SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Adalet Sarayı'nın İhalesi Nihayet Yapılabildi

Adalet Sarayı'nın İhalesi Nihayet Yapılabildi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 Şubat depremlerinden sonra ağır hasar görmesi üzerine yıkılan Malatya Adalet Binası inşaatı için 29 Eylül tarihinde gerçekleştirilen ikinci ihalenin sonuçlandığı, ancak sözleşme imzalanmadığı, ihalenin 1 milyar 461 milyon TL teklif veren ortak oluşuma verildiği açıklandı. Yer teslimi ise tam 1 ay sonra 1 Aralık’ta yapılacak.

Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Yeşiltepe’de Eski Askeri Hastane’nin bulunduğu alana yapılacak olan Malatya Adalet Binası inşaatı için 29 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen ikinci ihale de Enez İnşaat A.Ş. + SRL İnşaat Ltd.Şti. ortaklığı tarafından 1 milyar 461 milyon TL ve Haliç Makine Ltd.Şti. + Nurpa Mühendislik A.Ş. ortaklığı tarafından da 1 milyar 538 milyon   TL teklif verilmişti.  Projenin yaklaşık maliyetinin 1 milyar 394 milyon 369 bin TL olduğu belirtilmişti.

Malatya Adliye Binası inşaatı için 24 Ağustos’ta yapılan ilk ihale yaklaşık maliyetin üzerinden teklif verildiği gerekçesiyle iptal edilmişti.

AKP Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan tarafından yapılan açıklamada, ihaleyi kazana firmanın 1 milyar 461 milyon TL teklif veren Enez İnşaat A.Ş. + SRL İnşaat Ltd.Şti. ortaklığı olduğu, sözleşmenin 17 Kasım 2023 tarihinde imzalanacağını, yer tesliminin ise 1 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirileceğini bildirdi.

AKP Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan tarafından medyaya gönderilen basın açıklaması şu şekilde: 
“Söz verdiğimiz gibi, Sayın Bakanımız ile beraber süreci hızlandırdık; ihale yapıldı ve sözleşme safhasında sona gelindi.
Detaylar şu şekilde:
İdare: Adalet Bakanlığı Destek Hizmetleri Başkanlığı
İşin Adı: Malatya Adalet Binası Yapım İşi
İşin Yeri: Malatya Yeşilyurt Yeşiltepe Mahallesi (Eski Asker Hastanesi Yeri)
İhale Tarihi: 29.09.2023
Sözleşme Tarihi (Tahmini): 17.11.2023
Yer Teslimi Tarihi (Tahmini): 01.12.2023
İşin Süresi: 700 gün
Tahmini Bitiş Tarihi: 31.12.2025
İşin İçeriği: 1 Bodrum + Zemin + 5 Normal Kat olmak üzere toplam 86.633,80 metrekare inşaat alanına sahip 1 adet betonarme karkas Adalet Binası
İhaleyi Üstlenen Firma: SRL İnşaat & ENEZ İnşaat İş Ortaklığı
Sayın Bakanımıza, Sayın Bakan Yardımcımıza ve kıymetli ekibine çok teşekkürler...
Malatya'mıza hayırlı olsun…”

BARODAN AÇIKLAMA..
Bu arada, Malatya Baro Başkanı Onur Demez, 6 Şubat depremlerinde yıkılan adliye binasının yerine yeni bir hizmet binasının ivedikle yapılmasını beklediklerini söyledi.

Demez ve baro yönetimi tarafından yapılan açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenerek yıkılan adliye binasının yerine yeni bir hizmet binasının ivedikle yapılması gerektiği kaydedildi.

Ek binalarda değil tek bir yapıda hizmet vermeyi arzuladıklarını belirten Baro Başkanı Demez, “Bilindiği üzere yaşadığımız 6 Şubat depreminden sonra adliyemizin yıkılması avukatların, yargı mensuplarının, adliye personellerinin ve en önemlisi vatandaşların hali hiç düşünülmeden adliye binalarına ilişkin alınan özensiz kararlar ile Adalete erişim hakkımız fiili olarak kısıtlanmaktadır. Adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vuran bu kararlarla birlikte yargısal işlemler ilimizde 6 farklı ek binada hizmet vermektedir. Gelinen aşamada aile ve asliye ceza mahkemelerinin duruşma salonlarının bulunduğu binanın kullanılamaz olduğunun tespit edilmesiyle 7. ek hizmet binası arayışına girilmiştir. Artçı depremler sonrasında kullanılamaz hale gelen bu binanın, şimdiye kadar yargısal faaliyetlere ev sahipliği yapması, adliyeler konusunda alınan kararların ne kadar özensiz olduğunun en bariz göstergesidir. Kullanılamaz hale gelen ek binada duruşmalar hakim odalarında, kalemlerde ve hatta koridorlara taşmaktadır. Bu durum kesinlikle kabul edilemez. Kimsenin burnunun kanamadığı tesellisiyle; kapatılan bu binanın yetkililere ders olmasını umuyor, bölünmüş, parçalanmış ve taşımalı adalete derhal son verilmesi çağrımızı bu vesileyle yineliyoruz” dedi.

