SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağbaba'dan Bakana 'Deprem Hasarlı Okul' Soruları

Ağbaba'dan Bakana 'Deprem Hasarlı Okul' Soruları
A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 24 Ocak 2020 depremlerinin ardından Malatya’da güçlendirme yapılan okulların hasar görmesi nedeniyle inceleme başlatılmasını, son depremlerin ardından okullardaki hasar tespitlerinin yeniden yapılması gerektiğini  kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e Malatya’daki okulların güçlendirme çalışmalarında yaşanılan sorunları ve devam eden depremlerin ardından hasar tespitlerinin yeniden yapılıp yapılmayacağını sordu. Ağbaba; “10 Yıl garantisi olması gereken okul binalarından bazılarının birkaç yıl içinde ağır hasar alması bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir?” sorusunu yöneltti.

2 OKUL YIKILDI,46 OKUL AĞIR HASAR ALDI

Ağbaba; “ 6 Şubat depremleri Malatya’da büyük yıkıma yol açmış, yıkım eğitim kurumlarına da büyük zarar vermiştir. Depremlerde Malatya’da iki okul yıkılmış, 46 okul ağır, 18 okul orta, 42 okul ise az hasar almıştır. Ağır hasar alan okullar yıktırılırken, az hasar alan okullar da onarılmaya başlanmıştır. Depremde ağır hasar alan okullardan büyük bölümünün 2020 Elazığ Depreminin ardından güçlendirmeleri yapılan okullardan olduğu, güçlendirme işinin bile baştan savma yapıldığı belirtilmektedir. Depremin ardından ortaya çıkan tablodan sonra Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 855 derslikte eğitim gören 22 bin öğrencinin başka okullarla eşleştirildiği, 111 okulda eşleştirme yapıldığını 158 okulda 2’li (sabahçı ve öğlenci şeklinde) eğitim verileceği belirtilmiştir” dedi.

HASAR TESBİTİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

 CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da, Şubat ayından beri defalarca irili ufaklı deprem meydana geldiğini kaydederek; “Sonuncusu 9 Ekim tarihinde Yeşilyurt İlçesi’ne bağlı Seyituşağı Mahallesi merkezli 4,3 şiddetindeki depremin ardından okullardaki öğrenciler panikle sınıflarından tahliye edilmiş, bir süre okul bahçelerinde bekletilmiştir. Yaşanılan depremlerin ardından yapılan hasar tespitleri de tekrar gündeme gelmiştir. Binlerce öğrencinin eğitim gördüğü okulların yeniden hasar tespitlerinin yapılması hayati önem taşımaktadır” İfadelerini kullandı.

10 YIL GARANTİ VERİLEN OKULLAR 2 YILDA YIKILDI

CHP Milletvekili Ağbaba’nın TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde şu soruları yöneltti:

“Malatya’da yıkılan, ağır ve orta hasar gören binalardan kaç tanesi 24 Ocak depreminin ardından güçlendirme yapılan okuldur? Güçlendirme yapılan okulların ihaleleriyle ilgili daha önce Malatya kamuoyunda çok ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtilmiştir. Yıkım işinin ihalesiz verilmesi konusunda savcılık tarafından soruşturma açılmış, bazı kişiler gözaltına alınmış ancak daha sonra konu kapatılmak istenmiştir. 6 Şubat depremlerinin ardından okul binalarının yapımı-güçlendirilmesi ile ilgili bakanlığınız tarafından yeni bir inceleme başlatılmış mıdır? 10 Yıl garantisi olması gereken okul binalarından bazılarının birkaç yıl içinde ağır hasar alması bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir? Binlerce evladımızın gün boyu eğitim gördüğü okulların baştan savma onarımı sonrası yapılanlara göz yuman/görmezden gelen/gerekli yasal işlem başlatmayan bürokratlar hakkında nasıl bir işlem yapılması planlanmaktadır? Malatya’da eğitim öğretim verilen okulların yeniden hasar tespiti yapılması düşünülmekte midir?”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Mehmet (7 ay önce)
    Sayın vekilim bizim binamız ağır hasarlı. Çevre Şehircilik 3 sefer inceledi üçünde de ağır hasarlı raporu verdi. Şimdi zengin variyetli adına birden fazla dairesi olan bazı kat malikleri ile Dükkan sahipleri bir araya gelerek para karşılığı raporlar almışlar İşi yargıya taşımış yürütme durdurma kararı almışlar. Neymiş iki üç dairesi varmış devlet bir daire veriyor. Üstelik orada da oturmayacaklar. Açıkça namuslu insanlara mezar hazırlıyorlar.Bu durumu meclise taşıyıp önlem alınmasını sağlarsanız Malatya eminim size minnettar kalır.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • hasan (7 ay önce)
    bu hasar işi tamamen saçma. orta hasar diye birşey çıkardılar milletin başına bela. ya az de yada ağır. orta hasarlılara diyorlarki 30-40 bin lira harcayın, sonra biz karar vereceğiz ne olacağına. böyle saçma birşey yok. mahkemeye verdik doğru düzgün incelensin diye, adamlar geldi bodruma baktı gitti, zemin kattaki hasarlı dairelere bakmadılar birde buralarada bakın diyenleri azarladı gittiler. çekiçle kontrol edenler bunlardan daha iyi kontrol ettiler. Elazığ depreminnde hasar alıp şimdi yıkılan ve içlerinde insanların öldüğü binalar gibi olacağız. o zamanda o binaları kimse umursamadı, yüzlerce insan öldü. şimdide aynısı orta hasarlılara yapılıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla