SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Acıyı, Sevdayı, Haykırışı En İyi İfade Eden Yerdir Arguvan"

0
Güncellendi - 2017-07-31 01:52:21
A- A+ PAYLAŞ

  • 12.Uluslararası Arguvan Türkü Festivali renkli görüntülerle başladı.

Arguvan Belediyesi, Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı, İstanbul ve Malatya Örgütlü Köy Dernekleri tarafından organize edilen 12.Uluslararası Arguvan Türkü Festivali renkli görüntülerle başladı. Festival, 30 Temmuz Pazar gecesi konserleriyle son bulacak.

Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen festivalin açılına; CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Milletvekilleri Tahsin Tarhan, Gamze Akkuş İlgezdi, Kadim Durmaz ve Kemal Zeybek’in yanı sıra CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, ABD Yale Üniversitesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre, Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz da katıldı.

Halk oyunları gösterisiyle başlayan festivalin açılış konuşmasını yapan Arguvan Vakfı Başkanı Hasan Aydın, “Ülkemiz çok ciddi sıkıntılı süreçlerden geçti. İki yıl aradan sonra Arguvan 12. Uluslararası Türkü Festivali’nde buluştuk” dedi.

‘Türküler kardeşliğimizdir’ diyen Aydın, “Türküler dostluğumuzdur. Türküler sevdamızdır, aşkımızdır. Türküler barışımızdır. Barışın ta kendisidir” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise “Arguvan, her şeye rağmen dişiyle, tırnağıyla kazımak demektir. Arguvan, çalışkan olmak demektir. Arguvan, kimseyi ayırmamak demektir. Arguvan kimdir? Arguvan, Sezai Yılmaz’dır” diye konuştu.

Ağbaba, 2015 yılından beri dünyanın tek türkü festivali olan Arguvan Türkü Festivalinin yapılamadığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“2015 yılı 20 Temmuz’da Suruç’ta yaşanan alçak katliam sebebiyle, bu topraklara gelmiş geçmiş en barbar örgüt IŞİD nedeniyle öldürülen barış güvercinleri nedeniyle festivali yapamadık. Ardından 2016’da eli kanlı örgüt 15 Temmuz’da kendi meclisinin, kendi insanlarının üzerine bombalar yağdırdı. 15 Temmuz’da şehit olan 249 insanı bu meydandan minnetle anıyoruz. O insanlar hepimizin şehidi. Birçok katliam yaşadık. Merasim Sokak, Kızılay, Sultanahmet, Gaziantep, Kayseri’de öldürülen gencecik askerler, Beşiktaş stadının önünde öldürülen gencecik polisler bunların hepsini ayırt etmeden anıyoruz. Yine 10 Ekim’de Türkiye’nin en büyük katliamında ölen 103 kardeşimizi anıyorum. Onların içerisinde katledilen Malatya gençlik kollarından sevgili barış güvercinlerini şükranla, minnetle anıyoruz. Hepsinin acısını yüreğimize gömüyor; burada umut, sevda ve barış türkülerimizle yeniden bir, beraber oluyoruz. Bunu Türkiye’de yapabileceğimiz en özel yerlerden birisi Arguvan. Çünkü türkülerimiz hem acılarımızı hem haykırışlarımızı hem de sevdamızı en iyi ifade eden yer Arguvan’dır. Arguvan, masumiyet demektir. Arguvan, Nazım Hikmet demektir. Arguvan, teslim olmamaktır. Arguvan cesarettir, dik durmaktır. “

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da Arguvan türkülerinin önemine dikkat çekerek, “Bizim türkülerimize, ‘Arguvan havası’ derler. Bu türküleri bilenler, içten söylerler” dedi.

İki yıl aradan sonra türkü diyarı Arguvan’da Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nin 12’ncsini düzenlediklerini dile getiren Kızıldaş, “Arguvanlılar türküleri o kadar benimsemiş, o kadar özümsemiş, türkülerle o kadar bütünleşmiş ki; Arguvanlı çocuklarını türküyle büyütüyor. Tarlasını türküyle sürüyor. Sevdiğini türküyle övüyor. Düşmanını türküyle yeriyor” ifadelerini kullandı.

Kızıldaş, Arguvanlılara hizmet etmenin gururunu ve mutluluğu yaşadıklarını kaydederek, “Arguvan’da insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltebilmek, onları daha güzel bir Arguvan’da, daha şirin, insanlarının yüzünün güldüğü bir Arguvan’da yaşatmak için elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz, bundan sonrada devam edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından 12’nci Uluslararası Arguvan Türkü Festivali’nde sanatçılar Erhan Yılmaz, Mehmet Gümüş, Rojda, Shai Shahar, Süleyman Sarıgül, Özge Özdolanbay sahne aldı.

 

Festivalin 2. gün programı şöyle:

30 Temmuz Pazar Günü

-Panel-Türkiye Ve Ortadoğu Saat 19:00

Mustafa Kemal Erdemol -Moderatör+Panelist

İsmail Saymaz -Panelist

Faik Bulut -Panelist

-Konser Saat 19:00

Hasan Durak

Hüseyin Turan

Niyazi Koyuncu

Özlem Gerçek

Ahmet Gelirli

Ali Naki Çıplak

Aysu Altunbaş

29-30 Temmuz Günleri

Hüseyin Varol Resim Sergisi

Gül Ertunan Fotoğraf Sergisi

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • necdet savaş (6 yıl önce)
    Anlaşılan festivalin başrolünü CHP örgütleri üstlenmiş.Tabi AKP liler niye katılsın .Sen festival organizasyonu başından itibaren CHP teşkilatına yaptır sonrada AKPli bakan ve milletvekilleri niye yok de.Halbuki Arguvan ilçesinin halk türkülerine olan büyük potansiyeli çok katılımla dahada güzelleşirdi.Ben Arguvan türkülerine olan sevgimden dolayı bu tek yanlı organizasyona üzüldüm.
    0
    0
    Yanıtla
  • AKP NİN BAKANI , SİYASETÇİSİ KATILMADIĞI İÇİN FESTİVAL BU KADAR GÜZEL ZATEN , AKNİN OLDUĞU YERDE GÜZELLİKTEN ,İYİLİKTEN ESER KALMAZ .....
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman Çıplak (6 yıl önce)necdet savaş isimli kullanıcı yorumuna
    Dinimizde davete icabet sünnettir. Gelmemişlerse zorla olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (6 yıl önce)
    Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler,Katılımın az olmasını yadırgadım ! ( Gelmeyenleri kınıyorum ) .
    0
    0
    Yanıtla
  • bako (6 yıl önce)
    yazık.. çok üzüldüm bu gün malatyada olan bakanımız akp gen bşk yardımcısı malatya milletvekilimiz malatya valimiz vs... malatya musikisinin en önemli temsilcisi olan arguvan türkülerinin festivaline katılmamış... gerçekten çok üzücü bir durum... bu kültür bu müzik bizim malatyamızın dışarıda en büyük tanıtım organlarından biri... malesef siyaset yine galip gelmiş... sayın editörler bu konuyu dile getirmemek de sizin ayıbınız..........
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (6 yıl önce)bako isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın Bako ; Çok doğruları söylemişsiniz , Yüreğinize sağlık .
    0
    0
    Yanıtla