Depremler sonrasında bölünüp çoğalan adliyeler, savunma mesleği açısından çekilmez bir hale geldiğini aktaran Demez, ”Adliyelerin uygun, elverişli ve ulaşılabilir mekanlarda bulunması, yargı faaliyetlerinin mekansal olarak dağıtılmaması; avukatlık hizmetinin etkin ve yeterli sunulması kadar, vatandaşın hak arama özgürlüğü ve adalete erişim hakkının da gereğidir. Her fırsatta söze döktüğümüz adliyelerin tek binada toplanması yönündeki taleplerimiz, maalesef karar verici ve uygulayıcılar tarafından görülmemekte, 21. yüzyıl Türkiye’sinde çoklu binalarda yargısal faaliyetlerin sürdürülüyor olması nedeniyle avukatların ve vatandaşların bina bina, adliye adliye dolaşma çilesi sona ermemektedir. Avukatlar, binalar arasında mekik dokuyarak görevlerini yapabilmesi için insan üstü bir çaba harcamaktadır. Bu hal, zaman zaman adliyeler arasındaki gidiş gelişlerde duruşmaların kaçmasına, dosyaların müracaata kalmasına, zamanında alınmayan duruşmalar nedeniyle duruşma saatlerinin çakışmasına ve hak kayıplarına yol açmaktadır. Mevcut şartlarda ek binalar ile çok sayıda hizmet binasının oluşturulmasının, avukatları adliyeler arasında mekik dokumak zorunda bırakmanın ötesinde, bağlantılı dosyaların adliyeler arasında taşınmasına ve bu nedenle de dosyalarda gecikmeler yaşanmasına yol açacağı tartışmasızdır. Durum, birbirinden bağımsız adliye binaları için işlem yapmak zorunda kalacak olan Adalet Komisyonu, Savcılık ve idari birimler açısından da farklı değildir. Bu sistemde işlerin yürütülmesinde güçlüklerle karşılaşılmaması mümkün değildir. Ayrıca duruşmalara yetişme cabası içerisinde olan meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın başına üzüleceğimiz hadise gelmeden adliye problemimiz bir an önce neticelenmelidir” ifadelerini kullandı.

Yeni adliye ihalesinin bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini belirten Demez, “Ülkemizin bütün illeri arasında adliyesi olmayan tek şehir Malatya’dır. Depremden zarar gören 11 il arasında fiziki imkansızlıktan adliye faaliyetleri durma noktasına gelen tek şehirde yine Malatya’dır. Bu nedenle, biz Malatya Barosu avukatları olarak elverişsiz şartlarda hizmet veren adliye birimlerini de bir araya gelmesi suretiyle, herkes için en uygun çözümün oluşturulmasını ve bu çileye son vererek yargı hizmetlerinin tek binada toplanması için gerekli işlemlerin ivedilikle yapılmasını umuyor, bıkmadan, usanmadan, vazgeçmeden bu süreç için mücadele edeceğimizi bildirmek istiyoruz.29 Eylül tarihinde yapılan ancak henüz sonuçları açıklanmayan yeni adliye ihalesinin bir an önce sonuçlandırılmasını, Malatya adliye binasının ne zaman inşaatına başlanacağının ve ne zaman bitirileceğinin, projesinin kamuoyuyla paylaşılmak suretiyle şeffaf bir şekilde açıklanmasını istiyoruz. Hızlı bir şekilde inşaata başlanarak bir an önce ilimize yakışır bir adliye binasının tesis edilmesini talep ediyor ve bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve susmayacağımızı kamuoyuna saygıyla arz ediyoruz” diye konuştu.

malatyahaber.com- Bülten- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (6 ay önce)
    Neredeyse polisevi adliyeden daha büyük. Bence Malatyanın gelecek 50 yılı düşünülerek planlanmalıydı.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Çağlayan adliyesine bakın adliye binası nasıl olur? Ne kadar büyük olur? Nasil 100 yıl malatya ya hizmet eder görün...
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Yeşiltepeli (6 ay önce)
    Çok küçük 10 yıl sonra hatta daha inşaat tamamlanmadan yine kapasitesi yetmeyecek demedi demeyin..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yaklaşık 300 büyük daireye denk M2 iç alanı. Neyi yetmiyor? Mevcut binanın 2 katı. Ülkenin de Malatya'nın da nüfusu artimiyor. Elekçiler de fakirlikten başka şehre giderse artar bile. Nüfusu falan da oraya taşırız :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Şevket (6 ay önce)
    Taa 2026 da açılacak vay anasını..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Soz (6 ay önce)
    Yaklaşık maliyeti 1.394 milyar olan bina 1.461 milyara nasıl ihale edilir. Yaklaşık maliyetin üzerinde piskevit alamazken.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (6 ay önce)
    Hayırlı Uğurlu Olsun İnşaAllahu Teâlâ Cenabı Hak Cellecelaluhu Devletimize Milletimize ve Hükümetimize Zeval Ziyan Vermesin
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Cemc (6 ay önce)
    Kimin arsasına yapılacak acaba
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Devletin arsası. Yeşiltepe de eski askeri hastane yerine. Haberi okursan yazıyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • vatandaş (6 ay önce)Cemc isimli kullanıcı yorumuna
    bu cahillikle yapılan muhalefet insanları yoruyor. düzgün muhalefet yapın ki insanlarda asıl olanın farkında olsun. bu arada sağır sultan dahi biliyor ama yine de haberden alıntı olsun. İşin Yeri: Malatya Yeşilyurt Yeşiltepe Mahallesi (Eski Asker Hastanesi Yeri)
    %90
    %10
    Yanıtla