi Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile depremin Malatya’da yarattığı yıkımla ilgili olarak bilgi aldıktan sonra, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Yeni Cami, Eski Malatya Ulu Cami ve Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda incelemelerde bulundu.

Yeni Cami’nin depremden gördüğü hasarı bizzat yerinde gören ve inceleyen Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Yeni Cami’nin acilen onarılacağını ve ibadete açılması için gereken tüm çalışmaları hızla yapacaklarını söyledi.

Ancak, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’un “Acilen onaracağız ve hızla ibadete açılmasını sağlayacağız” dediği Malatya Yeni Cami 8 aydan fazla bir zamandır ibadete kapalı bir şekilde, bugüne değin, önemli bir restorasyon ya da onarım faaliyeti görmeden ibadete açılacağı ve cemaati ile buluşacağı günleri bekliyor sessizce…

“Belki koronavirüsten dolayı küçük bir uzama olabilir” dediler, “küçük uzama” 8 ayı buldu

Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Kenan Doğan, 26 Mayıs 2020 tarihinde AA Muhabiri’ne yaptığı açıklamada, depremde hasar gören tarihi yapılara, artçı depremlerden yeniden zarar görmemesi için ön müdahalede bulundukların, bu kapsamda Yeni Cami’nin kasnağında meydana gelen açılmaya karşı, kasnaklara sargı yaptıklarını söylemişti.

Söz konusu açıklamada, Yeni Cami ve Ulu Cami’nin yeniden ibadete açılması için çalıştıklarını ifade eden Kenan Doğan, “Vatandaşların yoğun kullandığı camilere öncelik veriyoruz. Belki koronavirüsten dolayı küçük bir uzama olabilir. Elimizden geleni yapacağız. İnşallah hedeflerimizde bir şaşma olmaz” demişti.

Ancak, koronavirüs nedeniyle meydana gelebilecek “küçük uzama”nın 8 aydan bu yana devam etmesi, etrafının ahşap ve metal perdelerle çevrilmiş bir şekilde şehirden yalıtılmış olması ve Yeni Cami’nin halen ibadete kapalı olması, vatandaşların yakınmalarına neden oluyor.

Malatyalı vatandaşlar,  “Koronavirüs nedeniyle belki eski yoğunlukta cemaat olması şimdilik mümkün değil. Ama, Yeni Cami büyük bir cami ve sosyal mesafe kurallarına uyularak insanlar vakit namazlarını kılabilir. Cuma günlerinde de Yeni Cami avlusunda yine sosyal mesafe kuralları ile Cuma namazının kılınmasında bir sakınca olmaz” diyerek, Yeni Cami’deki onarımın bir an önce bitirilmesini istediklerini söylüyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • kaan (3 yıl önce)
    Acele etmeyin,paramız olursa yaparız....................
    0
    0
    Yanıtla
  • muharrem (3 yıl önce)
    Diyanet ödeneği az verdi sanırım paralı bir iş olsaydı şimdiye yaparlardı nede olsa cami için gerekli giderler vatandaştan toplanıyor.. Malum vatandan pandemi nedeni ile camiye gidemiyor bu yüzden pandemi olmasaydı imamlar şimdiye camide deli etmişlerdi bizi adam korkuyor camiye gide Allah yardım ede ...bakın hava alanı müjdesi nasıl geldi ... öznur hanım vekillik görevi bitmeden oranı temelini atar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Porgalı (3 yıl önce)
    Depremden hemen sonra siyasiler boy boy fotoğraf çekildi. Vay efendim hemen onaracağız diye. Sonra etrafı saclarla çevrilip kubbeye koruyucu sarı çemberi gećirdiler. Aha o gün bugün tek çivi çakılmamış. Cami ayyaşın evsizin sokak köpeklerinin mekanı haline gelmiş. Vakıflar müdürlüğü , diyanet ne iş yapar! Şehrin ortasındaki hem şehrin kimliği hem de ibadet merkezi olan bu yapı biran önce eski güzel günlerine kavuşmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • fth (3 yıl önce)
    sosyal mesafe zamani sosyal yasam merkezi temelini attilar yeni . tevvv
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Ayasofya açıldı ya.oraya gidecez namaza.
    0
    0
    Yanıtla
  • Delikanlı (3 yıl önce)
    Malatya'da zelzele fasli hala devam ederken yeni bir yıkıcı deprem olması ihtimaline karşı eğer tekrar olursa top yekün düzeltiriz düşüncesinden kaynaklanıyor herhalde..
    0
    0
    Yanıtla
  • Burakcan (3 yıl önce)
    Bu ayıpda malatya belediyesine yeter
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (3 yıl önce)
    Cumhuriyetin ilk yillari kazma kürek ile yapılan erkenek tüneline bakınız adana Malatya demir yolu üzerindeki taştan yapilma köprülere tünellere bakınız dim dik ayaktalar o gün karahan tunelinin ordan geçtim yeni yol çökmüş herhalde ne demek istediğim anlaşılmıştır fazla yazmaya gerek varmı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (3 yıl önce)
    Ah dedelerim ah sizleri saygı ile anıyorum yaptığınız Anadolu'nun her tarafındaki camiler hamamlar kervansaraylar hanlar köprüler dimdik ayakta yaptığınız köprülere bakıyorum sel sularının geçmesi için ne kadar yüksek yapmışsınız iyi malzeme kullanmissiniz o gün bilim ve ilim ne gerektiriyorsa onu yapmışsınız ruhunuz şad mekanınız Cennet olsun diyorum giresun'da ki olayı inceliyorum vatandaş karayollarına dilekçe yazmış gitmiş bu mehfezin altından taş ocakları kum çakıl alıyorlar bu durum tehlikeli diye asfalta bakıyoruz hemen toprağın üzerine dökülmüş vatandaş kaçak yapı yapıyor nedense kimse görmüyor ikide birde imar barışı yapıyoruz o kaçak yapıyı yasal hale getiriyoruz .
    0
    0
    Yanıtla
  • Husnu (3 yıl önce)
    Zaten pandemi var kalsin acelesi yok misali bekletiliyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (3 yıl önce)
    birde caminin etrafındaki işportacılar görmezden gelmeleri cok acı bi durum
    0
    0
    Yanıtla
  • Hocam pandemi dolayısıyla iş yerine ve çarşıya gelmemekten kaynaklıyor diye düşünüyorum. Yoksa yeni camii gibi bir yapi gormezden gelinir mi ?
    0
    0
    Yanıtla
  • reel (3 yıl önce)
    Bir sekiz ay daha geçer hatta 12 ayı bulur
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Çok acil dememişler ki acilen demişler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahdet (3 yıl önce)
    Malatya literatüründe acil 5 yıl, zamanında 10 yıl, az gecikmeli 20 yıl, gecikme 30 yıl demek.örnek:battalgazi devlet hastanesi,kuzey çevreyolu,havalimanı
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci (3 yıl önce)Vahdet isimli kullanıcı yorumuna
    Daha çok havaalanı bekleriz terminal binası neyimize yetmiyor biraz daha yazarsak terminal binası da elimizden gider.
    0
    0
    Yanıtla