SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Amacım Yepyeni Şeyler Ortaya Çıkarmak"

0
Güncellendi - 2020-11-16 06:36:40
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da yaşayan Almanya doğumlu Nari Çoban, evlendikten sonra yerleştiği Türkiye’de Halk Eğitim Merkezleri’nde aldığı kurslar sonrası kendisine işyeri açtı. Kimi zaman çöpte bulduğu eski eşyaları dekoratif ürünlere dönüştüren Nari Çoban, “Benim amacım Sanat Sokağı’nda bir yer açmak. Kendi sanatımı orada sergileyip, kadınlarla birlikte çalışmak istiyorum” dedi.

26 yılını Almanya’da geçirdikten sonra Avusturya’da büyük bir spor firmasında görsel düzenleme üzerine bölge sorumlusu olarak çalışan Nari, 2007 yılında tatil için geldiği Türkiye’de eşiyle tanışıp, evlendi.

12 yıldır Türkiye’de yaşayan ve eşinin tayinin çıkması sonrası Van’a giden Nari, “Halk Eğitim’de kursa başladım. Orada farklı sanatların olduğunu öğrendim. Ahşap boyama tekniklerini öğrendim, daha önce bilmiyordum çünkü Almanya’da bir kursa gitmek için bayağı bir para veriyorsun. Devletin bu şekilde Türkiye’deki gibi verdiği bir kurs yoktu. Tezhip ve hat kurslarına gittim. Tezhip ve ahşap boyamada öğrendiğim tekniğini farklı ürünlerin üzerine uygulamaya başladım. O şekilde de değişik şeyler çıkmaya başladı. Buda daha çok ilgimi artırdı. Evimi süsledim, eşyaları ufak dokunuşlarla yeniledim. Arkadaş ve aile çevresinde ilgi oldu, onların evlerinde küçük dokunuşlar yaptım” dedi.

Malatya’nın Kuluncak ilçesine taşındıktan sonra keçe üzerine çalışmalara başladığını anlatan Nari, “Onun da kursunu görmüştüm. Keçe kumaşı, yünü var. Değişik tasarımlar çıkabiliyor. Buda bende her defasında farklı bir mutluluk ve ilgi oluşturdu. Ondan sonrada devamını getirmek istedim. Hobi olarak başladım ama müşteri sayısı çoğaldı. Evde küçük bir şey yapabiliyordum ama mobilya gelmeye başlayınca atölye tutmayı düşündüm. Atölye tuttum ve çalışmalarımı sürdürüyorum” diye konuştu.

Nari, tek bir yoldan gitmediğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Her şeyden birazcık var. Hazırın üzerine boyama yapmıyorum. Kütük, kalas alırım istediğim ölçüde kestirip çalışmalar yapıyorum. Amacım yepyeni bir şeyler çıkartmak. Amacım bu işi öğretmek. Bilmediğim bir sanatla uğraştım. O yeteneğin bende olduğunu da bilmiyordum. İnsanlarda da yetenek var ama deneme ve fikir olmadığı için yapmıyorlar. Benim amacım Sanat Sokağı’nda bir yer açmak. Kendi sanatımı orada sergilemek istiyorum. Ev hanımları, kadınlarla birlikte çalışmak istiyorum.”

Yaptığı çalışmalarla ilgili kurs açacağını ifade eden Nari, “İlgi alanları neyse ona göre çalışmalar yapacağız. Küçük gruplarla çalışıp, o gruplara ayak uydurmaya çalışacağım. Ben deneyerek güzel şetler ortaya çıkarttım. Deneme fırsatını başkalarına da vermek için kurs açacağım. Küçük gruplarla daha verimli vakit geçirebiliriz. Ben tek tek kursa katılanlarla ilgilenmek istiyorum” dedi.

Nari, eskiyi yenileme fikrini Avrupa’da gördüğü ülkelerden aldığını kaydederek, “Orada bir şeyi atmak istediği çok fazla yok. Eskiyi alıp onu tekrar yenilerler, bir yere dekore ederler. Türkiye’de gördüğüm yeni bir şey alındığında eskisi çöpe atılıyor. Ben bunu kırmak istiyorum. En basiti atılan bir kapıdan masa yapabiliriz ya da duvara asılabilecek bir hale getirebiliriz. Bir şeyleri çöpe atmadan önce ‘Ben bununla farklı bir şeyler tasarlasam’ diye düşünebiliriz. Neneden, anneden kalma mobilya parçalarını dışarıda gördüğümde çok üzülüyorum. Onunla farklı tasarımlar yapıp, bambaşka şeyler çıkarabiliriz” diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Fadime coban (3 yıl önce)
    Ben gittim gördüm muhtesem isler yapmis cok guzeler evini yenilemek isteyenler eskileri degerlendirmek isteyenler gidebilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Burcu (3 yıl önce)
    Hayran kaldım böyle insanlara ihtiyacımız var sonuna kadar destekliyoruz tek kelimeyle mükemmel
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamuran (3 yıl önce)
    Canim kizkardesim hep böle kal??
    0
    0
    Yanıtla
  • Wioletta Weber (3 yıl önce)
    Meine kleine Blume ?? (GOOGLE ÇEVİRİSİ: Benim küçük çiçeğim)
    0
    0
    Yanıtla
  • Wioletta Weber (3 yıl önce)
    Hallo...Finde das so toll das gibt Frauen die so begab sind und kreativ und versuchen uns allen zeigen das gibst noch schöne Sachen auf der Welt.... Bin stolz auf meine Schwägerin und habe schon viele von ihre künstlerische Sachen gesehen.. Sie hat echt drauf..?.... Respekt und zum bewundern... (GOOGLE ÇEVİRİSİ: Merhaba ... Bence bu o kadar harika ki, çok yetenekli, yaratıcı ve dünyada hala güzel şeylerin olduğunu bize göstermeye çalışan kadınlar ... Kayınbiraderimle gurur duyuyorum ve sanatsal şeylerinin çoğunu gördüm. Gerçekten var ... ?…. Saygı ve takdir edilmek ...)
    0
    0
    Yanıtla
  • Őğrenci (3 yıl önce)
    Bizimkilerde ancak tv dizi izleye dedikodu yapa arkadaslar evleneckseniz gidin yapanci ile.evlenin kac tane arkadasim almanla fransizla evlendi cokta mutlular hepsi de saygida kusur etmiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen neyi bekliyorsun git kendine de bul bi tane alman yada fransız :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Öğrencii (3 yıl önce)Őğrenci isimli kullanıcı yorumuna
    Aşırı haklı bi yorum ben ce de ne varsa yabancıda var
    0
    0
    Yanıtla